ФФУ грозит приостановление членства в ФИФА

2011 г., 25 января, 13:28
В связи с этим, генеральный секретарь ФИФА Жером Вальке отправил факсом официальное предупреждение генсекретарю ФФУ Александру Бандурко, в котором предупредил украинских футбольных чиновников о возможных последствиях их требования провести внеочередную генеральную асамблею по вопросу о выражении вотума недоверия нынешнему президенту ФФУ.

Приводим текст письма Вальке, представленного на официальном сайте ФФУ.


Шановний пане Бандурко,

Ми посилаємося на лист від 11 січня 2011 від вашого Першого Віце-президента пана С.Стороженка, який інформує нас про вимогу 38 колективних членів Федерації футболу України скликати позачергову генеральну асамблею з головним питанням порядку денного про висловлення вотуму недовіри Президенту ФФУ. У цьому зв’язку ми отримали очевидні докази того, що деякі з цих членів прийняли рішення вимагати скликання такої позачергової генеральної асамблеї внаслідок того, що на їх делегатів було здійснено сильний тиск з боку урядових представників та інших осіб, сторонніх по відношенню до ФФУ.  Окрім того, деякі засідання членів було проведено не у відповідності до правил та регламентних документів ФФУ.

Цей процес почався під час ХІІ Конгресу ФФУ 15 грудня 2010 р.,  присутня на якому делегація ФІФА/УЄФА стала свідком спроби порушення статуту ФФУ, зміни порядку денного конгресу та включення питання про відставку діючого керівництва ФФУ, вчиненої в процедурно незаконний спосіб. Внаслідок цих подій ФІФА прийняла рішення про ретельний моніторинг ситуації та зібрала матеріали, що документують втручання представників державної влади у діяльність членів ФФУ (тобто регіональних федерацій, асоціацій). Таких висновків ФІФА дійшла на підставі прямої інформації з незалежних джерел, засобів масової інформації та від учасників подій.

У цьому зв’язку ми хотіли б нагадати вам, що згідно з Ст.13 пар.1 (d) Статуту ФІФА, члени ФІФА зобов’язані забезпечувати дотримання їхніми власними членами вимог Статутів, регламентних документів, директив та рішень органів ФІФА. Особливо слід наголосити, що відповідно до ст.13 пар 1 (g) та ст.17 Статуту ФІФА, члени ФІФА повинні керувати своїми справами незалежно  та без поза будь-яким впливом  з боку будь-яких третіх осіб. ФФУ, як асоціація-член ФІФА, зобов’язана забезпечити незалежність своїх членів від урядового  втручання у футбольне демократичне самоврядування. У даному процесі цього не було дотримано, і ФІФА встановила, що вимога скликання позачергової генеральної асамблеї була висунута внаслідок втручання з боку урядових та інших кіл.

Крім того, наявні очевидні ознаки того, що з урахуванням нинішнього контексту втручання не припиниться. Зважаючи на це, ФІФА вимагає, щоб ФФУ забезпечила незмінність свого діючого Виконавчого комітету до закінчення терміну його законних повноважень у 2012 р. ФІФА не визнаватиме жодного іншого керівництва, яке з’явилося б в результаті процесу, спотвореного втручанням.

Більш того, ми вимагаємо від ФФУ:

1.  підтвердити, що члени ФФУ припинили будь-яку діяльність, спрямовану на організацію виборів до закінчення строку повноважень керівництва ФФУ у 2012 р.; і, у зв'язку із цим,

2.  надати підтвердження від уповноважених керівних органів членів ФФУ того, що вони виконуватимуть цю вимогу.

У випадку невиконання вищевикладених вимог до 4 лютого 2011 р., ми передамо справу до Надзвичайного Комітету ФІФА з вимогою застосування відповідних санкцій згідно зі ст.14 Статуту ФІФА (призупинення).

Ми хотіли б підкреслити прямі наслідки, які може мати призупинення [членства] для майбутнього українського футболу. Серед іншого це буде означати, що жодна з українських команд будь-якого виду (у тому числі клуби) не зможуть мати жодних спортивних контактів з членами ФІФА (див ст.14 пар.3 Статуту ФІФА).

 
З повагою,

Генеральний секретар ФІФА

Жером Вальке


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK