На цьому Чемпіонаті світe може бути багато потрясінь: інтерв'ю триразового чемпіона світу Марка Селбі

Гравець у снукер розповів про свої очікування щодо цьогорічного Чемпионату світу, а також підготовці до нього.
2020 г., 31 июля, 17:59
Марк Селбі / Getty Images
Марк Селбі / Getty Images

Триразовий чемпіон світу Марк Селбі відповів на питання Eurosport напередодні Чемпіонату світу зі снукеру 2020 року (31 липня - 16 серпня).

Що ви думаєте про повернення прямих трансляцій снукера?

"Взагалі, снукер був одними із перших видів спорту, який повернувся із прямими трансляціями на екрани – я знаю, у нас не було багато глядачів - але ми перезапустилися навіть раніше ніж футбол. І це фантастично."

"На мою думку, це сприяло трансляціям на Eurosport, адже місяць за місяцем глядачі очікували старту спортивних подій, і нам дуже приємно, що ми станемо першими, з кого почнуться прямі трансляції. Я знаю, що у нас на Eurosport буде велика аудиторія із тих, хто скучив за прямими трансляціями змагань, і з тих, хто слідкує за різними видами спорту. Думаю, це фантастистично. Це хвилюючий час, щоб повернутися, і я відчуваю, що як професіонал починаю все спочатку."

Ви готувалися до чемпіонату світу цього року так само як завжди? Чи було щось, що вирішили робити інакше через довшу перерву, ніж зазвичай?

"Що стосується ментальної підготовки, то я, насправді, не помітив якоїсь різниці. Щодо фізичної, то все було дещо інакше, але лише тому, що так склались обставини, адже ми не можемо практикуватися з великою кількістю гравців, і у нас було перед Чемпіонатом світу мало турнірів.

Зазвичай перед Чемпіонатом світу я намагаюся влаштувати якомога більше матчів з іншими гравцями, щоб отримати хорошу практику, але в нинішній ситуації, я підтримував форму лише з одним- двома партнерами або грав сам із собою – ось такі зараз дивні часи".

Як ви думаєте, фізичний стан вплине на якість гри? Ви в хорошій фізичній формі і скільки уваги ви приділяли цьому в контексті підготовки?

"Я намагаюся займатися фітнесом протягом усього сезону. За нормальних умов, сезон передбачає велику кількістю подорожей, тому я зазвичай знаходжусь у хорошій формі. Якщо ви в хорошій фізичній формі, ви також будете в хорошому духовному стані.

Я не можу говорити за всіх гравців, але в умовах карантину із практикою складна ситуація, адже ми стільки місяців не грали. Я думаю, що може бути досить багато потрясінь, але в той же час, це буде фантастичний турнір".

Цей турнір може стати найбільш рівним для гравців з точки зору умов підготовки? Ви згадали, що ми можемо побачити певні потрясіння, чи вважаєте ви, що практика в умовах карантину створила рівні умови для всіх?

"Певною мірою так. Коли дивишся на гравців, які кваліфікувались і на деяких сіяних гравців, які опинилися поза межами шістнадцятки,  зазнавши поразки, як Алі Картер, Джо Перрі, складається враження, що це результат нестачі ігрової практики і нерозіграності, оскільки перед чемпіонатом було мало турнірів. Я думаю, це ще не всі потрясіння, і ми, ймовірно, отримаємо ще декілька в "Крусіблі".

"Я сподіваюся, що у «Крусіблі», переможе той, хто уже вигравав чемпіонат. Якщо хтось виграє титул вперше, це буде фантастично, але поруч з цим, переможець не побачить натовп захоплених глядачів; він розумітиме, що не всі могли достатньо практикуватися, і блиск перемоги буде не таким яскравим, яким би він міг бути за звичайних умов. Якщо виграє той, хто перемагав раніше, таких запитань не буде. Сподіваюсь, що станеться саме так, але доведеться почекати."

Ви збираєтесь завоювати свій четвертий титул чемпіона світу, який дозволить вам зрівнятися з Джоном Хіггінсом та іншими найуспішнішими чемпіонами світу. Яке місце у ваших карєрних досягненнях займе четвертий титул чемпіона?

"Це було б дивовижно. Мені здається, я досягнув навіть більше, ніж хотів досягнути, але я продовжую, бо все ще отримую від гри насолоду і люблю змагатися. Виграти титул знову – це, безумовно, одна з моїх головних цілей. Якщо не вдасться цього року, у мене ще буде кілька спроб. Я робитиму все можливе, щоб перемогти, і це буде фантастично, якщо мені вдасться стати чемпіоном вчетверте".

Як ви відреагували, коли дізналися, що на трибунах дозволять бути присутніми невеликій кількість глядачів? Деякі гравці з нетерпінням чекають натовпу, деякі навпаки воліють грати у пустому залі - що ви думаєте про це?

 "Я був дуже щасливий. Цього року ми проводили два турніри в Мілтон-Кінз за закритими дверима без глядачів. Перший турнір, який ми грали - Лігу чемпіонів, ми завжди проводимо за закритими дверима, і ми на ньому звикли до відсутності людей. Другий турнір - Tour Championship - був важким, тому що це один з наших найбільших турнірів, і ми щороку приймаємо велику аудиторію, тому грати з порожніми залами було складно."

"Коли ідеш в "Крусібл", в якому пережив так багато емоцій протягом останні кілька років – перемогу перед переповненим залом, знаючи, яке це фантастичне місце, коли воно заповнене, було б неприємно їхати туди без глядачів. Я знаю, їх буде  не багато – ходять   чутки про 150-200, вочевидь, по 100 з кожного боку, але краще так, ніж пустий зал.

"Однозначно буде приємно побачити у залі людей, і я думаю, що це початок повернення до звичного формату. Сподіваюся, незабаром на майданчиках ми зможемо збирати все більше і більше відвідувачів".

Що стосується вашого досвіду перебування на карантині, як він вплинув на вас? Ви весь час були вдома?

"Я був вдома в Лестері. Це було важко, але в той же час дуже приємно. Ми багато подорожуємо, і я насправді не маю можливості проводити багато часу вдома протягом сезону, тому це навіть приємно провести час з дружиною та маленькою донькою – така нагода трапляється вкрай рідко."

"Не зрозумійте мене неправильно, я хотів би, щоб ситуація була іншою і людям не довелося проводити час вдома через вірус і через всю цю ситуацію ... Але так сталося, і це було певною мірою приємно."

"Я займався домашнім навчанням [доньки], і якщо снукер не піде, я точно можу претендувати у найближчому майбутньому на звання вчителя року. Мої викладацькі навички виходять на новий рівень."

"Один із моїх знайомих, Девід Гілберт, з яким я грав минулого тижня, в перші кілька тижнів карантину говорив: "Я не можу весь час сидіти на одному місці, мені потрібно вийти з дому", але зараз він сидить вдома і не хоче виходити! Він звик до цього, так що це все доволі дивно."

У вас уже є плани на цей рік, в умовах коли міжнародні турніри починають відновлюватися? Чи ви приймаєте рішення про участь від турніру до турніру?

"Від турніру до турніру, обмеження трохи пом’якшились, але попереду зима, і йде мова про другу хвилю, коли вірус повернеться. Тому я не думаю, що варто загадувати наперед. Ми зазвичай їздимо до Китаю шість-сім разів на рік, але зараз турніри перенесені на 2021. З серпня по листопад ми вирушаємо у три-чотири поїздки, але я думаю, що календар буде змінено, і ми будемо грати набагато більше англійських турнірів. Сподіваюсь, що кілька турнірів наступного року у Китаї все ж відбудуться, але хто знає - якщо вірус повернеться, їх також доведеться поставити на паузу".

КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: снукер Марк Селби

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK