Домашні фінали єврокубків програвали Баварія, МЮ та Барселона - чи приречений Олімпіакос?

ISPORT розповідає, як раніше команди грали в фіналах, що проходили в рідній країні.
10 травня, 14:30
Баварія та МЮ програли домашні фінали, чи зможе виграти Олімпіакос? Колаж Василь Войтюк / Getty Images
Баварія та МЮ програли домашні фінали, чи зможе виграти Олімпіакос? Колаж Василь Войтюк / Getty Images

Грецький Олімпіакос цього року став єдиним клубом з чемпіонату не топ-5, який пройшов в фінал єврокубків – в вирішальному матчі Ліги конференцій вони зіграють з італійською Фіорентиною.

Але цікаво також і те, що фінал відбуватиметься саме в Греції, хоча і не на рідному для Олі стадіоні. Матч пройде на стадіоні Ая-Софія в Афінах, який є домашнім для АЕКа та збірної Греції.

Це буде 16-й випадок в історії, коли фінал Єврокубка проходитиме в тій країні, чий представник і зіграє в фіналі (звісно, рахуються тільки одноматчеві фінали).

ISPORT пропонує згадати, як такі матчі відбувалися раніше.

Минуле століття

Уже перший фінал тоді ще Кубка чемпіонів проходив у Франції і до нього дісталась французька команда – Реймс. Тоді вони програли мадридському Реалу 3:4, а вже на наступний рік Реал приймав італійську Фіорентину у себе вдома – на рідному Сантьяго Бернабеу, та здобув перемогу.

Джерело: Getty Images

Ця домашня перемога запустила цілу серію подібних. Спочатку Інтер виграв КЄЧ на Сан-Сіро, потім Манчестер Юнайтед та Ліверпуль перемагали на Вемблі, а між ними Аякс виграв один зі своїх титулів на стадіоні Фейєнорда.

А ось в 1984 році Рома в фіналі, який проходив на їхньому Стадіо Олімпіко, поступилась Ліверпулю в серії пенальті. Через сезон фінал відбувався в іспанській Севільї, номінальними господарями була румунська Стяуа, а фактичними – Барселона.

Той фінал також завершився поразкою домашньої команди, а серія пенальті увійшла в історію – всього два забитих 11-метрових з восьми!

В 1990-х, вже після реформи і створення Ліги чемпіонів, відбулося ще два "домашніх" фінали. Спочатку Ювентус в Римі переграв Аякс в серії пенальті, а наступного року туринці в німецькому Мюнхені поступилися місцевій дортмундській Борусії.

Всі "домашні" фінали КЄЧ та ЛЧ в ХХ столітті:

  • 1956 – Реймс у Франції програв мадридському Реалу 3:4;
  • 1957 – Реал в Іспанії переміг Фіорентину 2:0;
  • 1965 – Інтер в Італії обіграв Бенфіку 1:0;
  • 1968 – Манчестер Юнайтед в Англії переміг Бенфіку 4:1 (в екстра-таймах);
  • 1972 – Аякс в Нідерландах був сильнішим за Інтер 2:0;
  • 1978 – Ліверпуль в Англії обіграв Брюгге 1:0;
  • 1984 – Рома в Італії поступилась Ліверпулю в серії пенальті 1:1 (2:4);
  • 1986 – Барселона в Іспанії програла Стяуа в серії пенальті 0:0 (0:2);
  • 1996 – Ювентус в Італії переміг Аякс в серії пенальті 1:1 (4:2);
  • 1997 – Боруссія в Німеччині обіграла Ювентус 3:1.

Перший, і поки єдиний в своєму роді, випадок в ХХІ столітті

В Кубку УЄФА фінали проходили в форматі двоматчевого протистояння аж до 1997 року, тому вперше "домашній" фінал в цьому турнірі відбувся тільки в 2002 році.

Той сезон і Фейеноорд, і дортмундська Боруссія починали в Лізі чемпіонів, але "спустилися" в КУЄФА та дійшли там до фіналу. Більше того, цей самий фінал відбувся на рідному для нідерландців стадіоні Де Куйп.

45 тисяч глядачів спостерігали за тим, як юний Робін ван Персі допомагає вже досвідченим Йону-Даль Томассону та П'єру ван Гойдонку забивати в ворота суперника. На цю мить, це останній фінал будь якого єврокубка, який команда, що грала в рідній країні, змогла виграти.

Спортінг зганьбився перед власними фанатами

Після Євро 2004 року зрозуміло, що фінал Єврокубку провели в Португалії. Обраним став стадіон Спортінга "Жозе Альваладе".

І о диво, саме Спортінг вийшов в фінал того турніру, де йому протистояв синьо-червоний клуб з московії.

Все розпочалося дуже непогано для португальців, вони забили в середині  першого тайму і пішли на відпочинок в статусі лідера. Але по перерві "леви" примудрилися пропустити три голи за 20 хвилин і в підсумку програти.

Кубок УЄФА-2005, стадіон Жозе Алваладе (Лісабон, Португалія)

Спортінг – Клуб з московії 1:3
Голи: Рожеріо, 29 – О.Березуцький, 56, Жирков, 65, Вагнер Лав, 75

Невдалий реванш Юнайтед

Борусія Дортмунд буде далеко не першою командою, яка вдруге зіграє в фіналі єврокубка на Вемблі. Раніше саме на цьому стадіоні Бенфіка програла два фінали, Барселона виграла обидва своїх, а ось Манчестер Юнайтед після перемоги в 68-му поступився в 2011-му.

Джерело: Getty Images

Тоді МЮ грав саме з Барсою, а їхній фінал став повторенням матчу за "вухастий" трофей 2009-го року.

І знову Лео Мессі та компанія не дали команді сера Алекса Фергюсона тріумфувати, цього разу навіть англійський стадіон не допоміг.

Ліга чемпіонів-2011, Вемблі (Лондон, Англія)

Барселона – МЮ 3:1
Голи: Педро, 27, Мессі, 54, Вілья, 69 – Руні, 34

Болючий удар по Баварії

Нещодавно ми бачили біль і розчарування в очах гравців Баварії після поразки в півфіналі Ліги чемпіонів, а уявіть собі що почували гравці в 2012 році, коли програли на рідному стадіоні в фіналі.

Проведення фіналу проти Челсі на Альянц-Арені робило з Баварії фаворита цього матчу, а коли вони на 83-й хвилині відкрили рахунок, то мало хто сумнівався в їхній звитязі.

Джерело: Getty Images

Але Челсі спочатку відігралися, а потім в серії пенальті одержав перемогу. І знову ж таки, лондонці почали ту серію з промаху Мати, а все одно змогли перемогти.

Ліга чемпіонів-2012, Альянц-Арена (Мюнхен, Німеччина)

Баварія – Челсі 1:1 (по пенальті 3:4)
Голи: Мюллер, 83 – Дрогба, 88

Розгром французів

В 2018 році фіналі Ліги Європи запланували провести у Франції, а саме на домашній арені Ліона.

І так сталося, що в тому матчі зіграла одна французька команда, хоча й не Ліон. Нею виявився Олімпік Марсель, а протистояли вони мадридському Атлетико, який всього за два роки до цього грав в фіналі Ліги чемпіонів.

Ще перед матчем було зрозуміло, хто тут фаворит, і навіть французькі фанати не допомогли – Атлетіко розгромив суперника з рахунком 3:0 і повіз додому трофей.

Ліга Європи-2018, Парк Олімпік Ліон (Ліон, Франція)

Марсель – Атлетіко Мадрид 0:3
Голи: Грізманн, 21, 49, Габі, 89

Як бачите, наразі статистика показує, що все ж мінімально, але в "домашніх" фіналах частіше перемагають команди, які і грають вдома. Хоча, за останні 20 років ця статистика значно погіршилася і вже дуже давно рідна країна не зустрічала переможців єврокубка відразу після фінального свистка.

  • Команди, що виграли домашній фінал: Реал Мадрид, Інтер, Манчестер Юнайтед, Аякс, Ліверпуль, Ювентус, Боруссія Д, Фейеноорд
  • Команди, що програли домашній фінал: Реймс, Рома, Барселона, Спортінг, Манчестер Юнайтед, Баварія, Марсель

Чи зможе перервати серію поразок Олімпіакос? Чи все ж Фіорентина переможе і зрівняє рахунок в статистиці домашніх фіналів?

На ISPORT можна дізнатися, коли пройде фінал Ліги конференцій, в якому й зіграють Олімпіакос та Фіорентина.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK