Де Хеа, Магвайр та інші: кому потрібно знайти нову команду до закриття трансферного вікна

ISPORT розповідає про гравців, яким слід змінити обстановку, щоб не занапастити кар'єру.
2023 г., 30 серпня, 08:30
Колаж Василь Войтюк
Колаж Василь Войтюк

До закриття трансферного вікна залишилося всього нічого. Клуби ще мають небагато часу, щоб укомплектувати склад, який має допомогти команді пройти через першу частину сезону.

Але це також шанс для самих гравців, які у своїх клубах втратили мотивацію, місце у складі або просто не хочуть там грати.

Можливо, для цього їм потрібно прийняти пропозицію від колективу, який, на їхню думку, відповідає статусу гравця. Там він зможе перезавантажити свою кар'єру, знову знайти себе та бажання грати, демонструючи, на що він здатний насправді.

У зв'язку із цим ISPORT зібрав для вас одинадцять футболістів, яким слід знайти нову команду до закриття трансферного вікна 1 вересня.

Давід Де Хеа (вільний агент, колишній клуб: Манчестер Юнайтед)

За 12 років у Манчестер Юнайтед Давід Де Хеа встиг стати чемпіоном АПЛ, найкращим голкіпером світу, улюбленцем фанатів та головною надією та опорою клубу. Але після ЧС-2018 рівень його гри з кожним роком все падав та падав, як і сам гравець в очах деякої частини вболівальників.

Все дійшло до того, що 32-річного іспанця, по суті, викинули з клубу, який встиг стати для нього рідним. Як виявилось, матч проти Манчестер Сіті у фіналі кубка Англії був прощальним.

Джерело: Getty Images

Народися Де Хеа років на десять раніше, він залишався б топом у своєму віці. Проте нині Давид - представник старої школи воротарів, його гра застаріла і мало кому підходить.

І через це він досі не знайшов собі нової команди. А величезні запити із зарплати не роблять пошук нового клубу легшим.

Гаррі Магвайр (Манчестер Юнайтед)

Так, у цьому списку буде достатньо гравців Манчестер Юнайтед, але це й не дивно - у манкуніанців так розрісся склад, що багатьом у ньому просто немає місця.

Гаррі Магвайр переходив у МЮ влітку 2019 року в статусі найдорожчого захисника в історії та одного з найкращих в АПЛ. Одразу ж, з якоїсь причини, він отримав від Оле Гуннара Сульшера капітанську пов'язку, з якою офіційно був до цього літа.

Тепер же одне з головних джерел футбольних мемів став П'ЯТОЮ опцією на позицію центрбека, програючи конкуренцію навіть Люку Шоу, лівому захиснику.

Джерело: Getty Images

Скільки б разів Ерік тен Хаг не казав, що він розраховує на Магвайра, всім зрозуміло, що це гарні слова на камеру (Роналду та Де Хеа не дадуть збрехати). Гаррі мав чудовий варіант з Вест Гемом, де він став би лідером оборони, але його жадібність поставила хрест на цьому трансфері.

Якщо Магвайр хоче грати та поїхати на ЧЄ-2024, він має змінити команду. В іншому випадку так, він продовжить отримувати великі гроші, але гратиме він лише на великі свята і те, якщо пощастить.

Марко Верратті (ПСЖ)

Чи пам'ятаєте час, коли ПСЖ скуповував зірок за величезні гроші, викликаючи ненависть у футбольних фанатів? Ах, так, ці часи й не закінчувалися.

У 2012 році 19-річний Марко Верратті став частиною першої великої зіркової закупівлі нових власників парижан. Разом з італійцем прийшли Златан Ібрагімович, Тьяго Сілва, Есекьєль Лавессі, Лукас Моура та Девід Бекхем.

Вже тоді всім було зрозуміло, що Верратті – неймовірний талант. Багато європейських топ-клубів бажали бачити його у своєму складі, але пощастило саме ПСЖ. При цьому не пощастило вболівальникам, адже Марко цілих 11 років грав у французькій Лізі 1, яку, будемо чесні, мало хто дивиться.

Джерело: Getty Images

Є відчуття, що Верратті міг стати ще крутішим, не обери він паризький проєкт. Але ми цього ніколи не дізнаємося. А тепер все прийшло до того, що він не потрібний клубу, з яким наприкінці 2022 року він уклав новий контракт.

Швидше за все, півзахисник вирушить до Саудівської Аравії чи Катару, і дуже шкода, адже йому лише 30 років і він усе ще міг би допомогти комусь у Європі.

Скотт МакТоміней (Манчестер Юнайтед)

Протягом минулого сезону стало зрозуміло, що Скотт МакТоміней не підходить під стиль гри, який Ерік тен Хаг ставить своїй команді.

З появою в МЮ Каземіро та Крістіана Еріксена шотландець разом із Фредом втратили місце в основі. Цього літа бразилець пішов у Фенербахче, а фанати МЮ видихнули - вони більше ніколи не побачать на Олд Траффорд "улюблену" зв'язку МакФред.

Джерело: Getty Images

МакТоміней, як і Магвайр, не буде основним. Хоча на відміну від екс-капітана, хавбек матиме більше ігрових хвилин. Але це не те, чого має хотіти футболіст у 26 років.

Тому йому треба йти. Обмін у Баварію на Райана Гравенберха все ж таки малоймовірний, як би про це не писали. А ось перехід у клуб не такий статусний, на зразок того ж Вест Гема, був би чудовим варіантом. Там Скотт може стати головним і знову почати прогресувати.

Жоау Фелікс (Атлетіко)

Найкумедніша і в той же час ідіотська історія цього літа. Про що думав Фелікс, коли заявляв про своє бажання перейти до Барселони? У нього взагалі є агент, з яким він міг би порадитись? Йому ж мали сказати, що це взагалі не найкращий час для таких слів.

Барселона має великі проблеми з грошима, каталонці не можуть дозволити собі трансфер португальця. До того ж, Хаві Ернандес не в захваті від перспективи роботи із Жоау, бажаючи посилити інші позиції.

Сам форвард перестав прогресувати, він лінивий, відмовляється пресингувати та відпрацьовувати в обороні. Так, в атаці він активний, багато може запропонувати, але в усьому іншому він посередній.

Джерело: Getty Images

Грати за Атлетіко він не хоче, Дієго Сімеоне теж не дуже хоче давати йому ігровий час (показово, що він не випустив Фелікса під час розгрому Райо Вальєкано 7:0).

Фелікс поставив себе в настільки незручне становище, що чи не єдиним для нього виходом може стати Саудівська Аравія: або лава та глузування з образами від фанатів "матрацників", або саудівські гроші.

Мейсон Грінвуд (Манчестер Юнайтед)

Історія Мейсона Грінвуда насправді дуже сумна. Один із головних талантів свого покоління не впорався з емоціями під час сварки зі своєю дівчиною, що вилилося в насильство, яке зрештою поставило хрест на його кар'єрі на Олд Траффорд.

За кілька днів до офіційної заяви манкуніанців з’явилася інформація, що клуб готується повернути його до складу. Але обурення частини фанатів та громадськості було настільки велике, що керівництво було змушене кардинально змінити свої плани та попрощатися з гравцем.

Джерело: Getty Images

Взагалі незрозуміло, хто в Європі наважиться підібрати Мейсона. Цей сміливець має бути готовим як до засудження, так і до репутаційних втрат, які виллються у фінансові втрати.

У Мережі гуляли чутки про те, що його хоче забрати до себе в Рому Жозе Моуріньо, але далі чуток це нікуди не пішло. І навіть саудівські клуби не хочуть мати з ним справу.

Можливо, він так і залишиться без клубу, доки про нього не забудуть, і він не спробує повернути собі кар'єру.

Рандаль Коло Муані (Айнтрахт Франкфурт)

За один рік Рандаль Коло Муані пройшов шлях від нікому невідомого футболіста до учасника фіналу ЧС-2022 та одного з найцікавіших молодих форвардів.

Айнтрахт отримав його минулого літа абсолютно безкоштовно, а через рік клуб вимагає за нього приблизно 100 мільйонів євро. Непоганий би вийшов бізнес, якби знайшовся хоч один клуб, який готовий за нього викласти таку суму.

Проблема полягає в тому, що 24-річний француз провів лише один якісний сезон на відносно високому рівні. А тому ніхто не знає, що він покаже цього року. У той же час ніхто не може сказати, як успішно гратиме сам Айнтрахт, який щойно змінив тренера.

І це проблема не лише для гравця, а й для франкфуртського колективу. Якщо Рандаль цього сезону провалиться, просити за нього 100 мільйонів буде як мінімум безглуздо.

Джерело: Getty Images

Іноді потрібно просто прийняти те, що дають, інакше ти ризикуєш залишитися ні з чим (привіт Клаудіо Лотіто, який не продавав Сергія Мілінковича-Савіча за 100 мільйонів і в результаті був змушений погодитись на 40 мільйонів цього року).

Звичайно, ніхто не каже, що цього року Коло Муані обов'язково зіграє набагато нижче минулорічного рівеня. Зовсім ні. Він може спрогресувати ще більше, що створить ситуацію, коли команда не відповідатиме рівню гравця. І тут можуть виникнути конфлікти.

Все це в сумі дає ризик, який може сильно вдарити як по Айнтрахту та його надіям заробити, так і Коло Муані. Але його можна уникнути, погодившись на пропозицію умовного ПСЖ, який не приховує бажання придбати футболіста.

Донні ван де Бек (Манчестер Юнайтед)

Коли Донні ван де Бек переходив з Аякса до Манчестер Юнайтед, цей трансфер виглядав дуже логічним: молодий та талановитий хавбек потрапив у команду, в якій він може продовжити розвиватися.

Однак, за фактом, ця угода стала провальною для обох сторін: ван де Бек мало грав (навіть оренда в Евертон не допомогла), після чого отримав тяжку травму, а МЮ даремно витратив 40 мільйонів євро.

Джерело: Getty Images

Здавалося, що за Еріка тен Хага півзахисник реанімує свою кар'єру, але ні, навіть за умовно рідного для нього тренера ситуація ніяк не змінилася.

Єдиним вірним рішенням обох сторін, очевидно, є розставання постійної основі. Тому не дивно, що саме вихідний трансфер ван де Бека зараз вважається найреальнішим.

Ніколя Пепе (Арсенал)

Хтось ще пам'ятає, що Арсенал віддав за цього кадра 80 мільйонів? А ми ось пам'ятаємо - яку ж чудову для себе угоду провернув Лілль.

Чим запам'ятався Пепе за чотири роки? Що ж, він став першим гравцем, котрий зумів обіграти Вірджила ван Дейка після його переходу до Ліверпуля. Плюс оренда в Ніццу, де у вінгера теж мало виходило. На цьому все. Більше й нема чого згадати.

Джерело: Getty Images

Сезон-2020/21 став для нього найуспішнішим у Лондоні: 16 голів та 5 асистів у 47 матчах. Усього ж у складі "канонірів" він записав на свій рахунок 27 голів та 21 асист у 112 матчах. Здавалося б, не так і погано, але це явно не те, чого очікуєш за 80 мільйонів.

Мікель Артета, як і раніше, не розраховує на гравця, якому вже 28 років і у якого немає майбутнього на Емірейтс. Якби до нього був інтерес із Саудівської Аравії, він би вже давно був там. А так лише чергове повернення до Франції вважатимуться оптимальним варіантом.

Соф'ян Амрабат (Фіорентина)

Півзахисник Фіорентини став одним із відкриттів минулого чемпіонату світу в Катарі, де він у складі збірної Марокко дійшов до півфіналу.

Все це літо йому приписують інтерес з боку багатьох топових клубів, а його трансфер у Манчестер Юнайтед вважають мало не питанням часу. Але йдуть дні, тижні та місяці, а хавбек так само залишається у Флоренції, хоча "фіалки" вже навіть погодилися знизити ціну за гравця. Чому?

Насправді, все дуже просто. Поки фанати кричать: "купіть Амрабата, він топ", у клубах розуміють, що не такий вже він і топ. Марокканець - досить обмежений гравець. І один короткостроковий успішний виступ не повинен одурманювати скаутів та керівництва клубів - він не такий крутий, як здається.

Джерело: Getty Images

Повідомляють, що весь галас щодо його трансферу в МЮ це не що інше, як робота його агентів та оточення. Так, для його переходу Юнайтед має спочатку когось продати. Але навіть у такому разі клуби б активно вели переговори, чого не відбувається.

Але чому він потрапив до цього списку? Соф'ян тренується окремо, а Віченцо Італіяно не бере його на матчі, тому що думками гравець уже в Англії, хоча до переїзду ще дуже далеко. Гравець ясно дав зрозуміти, що хоче піти. І тепер Фіорентина має кілька днів, щоб встигнути заробити на бунтарі.

Каллум Гадсон-Одої (Челсі)

Примітно, що Каллум Гадсон-Одої - другий наймолодший представник нашого списку після Мейсона Грінвуда.

Вінгеру всього 22 роки, у нього ще вся кар'єра попереду. Але те, наскільки успішною вона стане, залежить від того, які рішення він прийматиме. Банально? Так, але найчастіше ця "банальщина" стає для футболістів головною проблемою.

Джерело: Getty Images

Челсі він не потрібен: Гадсон-Одої жодного разу не потрапив у заявку на матч не лише в АПЛ, а й навіть під час передсезонки. Клуб продовжує купувати гравців лінії атаки. І навіть оренда в Байєр нічого не змінила - там англієць не відзначився чимось видатним (гол і асист за 21 матч).

Каллуму треба прийняти той факт, що Челсі та клуби тієї ж величини – не його рівень. Принаймні поки що. Йому необхідно змінити обстановку, якщо він хоче вирости у класного гравця, адже провести рік поза грою у його віці – злочин.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK