Бензоколонка – це відбірне руське сміття: як ганьбиться кіберспортивний клуб з московії

ISPORT розповідає про останні зашквари російської команди.
3 травня, 09:30
Smooya і бензоколонка
Smooya і бензоколонка

Кіберспорт хоч і старається бути схожим на звичайні види спорту, але до цього ще точно не прийшов. Як мінімум, поки в більшості видів забороняють виступати російським спортсменам чи командам, в кіберспорті вони дуже добре себе почувають.

Але й тут були деякі історії. Як, наприклад, с клубом Virtus.pro. Після початку повномасштабного вторгнення, цю команду змусили виступати під іншою назвою та іншим логотипом через зв'язки з терористичною владою.

Та була інша історія в іншої команди. Це колектив FORZE.

Головний спонсор команди – нафтова компанія Лукойл, дуже тісно пов'язана з кремлівською верхівкою, але при цьому "приватна", а тому клуб не змусили ні змінювати назву, ні логотип.

Тим не менше, дещо вони все ж змінили. Раніше команда називалась forZe, одну букву писали великою. Самі розумієте, якого це сенсу набрало два роки тому. Але замінили стиль написання вони тільки через рік після початку повномасштабного вторгнення.

Бензоколонка. Початок "війни" з Монте

Дуже швидко в українськомовному сегменті Counter Strike до клубу FORZE прикріпилося прізвисько "бензоколонка", через зв'язок з лукойлом. Так команду навіть підписували в офіційній українські трансляції головного турніру року в CS – мейджору.

А потім відбувся матч проти української команди Монте. Зазвичай, після поєдинків на LAN-турнірах, гравці однієї команди "відбивають кулачки" суперникам в знак гарної гри. Та наші хлопці не захотіли проявляти повагу до громадян російської федерації.

Це дуже образило представників бензоколонки.

Аж ось дуже скоро команди зійшлися в матчі за вихід на той таки мейджор. І перед зустріччю в своїх соціальних мережах FORZE виклали наступну картинку анонс:

Вони не стали вказувати логотип Монте, а однією з особливостей  емблеми української організації є прапор нашої держави, який знаходиться в самому її центрі.

Період стагнації

Останній рік у форзів не дуже задався. Після того мажору команда ще зіграла кілька турнірів, а потім почала змінювати гравців і склади.

Минулого літа вони знялися з топ-турніру в німецькому Кельні через проблеми з візами (дивно, чого б це?).

В основному вони грали онлайн турнірі та різноманітні кваліфікації, а тому сильно випали з інформаційного поля не тільки українського, а я загалом кіберспортивного.

Аж поки не прийшов квітень 2024 року…

Історія з псевдобазованим британцем

Перед турніром ESL Pro League Season 19 з'явилась інформація, що за FORZE в якості стенд-іна (запрошеного на один турнір гравця) зіграє британець Овен "smooya" Баттерфілд.

Виглядало це як жарт, адже сам Овен дуже прямо показував свою позицію – підтримуючи Україну. Він грав під українським прапором на різних майданчиках, виступав за команду з українськими гравцями, аж раптом…

Як виявилося, це був зовсім не жарт і smooya дійсно погодився представляти цю команду, але відповідаючи на гнівні повідомлення українців намагався виправдати себе: "я намагаюся показати себе, використати цей турнір для розвитку власної кар'єри, я не буду грати в їхній футболці", - писав Овен.

І дійсно, хлопчина сидів в чорній футболці без логотипу команди.

Це був перший матч турніру і одразу проти Монте.

Українці протягом матчу частенько зверталися до британця, перекрикуючись з ним, вигукуючи його нікнейм. Зрештою, smooya був найкращим гравцем в своїй команді, але найцікавіше розпочалося після матчу.

В соціальних мережах Монте розповіли про свою перемогу, а сам smooya написав коментар "Slava Ukraini".

Можна подумати "молодець", але насправді виявилося, що Овен ще більший фанат перевзуватися. Через декілька хвилин він видалив свій коментар і написав повідомлення, що відбувається щось дивне. В Мережі з'явилась інформація, що FORZE вигнали гравця і продовжать турнір вже без нього.

На фоні цього Монте виклали новий скрін-шот де, ніби в особистій переписці з акаунтом FORZE ті відповідають "нах*р війну".

І що ж робить організація FORZE? Правильно, виправдовується.

Вони випускають офіційну заяву, в якій повідомляють, що зараз в цих ваших інтернетах багато шахраїв і довіряти можна не всім:

"Останнім часом у мережі з'являється все більше шахраїв. У тому числі почастішали випадки, коли вони намагаються діяти від нашої особи. Попереджаємо фанатів, уболівальників та всіх любителів кіберспорту – наша адміністрація НІКОЛИ не писатиме вам у особисті повідомлення із сумнівними пропозиціями та формулюваннями.

Покладемо кінець скаму та шахраям у соціальних мережах разом! Всі офіційні новини – лише у верифікованих каналах та профілях FORZE".

Тепер цікаво, фраза "Fuck war" – це сумнівна пропозиція чи формулювання?

А що ж зі smooya?

Здавалося, більшої "кринжі" вже не буде але… наступного дня британський гравець вибачився за напис "Слава Україні".

Ви тільки почитайте це.

"Дехто міг неправильно зрозуміти мою жартівливу відповідь на твіт Monte, сприйняти його як агресивний жест проти FORZE. Однак в мене не було подібного на думці. Я вболіваю за команду і викладаюсь, щоб зробити свій внесок у наш успіх. Я ніколи спеціально не намагався грати погано, і я завжди робив все можливе для перемоги і буду продовжувати робити це в майбутньому.

Так, моя відповідь була невдалою. Я все ще вивчаю нюанси та наслідки певних висловлювань і ніколи не мав наміру спричинити конфлікт чи образу. Я з великою повагою ставлюся до FORZE та їхніх шанувальників. Я не дискриміную людей на основі їхньої національності або кольору шкіри. Якщо мої останні висловлювання образили когось, то я щиро прошу вибачення".

І так, його повернули в склад і він зіграв у наступному матчі. І знаєте що? Проти суперників з Бразилії Овен грав вже в справжнісінькій футболці FORZE.

Відмітимо, що вже завтра Монте і FORZE зіграють ще раз в рамках ESL Pro League, тепер на виліт з турніру в сітці останнього шансу. На ISPORT буде онлайн-трансляція цього протистояння, яке повинне стартувати о 14:30.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Monte

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK