Норріс завоював свою дебютну перемогу у Формулі 1, вигравши Гран-прі Маямі

Пілот МакЛарен зі 116-ї спроби зумів приїхати першим і піднятися на найвищу сходинку подіуму.
6 травня, 00:36
Ландо Норріс / Getty Images
Ландо Норріс / Getty Images

У ніч проти понеділка, 6 травня, у Флориді відбувся Гран-прі Маямі в рамках шостого етапу сезону Формули 1 2024 року.

Свою довгоочікувану дебютну перемогу у "королівських гонках" завоював пілот МакЛарен Ландо Норріс. Слідом за ним фінішував Макс Ферстаппен із Ред Булл. Третім місцем задовольнився представник Феррарі Шарль Леклер.


Гонка розпочалася з чудового старту Ферстаппена та відмінного старту Оскара Піастрі, який примудрився відіграти одразу три позиції.

У цьому йому дуже допоміг Серхіо Перес: мексиканець, як справжня торпеда, пронісся перед Карлосом Сайнсом і вилетів за межі треку. Було дуже небезпечно, Чеко міг винести іспанця, але пронесло.

Мексиканця пронесло ще й коли судді розглянули епізод із його потенційним фальстартом. Покарання не послідувало (до старту гонки було оголошено про посилення правила фальстарту).

На перших колах заїзду Піастрі вдалося пройти як Сайнса, і Леклера - саме австралієць був головною загрозою для Ферстаппена.

Далі можна виділити боротьбу за групою лідерів, де Льюїс Гемілтон намагався пройти Ніко Хюлькенберга.

З боями, але британець все ж таки пройшов опонента. Цей успіх повторив і напарник сера Льюїса Джордж Расселл.

На 22-му колі стався інцидент, який міг сильно зіпсувати гонку Ферстаппену. Нідерландець зрізав поворот і збив стовпчик, який міг пошкодити переднє антикрило.

Через коло судді вирішили включити режим віртуальної машини безпеки - стовпчик опинився на трасі прямо на траєкторії болідів.

А ось те, що сталося на 28-му колі, дозволило Норрісу заволодіти лідерством і згодом виграти Гран-прі.

Кевін Магнуссен у своєму стилі пішов у боротьбу з Логаном Сарджентом та в повороті підбив свого опонента. Американець відлетів у стіну та достроково завершив гонку, а данець отримав +10 секунд. На трасу виїхала машина безпеки.

Завдяки цьому Ландо встиг поїхати у бокси, отримати свіжі шини та повернутися на трасу у статусі лідера.

Однак він мав одну велику проблему в особі Макса, який їхав прямо за ним. На щастя фанатів Норріса та МакЛарен, а також хейтерів Ферстаппена, триразовий чемпіон світу не зумів на рестарті пройти британця, який далі з кожним колом збільшував свій відрив.

Позаду почалася неабияка боротьба між Піастрі та Сайнсом. Здавалося, що пілот Феррарі вийшов уперед, але австралієць із контактом повернув собі позицію.

Іспанець вимагав, щоб суперник повернув йому позицію, інакше він отримає штраф за цей епізод. Яким було його здивування, коли судді повідомили, що, на їхню думку, Оскар діяв у межах правил.

Але це був не кінець їхньої боротьби. Через деякий час Карлос все ж таки пройшов Оскара, але потім пригальмував, через що пілот МакЛарен пошкодив собі переднє антикрило.

Втративши темп і пропустивши вперед Переса та Гемілтона, Піастрі поїхав у бокси – гонка була зіпсована. Судді оголосили, що розглянуть інцидент після заїзду.

Тим часом попереду напарник Піастрі летів до своєї першої перемоги в кар'єрі – Ландо Норріс із пристойним відривом від Макса Ферстаппена виграв Гран-прі Маямі та заслужено завоював звання Гонщика дня.

116 гонок знадобилося Ландо для того, щоб стати 114-м переможцем в історії Формули 1. Відразу після фінішу практично всі гонщики насамперед вирушили вітати Норріса з перемогою.


Підсумкова классифікація

  1. Ландо Норріс (МакЛарен)
  2. Макс Ферстаппен (Ред Булл)
  3. Шарль Леклер (Феррарі)
  4. Карлос Сайнс (Феррарі)
  5. Серхіо Перес (Ред Булл)
  6. Льюїс Гемілтон (Мерседес)
  7. Юкі Цунода (РБ)
  8. Джордж Расселл (Мерседес)
  9. Фернандо Алонсо (Астон Мартін)
  10. Естебан Окон (Альпін)
  11. Ніко Хюлькенберг (Хаас)
  12. П'єр Гаслі (Альпін)
  13. Ленс Стролл (Астон Мартін)
  14. Оскар Піастрі (МакЛарен)
  15. Чжоу Гуаньюй (Заубер)
  16. Даніель Ріккардо (РБ)
  17. Валттері Боттас (Заубер)
  18. Кевін Магнуссен (Хаас)
  19. Алекс Албон (Вільямс)

Зійшов: Логан Сарджент (Вільямс).

Наступний заїзд відбудеться за два тижні - сьомий етап сезону пройде в Імолі. Нагадаємо, що на ISPORT можна ознайомитись з календарем усіх гонок Формули 1 сезону-2024.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Гран-прі Маямі

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK