Петр і Арсенал

2015 г., 22 июня, 19:39
Незважаючи на те, скільки гравців придбає твій клуб, йому все одно треба буде ще кілька нових виконавців. Додати до складу ще пару футболістів — і ми зможемо зберегти прописку в елітному дивізіоні, поборотися за зону Ліги чемпіонів, претендувати на чемпіонство (підкреслити потрібне). Колумніст авторитетного видання The Telegraph Джонатан Лью називає цей феномен “парадоксом імені Гаррі Реднаппа”.

Згадка про колишнього менеджера Тоттенгема може внести певний сумнів, але підходять симптоми цього парадоксу і принциповому супернику Шпор, Арсеналу. За підсумками минулого сезону команда Арсена Венґера вже звично гарантувала для себе місце в зоні Ліги чемпіонів та завоювала другий поспіль Кубок Англії. Зафіксував прогрес колективу і вихід на третю позицію в турнірній таблиці Прем’єр-ліги, та цей показник усе ж повинен вважатися досить умовним: рік тому Арсенал ледве вигриз місце в четвірці, маючи на чотири пункти більше. Втім, головні претензії до Пушкарів стосувалися іншої проблеми — нездатності Арсенала нав’язати конкуренцію Челсі Жозе Моурінью. Підопічні Венґера сильно провели друге коло чемпіонату Англії і, по суті, втратили шанси поборотися за титул через необов’язкові втрати очок у матчах першої половини сезону. Вердикт експертів виявився передбачуваним: для повноцінної боротьби за чемпіонство Арсеналу варто придбати кількох нових виконавців.

Легенда Арсенала і експерт телеканалу Sky Sports Тьєррі Анрі був налаштований особливо рішуче. “Я вважаю, що для того, аби знову перемогти в чемпіонаті, клубу необхідно придбати чотирьох нових гравців. Команда потребує нового хребта: голкіпера, центрального захисника, опорного півзахисника і, боюсь, нового нападника топ-рівня”, — заявляв француз ще в квітні. Висновки про те, що керівництво лондонського клубу дослухалося до слів Анрі, наразі є передчасними, але крок у цьому напрямку команда Івана Ґазідіса все ж зробила: першим літнім новачком Пушкарів повинен стати голкіпер Челсі Петр Чех.

Петр і Арсенал

Воротар збірної Чехії залишає Челсі в статусі легенди Стамфорд Бридж. Віддавши синьому клубу одинадцять
років життя, Чех став його уособленням на рівні з велетами штибу Френка Лампарда і Дідьє Дроґба. Втрата ж Чеха, що римується з нещодавнім прощанням лондонців із івуарійським “Вождем”, залишає команду Жозе Моурінью з єдиним свідком першого чемпіонського сезону Синіх у Прем’єр-лізі, капітаном Джоном Террі. Симптоматично: єдиним у цій компанії вихованцем клубу.

Челсі втрачає найкращих футболістів, що поповнили клуб за епохи Романа Абрамовіча, і прецедент із Чехом не міг бути ще більш яскравим прикладом того, що обертатися назад клуб не збирається. Все дуже просто: чотириразовий чемпіон Прем’єр-ліги залишає західний Лондон через те, що Челсі вирішив зробити ставку на перспективу в особі 23-річного голкіпера Тібо Куртуа. Неймовірна іронія долі: бельгійський талант поповнив Челсі по завершенні сезону, в якому Чех був визнаний найкращим гравцем Синіх. Ідеальна ілюстрація до всієї цієї історії — своїм місцем в основі Петр був змушений поступитися без особливої на те причини.

Менш амбітний футболіст на місці Чеха міг би погодитись на роль другого воротаря і збереження недешевого контракту — власне, саме так свого часу, вчинив його колишній конкурент Карло Кудічіні. На відміну від італійця, втім, Петр набагато більш відповідально поставився до виконання своїх функцій. Вихованець пльзенської Вікторії миттєво знайшов спільну мову з новим першим номером Челсі і, за словами Тібо Куртуа, став його надійним порадником.

Герой одного з найбільш брутальних епізодів в історії англійського футболу, зіткнення з гравцем Редінґа Стівеном Гантом у жовтні 2006 року, Чех міг поділитися з партнером порадою на власному досвіді. Дев’ять місяцiв потому, у матчі проти Арсенала в жовтні 2015-го, Куртуа пішов до останнього у боротьбі з нападником Пушкарів Алексісом Санчесом і був змушений залишити поле через підозру на струс мозку. Після матчу Чех надіслав Тібо повідомлення з побажанням якнайшвидше видужувати і порадив йому більш відповідально ставитися до свого здоров’я.

Петр і Арсенал

Ще більш яскраво описує Чеха епізод у квітневому матчі Челсі проти КПР. Перед матчем Петр, який не потрапив до стартового складу Синіх, порадив капітану Террі за можливості обрати ворота, а не м’яч. Голкіпер знав: полуденний старт гри зробить критично важливим фактор сонця. І навіть розуміючи, що кожна помилка конкурента може підвищити його шанси на те, щоб повернути собі місце в основі, Чех попросив капітана врахувати цю інформацію і спростити життя Куртуа. Певна річ, той матч бельгієць відстояв на нуль.

Однак, відсвяткувавши у травні знаковий 33-й день народження, Чех не мав наміру остаточно приймати роль другої скрипки. Він мужньо сприйняв рішення Жозе Моурінью довіритися Куртуа і провів бездоганний сезон в якості підміни бельгійця, проте після його закінчення чітко дав зрозуміти, що хотів би розглянути пропозиції від команд, які могли б запропонувати йому місце в основі. Моурінью до останнього відбивався від запитів Арсенала, але, коли стало відомо про те, що інтерес до Чеха втратив ПСЖ, з таким сценарієм усе ж змирився. Згода ж російського власника Челсі на трансфер прибрала останню перепону на шляху воротаря до північного Лондона. “Він збереже для них 12-15 пунктів за сезон”, — встиг прокоментувати перехід свого товариша Джон Террі.

В особі Петра Чеха Арсенал отримує першого номера світового класу, якого цій команді бракувало після того, як Єнс Леманн розкрив інший бік свого божевілля. Прихильники Канонірів не можуть не провести відповідні паралелі: славетний сезон “Непереможного” Арсенала почався після підписання голкіпера топ-рівня, власне, єдиного новачка, який поповнив Арсенал влітку 2003-го. Набагато менш відомий факт: за рік до того Пушкарі були близькими до підписання тоді ще гравця празької Спарти Чеха.

Петр і Арсенал

Переможець Ліги чемпіонів і воротар, який відбив пенальті від Кріштіану Роналду у московському фіналі найпрестижнішого континентального турніру, на Ашбертон Ґроув повинен сприйматися як не менш важливе придбання, ніж свого часу Месут Єзіл чи Алексіс Санчес — трансфери, які засвідчили повернення Арсенала до великої гри. Та чи вдасться Арсену Венґеру вивести свою команду на новий рівень виключно завядки підписанню голкіпера — запитання відкрите.


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK