Французький кар’єрист, прагматик та поціновувач топів: хто такий новий тренер ПСЖ

ISPORT.ua розповідає про Крістофа Галтьє, який очолив французький гранд.
2022 г., 6 июля, 16:30
Крістоф Галтьє / ПСЖ/en.psg.fr
Крістоф Галтьє / ПСЖ/en.psg.fr

У вівторок, 5 липня, центральна увага у футбольному світі була прикована до французького ПСЖ.

Керівництво клубу прийняло рішення відправити у відставку головного тренера команди аргентинця Маурісіо Почеттіно, а через декілька годин оголосили про призначення нового на цю посаду – Крістофа Галтьє.

ПСЖ провів детальні переговори з Ніццою, де і працював Крістоф. Парижани були вимушені заплатити суму компенсації за тренера, що коштувало їм приблизно 10 мільйонів євро.

ISPORT.ua розповідає про нового наставника ПСЖ, якому належить досягнути успіху з клубом.

Ігрова кар’єра

Галтьє розпочав свою кар’єру в рідному місті – Марсель. На професійному рівні він дебютував у 1985 році. Його позиція – захисник. В Марселі він провів два роки, зіграв 52 матчі, за які двічі вийшов у фінал Кубку Франції. Але надовго у клубі не затримався.

Після відходу з Марселю він провів ще сім років у вищому дивізіоні Франції, де грав за Лілль, Тулузу та Анже. У майбутньому Крістоф повернувся до Марселю, з яким зумів пробитися до Дивізіону 1. Але перед цим ще були виступи за Нім Олімпік.

На рахунку Галтьє також є виступи за іноземні клуби. Спочатку він грав в Серії B, де представлял Монцу (яка зараз вперше дебютує в Серії А). Через рік була екзотична подорож до Китаю, де грав за Ляонін Хувін. Свою професійну кар’єру гравця завершив саме там, а відбулось це у 1999 році.

Що стосується кар’єри у збірній – на рахунку Галтьє є шість ігор за молодіжну команду Франції, з якою він виграв чемпіонат Європи-1988.

Тренерська кар’єра

Майже одразу після закінчення кар’єри гравця Крістоф відправився на тренерське поприще. Він став асистентом Бернара Казоні в тренерському штабі Марселя. Потім працював помічником у різних країнах: Аріс (Греція), Бастія (Франція) та Аль-Айн (Емірати).

У квітні 2005 року Галтьє відправився до Англії, де був асистентом Алена Перрена у Портсмуті. Разом з цим наставником він ще тренував у Сошо, Ліоні та Сент-Етьєні, де і розпочав свою власну тренерську кар’єру – 15 грудня 2009 року.

Сент-Етьєн

Задачею Крістофа в перший рік було збереження прописки в Лізі 1, з чим він вдало впорався, утримавшись на 17-й позиції. З кожним роком він покращував результати, а тому співробітництво з клубом було тривалим. В сезоні-2010/11 французький клуб зайняв десяте місце, а в наступному розіграші – сьоме.

Неймовірного успіху Галтьє досягнув у 2013 році, коли разом з Сент-Етьєном виграв Кубок французької ліги, що трапилось вперше за 32 роки. У фінальному протистоянні клуб мінімально переміг Ренн.

В майбутньому йому вдавалось вивести "зелених" до Ліги чемпіонів, але з кожним подальшим сезоном результати трохи погіршувались в підсумку сезону. З четвертого місця команда за роки опинилась на восьмому, що стало результатом роботи тренера та клубу. Після сезону-2016/17 Галтьє покинув Сент-Етьєн.

Лілль

Відпочивши півроку, Галтьє повернувся до тренерської роботи. Він почав працювати у Ліллі, де змінив Марсело Бьелсу. Клуб перебував у кризі, як економічній, так і в результатах. Лілль йшов на 18-й позиції, а клуб не мав права реєструвати новачків у зимньому трансферному вікні. Але попри проблеми, Крістоф врятував команду, як вже показував у Сент-Етьєні.

Неймовірний ривок Лілль зробив у наступному сезоні, коли команда зайняла друге місце, що дозволило команді виступити в Лізі чемпіонів. За версією французького видання France Football Галтьє був признаний найкращим тренером сезону. Дебют в Лізі чемпіонів не вдався, бо клуб зайняв четверте місце в групі. Але в чемпіонаті Франції він вивів команду у Лігу Європи.

Справжньою точкою успіху стало чемпіонство у Лізі 1, коли вперше за три роки ПСЖ опинився без трофея. Лілль виграв національній трофей, випередивши парижський гранд на один бал. Лілль же повернув чемпіонський трофей, якого не було у нього десять років. На мажорній ноті Галтьє покинув клуб через те, що керівництво розпродало основних гравців.

Ніцца

Як вже ми звикли, Крістоф працює майже без відпочинку. Він очолив Ніццу та вже в першому сезоні він привів команду до фіналу Кубку Франції, де вони мінімально програли Нанту.

В чемпіонаті Франції в запеклій боротьбі Галтьє вивів Ніццу до Ліги конференцій, що стало можливим після останнього туру.

Оцінка топів

Призначення Галтьє у ПСЖ стало можливим завдяки Луїшу Кампушу – новий спортивний директор клубу, який змінив на цьому посту Леонардо. Бразилець, хоч і оформив багато топових трансферів, так і не зміг стати співучасником клубу, який виграв Лігу чемпіонів.

Кампуш працював разом з Крістофом у Ліллі, коли вони виграли чемпіонат Франції, а тому проблем у співпраці не повинно бути.

Репутацію гарного тренера Галтьє має не тільки у Франції, а і від світових тренерів. Крістоф вже показав, що вміє працювати з будь-якою командою, прогресувати та розвивати її. В Ліллі був розквіт, а тому тренери світового рівня не могли промайнути його.

Томас Тухель, який в минулому тренував ПСЖ, відзначив тренерську роботу Крістофа в Ліллі.

"Галтьє дуже сильний в тренерському ремеслі. Я поважаю його роботу. Лілль побудував конкурентну команду, коли я працював в Парижі. Це була дуже сильна команда. Якість футболістів було відведено на гарний рівень, недарма вони виграли чемпіонат Франції".

Жозе Моурінью віддав індивідуальну нагороду кращого тренера саме Галтьє, коли він виграв титул Ліги 1.

"Можливо, інші найкраще, однак я вважаю, що Крістофа найкращим тренером. Вихід команди у Лігу чемпіонів, якість гри, розвиток молодих гравців. Здається, що керівництво раді такому результаті, бо вони мають футболістів, яких можна продати за гарну суму. Галтьє – найкращий".

Карло Анчелотті, який ще працював у в ПСЖ майже десять років тому, ще тоді бачив у Крістофі амбіції.

"Сьогодні для нього підходить до кінця фантастичний період в Сент-Етьєні, де команда мала свій стиль гри. Бажаю йому успіхів".

Власна оцінка Галтьє доволі скромна, хоч і амбіційна.

"Коли ви виконуєте роботу, то повинні бути людиною. Я завжди говорив, що є гравці, а також є людина, яка стоїть за цим. Людина повинна бути щасливим, а тому потрібно мати діалог. Коли ви максимально чесні, то і відносини бути гарними".

Крістоф також назвав спеціалістів, за яким він спостерігав.

"В той день, коли я подумаю, що найкращий, то зупинюсь. Я не шахіст, я прагматик. Я багато спостерігав за Алексом Фергюсоном, а Хосеп Гвардіола – найкращий".


Можна по-різному відноситись до призначення Галтьє в ПСЖ. На перший погляд, це трата часу, бо Крістоф не є топовим тренером, а з іншого – він побудував гарну кар’єру у Франції, тому цікаво буде спостерігати за його роботою та тим, як зуміє контролювати зірок футболу. Буде щось дивовижне.

Дмитро Данець


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK