Гілджес-Александер та Голмгрен: унікальне поєднання Оклахоми, що веде до історії

ISPORT представляє статтю американського журналіста Ентоні Слейтера про Оклахому та її неймовірне молоде "ядро".
15 березня, 08:30
Чет Голмгрен та Шай Гілджес-Александер / Getty Images
Чет Голмгрен та Шай Гілджес-Александер / Getty Images

Становлення Оклахоми з аутсайдера в одного з лідерів Заходу і всієї НБА не відбулося спонтанно. Це стало результатом грамотної політики та рішень фронт-офісу організації на чолі із Семом Престі.

Якось Тандер зуміли зібрати неймовірну команду з молодими зірками, які дійшли до Фіналу НБА. Зараз ця історія може, як мінімум, повторитись.

Нинішня Оклахома будується довкола трьох молодих талантів. І якщо про Джейлена Вільямса говорять не так багато, то про Шая Гілджес-Александера і Чета Голмгрена чули всі. Це поєднання гравців обіцяє подарувати вболівальникам щось цікаве та захоплююче.

Журналіст The Athletic Ентоні Слейтер, який раніше спеціалізувався на ОКС, виділив унікальність поєднання Шая і Чета, яка може стати історичною. ISPORT представляє адаптацію його тексту.


Передісторія. Сезон-2022/23. Плей-ін

Одинадцять місяців тому Оклахома готувалася до гри турніру плей-ін проти Нового Орлеана. Тандер увійшли туди як десята команда Заходу.

У них було денне тренування, яке Джейлен Вільямс оцінив у 50% звичайної інтенсивності.

Але половинна швидкість швидко змінилася на повний газ. Медична бригада щойно дозволила Чету Голмгрену розпочати контактні тренування. Після того, як він пропустив весь свій перший професійний сезон через травму стопи, це був його найближчий смак баскетболу НБА.

"У нього була божевільна енергія", - сказав Вільямс.

На Голмгрена були покладені "обов'язки" Брендона Інгрема. Гравцям стартового складу сказали грати у захисті з Голмгреном так, як вони збираються діяти проти Інгрема.

Голмгрену ж було наказано діяти як одному з найрезультативніших форвардів ліги: шукати агресивні кидки, виконувати складні кидки з ведення з середньої дистанції, отримувати м'яч і одразу ж кидати.

"Насправді він доставив нам багато проблем. Це здорово допомогло нам підготуватися до зустрічі з Брендоном", - сказав Вільямс.

Чет Голмгрен та Джейлен Вільямс
Чет Голмгрен та Джейлен Вільямс

Можливо, для Вільямса це було меншою несподіванкою, ніж для будь-кого. У коледжі він двічі зустрічався із Голмгреном. Вони були знайомі.

Але це не стосується такого ветерана, як Лугенц Дорт, який не бачив Голмгрена наживо і не витрачав багато часу на роздуми про те, що може зробити незнайомець, який ледве відновився від травми.

"Те, що він робив проти нас..." Ми подумали: "Чорт!", - засміявся Дорт. "Він зробив кілька складних кидків. Я такий: "Чувааак! Так. Це допоможе нам". Ми ніби побачили це бачення".

"Насправді це справді хороша позначка у часі (в історії ОКС від Дорта)", - сказав Джейлен.

"З того часу ми знали, що він налаштований серйозно".

Це тренування є непрямим мікросвітом нинішніх Тандер. На першому рівні вони демонструють надзвичайну внутрішню зосередженість на теперішньому: підготовка до Пеліканс, підготовка до наступного противника, підготовка до плей-оф.

Зараз Оклахома бореться за перше місце Західної конференції та плекає законні надії на тривалий та успішний плей-оф.

Але є також природне почуття хвилювання з приводу того, що з себе представляє ця команда у ширшій картині, коли в майбутньому зіркові гравці будуть прогресувати, а організація доповнюватиме їх молодими проспектами за рахунок своєї фури драфт-піків, яких вистачить на десятиліття вперед.

Рідкісна комбінація топового MVP і топового ROY

Можливо, ніщо так ясно не відображає реальність комбо, як історична рідкість комбо-сезону Голмгрена та Шая Гілджеса-Александера.

Голмгрен, очевидно, бере участь у парній гонці за звання Новачка року (Rookie of the Year - ROY) разом з Віктором Вембаньямою. Тим часом Гілджес-Александер позиціонує себе як найбільш очевидну альтернативу Ніколі Йокичу у званні MVP. Наразі ШГА йде другим у котируваннях букмекерів.

Якщо у вас в команді є MVP, ви, як правило, контендер. Якщо у вас є ROY, ваші майбутні акції зазвичай різко зростають. А як щодо того та іншого одночасно? Таке відбувається вкрай рідко.

Чет Голмгрен та Шай Гілджес-Александер
Чет Голмгрен та Шай Гілджес-Александер

У сезоні-2001/02 Нью-Джерсі Нетс були останньою командою, чиї гравці увійшли до ТОП-2 за результатами голосування як за MVP, так і за Новачка року.

Джейсон Кідд посів друге місце після Тіма Данкана у званні MVP. Річард Джефферсон зайняв друге місце після Пау Газоля у номінації Новачок року. Ця команда Нетс вийшла у фінал НБА і програла Лос-Анджелес Лейкерс.

В історії НБА було лише вісім випадків, коли дует однієї команди фінішував у ТОП-2 голосування за MVP та ROY. Гілджес-Александер і Голмгрен мають усі шанси та якості, щоб оформити дев'ятий випадок.

ШГА змінює менталітет

Дорт бере участь у цій подорожі Гілджес-Александера з самого початку свого перебування в Оклахома-Сіті. Вони близькі друзі. Він бачив, як Шай вбирав знання від Кріса Пола і Денніса Шредера в їх єдиний сезон поруч із СР3.

Він спостерігав, як Шай перетворився на лідера по мірі перебудови Тандер. Потім він побачив, як стандарти Гілджес-Александера зросли, оскільки ОКС швидко повернулися до актуальності.

"Я пам'ятаю, як Донована Мітчелла обміняли в Клівленд (влітку 2022 року)", - сказав Дорт. "Шай сказав: "О, так, ще одна зірка із Заходу".

Цей коментар запам'ятався Дорту.

Лу Дорт
Лу Дорт

"Коли він сказав це, я подумав: "Ого. Зараз це його мета. Ось який у нього зараз менталітет. Для мене як одноклубника бачити це було справжнім безумством. Те, як він підійшов до того сезону, коли він вперше потрапив на Матч усіх зірок, було безумством", - сказав Лугенц.

Нещодавно Гілджес-Александер досяг важливої ​​віхи в історії франшизи в грі проти Індіани Пейсерс, що викликало деякий ажіотаж серед місцевих жителів. Він набрав 30 очок 48-й раз цього сезону. Він перевершив рекорд Кевіна Дюранта (47 ігор з 30+ очок за один сезон).

"Кев за свою кар'єру досяг приголомшливих успіхів. Щоб тебе згадували у таких розмовах – це благословення", - зізнався Шай.

Цього сезону Гілджес-Александер набирає в середньому 31,1 очка за гру. Насправді це трохи менше, ніж його 31,4 очка за гру минулого сезону. Але його відсоток влучань з гри збільшився з 51% до 54,6%. Його триочкові виросли із 34,5% до 38,5%. З лінії штрафних він реалізує 88,2%.

Його відсоток тру-шутінга (розширена статистика, яка вимірює ефективність гравця при кидку м'яча), а саме 64,5%, - просто приголомшливий для скорера, що часто використовується, на периметрі. У Ентоні Едвардса цей показник, наприклад, становить 57,8%, у Джейсона Тейтума — 60,4%, у Стефа Каррі — 61,8%, у Луки Дончича — 62,4%.

І Дорт, і Вільямс відзначили оборонну зосередженість Гілджес-Александера. Він лідирує в НБА по перехопленням (133). У Тандер четвертий найкращий захист у лізі.

"Кожного разу, коли я граю в обороні проти когось і чую, як він говорить про підстраховку, я знаю, що якщо це буде зміна, він відзахищається і зупинить суперника", — сказав Дорт.

Шай Гілджес-Александер та Лу Дорт
Шай Гілджес-Александер та Лу Дорт

Прогрес Шая та його боротьба з Йокичем

Вільямс провів з Гілджес-Александером всього два сезони, два його найкращі сезони в кар'єрі.

Цього сезону він відчув більше довіри з боку Шая, який частіше готовий віддавати йому м'яч і дозволяти діяти за своєю ініціативою, що, за словами Вільямса, поступово впливає на загальний потік і результативність атаки.

Вільямс передчував майбутній стрибок ШГА минулого літа. Він поїхав до Торонто після того, як його покликали на тренування із Шаєм. Він зробив це знов перед цим сезоном.

"Все було зовсім інакше, починаючи з атаки. Він був в іншому режимі".

Складніше?

"Так. Він проходить через багато чого. Є команда людей, які обороняються проти нього, вони знають, над чим він працює, і намагаються зупинити його. Але він все одно примудряється це зробити", - доповнив Джейлен.

Найчистіший шлях Гілджес-Александера до того, щоб перевершити Йокича та стати MVP, буде у графі перемог. Його статистичні аргументи є переконливими. До їхнього протистояння у плей-оф неможливо довести, що він знаходиться, як мінімум, на рівні Йокича. Але нині Тандер нічим не поступаються Наггетс.

Оклахома виграла серію регулярки у Денвера з рахунком 3-1. Гілджес-Александер набрав 40 і 34 очки в двох останніх перемогах над Наггетс.

Якщо їм вдасться суттєво відірватися і зайняти перше місце за підсумками регулярного сезону, це стане великим плюсом у скарбничку Гілджес-Александера. Швидше за все, йому це знадобиться. Йокич досі залишається невеликим фаворитом у голосуванні.

Нікола Йокич та Шай Гілджес-Александер
Нікола Йокич та Шай Гілджес-Александер

Голмгрен vs Вембаньяма

На Голмгрена чекає більш складний шлях.

По суті, він гарантував собі місце в ТОП-2 ROY, але вражаючі показники Вембаньями та вірусні ролики з яскравими моментами підштовхнули Віктора до статусу головного фаворита, особливо для нагороди, де виборці історично вважали перемоги команди менш необхідним чинником.

Але командний випадок не слід ігнорувати. Голмгрен – єдиний захисник кільця в ТОП-5 найкращій обороні ліги та третій найефективніший скорер у третьому найкращому нападі ліги.

У середньому він набирає 16,8 очка при 53,5% з гри і 38,8% триочкових. Він зіграв у всіх 65 іграх і загалом зробив 166 блок-шотів. Голмгрен та Вембаньяма можуть стати першими новачками після Тіма Данкана в 1998 році, які зробили 200 блок-шотів.

"Цей чувак вийде на майданчик і зробить що завгодно", - сказав Дорт про Голмгрена. "Якщо хтось пробивається під кільце, він там, з ним. Неважливо, буде це флоатер чи ні. Його не хвилює, що через нього заб'ють зверху. Це багато про що говорить".

"Іноді приходять молоді хлопці і вони хочуть виглядати мило, але не хочуть бути в центрі уваги або щось таке. Чету ж все одно. Коли хлопці вирішують піти на нього, я просто зупиняюся і говорю: "Ага, давай. Випробуй його".

Чет Голмгрен та Віктор Вембаньяма
Чет Голмгрен та Віктор Вембаньяма

Все йде до того, що Голмгрен, як мінімум, опиниться в першій команді новачків за підсумками сезону, а Гілджес-Александер - у першій символічній збірній НБА. Це буде другий сезон поспіль, коли у франшизи будуть гравці з обох збірних.

Минулого сезону ШГА був у першій символічній збірній, а Джейлен Вільямс потрапив до першої збірної новачків (будучи другим у голосуванні за ROY). Жодна команда не робила таке протягом двох сезонів поспіль із часів "Шоутайм Лейкерс" на початку 1980-х.

Спроба створити нове, успішніше зіркове тріо

Не всі команди з ядром, що складається з багатообіцяючих молодих гравців, досягають очікуваних результатів або приносять титули.

Ця франшиза Тандер колись обрала на трьох драфтах поспіль майбутніх MVP (Кевін Дюрант, Расселл Вестбрук, Джеймс Харден), досягла величезного успіху, але так і не підкорила чемпіонську гору. Тож є причина жити у більш обережному сьогоденні.

Але здається, що нинішні шматочки пазла добре сходяться.

Гілджес-Александр - часто використовуваний, але при цьому надефективний розігруючий, який далеко не тягар в обороні.

Голмгрен – центровий, що захищає кільце, який може використовувати простір на майданчику, але не вимагає пост-апів або великої кількості можливостей.

Вільямс – універсальний вінг, якому комфортно відігравати непостійну роль у будь-якому складі. Коли Гілджес-Александр відпочиває, він добре заправляє всім поряд із Голмгреном.

Вільямс, Гілджес-Александер та Голмгрен
Вільямс, Гілджес-Александер та Голмгрен

"Нам вдалося створити невелику гру для двох", - сказав Вільямс. "Кожній команді доводиться йти на жертви, тож для нас це не унікально. Я думаю, це просто".

"У яких випадках? Можуть бути моменти, коли ви не обов'язково часто торкаєтеся м'яча. Я думаю, що Чет ніби розуміє, що може компенсувати це в обороні. І одна з речей, яким я навчаюсь, — це те, як підтримувати його участь в атаці".

Дорт висловився простіше: "Ніхто не плаче з приводу того, хто кидає або чогось такого роду. Мовляв, ми просто дуже хочемо, щоб команда перемогла і досягла успіху".

"Ми знаємо, хто наш зірковий гравець. Ми знаємо, що може зробити Чет, що може зробити Джейлен, що може зробити (Джош) Гідді, що можу зробити я".

Ентоні Слейтер, адаптація Олексій Погорелов

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK