Від Нетцера і Брайтнера до Крооса і Рюдігера: десятка німців в історії Реала

ISPORT.ua пропонує згадати всіх німецьких футболістів, які в різні часи представляли мадридський клуб.
2022 г., 14 июля, 08:00
Шустер, Рюдігер та Кроос / коллаж В.Войтюк
Шустер, Рюдігер та Кроос / коллаж В.Войтюк

Мадридський Реал цього літнього трансферного вікна підсилив лінію оборони гравцем збірної Німеччини Антоніо Рюдігером, якого в статусі вільного агента забрав із Челсі.

Захисник Бундестім став для "бланкос" десятим представником цієї країни за всю тривалу та тріумфальну історію іспанського клубу.

Читай также: Реал презентовал Рюдигера в качестве новичка

ISPORT.ua вирішив згадати всіх німецьких виконавців, які грали свого часу, виступають нині або ж тільки розпочинають свою кар’єру в Реалі.

Гюнтер Нетцер

Вартість трансферу: 36 млн песет (близько 215 тис. євро)

Роки виступів: 1973 - 1976

Статистика: 100 матчів, 13 голів

Гюнтер Нетцер
Гюнтер Нетцер / Источник: Getty Images

Першопрохідцем серед німецьких футболістів не лише в складі Реала, а й загалом в іспанському чемпіонаті був Гюнтер Нетцер, який приєднався до "вершкових" у 1973 році.

Один із найбільших талантів німецького футболу, провідний півзахисник менхенгладбаської Боруссії та збірної ФРН, двічі найкращий гравець року в своїй країні, чемпіон Європи 1972 року - він став певною противагою з боку мадридців на підписання Барселоною Йогана Кройфа. За три сезони в Реалі на той час уже досвідчений виконавець допоміг команді двічі завоювати титул чемпіона та виграти два Кубки Іспанії.

Пауль Брайтнер

Вартість трансферу: 90 млн песет (близько 540 тис. євро)

Роки виступів: 1974 - 1977

Статистика: 100 матчів, 10 голів

Пауль Брайтнер
Пауль Брайтнер / Источник: realmadrid.com

Слідом за Нетцером через рік склад Реала поповнив Пауль Брайтнер, і вперше в історії "бланкос" у команді одночасно опинилися два німецьких виконавці. Екстравагантний футболіст, до якого було неоднозначне ставлення через його ліві погляди, приєднався до нового клубу після перемоги Баварії в Кубку чемпіонів та тріумфу збірної ФРН на чемпіонаті світу-1974.

У компанії зі своїм співвітчизником він допоміг мадридцям стати провідною силою в Іспанії, відсунувши на другий план Барселону, та здобути два чемпіонства й національний кубок. Через три роки Брайтнер вирішив повернутися на Батьківщину, де грав у брауншвейзькому Айнтрахті, а згодом - знову в Баварії.

Улі Штіліке

Вартість трансферу: 50 млн песет (близько 300 тис. євро)

Роки виступів: 1977 - 1985

Статистика: 282 матчі, 46 голів

Улі Штіліке (зліва)
Улі Штіліке (зліва) / Источник: realmadrid.com

У 1977 році Реал придбав ключового півзахисника Боруссії Менхенгладбах Ульріха Штіліке, який затримається в мадридському клубі на вісім сезонів. Майстерний у грі в центрі поля, непоступливий і цілеспрямований гравець уже в своїх перших трьох кампаніях в Іспанії допоможе "вершковим" тричі поспіль взяти чемпіонські титули, а третій сезон завершити домашнім золотим дублем.

Улі Штіліке чотири рази поспіль буде визнаний найкращим іноземним футболістом іспанської першості, а загалом на свій рахунок у складі Реала він запише три чемпіонства, два національні кубки та Кубок УЄФА.

Бернд Шустер

Вартість трансферу: невідомо

Роки виступів: 1988 - 1990

Статистика: 80 матчів, 13 голів

Бернд Шустер - тренер Реала
Бернд Шустер - тренер Реала / Источник: Getty Images

Після восьми сезонів у Барселоні німецький талант Бернд Шустер, зіпсувавши стосунки з керівництвом "блаугранас", через що рік перебував поза грою, перейшов до найзапеклішого суперника каталонців - Реала. Із Королівським клубом він двічі ставав чемпіоном і завоював національний кубок. Проте знову ж таки через суперечності з керівництвом пішов із команди, але вирішив не залишати не тільки Іспанію, але й Мадрид. Наступним місцем продовження його кар’єри був Атлетіко, а німецький півзахисник став першим гравцем, який виступав у складі всіх трьох іспанських грандів.

Шустер також залишив слід у Реалі й у якості тренера. У 2007 році німець повернувся в мадридський клуб, очоливши "вершкових". У першому ж сезоні на чолі команди він одразу завоював чемпіонство, проте був звільнений вже посеред наступної кампанії.

Бодо Іллгнер

Вартість трансферу: 350 млн песет (близько 2,1 млн євро)

Роки виступів: 1996 - 2001

Статистика: 119 матчів

Бодо Іллгнер
Бодо Іллгнер / Источник: Getty Images

Воротар Бодо Іллгнер після довготривалих виступів у Німеччнині за Кельн, який був його єдиним клубом на Батьківщині, у 1996 році приєднався до Реала на запрошення нового головного тренера Фабіо Капелло. Чемпіон світу 1990 року і колишній голкіпер німецької збірної в першому ж сезоні допоміг мадридцям виграти чемпіонат.

Він тріумфував у Лізі чемпіонів-1998 як основний, проте загалом його кар’єра у стані "бланкос" розвивалася зі змінним успіхом у постійній боротьбі за статус першого номера, і зрештою німецький ветеран поступився місцем у воротах юному вихованцю Реала Ікеру Касільясу. Утім, за часи виступів у Мадриді Іллгнер заніс собі в актив дві перемоги в Лізі чемпіонів і два чемпіонства.

Крістоф Метцельдер

Вартість трансферу: безкоштовно

Роки виступів: 2007 - 2010

Статистика: 31 матч

Крістоф Метцельдер
Крістоф Метцельдер / Источник: Getty Images

Безсумнівно, наразі найневдаліший трансфер німецького футболіста в Реал. Центральний захисник Крістоф Метцельдер безкоштовно приєднався до мадридського клубу в 2007 році після виступів за дортмундську Боруссію. За три роки в стані "вершкових" гравець через травми провів заледве три десятки матчів у всіх турнірах, проте став чемпіоном.

Далі було повернення в Німеччину, а в подальшому, вже після завершення професійної кар’єри, усе для Метцельдера склалося взагалі безславно. У 2019 році він був звинувачений, а в 2021 році засуджений до десяти місяців ув’язнення умовно за зберігання та розповсюдження дитячої порнографії. Ексфутболіст свою провину визнав і попросив вибачення за вчинене, та ганебна пляма на репутації лишилася.

Месут Озіл

Вартість трансферу: 15 млн євро

Роки виступів: 2010 - 2013

Статистика: 159 матчів, 27 голів, 80 асистів

Месут Озіл
Месут Озіл / Источник: Getty Images

Неперевершений плеймейкер і майстер пасу Месут Озіл став ключовим гравцем Реала початку "десятих" після переходу з Вердера. Німецький атакуючий півзахисник допоміг "бланкос" завоювати чемпіонство, а також взяти Кубок і Суперкубок Іспанії.

Проте вже за три роки Озіл через свій, як йому здавалося, недооцінений статус у мадридському клубі вирішив залишити команду й перебратися до лондонського Арсенала. У Англії німець періодично продовжував дивувати й тримати рівень, та після вдалого початку згодом кар’єра гравця поступово відверто покотилася донизу.

Самі Хедіра

Вартість трансферу: 14 млн євро

Роки виступів: 2010 - 2015

Статистика: 161 матч, 9 голів, 13 асистів

Самі Хедіра
Самі Хедіра / Источник: Getty Images

Самі Хедіра перейшов у Реал влітку 2010 року під час того ж трансферного вікна, що й Месут Озіл, а у складі мадридської команди вдруге в історії одночасно значилися двоє німецьких виконавців. Пізніше вихованець Штутгарта на один сезон перетнеться у стані "бланкос" із іншим своїм співвітчизником Тоні Кроосом, сформувавши ще й третій подібний тандем.

Хедіра не виблискував на тлі зіркових партнерів у Реалі, проте в перші сезони був важливим елементом команди та мав регулярну ігрову практику. Із мадридцями він став чемпіоном, виграв два національні кубки і Суперкубок Іспанії, Лігу чемпіонів, Суперкубок УЄФА та Клубний чемпіонат світу. Згодом, зокрема й через травму, почав втрачати місце в основі й, повністю відпрацювавши п’ятирічний контракт із Реалом, продовжив кар’єру в Ювентусі.

Тоні Кроос

Вартість трансферу: 25 млн євро

Роки виступів: 2014 -

Статистика: 365 матчів, 25 голів, 83 асисти

Тоні Кроос
Тоні Кроос / Источник: Getty Images

Тоні Кроос - найкращий та найуспішніший німецький легіонер в історії Реала. Хавбек приєднався до іспанської команди влітку 2014 року, перейшовши з Баварії, і за вісім сезонів у Мадриді доклався до здобуття вражаючої колекції трофеїв. Наразі на рахунку німця 16 різноманітних титулів: він тричі ставав чемпіоном, чотири рази тріумфував у Лізі чемпіонів, виграв три Суперкубки Іспанії, два Суперкубки УЄФА та чотири Клубних чемпіонати світу.

Читай также: Реал указал Кроосу на забавную ошибку в Twitter, немец тут же исправился

Кроос є невід’ємною частиною вже легендарного тріо півзахисників Реала, і, попри вже солідний вік німця, важко уявити побудову гри мадридської команди без її ключового елемента.

Антоніо Рюдігер

Вартість трансферу: безкоштовно

Роки виступів: 2022 -

Статистика: -

Антоніо Рюдігер
Антоніо Рюдігер / Источник: realmadrid.com

Останній наразі, а саме десятий, німецький гравець у Реалі - Антоніо Рюдігер, якого мадридці підписали влітку, зафіксувавши позначку присутності в клубі представників цієї країни за всі часи на круглому числі.

Центральний оборонець уклав контракт на чотири роки, а його історія у складі "вершкових" лише розпочинається, і тільки час покаже, як усе складеться. Ще потрібно буде вибороти місце в основі в конкуренції з Давідом Алабою та Едером Мілітао й під тиском відповідальності у складі чинних чемпіонів Іспанії та переможців Ліги чемпіонів. Наразі поки цей союз виглядає вигідним для обох сторін: Реал отримав гарного і міцного захисника безкоштовно, не враховуючи його зарплатню, а Рюдігер опинився в найбільш статусному клубі за всю свою кар’єру.


Бонусом можна згадати одинадцятого, а, якщо хронологічно, то й першого цікавого німецького представника Реала. Більше ста років тому перебував у складі мадридської команди, куди до того ж перебрався із Барселони, півзахисник на ім’я Вальтер Росіцкі.

Вальтер Росіцкі / Фото: Національний архів Каталонії
Вальтер Росіцкі / Фото: Національний архів Каталонії

Проте відбувалося те в часи, коли все це було ще не на професійному рівні. Значився він у складі "бланкос" у 1913-1914 роках, а перервала кар’єру футболістові Перша світова. Він був призваний до німецької армії, та зрештою пережив Велику війну, як, до слова, і Другу.

Ігор Міщук, ISPORT.ua


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK