"Через травму міг би не поїхати на Олімпійські ігри": ексклюзивно у "Сніданку.Вихідний" Жан Беленюк розповів про перемогу у Токіо

У прямому ефірі до студії "Сніданку.Вихідний" ексклюзивно завітав олімпійський чемпіон Жан Беленюк.
2021 г., 7 августа, 13:15
Жан Беленюк / Getty Images
Жан Беленюк / Getty Images

У прямому ефірі до студії "Сніданку.Вихідний" ексклюзивно завітав олімпійський чемпіон Жан Беленюк, який зізнався, чому приховував сильну травму та як поєднує депутатство і спорт.

На Олімпійських іграх-2016 у Ріо Беленюк виборов срібну медаль та пообіцяв, що через 4 роки "переплавить її на золото". Обіцянку спортсмен виконав, проте участь українця у Олімпійських іграх у Токіо була під загрозою. За 3 тижні до своїх змагань, спортсмен отримав серйозну травму, на відновлення якої, за словами лікарів, потрібно було мінімум 6 тижнів. Навіть серед тренерів були сумніви, що Жан буде виступати на Олімпіаді.

"Я сам в шоці через те, як усе відбувалося. І тільки віра мого тренера дала мені наснаги та сили продовжувати. Дійсно ситуація була критична. За три тижні до Олімпіади вилітає повністю плече з суглоба. Я бачив, як тренери, а у нас їх багато, почали зневірюватись. Я зранку виходжу, у мене лангет на руці, я бачу, що вони припиняють розмову, опускають очі до низу, розуміють, що це нереально", - ексклюзивно поділився спортсмен.

Тренер спортсмена Володимир Щацький був впевнений, що Беленюк зможе відновити форму. Перші 10 днів після травми олімпієць призупинив тренування, замінивши їх на кардіо: їздою на велосипеді, вправами для пресу та іншим.

Жан Беленюк зізнався ведучим "Сніданку.Вихідний" Валентині Хамайко та Олександру Попову: запалення було настільки сильним, що спочатку він взагалі не міг підняти високо руку. Ближче до Олімпіади спортсмен почав розробляти руку разом з тренером. Проте психологічний тиск був подвійним, оскільки Беленюк раніше пообіцяв привезти золото.

"Тиск був шалений. Уявіть ситуацію, що про травму знали люди, які безпосередньо знаходились у залі. Були чутки, що я травмувався, проте не знали, яка важкість цього травмування. Наступного дня після травми ми поїхали до лікарів і вони сказали, що це нонсенс боротися з цією рукою. І що це 100% авантюра. Що ви будете робити, якщо рука вилетить безпосередньо під час боротьби?.. Друзі, які не знали цієї ситуації, писали мені: "Як там підготовка? Чекаємо золото". А я лежу, в мене рука не підіймається. Я думаю, Господи, якби ти побачив, у якому я зараз стані, ти був би в шоці. Я відповідав, що все нормально, все у робочому процесі", - поділився олімпієць.

Щодо кар’єрного успіху у двох різних галузях, спорті та депутатстві, Беленюк підкреслив, що поєднувати це доволі важко, в першу чергу він жертвує особистим життям.

"Це робота 24/7, ніякого особистого життя. Зранку я йду на сесію, потім я тренуюсь до вечора. Після цього я просто без сил приїжджаю додому. Сплю, їм, а зранку усе те ж саме", - розповів олімпієць.

Спортсмен зазначив, що має плани у найближчому майбутньому відкрити зал з боротьби. За його думкою, Олімпіада підніме хвилю зацікавленості дітей у спорті, які у майбутньому також стануть олімпійськими чемпіонами. Наразі Беленюк вирішив не робити гучних заяв щодо кар’єри, а планує просто відпочити.

Валентина Хамайко та Олександр Попов розпитали Жана Беленюка про легендарний гопак, який він станцював після перемоги з прапором України. Він зізнався, що вперше станцював переможний гопак 2 роки тому на Чемпіонаті Європи та на Європейських іграх. Танок дуже сподобався людям, тому спортсмен пообіцяв, що обов’язково його станцює після перемоги на Олімпіаді.

Окрім того, у прямому ефірі спортсмен особисто показав Олександру Попову, як треба танцювати гопак.

Нагадаємо, що "Сніданок з 1+1" активно підтримує українських спортсменів на Олімпійських іграх у Токіо. Після повернення додому, спортсменки Еліна Світоліна, Дар’я Білодід та Ольга Харлан стали гостями прямого ефіру програми.


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK