Інвестиції з Азії та снукер: новий етап розвитку чи знищення інтриги?

ISPORT проаналізував прихід більших доходів в цей вид більярду і його можливий вплив.
Вчора, 11:15
Колаж Василь Войтюк / Getty Images
Колаж Василь Войтюк / Getty Images

Цього року пройшов перший в історії Saudi Arabia Masters зі снукеру, перемогу в якому одержав Джадд Трамп. Цей турнір став продовженням азійського турне снукеру, яке розпочалось в Китаї і переїхало в Саудівську Аравію.

З приходом нових турнірів в Азії, гравці отримали змогу збільшити свої призові за сезон в декілька разів. Роман Дідук, спеціально для ISPORT, спробував розібратись - до чого може призвести новий напрямок розвитку снукеру.

Азійський старт сезону та новий рівень призових

Першим турніром сезону, який пройшов в Азії, став Шанхай Мастерс. На турнірі зіграли представники топ-16 та вісім молодих китайських снукеристів, які отримали запрошення від організаторів.  Загальний призовий фонд склав £825'000, а переможець отримав £210'000. Шанхай став розігрівом на старті сезону та не входить до числа рейтингових турнірів, тобто призові на ньому не впливають на сезонний та світовий рейтинг.

Наступним турніром в Китаї став Xi'an Grand Prix, який проводився вперше в історії. На дебютному китайському рейтинговому турнірі 128 гравців розіграли призовий фонд в £850'000.

У фіналі Кайрен Вілсон переміг Джадда Трампа та поповнив свій рахунок на £177'000, а рейтинг - на таку ж саму кількість очок. До прикладу - тільки два турніри, які проходять на території Європи, можуть похвалитись більшими прозовими для переможця - Чемпіонат Великобританії та Чемпіонат світу.

А головним турніром на старті сезону став Мастерс в Саудівській Аравії. Для снукеру це нова країна та нові можливості отримати інвестиції, саме для цього і провели перший турнір в Ріяді. Призовий фонд склав божевільні £2'302'000, що є фактично співставною сумою з призовими на чемпіонаті світу. Джадд Трамп за перемогу отримав £500'000 - це точно така ж сума, яку отримує переможець чемпіонату світу.

Загальний призовий фонд трьох турнірів склав £3'977'000.

Далі снукер переїхав в Європу, де пройшов English Open та ось не так давно розпочався British Open. На кожному з турнірів переможець отримає чек на £100'000, а потім буде повернення в Китай, місто Ухань і новий чек чемпіону на £140'000.

Новий етап розвитку для снукеру.

Спочатку розглянемо плюси для снукеру від інвестицій зі сходу.

Минулого року Баррі Гірн заявив, що снукер чекають великі зміни в плані організації турнірів та призових. Однією з проблем для WST (World Snooker Tour) були виставкові матчі на території Китаю, за які зіркові снукеристи отримували великі гроші та відмовлялись від участі в турнірах під егідою World Snooker Tour. Через це Гірн пообіцяв, що через декілька років на снукерних турнірах переможці будуть отримувати чек з шістьма нулями, саме для виконання цієї обіцянки очільник світового снукеру звернувся до країн Азії та змістив розвиток професійного туру саме на схід.

Ще одним плюсом збільшення турнірів та призових для WST стала економія на зарплатні снукеристів. Зараз кожен професіонал отримає £20'000 гарантованої виплати за сезон, тобто всі професіонали, які заробили менше £20'000 призових за сезон, отримають компенсацію від WST. За перших три місяці сезону вже 59 гравців перейшли рубіж в £20'000, а до кінця сезону сума, яку треба буде виплатити WST, буде мінімальна. Всі кошти, які залишаться в бюджеті,  можна буде використати для розвитку та популяризації снукеру в нових країнах.

І найголовніший плюс - задоволення гравців від збільшення призових. Зараз конфлікт між керівництвом снукеру та зірковим гравцями вичерпано. Після оголошення суми призових на турнірі в Ріяді всі гравці висловлювали своє задоволення від розвитку снукеру в арабських країнах, але всі ми розуміємо, що кожного з них задовольнили саме розміри призових. Фінансова сторона вирішена, тепер будемо розбиратись в спортивній.

А що далі? Серед мінусів буде тільки спортивна складова в європейській частині снукеру.

Першим мінусом стає те, що новий турнір в Саудівській Аравії значно поступається за престижністю чемпіонату світу, але за важливістю вже випереджає світову першість. Чемпіонат світу, крім престижу, впливав тільки на світовий рейтинг, тому що він закривав сезон. Мастерс в Ріяді має вплив на сезонний рейтинг.

Гравці, які вийшли в чвертьфінал саудівського мастерсу, вже забезпечили собі місце на турнірах за сезонним рейтингом. Через великі розриви в призових на різних турнірах вже на початку сезону зруйнована інтрига в боротьбі за перше місце світового рейтингу. Тепер Кайрену Вілсону треба перемогти на 5-6 турнірах, щоб хоч якось наблизитись до Трампа, який собі фактично забезпечив лідерство в світовому рейтингу за підсумками сезону.

Другим мінусом в цій ситуації буде перенасиченість календаря. З кожним роком турнірів все більше і географія розширяється. Для багатьох гравців тепер буде вибір грати на турнірах чотири тижні підряд чи один пропустити для відпочинку. Через фінансову складову турнірів в Азії снукеристи будуть обирати пропустити турнір в Європі, що може призвести до зменшення інтересу серед глядачів та знизити темп розвитку снукеру в Британії та інших країнах. Надалі такі події спричиняють ще більший розрив в призових та ще більший акцент розвитку на схід.

Тепер WST потрібно шукати баланс між грошима та традиціями і як вони будуть виходити з цієї ситуації ми побачимо в найближчі роки.

Роман Дідук

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK