Роберто Моралес: Мужність полягає в людських рішеннях i не обов’язково ризикувати життям

Ведучий програми "Європейський WEEKEND" та коментатор телеканалів Футбол 1/Футбол 2 дав ексклюзивне інтерв'ю iSport.
2017 г., 14 октября, 09:24
Vidiscope
Vidiscope

Ведучий програми "Європейський WEEKEND" та коментатор телеканалів Футбол 1/Футбол 2 Роберто Моралес розповів про службу в армії, як цей досвід допомагає йому в повсякденному житті, якими якостями повинен володіти справжній чоловік, а також оцінив гру збірної України у відборі до Чемпіонату Світу 2018.

– Скажи, як змінилося твоє життя після армії? Який армійський досвід тобі допомагає в повсякденному житті?

– У повсякденному життя ніяк. На то вона і армія, на то це життя в екстремальних умовах, які зовсім не схожі на повсякденне життя. А змінити... Познайомився з багатьма цікавими людьми в армії. Те, чого, мабуть, не трапилося б у такій кількості, якщо б я вів звичний спосіб життя. Тому що у моєму віці коло спілкування, скажімо так устаканюється, а  там ти потрапляєш в інші умови, де знаходяться люди різних поколінь, люди, з якими б життя тебе не звело при звичному способі життя. 

– Ти рік служив в армії. Не шкодуєш про витрачений час на службу?

– Звичайно, не маю відчуття того, що щось втратив. Швидше для себе, якщо не нове здобув, якісь екстра знання, то деякі речі для себе вже більш чітко розумієш. Я не враховую, чи ти щось виграв чи програв від того. Вважаю, так воно мало бути, так воно і відбулось. 

– Назви кілька якостей, якими повинен володіти справжній чоловік.

– Навіть не готовий казати, адже є стереотип: "Це справжній чоловік – мовчазний, суровий, витривалий". Принаймні в умовах проведення АТО ти розумієш, що користь може приносити людина, яка може чимось і не володіє, але дуже відповідальна. Відповідальність в армії – найголовніше. Слово "мужність" часто інтерпретують як штурм, закрити своїм тілом. Це формується з радянських фільмів про війни. Насправді, мужність – вона і в рішеннях людських полягає, і не обов’язково, що мужність, це коли людина ризикує своїм життям. Відповідальність і стійкість – ось це важливо. 

– Як ти вважаєш, що обов'язково повинен зробити в житті справжній чоловік?

– Такого щоб зобов’язаний, то такого нема. Деякі речі ти робиш, бо прагнеш до цього, це якийсь природний хід. Це як з вихованням дітей, бажанням їм віддати якісь можливості, якомога більше. І у мене є свої плани, але це плани, а не супер задачі. Просто ти прагнеш і потихеньку до цього йдеш, рано чи пізно ти дійдеш. 

– Збірна вперше в історії кваліфікації до ЧС не вийшла в плей-офф. Якщо брати весь відбірковий цикл, як ти можеш його оцінити для збірної?

– Треба розглядати це питання в тому плані, а що ми хотіли побачити? Чи зробила збірна якісний стрибок у грі? Ні, це дуже наївно. Хотіли кращої гри, тому що ситуація з Фоменко була така, що в першій своїй кваліфікації у нього був результат. Ми провалили початок, він вирівняв ситуацію і вивів збірну на Францію, з якою ми мали шанс . Перший його кваліфікаційний цикл – це плюси, а у другому було все дуже важко. Я навіть не оцінюю участь на Евро, тому що про нього багато говорять, чи справді він чимось керував, чи його повноваження відпали. Тому, претензії до Фоменка були стосовно якості гри. Ми не балувані видовищами, але навіть для нас цього було малувато. Що зміг зробити тренерський штаб Шевченка, я не говорю про нього одного. Були три тайму матчів проти Туреччини, були ще деякі епізоди. Глобально зміни відбулися на краще, це плюс. Мінус, це провал з Ісландією і пасивний не виграш у Хорватії. З одного боку ми розуміємо, що у них великі проблеми і вони погано грали у матчі з Фінляндією, а з іншого боку, ми так говоримо, що у них такі футболісти.  Модрич, Ракитич, Манджукич – це моя відповідь на все це, Реал, Барселона, Ювентус. Ми зараз не безпідставно пишаємось Ярмоленко, але як би не було, то Боруссія (Дортмунд), то рівень вище, а тут у хорватів гравці топ клубів і я впевнений, що вони виграли матч, бо тренера там не було. Навпаки, вони вигнали тренера, який заважав їм грати. Сказати, що ми можемо переграти людей такого рівня, це несерйозно. Хочеться більшого, справді хочеться більшого. Треба розуміти, що у Шевченко, по-перше, серйозні помічники, яких він хотів і умови підготовки збірної були суттєво ліпші, аніж за часи Фоменко. Але відразу сказати, що ми могли відразу заграти у яскравий футбол – ні. Чудес не буває. Люди не додаються і ми тримаємо Ротаня тому що немає альтернативи, у нього падає швидкість, але хто зможе дати з глибини цей пас? Ніхто. Була ситуація, коли у виїзному матчі з Хорватами він перехоплював і не біг далі вперед. Не тому, що не міг, а тому, що якщо побіжить, то захисники його зупинять, з фолом чи без. Йому треба дочекатися, щоб хтось вбіг і він дав на хід. Він розумів, що нема сенсу бігти і треба когось чекати. Проблема просто у наявності кадрів для збірної України.  

– Багато хто задавався питанням, чи варто Шевченко продовжувати роботу з командою? Чи зможе він у відборі до Євро дати результат?

– Я думаю, що є питання на скільки він прагне давати цей результат. Бували в історії футболу, що люди без досвіду непогано стартували. У нього ж вийшло так собі, не добре і не погано. Йому треба визначитись, зрештою, і нам самим треба визначитися, ми що хочемо, гру та перебудовуємо провальний цикл, чи результат за будь-яких обставин і рватися та ще раз рватися. Це абсолютно різні речі. Завжди є критична точка зору, яку йому будуть тикати. Я думаю, він сам повинен критично себе оцінити, чи хоче він надалі займатися тренерською діяльністю, чи готовий він займатися на такому рівні відразу. Тим паче, з таким рівнем вимог: тут ти прекрасно зіграв з Туреччиною, а погано зіграв з Ісландією, і навіть принцип Штірліца не працює, коли він казав "запам’ятовуйте перше та останнє слово". Ні, запам’ятовуйте останнє. Ніхто не згадує, як ми возили турків. Згадують матч з Ісландією.

– Буде гра з Феєнордом . У Шахтаря є шанси здобути виїзну перемогу? 

– Феєнорд я бачив зовсім трохи у цьому сезоні. Захисники зовсім не того рівня, наприклад, у атаці та півзахисті люди з кваліфікацією міжнародного рівня. Тому, шанси безумовно будуть. Інше питання, в якому стані поточний Фейеноорд  ми побачимо на вихідних. У якому стані буде Шахтар, це відповідно теж. У кваліфікації цим клубам треба грати два рази на перемогу, інше питання, вийде чи не вийде. 

– Динамо Київ здобули дві перемоги, але гра бажає бути кращою. У чому причина не стабільної гри Динамо у єврокубках та чемпіонаті України? 

– З Партизаном у нас не було Мбокані. Тут йде реорганізація гри. Все ж таки на Ярмоленко багато чого висіло  в цій команді і тепер треба зібрати все найкраще, робити ставку на цих футболістів. Вважати, що Циганков такий талановитий і на спаді, то йому треба давати більше грати. Є претензії по конкретним матчам до Жуніора Мораєса. Треба розуміти, що деякі речі, як той останній крок та середній пас, інші форварди так не дадуть. Він, можливо, не супер зірка, але за цим показником інших форвардів такого класу у Динамо немає і це доводить той самий матч з Партизаном, коли він вийшов. Дерліс Гонсалес є "улюбленцем" вболівальників киян, бо він може феноменально кудись вриватись і потім приймати абсолютно помилкові та нелогічні рішення. Треба розуміти, що сьогодні це футболіст №1, якого можна розкручувати і потім продати в Європу, не в топ клуб, але топ чемпіонат. Справа в одному – швидкість та техніка. Цього бракує українським футболістам. Швидкість у Гонсалеса є, йому треба довіряти та робити ставку. Він, скільки б не помилявся, але може витворити такі речі, що інші футболісти просто не можуть виконати фізично. У них немає такої техніки і швидкості, а якщо їх немає, то вже не з’явиться. Гонсалес ще може, якщо не перестати помилятися, то робити це менше, цей показник можна суттєво зменшити. 

– У тебе в житті дуже багато футболу, а чим ти займаєшся у вільний від нього час? 

– Найбільше читаю, хоча зараз футболу стільки, що він скрізь. Футболу дуже багато, а так, то проводити час з родиною та читати – це те на що вистачає часу. 

– Яку літературу ти більше читаєш? 

Багато читаю історичної літератури, художньої дещо менше. Інколи, коли я вибираю не самого письменника чи твір за популярністю, а коли є художні твори і вони присвячені реальним подіям. Цікаво подивитись на це вже не на як історичне дослідження, а як погляд на речі художнього описання, тобто ти вибираєш подію та період в історії.

КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: футбол Роберто Моралес

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK