Денвер проти Маямі, Йокіч проти Батлера: анонс Фіналу НБА

ISPORT анонсує фінальну серію НБА, в якій визначиться найсильніша команда всього сезону-2022/23.
2023 г., 1 червня, 09:00
Батлер, Йокіч та Мартін / Getty Images
Батлер, Йокіч та Мартін / Getty Images

Незабаром стартує Фінал Національної баскетбольної асоціації, в якому ми побачимо протистояння, на яке, швидше за все, взагалі мало хто розраховував - Денвер зіграє з Маямі.

Обидві команди пройшли важкий шлях для того, щоб поборотися за чемпіонство. І вся краса цієї дуелі полягає в тому, що хоч вони і пройшли, по суті, через різні сценарії, історія у Наггетс і Хіт одна – їх обох сильно недооцінювали протягом усього плей-оф, про що неодноразово заявляли самі гравці.

Так, ліга напевно розраховувала побачити у фіналі Лейкерс і Бостон - дві найтитулованіші команди в історії - але були хлопці, які виявилися проти такого розкладу і видали свій, який може бути не менш інтригуючим та захоплюючим.

Це один із найнесподіваніших і сенсаційних плей-оф за багато-багато років, який подарував нам фінальну пару, результат чиїх матчів неймовірно складно передбачити. А тому давайте проаналізуємо, через що Денвер та Маямі пройшли в цьому постсезоні, виділимо ключових особистостей, які внесли найбільший імпакт, а також спробуємо передбачити (так, це безглуздо, але що вдієш), як же розгортатимуться події у Фіналі.

Шлях до Фіналу

Денвер

Команда Майкла Мелоуна розпочала плей-оф як перша сіяна за підсумками регулярного сезону, який вона завершила на першому місці Західної конференції.

У першому раунді Денвер оформив джентльменський "свіп" Міннесоти, перемігши "вовків" із рахунком 4-1. Після такої розминки на Наггетс чекало перше справді важке випробування в особі Фінікса з Девіном Букером та Кевіном Дюрантом.

Ніхто не буде сперечатися, що Кей Ді та Бук зробили все, що було в їхніх силах. Але травма Кріса Пола, невиразна гра Деандре Ейтона та сумнівні ролевики лише допомогли Денверу, за який сяяли Нікола Йокіч та Джамал Мюррей – серія закінчилася 4-2 на користь представників високогір'я.

Незважаючи на те, що команда була першою в регулярці і вже встигла вибити з плей-оф одного з головних претендентів на "гайку", багато баскетбольних експертів все ще не вважали Денвер фаворитом, віддаючи свою перевагу Лейкерс.

Джерело: Getty Images

І поки Йокіч оформлював свої трипл-дабли, у матчах із "озерниками" знову почали голосно говорити саме про Мюррея. Його виступи у другому та третьому матчах нагадали світові, яким Джамал може бути, але яким ми його не бачили з часів "бульбашки".

Коли оборона Лос-Анджелеса акцентувала свою увагу на Ніколі, Мюррей брав ініціативу до своїх рук і забивав через будь-кого, хто намагався його опікати.

Проте навіть після того, як серія закінчилася "свіпом", усі говорили саме про Лейкерс, а не про Денвер, що явно не подобається всім представникам команди, що перемогла, і про що вони говорили під час прес-конференцій. У Фіналі ця історія навряд чи повториться.

Маямі

Здається, що про неймовірний шлях колективу з Флориди не говорив тільки лінивий. А як сумно все розпочиналося… У першому матчі плей-ін команда Еріка Споельстри програла Атланті і здавалося, що вона просто не готова до постсезону. Проте з наступного матчу почалося щось, що не можна пояснити.

Перемігши Чикаго, Маямі потрапив на Мілуокі, найкращу команду Сходу, одного з головних фаворитів на чемпіонство. Більшість фанатів баскетболу, у тому числі й автор цього тексту, вважали, що для «оленів» серія з командою, що ледве пройшла через плей-ін, буде легкою прогулянкою. Як же ми помилялися…

Вже у першій же грі Хіт одержали виїзну перемогу, після чого взагалі забрали серію з рахунком 4-1! Так, здебільшого їм допомогла травма спини Янніса Адетокумбо ще в першому матчі, але це не відміняє того факту, що ОДИН З НАЙКРАЩИХ ЗАХИСТІВ ліги не впорався з НАЙГІРШОЮ ААТАКОЮ регулярки (109.5 очки у середньому за гру).

Джерело: Getty Images

Як виявилось, з кожним раундом підвищувалася складність протистояння. Тільки цього разу проблеми виникли вже у Хіт, а не їхнього суперника. На старті півфіналу Сходу проти Нікс травму гомілкостопа отримав Джиммі Батлер.

Під час прямої трансляції здавалося, що це кінцева для Маямі, адже без своєї головної зірки команда не впорається. Але Джимбо на характері провів останні п'ять хвилин зустрічі (хоч і, по суті, нічого не зробив, окрім одного промаху через дугу), чим зарядив команду на потрібний результат.

Другу гру він пропустив, а Нью-Йорк зрівняв рахунок. Наприкінці матчу камери вихопили Батлера, який хитав головою з усмішкою на обличчі - на той момент для Нікс все закінчилося. Джиммі повернувся у третій грі, а Хіт у підсумку перемогли у серії 4-2.

Джерело: Getty Images

Серія з Бостоном вийшла якоюсь аномальною. Маямі вів 3-0, помноживши на нуль перевагу домашнього майданчика Селтікс. Однак потім сталося незрозуміле - "кельти" виграли три матчі поспіль, а статус Батлера, Адебайо та самої організації похитнувся.

Але в сьомій грі все сталося саме так, як мало статися ще в грі №4. Хіт винесли свого опонента, а Джиммі Бакетс отримав нагороду MVP. Маямі та Джиммі особисто взяли реванш за торішній фінал Сходу.

Головні зірки

Денвер: Нікола Йокіч

"Джокер" наочно демонструє, чому він мав забрати свою третю нагороду MVP, а не Джоел Ембіід, який у свої 29 років все ніяк не пройде другий раунд плей-оф.

Кумедно, але в цьому плей-оф Йокіч набрав менше 20 очок лише один раз, і це сталося в першій грі першого раунду проти Міннесоти. Решту часу бігмен стабільно набирає 20+ очок, а в серії з Лейкерс він у середньому оформляв трипл-дабл за матч, за що отримав звання найціннішого гравця фіналу конференції.

Джерело: Getty Images

Причому багато хто відзначає універсальність Ніколи, який робить не тільки речі, властиві гравцеві його позиції, а й вражає всіх своїми здібностями плеймейкера — ти ніколи не знаєш, коли і куди відправиться його передача.

Поки що ніхто так і не зрозумів, як зупинити Йокіча. Є відчуття, що зараз це просто неможливо, а тому буде цікаво, як Бем Адебайо та Коді Зеллер протистоятимуть йому.

Маямі: Джиммі Батлер

Якщо до старту плей-оф за це звання ще міг поборотися Бем Адебайо, то після серії з Мілуокі ніхто не посміє навіть подумати про іншого кандидата.

У матчах на вибування проти Бакс Джиммі видав один із найкращих виступів в історії плей-оф, набравши в четвертій та п'ятій іграх 56 і 42 очки відповідно і особисто відправивши Янніса та компанію відпочивати вже після першого раунду.

Джерело: Getty Images

Батлер завжди вирізнявся своєю працездатністю та маніакальною вимогою того ж від своїх одноклубників. З цієї причини у нього не склалося в Чикаго, Міннесоті та Філадельфії. Але у Флориді він знайшов своїх однодумців в особі Еріка Споельстри та Пета Райлі.

Однак якщо порівнювати його з Йокічем, то логічно заявити, що найкращий гравець фінальної серії виступатиме за Денвер. У Ніколи просто не було провальних матчів, чого не скажеш про Джиммі. До того ж не варто забувати про травму, яка явно не дозволяє йому грати на максимум своїх можливостей.

Ікс-Фактор

Денвер: Джамал Мюррей + допомога

"Він думав, що ми його обміняємо. У нього були сльози на очах. Я йому сказав: Ти повернешся. І не просто повернешся, а й станеш кращим", - таку історію на нещодавній пресконференції розповів Майкл Мелоун про Мюррея, який у квітні 2021 року порвав "хрести".

Минуло два роки і так, можна впевнено заявити, що Джамал повернувся. У регулярці він не був кращим за себе зразка сезону-2020/21, але він помітно спрогресував у плей-оф, видаючи найкращі цифри по кар'єрі (27.7 очка, 5.5 підбирання, 6.4 асиста).

У той час, як основні сили Маямі кине на стримування Йокіча, Мюррей зможе заявити про себе як про одного з найкращих захисників ліги прямо зараз. Однак зробити це буде складніше, тому що в обороні Хіт грають краще ніж Лейкерс.

Джерело: Getty Images

Не можна не відзначити і четвірку, що складається з Майкла Портера-молодшого, Аарона Гордона, Кентавіуса Колдвелл-Поупа та Брюса Брауна. Тренер Наггетс останні дві гри з Лейкерс використовував укорочену ротацію, в якій було лише сім осіб. І у відповідальний момент цей квартет не підвів і допоміг своїм зіркам.

Маямі: Ерік Споельстра

Як би добре в цьому постсезоні не проявляли себе Калеб Мартін і Гейб Вінсент, незважаючи на реінкарнацію Данкана Робінсона і навіть потенційне повернення Тайлера Хірро, безглуздо заперечувати вплив Спо.

Ще в 2020 році він міг знову привести у Флориду кубок Ларрі О'Брайєна, але тоді в "бульбашці" йому сильно не пощастило з травмами, а одного Батлера виявилося недостатньо, щоб здолати Лейкерс з ЛеБроном і Девісом.

Джерело: Getty Images

Однак цього року він може це виправити і в нього є всі інструменти для цього. А щодо його здібностей не варто сумніватися – один із найуспішніших тренерів не лише сучасності, а й за всю історію ліги, знайде, чим здивувати суперника.

Ерік чудово розбирає гру опонента, що було чудово продемонстровано у першому раунді. Звичайно, Янніса не вдалося зупинити, це взагалі практично неможливо, але він зробив так, що зусиль тільки Грік Фріка було замало для успіху. Цікаво буде спостерігати за тим, що він придумає для Йокіча.

Прогноз

Це буде дуже цікава серія як мінімум тому, що в ній зустрінуться команди, які були в статусі недооцінених протягом усього постсезону.

Гравців обох команд уже дістали запитання журналістів: "От вас вважають андердогами, як ви гадаєте, вам це допомагає?" і подібна єресь, що провокує спортсменів на агресивні відповіді.

Так, це буде зустріч двох команд, яких у Фіналі не чекали. Навіть коли вони вийшли у фінали конференцій, керівництво ліги, напевно, потирало руки в очікуванні протистояння Лейкерс і Бостона, двох найтитулованіших команд НБА. Але сталося так, як сталося.

Враховуючи те, як команди пройшли свої шляхи до Фіналу, а також загальний стан гравців, Денвер все ж таки виглядає краще. Обидві команди заслужили стати чемпіоном, але такий тривалий відпочинок буде помітною перевагою.

Джерело: Getty Images

Хіт втратили занадто багато сил у серії з Бостоном, Батлер, який грає з травмою, і слабші (у порівнянні з Наггетс) гравці на других ролях наводять на думку, що Денверу вистачить шести ігор, щоб впоратися з Маямі.

Хіт мають більш класного тренера, і як організація вони кращі, але це все, в чому вони перевершують свого опонента. І, на жаль, цього замало, щоб перемогти.

Прогноз: перемога Денвера 4-2.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK