Харден, ЛаВін та Ейтон: ТОП-10 вільних агентів НБА

Представляємо Вашій увазі найкращих гравців, які потенційно мають змогу підписатися з іншою організацією на правах вільного агента.
2022 г., 1 июля, 08:10
Харден, Лавін та Ейтон / Getty Images
Харден, Лавін та Ейтон / Getty Images

У четверг, 30 червня, о 21:00 за київським часом відкрився ринок ліьних агентів НБА. На перші шість днів, з 1 по 6 липня, діє мораторій на підписання більшості гравців або обмінів. Команди можуть вести перемовини, проте офіційно гравці зможуть ставити підписи під новими угодами лише починаючи з 19:01 за київським часом.

Більшість гравців є необмежено вільними агентами, але деякі мають статус обмежено вільних. У чому різниця?

Якщо коротко, необмежений вільний агент може вільно підписувати контракт з будь-якою командою. Після підписання він стає частиною нової команди. Однак деякі необмежені вільні агенти мають опції щодо своїх існуючих контрактів, які, якщо їх використати, можуть вплинути на їхній вибір.

Обмежено вільний агент може підписати угоду з будь-якою командою, але та команда, у якій він завершив сезон, може зберегти його, повторивши умови пропозиції. Кажуть, що початкова команда має "право першої відмови".

Цього літа на ринок вийшли доволі цікаві особистості, про яких ми й хочемо Вам розповісти: хто вони, що з ними було та що з ними буде (невеличкі припущення щодо їхнього майбутнього).

Джеймс Харден - необмежено вільний агент, 32 роки

Розпочнемо з найгучнішого імені у цьому списку. По ходу минулого сезону Харден став частиною обміну між Філадельфією та Брукліном. 76-ті отримали "Бороду, а Нетс - Бена Сіммонса.

Початок нового етапу кар'єри у Джеймса був дай Боже кожному, проте саме після очної зустрічі з Брукліном він ніби втратив себе - його ефективність помітно впала, та й стара травма стегна дала про себе знати. Все це перейшло й на плей-оф, де Сіксерс дійшли до півфіналу Східної конференції, де у шести іграх поступилися Маямі.

Джеймс Харден
Джеймс Харден

По завершенню сезону і гравець, і команда заявили, що хочуть продовжити співпрацю. У зіркового захисника була опція гравця на 47,3 мільйони доларів, яку від відхилив. Схоже, що це був справжній жест доброї волі, аби він підписав нову угоду, а 76-ті мали гнучкість на ринку.

Прогноз: залишиться у Філадельфії на 4-річний не максимальний контракт.

Бредлі Біл - необмежено вільний агент, 30 років

Зірка Вашингтону так само, як і Харден, відхилив опцію гравця, за якою мав би отримати 36,4 мільйони за наступний сезон. 

Минула кампанія вийшла невдалою як для Біла, так і для Візардс. Бредлі зіграв лише у 40 матчах, після чого ліг на операційний стіл, що достроково закінчило його сезон, а столична команда не потрапила навіть у плей-ін.

Бредлі Біл
Бредлі Біл

Відмовившись від опції, перед Білом було два шляхи: залишитись у Вашингтоні, отримавши 5-річний контракт на 248 мільйонів або піти кудись ще, де максимум, на який він зможе розраховувати, це 4 роки та 184 мільйони. 

І ось, в перші хвилини після офіційно відкриття ринку вільних агентів, журналісти повідомили, що Біл домовився зі своїм нинішнім клубом. 

Прогноз: продовжить тащити Вашингтон за 248 мільйонів.

Джон Волл - необмежено вільний агент, 31 рік

Доволі нетипична історія трапилася із колишнім одноклубником нашого минулого героя. З 2018 року Джон Волл вийшов на паркет усього 40 разів, а минулий сезон він взагалі просидів поза грою через конфлікт із фронт-офісом Х'юстона.

Ніхто не сумнівається у тому, що він один з найатлетичніших гравців у лізі (принаймні, так було раніше), проте великою загрозою для нового клубу Джона буде його дика травматичність.

Волл домовився з Рокетс про викуп його контракту після того, як він прийняв опцію гравця на 47,4 мільйони. Через це він втратить 6,5 мільйони, які отримає, підписавши угоду з іншою організацією, якою має стати Кліпперс.

Джон Волл
Джон Волл

Тріо Леонард - Джордж - Волл на папері виглядає просто блискуче, проте медичні картки усіх трьох залишають багато питань щодо того, скільки матчів вони зіграють разом. Сусіди по Лос-Анджелесу можуть підтвердити, що це може стати проблемою.

Прогноз: підпишеться з Кліпперс на умовах виключення середнього рівня.

Майлз Бріджес - обмежено вільний агент, 24 роки

Форвард був одним з лідерів Шарлотт Хорнетс останні роки і добре зігрався з ЛаМело Боллом. Його контракт новачка підійшов до кінця і сам гравець хоче підписати максимальну угоду, на що не готові піти Хорнетс. 

Майлз Бріджес
Майлз Бріджес

Це так розлютило Бріджеса, що він досі намагається спалити усі мости з клубом, видаливши будь-які згадки про нього у своїх соцмережах. Здавалося, що вірогідність того, що він піде, дорівнює 100%. Та напередодні стало відомо про проблеми Майлза з законом і тепер подальша доля баскетболіста невідома. 

Прогноз: підпише новий контракт з Шарлотт, але він буде не максимальним.

Джейлен Брансон - необмежено вільний агент, 25 років

Ще на початку того сезону хтось взагалі міг уявити собі, що захисник Далласа потрапить до такого списку? Обраний у другому раунді драфту 2018 року під загальним 33-м номером Брансон став черговим доказом того, що навіть під таким піком можна обрати доволі крутого гравця.

Багато хто почав говорити про його талант лише на початку цьогорічного постесезону, коли Лука Дончич пропускав перші три гри з Ютою через травму. Саму тоді Джейлен узяв ініціативу до своїх рук та не дав Джаз скористатися відсутністю зіркового словенця.

Джейлен Брансон
Джейлен Брансон

Минулого року Брансон хотів отримати від Маверікс 4-річний контракт на 55 мільйонів, проте він його так і не отримав. Схоже, що на щастя, бо зараз він претендує на значно більші гроші.

Так, Даллас єдина команда, що може йому дати угоду на 5 років, проте через це команді доведеться залізти у податок на розкіш. У той же час Нікс "почистили" зарплатну відомість саме під Джейлена, а можливість стати більш значущим гравцем приваблює його.

Прогноз: поїде у Нью-Йорк, отримавши 4-річний контракт та можливість грати на МСГ.

Коллін Секстон - обмежено вільний агент, 23 роки

Ще одна жертва травми, яка занизила вартість баскетболіста. 23-річний розігруючий Клівленда відіграв лише 11 матчів у минулому сезоні через розрив меніска лівого коліна.

Сезон-2020/21 був статистично найкращим для нього у кар'єрі: 24.3 очки, 4.4 передачі та 3.1 підбирання - тільки у Кайрі Ірвінга та ЛеБрона Джеймса були кращі показники за всю історію Кавальєрс.

Коллін Секстон
Коллін Секстон

Так, він погано грає в захисті, а те, що Кавс вибрали Очая Агбаджі, захисника з Канзасу, не є найкращим свідченням того, що команда має намір утримувати Секстона (і це при живому Даріусі Гарленді). Він ще дуже молодий, і тому може не тільки повернутися до свого колишнього рівня, а й вийти на новий. Проте схоже, що Коллін зробить це вже у новій команді.

Прогноз: піде до іншої організації за 20 мільйонів на рік.

Зак ЛаВін - необмежено вільний агент, 27 років

Одне з двох найгучніших імен, що залишилися у цьому списку. Здавалося, що останній 4-річний контракт на 78 мільйонів був невиправдано великим, проте час показав, що це була справжня крадіжка.

ЛаВін став уособленням Чікаго, провівши там вже п'ятий рік. А додавання ДеМара ДеРозана, Ніколи Вучевича, Алекса Карузо та Лонзо Болла допомогло йому вперше у кар'єрі потрапити до плей-оф, де, на жаль, Буллз нічого не змогли зробити з Яннісом та його Мілвокі.

Зак ЛаВін
Зак ЛаВін

Можна з упевненістю сказати, що Заку там сподобалося і він хоче більшого. І чи не краще буде це зробити у своїй команді, що має намір залишити його у себе за будь-якої ціни,  запропонувавши йому 212 мільйонів на 5 років. Малоймовірно, що він погодиться на 4 роки та 157 мільйонів від іншої команди. 

Прогноз: максимальний 5-річний контракт із Чікаго

Деандре Ейтон - обмежено вільний агент, 23 роки

Рік 2021. Фінікс грає у Фіналі НБА, де у шести іграх поступається Мілвокі. Центровий Санз Деандре Ейтон не зумів зупинити Грік фріка Янніса Адетокумбо, який ще й став MVP фіналу.

Не дивлячись на це, загалом бігмен Фінікса провів дуже солідну кампанію, після якої цілком справедливо розраховував підписати нову максимальну угоду з клубом. Тим більше, що усі вихідці його драфту, а саме Лука Дончич, Трей Янг та інші, вже підписали свох супермакси.

Ото було здивування багатьох, коли власник команди Роберт Сарвер відмовився давати йому бажане. І через це увесь наступний сезон йшли розмови, що відбуватиметься далі. Після ганебної поразки Далласу при рідних трибунах у сьомій грі півфіналу Західної конференції, Ейтон заявив, що в нього нема бажання залишатися у Фініксі.

Деандре Ейтон
Деандре Ейтон

Тепер у нього є один із чотирьох варіантів: повторно підписати контракт із Санз; підписати угоду з пропозицією іншої команди, яку Фінікс може (і повинен) повторити; просити сайн-енд-трейд або зіграти останній сезон свого контракту новачка за кваліфікаційною пропозицією вартістю 16,4 мільйона і стати необмеженим вільним агентом наступного сезону.

Прогноз: залишиться на один сезон у Фініксі та буде виходити на ринок наступного року.

Кевон Луні - необмежено вільний агент, 26 років

Не відіграючи значної ролі у серіях проти Денвера та Мемфіса, Кевон Луні став однією з опор захисту Голден Стейт у фіналі Західної конференції проти Далласа та у Фіналі НБА проти Бостона, завдяки чому команда з Окленду вчетверте за останні вісім років стала чемпіоном.

Луні, так само, як і Гері Пейтон ІІ та Отто Чемберлен, тобто, Портер стали необмежено вільними агентами, і, скоріш за все, цю трійцу ми продовжемо бачити у формі "воїнів".Найкраще ситуацію щодо усіх важливих гравців ротації описав генменеджер Ворріорз Боб Маєрс: "Ми зберегли усіх гравців, яких хотіли зберегти, тому не бачу, щоб щось у цьому змінилося".

Маркус Смарт та Кевон Луні
Маркус Смарт та Кевон Луні

ГСВ і так вже давно є організацією, що більше за всіх платить за податок на розкіш. Проте власник команди дав ясно зрозуміти, що він готовий йти на такі витрати заради успіху. Цікаво буде подивитися, що буде через рік, коли закінчаться контракти у Ендрю Віггінса та Джордана Пула.

Прогноз: залишиться у Сан-Франциско, де піде за своїм третім чемпіонським титулом.

Кемба Вокер - необмежено вільний агент, 32 роки

Один з головних невдах ліги. Схоже, що Кемба вже не зможе стрибнути вище своєї голови, залишившись на посередньому рівні.

У Бостоні Вокер не зумів замінити Кайрі Ірвінга, що втік до Брукліна. Його зв'язка з Джейсоном Тейтумом та Джейленом Брауном не зіграла від слова зовсім - 32-річний захисник втратив свою ефективність, десь загубив свій 3-очковий кидок, а у плей-оф він просто розчинявся. Тому його спочатку відправили до Оклахоми, яка викупила його контракт.

Багато хто припускав, що перехід до Нікс якось перезавантажить кар'єру Вокера, проте все було просто жахливо. 37 матчів за весь сезон та відсторонення від гри завдали удару по впевненості Кемби. Коли він ненадовго повернувся, він видав шикарну гру, проте це був лише спалах.

Кемба Вокер
Кемба Вокер

І ось історія знов повторилася. Драфт, обмін та викуп контракту. Ані Нью-Йорку, ані Детройту він не потрібен. Питання в тому, хто зможе в нього повірити та дати ще один шанс, навіть у якості резервіста. Можливо, повернеться додому у Шарлотт, хто знає.

Прогноз: підпишеться не з контендером на ветеранський  мінімум.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK