Обмін Хардена: Кліпперс будують будинок для людей похилого віку, Філадельфія зітхнула з полегшенням

ISPORT провів аналіз трейду нової зірки Лос-Анджелеса та виділив головні моменти для кожного з учасників обміну.
2023 г., 1 листопада, 08:30
Джеймс Харден / theringer.com
Джеймс Харден / theringer.com

Під час минулого міжсезоння у Національній баскетбольній асоціації було дві гарячі теми:

  1. Деміан Ліллард та його бажання перейти у Маямі
  2. Війна Джеймса Хардена з Дерілом Морі

І якщо перша тема завершилася тим, що Дейм вирушив не у Флориду, а до Вісконсіна грати за Мілуокі, то винуватець другої теми отримав те, чого хотів.

У вівторок, 31 жовтня, Едріан Вожнаровскі і Шемс Чаранія оголосили про те, що Сіксерс і Кліпперс все ж таки домовилися про обмін "Бороди", який гратиме разом з Расселом Вестбруком вже у третій команді (раніше вони були одноклубниками в Оклахомі і Х'юстоні).

Як і у випадку з Ліллардом, ISPORT вирішив проаналізувати цей трейд та зрозуміти, навіщо він командам і хто від нього виграв.


Кліпперс

Якби мені хтось сказав років 6-7 тому, що Кліпперс зібрали у своєму складі Кавая Леонарда, Пола Джорджа, Расселла Вестбрука та Джеймса Хардена, я б побіг і поставив усі гроші на їхнє чемпіонство. Але зараз же...

Час нещадний до всіх, і лише одиниці, такі як ЛеБрон Джеймс, можуть протистояти йому. Але це ніяк не стосується жодного представника цього квартету.

Кавай (32 роки) вже давно став синонімом відвідувача лазарета, Джордж (33 роки) теж часто відвідує фізіотерапевта (не варто забувати про жарти PG 13%), Расті (12 листопада буде 35 років) постійно стає об'єктом глузувань, а Харден (34 роки) жодного разу не показав рівень, на якому він був за часів виступів за Х'юстон.

Не зрозумійте мене неправильно, на папері цей обмін навіть здається виграшним для Лос-Анджелеса. Не варто забувати про те, що ЛАК позбулися відразу чотирьох гравців на контрактах, що закінчуються - всі вони стали б вільними агентами наступного літа.

При цьому "вітрильники" отримали Пі Джей Такера та Філіпа Петрушева. Не знаю, чи Тайрон Лю розраховує на Такера, але від Петрушева команда точно позбудеться, якщо вірити The Athletic. Лос-Анджелесу потрібно шукати піки, бо майбутнє команди виглядає не так вже й перспективно.

Єдиною справді важливою перемогою ЛАК можуть вважати те, що вони наполягли на своєму і не віддали Теренса Менна, якого так хотів отримати Морі.

Ситуація за контрактами залишається складною і у випадку з Каваєм і PG. Якщо цей експеримент провалиться, то вони можуть відмовитися від своїх опцій на сезон-2024/25 і вийти на ринок вільних агентів. Навряд чи це потішить власника команди Стіва Балмера.

Джерело: Getty Images

Зараз питання майбутнього організації в її нинішньому вигляді полягає у кількох аспектах:

  • здоров'я гравців
  • хто виходитиме з лави запасних
  • інтеграція Хардена у гру "вітрильників"
  • бажання Хардена підлаштовуватися під інших і приносити своє его в жертву заради загального успіху

Навіть якщо припустити, що якось Леонард і Джордж доживуть до постсезону, а Тайрон Лю знайде "Бороді" місце на майданчику, то рішення другого та четвертого пунктів залишаються під величезним сумнівом.

Джеймс не прижився у Брукліні, непогано почав у Філадельфії, але потім здувся. Що буде в Кліпперс, покаже лише час. А ми за цим уважно спостерігатимемо. І, можливо, підіб'ємо підсумки вже після завершення сезону.

Оцінка трейду: 7 з 10.

Прогноз: Харден не змінюється, Кліпперс провалюють сезон, Кавай та Джордж виходять на ринок вільних агентів.


Філадельфія

Ситуація з боку Сіксерс виглядає дуже цікаво і водночас заплутано.

76-і позбулися гравця, який пішов на гучний скандал з організацією і відмовлявся грати (хоча пізніше Харден змінив своє рішення і прибув до розташування). Нагадує ситуацію з Беном Сіммонсом, чи не так?

Пішли Такер та Петрушев. Натомість Філа отримала чотирьох гравців, що трохи збільшує ростер команди: вона отримала необхідну глибину з тих виконавців, які можуть допомогти колективу пройти через постсезон.

Але я сумніваюся, що вся четвірка залишиться у Філадельфії. Фронт-офіс 76-х напевно спробує перетворити чийсь контракт на щось більш вартісне.

Можливо, у команді залишиться Кеньйон Мартін-молодший як перспектива на майбутнє. Практично точно Сіксерс позбавляться Ніколя Батюма, який сильно здав. За ним може піти Роберт Ковінгтон, який повернувся "додому". Неясно, що буде з Маркусом Моррісом та його контрактом на 17 мільйонів доларів.

Питання до організації, що вона збирається робити з усіма цими активами від трейду Хардена: можна спробувати виміняти щось більш підходяще або йти далі разом із цією четвіркою, сподіваючись, що цього вистачить для боротьби за чемпіонство.

Це рішення фронт-офісу також може вплинути на головну зірку команди Джоела Ембііда. Адже не просто так останнім часом журналісти говорять про те, що камерунець-француз-американець може запросити обмін - сватають його поки що лише до Нью-Йорка.

Джерело: Getty Images

Здавалося б, Філадельфія вийшла з непростої ситуації (знову), але вона потрапила до не менш складної. Якщо вона не максимізує успіх від становища, що виникло, команда може втратити свій головний актив, що погано сприймуть уболівальники - "Trust the process" ніхто не скасовував.

Але в той же час, можливо, це піде Сіксерс на користь: обмінявши Ембііда, франшиза зможе піти в перебудову. Так, це явно не те, чого чекають фанати. Але за отримані від MVP минулого сезону активи можна збудувати нову команду навколо Тайріза Мексі.

Ось так обмін Джеймса Хардена насправді може запустити процес, який призведе до обміну Джоела Ембііда та майбутньої перебудови організації. Не виключено, що так все й станеться, бо з таким складом перемогти нинішні Бостон та Мілуокі Філадельфія просто не має жодних шансів.

Оцінка трейду: 8 з 10.

Прогноз: Ембіід вимагатиме обмін, Філадельфія йде в перебудову.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK