Новий тріумфатор чи старі обличчя: Анонс чемпіонату світу зі снукеру

ISPORT анонсує старт чемпіонату світу зі снукеру, який традиційно пройде в Англії.
2022 г., 16 апреля, 09:30
Чинний чемпіон світу зі снукеру Марк Селбі / Getty Images
Чинний чемпіон світу зі снукеру Марк Селбі / Getty Images

Снукерний мундіаль - одна з найбільших подій в світі цього виду спорту, навіть його постійна "домівка" має свої традиції, а увага, прикута до цього змагання - просто неймовірна.

ISPORT розповідає, чого чекати від нового турніру в 2022 року, за ким варто спостерігати і хто здатен одержати перемогу.

Місце проведення та призові

Чемпіонат світу зі снукеру традиційно проходить в театрі Крусібл, який знаходиться в англійському місті Шеффілд.  Цьогорічний турнір стане вже сорок шостим, який пройде на цій арені.

Чемпіонат світу зі снукеру-2022
Чемпіонат світу зі снукеру-2022 / Источник: Getty Images

З 16 квітня по 2 травня тридцять два гравці розіграють між собою призовий фонд у розмірі 1'670'000£ (разом з виплатами за кваліфікацію призовий фонд складає 2'395'000£).  Усі снукеристи, які зіграють в основній сітці чемпіонаті світу, забезпечили собі по 20'000£,  учасники 1/8 фіналу отримають 30'000£, чвертьфіналісти- 50'000£, а півфіналісти - 100'000£.  Снукерист, який програє у фіналі, отримає 200'000£, а переможець турніру збагатиться на 500'000£, ще 10'000£ забере гравець, який стане автором найбільшого брейку на чемпіонаті.

Сітка турніру та найцікавіші пари

В основній сітці турніру зіграє 32 снукериста. Шістнадцять кращих в світовому рейтингу отримали пряму путівку на турнір, а ще шістнадцять гравців пройшли через кваліфікацію. Чемпіон світу (Марк Селбі) завжди має перший номер посіву і потрапляє в верхню половину сітки, а лідер світового рейтингу (Ронні О'Салліван) займає місце в нижній половині. Потім сліпим жеребом розміщуючи інших чотирнадцять гравців, які не пройшли на чемпіонат по рейтингу, а після завершення кваліфікації кожному святому обирається суперник тим самим методом сліпого жеребу.

Вже в 1/16 фіналу ми побачимо багато цікавих матчів, де зіграють два гравці, які ще недавно входили в топ-16 рейтингу. Першою такою парою є Ронні О'Салліван та Дейв Гілберт. Ронні в свої 46 років впевнено тримається в числі кращих снукеристів світу, а Дейв увійшов в топ-16 після вдалого для себе чемпіонату світу 2019 року, де сенсаційно вийшов у півфінал турніру. На даний момент Гілберт займає 19 місце в рейтингу, що робить їх матч одним з центральних в першому раунді.

Ронні О'Салліван
Ронні О'Салліван / Источник: Getty Images

Наступною парою іменитих суперників буде Шон Мерфі та Стівен Магуайр. Ще на початку сезону 2021/2022 обидва снукериста були в топ-10, а тепер Магуайр займає аж сорокове місце в світовому рейтинзі. Причиною для такого падіння стала серія поразок Стівена, який до кваліфікації на чемпіонат світу не перемагав ще з 16 грудня 2021 року.

Найцікавішою парою 1/16 за іменами буде пара Кайрен Вілсон та Дін Дзюньхуей. Два титулований спортсмена, два серійних гравці, два снукериста, які грали у фіналах чемпіонатів світу - все це про Кайрена і Діна. Останнім часом китайський снукерист втратив форму і вилетів в третій десяток рейтингу, але ніхто не списує з рахунку найуспішнішою представника Азії в історії снукеру. Для будь-якого снукериста найгіршим варіантом суперника з кваліфікації був Дін, не пощастило цього разу саме Вілсону.

Також треба відмітити Майкла Вайта, який пройшов через кваліфікацію в основну стадію. Його особливість, що він єдиний любитель на чемпіонаті світу і зіграє в 1/16 з багаторазовим чемпіоном світу Марком Вільямсом.

Марк Селбі. Перспективи захисту титула

В 2021 році тріумфатором в Крусіблі став англієць Марк Селбі, який переміг у фіналі переміг Шона Мерфі з рахунком 18:15 та став чотириразовим чемпіоном світу. Захист свого титулу Селбі розпочне в матчі з валійцем Джеймс Джонсом. Суперник для чемпіона світу не найсильніший та за статистикою особистих матчів дуже зручний. До сьогодні між собою зіграли сім поєдинків і Селбі виграв з них шість, а свою єдину перемогу Джонс здобув ще в 2015 році.

Марк Селбі
Марк Селбі / Источник: Getty Images

Здається, що для Селбі все має скластися в першому раунді дуже просто, але завжди є своє "але". В сезоні 2021/2022 Марк Селбі не вражає своєю грою і сам гравець зізнавався, що в нього є серйозні проблеми психологічного характеру. Через свої проблеми і погану форму Селбі пропустив два турніри з серії Cazoo Series - Players Championship та Tour Championship, на яких грають найкращі снукеристи за сезонним рейтингом. На цьому провали Марка не закінчуються і наступний невтішний факт для нього, що останню перемогу основній сітці турнірів він здобув ще 27 січня на German Masters, перемігши Баррі Пінчеса.

Чемпіонат світу завжди є особливим турніром для снукеристів і поганий сезон не заважає добиватися хороших результатів, але у випадку з Селбі не віриться в успіх. Прохід в чвертьфінал буде максимумом для чемпіона світу, а, можливо, вже сьогодні він вилетить з турніру.

Можливий "новий" чемпіон

Якщо перераховувати претендентів на перемогу, то там будуть всім відомі імена. Але тут ми розглянемо тих снукеристів, хто ще не вигравав титул чемпіона світу, але має шанси це зробити в цьому році.

Основними претендентами з цього списку будуть Кайрен Вілсон та Дін Дзюньхуей, про яких ми писали. Переможець цієї пари цілком може розраховувати на виграш в турнірі і ніхто не назве цей тріумф великою сенсацією. Якщо майже всі впевнені, що Вілсон рано чи пізно виграє чемпіонат світу, то китайського снукериста поступово почали списувати з рахунків, але цього року Дін може довести, що він ще є топовим гравцем.

Дін Цзюньхуей
Дін Цзюньхуей / Источник: Getty Images

Чжао Сіньтун вже зробив одну велику сенсацію в нинішньому сезоні і готовий до чергової великої перемоги. На чемпіонат Великобританії Чжао їхав 33 номером рейтингу і виграв свій перший турнір великої корони. На чемпіонат світу молодий китаєць їде займаючи сьоме місце.  Мало хто зараз вірить в перемогу Чжао, але він показав, що для нього немає авторитетів і обіграти він може будь-якого снукериста.

Коли ми пишемо про можливих переможців турніру не з основних фаворитів, то в цей список завжди входив Джек Лісовскі. Гравець, який не виграв жодного рейтингового турніру, але стабільно є представником топ-16, Джек має велику кількість фінальних матчів, але ще жодного не виграв, можливо, саме зараз настав його час. Для українських вболівальників Лісовскі має особливе значення, адже його коріння з України і з 24 лютого на турнірах виступає з зображенням українського прапора на своєму одязі.

Прогноз від ISPORT

Фаворитів багато, але перемога буде тільки за одним. Останнім часом найкраща форма в Ніла Робертсона, який тріумфував на нещодавньому турнірі Tour Championship, де обіграв в фіналі Джона Хіггінса.

Також в Ніла перемога на іншому турнірі Cazoo Series - Players Championship, де виступають 16 кращих гравців сезону. Стабільність Робертсона дає впевненість в його силах і перспективі виграшу.

Ніл Робертсон
Ніл Робертсон / Источник: Getty Images

Прогноз: Ніл Робертсон - чемпіон світу.

Роман Дідук


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK