Головний талант покоління, новий Ліллард та круті близнюки: найкращі гравці драфту-2023

ISPORT представляє гайд по майбутньому драфту НБА та його найкращим проспектам.
2023 г., 22 червня, 09:00

У ніч на п'ятницю, 23 червня, в Брукліні в Барклайс-Центрі пройде щорічний драфт Національної баскетбольної асоціації, в якому команди обиратимуть собі майбутніх франчайз-гравців, просто хороших виконавців або тих, хто потім вирушить розвивати свої навички в іншому місці.

Як і завжди, драфт пройде у два раунди, ось тільки замість традиційних 60 піків буде використано 58 (не треба було Філадельфії та Чикаго у минулому міжсезонні займатися тамперінгом).

Майбутній драфт особливо цікавий тим, що всім давно відомо, хто і ким буде обраний під першим номером. Але рівень таланту настільки високий, що один лише Віктор Вембаньяма здатний у майбутньому змінити лігу.

Напередодні однієї з головних подій міжсезоння ISPORT розповість про головні проспекти драфта, виділивши сильні та слабкі сторони кожного гравця.


Віктор Вембаньяма

Біо: центровий, 19 років, 220 см, 106 кг, Ле-Шене (Франція).

З ким порівнюють: Кевін Дюрант, Крістапс Порзінгіс.

Під яким піком піде: 1.

Віктор Вембаньяма довгий час вважається найнеймовірнішим талантом, який прийде в НБА, з часів ЛеБрона Джеймса. І такі дифірамби співаються не просто так. Французьке обдарування поєднує в собі унікальну комбінацію здібностей, яку НБА ще не бачила.

Віктор дуже високий, а його розмах рук (240 см) дозволяє йому без особливих зусиль блокувати всіх, хто намагається забити через нього не лише під кільцем, а й на периметрі. Це також дозволяє йому добре оборонятися проти дрібніших гравців, від яких він не відстає.

Враховуючи його габарити, Вембаньяма має відмінну координацію, непоганий дриблінг, а його дії не здаються "дерев'яними". На додаток до цього йдуть хороший кидок з різних дистанцій, а також не нульові навички розігруючого, що робить його унікальним виконавцем, який, в перспективі, зможе грати на будь-якій позиції.

Джерело: Getty Images

Зараз Віктор по статурі нагадує Чета Холмгрена, а тому побоювання щодо його травматичності не безпідставні. Однак приклад того ж Холмгрена і, особливо, Янніса Адетокумбо показують, що час у залі та правильне харчування допоможуть йому наростити м'язову масу, з якою він буде просто незупинним.

Його сильна сторона (зріст) буде його головним недоліком: оскільки його центр ваги буде вищим, ніж у інших гравців, його буде легше розкрутити на місці, чим зможуть користуватися дриблери, на кшталт Кайрі Ірвінга.

Відсутність м'язової маси на старті кар'єри створить складнощі при боротьбі з важчими гравцями - ті ж Янніс і Джоел Ембіід без особливих проблем продавлюватимуть його. Тому, швидше за все, його на початкових порах використовуватимуть на позиції четвертого номера, а не центрового.

Вембі все-таки ще не приймає гарних рішень у плані розіграшу на постійній основі, а його кидок з дистанції може бути нестабільним. Але це не ті проблеми, з якими не впораються тренери Сан-Антоніо, який з 99,9% ймовірністю вибере француза.


Скут Гендерсон

Біо: захисник, 19 років, 188 см, 86 кг, Марієтта, штат Джорджія (США).

З ким порівнюють: праймові Расселл Вестбрук та Деррік Роуз.

Під яким піком піде: 2-3.

У будь-який інший рік Стерлінг (справжнє ім'я Скута) був би беззаперечним першим піком драфту. Але йому не пощастило, що на світі є такий гравець, як Вембаньяма.

Прийшовши до G-ліги у 17 років, Гендерсон став наймолодшим гравцем у її історії. І він одразу почав розривати.

Маючи неймовірні фізичні дані, Скут намагається проявити їх у кожному матчі. За манерою гри він справді нагадує Расселла Вестбрука у його найкращому вигляді. Причому Скут не приховує, що є фанатом Расті.

Джерело: Getty Images

Як відзначають багато скаутів, Гендерсон володіє елітним атлетизмом, який він демонструє вибуховими проходами під кільце, а також відмінним балансом та контролем тіла, що вже нагадує Дерріка Роуза, коли той ставав MVP регулярки.

У нього гарне володіння м'ячем, яке найкраще проявляється при активному захисті і подвійній опіці, від яких він не тікає. Він легко йде від суперника завдяки блискавичному першому кроку, а вертикальний стрибок з однієї ноги дозволяє йому бити данки. Будучи захисником, він добре розвинув бачення майданчика та розіграш м'яча.

Головною проблемою для Гендерсона може стати його зріст. При його 188 см, такі гравці, як Лука Дончіч та Джейсон Тейтум намагатимуться робити розмін саме на Скута, щоб організувати місматч. Але Скут уже довів, що не боїться ніякого виклику, що він продемонстрував у особистій дуелі з Вембаньямою раніше цього року.

Сам Гендерсон заявляв, що планує виступати за одну із двох команд, у яких він уже побував на перегляді – це Шарлотт та Портленд. Для цих організацій він з легкістю може стати франчайз-гравцем, особливо якщо Деміан Ліллард все ж таки запросить обмін у ПТБ.


Брендон Міллер

Біо: свінгмен, 20 років, 207 см, 90 кг, Антіок, штат Теннессі (США).

З ким порівнюють: Руді Гей, Денні Грейнджер.

Під яким піком піде: 2-5

Випускник Алабами претендує на те, щоб відібрати у Гендерсона звання першого хлопця на селі після Вембаньями.

Всього за один рік у NCAA Брендон Міллер зібрав цілий комплект індивідуальних нагород, що вже багато про що говорить, особливо про потенціал майбутньої зірки НБА.

Своїм кумиром він називає Пола Джорджа і кажуть, що Брендон по грі дуже схожий на PG-13. При зрості 207 см він має гарний кидок з дистанції, що не часто буває у гравців його габаритів.

Джерело: Getty Images

У Міллера чудовий дриблінг, який він не соромиться використовувати, а також відмінні навички при грі в захисті. Він не дуже швидкий, але його знань вистачає, щоб займати правильні позиції та грамотно пересуватися по майданчику, перерізаючи кути для передачі.

Критичною проблемою Міллера вважається слабкість його ніг та торса. Йому складно регулярно зберігати своє положення та перевагу. З цієї причини, він не надто вибуховий, не зовсім ефективний стрибун і не має переваги на першому кроці.

Потенційно Брендон Міллер може піти під другим піком, але ніхто не здивується, якщо цього не станеться. Міллер у майбутньому може стати відмінним вінгом, а в парі з якісним розпасовувачем він буде небезпекою, яка чекає на суперника на дузі.


Кем Вітмор

Біо: свінгмен, 18 років, 201 см, 104 кг, Одентон, штат Меріленд (США).

З ким порівнюють: Джеррі Стекхауз, Джастіс Вінслоу.

Під яким піком піде: 3-5

Свій перший і єдиний сезон у складі Вілланови Кем Вітмор не може назвати дуже вдалим. Початок сезону 18-річний баскетболіст пропустив через травму великого пальця, а за підсумками кампанії його команда не зуміла пробитися до "Березневого божевілля".

У нього елітне поєднання розміру, статури, атлетизму та сили. Він ініціює контакт та готовий пройти через суперника. Центр тяжкості сильний і не збивається під час контакту. Також має незвичайну здатність викривляти своє тіло під дивними кутами і при цьому примудрятися завершувати прохід кидком з-під кільця.

Джерело: Getty Images

У Вітмора досить хороше володіння м'ячем, особливо при спробі зробити степ-бек. Він має великий набір трюків та хороший кидок.

Кем має всі фізичні дані, щоб стати зіркою НБА. Але загальне враження від його гри змусило скаутів бажати більшого. У зв'язку із цим команди не знають, чого очікувати від нього у майбутньому.

Він занадто часто грав в егоїстичній манері - це все починалося в нападі в ролі розпасувальника. Вітмор прийде в НБА з історично низьким показником асистів для часто використовуваного вінга.

Очікується, що Кема Вітмора буде обрано під четвертим піком, але в цьому заслуга не стільки гравця, скільки Х'юстона.

Фронт-офіс Рокетс вирішує, чи варто їм боротися за повернення Джеймса Хардена чи ні – якщо керівництво вирішить поностальгувати, то й Міллер опиниться у Техасі.


Амен Томпсон

Біо: захисник, 20 років, 201 см, 97 кг, Форт-Лодердейл, штат Флорида (США).

З ким порівнюють: Шон Лівінгстон.

Під яким піком піде: 3-5

Час познайомитися з одним із братів-близнюків Томпсон, а саме Аменом. Він - еліта еліти в спортивному плані. Увійде до НБА як один із п'яти найвибуховіших гравців ліги.

Має елітні стрибкові здібності. Стрибає від землі, наче на батуті, і має реальну реактивність. Перший крок приголомшливий. Має велику швидкість на відкритому паркеті, яка дозволяє йому обігравати опонентів.

Найкраще вміння Томпсона - його пас. Він завжди шукає партнерів по команді, як тільки отримує м'яч. Амен елітний плеймейкер на веденні, зберігаючи здатність швидко грати з м'ячем у руках.

Джерело: Getty Images

Не можна не відзначити його гру в захисті - Амен має шанс потрапити до символічної захисної збірної сезону завдяки атлетизму та зусиллям.

Однак величезні питання викликає його кидок, а точніше його відсутність. Згідно з Synergy, він влучив тільки 28,8% триочкових кидків минулого сезону.

Загалом у Амена є питання щодо нападу. Ймовірно, йому (і Осару) знадобиться деякий час, щоб розвинутися в цьому плані, оскільки він нечасто матиме можливість кидати проти високорівневого, встановленого захисту суперника.

Загалом, у Амена Томпсона є все, про що може мріяти тренер, при цьому сам гравець налаштований працювати над своїми недоліками, а тому він може стати одним із сюрпризів наступного сезону.


Джарас Вокер

Біо: форвард, 19 років, 204 см, 111 кг, Нью-Фрідом, штат Пенсільванія (США).

З ким порівнюють: Пол Міллсеп.

Під яким піком підет: 6-9

У Джараса Вокера дивовижні фізичні дані як для майбутнього новачка НБА. Він приходить із зростом 204 см при вазі 111 кг, що робить його одним з найгабаритніших першокурсників минулого сезону NCAA.

Такий розмір дозволяє йому покривати більшу частину паркету. У нього великі, сильні руки, які дозволяють створювати проблеми при заслонах та у захисті. Добре читає гру, дії суперників, рухається (враховуючи його габарити).

Вокер досить легкий на ногах, агресивний і грає з високим рівнем бажання і самовіддачі, що добре проявляється при грі в захисті - він уже вважається одним з найруйнівніших і універсальних захисників у своєму класі.

Джерело: Getty Images

Джарас дуже любить кидати флоатери (50 влучань минулого сезону). У нападі Вокер гарно проявляє себе завдяки здатності передавати м'яч своїм партнерам як розповсюджувач і плеймейкер.

Велике питання з Вокером полягає в тому, як він набирає очки. Нині все трохи неефективно. За останні два роки він справді продемонстрував значний прогрес у кидках.

Він має потенціал розвиватися в цій галузі, проте йому не вистачає впевненості, особливо якщо враховувати кидки з-за дуги, які він не робить. Як правило, Вокер недостатньо гарний в плані завершення. Також викликає питання його робота ніг.


Тейлор Гендрікс

Біо: форвард, 19 років, 207 см, 97 кг, Форт-Лодердейл, штат Флорида (США).

З ким порівнюють: Антуан Джеймісон, Джерамі Грант.

Під яким піком піде: 6-9

Тейлор Гендрікс — хороший спортсмен із міцною статурою, який має заграти у НБА у довгостроковій перспективі. Дуже вертикальний і вибуховий спортсмен. Гарна гнучкість, непогана координація. Дуже ефективно розбиває заслін суперника.

Найкращі якості Гендрікса зараз проявляються в обороні. Тейлор добре працює як страхуючий захисник, швидко переміщається, ставить блоки, не губиться при пік-н-ролах.

В університеті він часто грав на позиції центрового, але вже тоді було помітно, що йому це дається нелегко через те, що він поступався габаритами. Ситуація в НБА стане лише гіршою, а тому варто очікувати, що він гратиме на позиції 3-4 номерів.

Джерело: Getty Images

Варто відзначити, що в атаці Гендрікс проявляє себе просто чудово. Це великий, який вміє кидати триочкові, що дуже важливо у сучасній НБА. Також є навички фінішера, любить данки.

Тейлор добре розташовується при підборах, що дозволить команді більше набирати очок другого шансу.

Серед проблем ще виражається невміння створювати моменти, не вистачає умінь у передачах - він не є розпасувальником або плеймейкером для інших.


Ентоні Блек

Біо: свінгмен, 19 років, 201 см, 95 кг, Данканвілл, штат Техас (США).

З ким порівнюють: Джош Гідді.

Під яким піком піде: 6-9

Фізичні дані дають Ентоні Блеку елітний розмір як для розігруючого. Має чудову швидкість латеральних кроків і хороший перший крок. Він намагається все робити швидко. Також не проти піти на данк, що дозволяють його габарити. Фізично перевершує більшість опонентів за позицією.

Блек – чудовий захисник. Виконує приголомшливу роботу в точці атаки суперника (у тому числі завдяки згаданій швидкості роботи ніг). Встигає наблизитися до атакуючого, після чого за рахунок масивнішого тіла видавлює його, змушуючи суперника втратити м'яч.

Те саме він не соромиться робити під час своєї атаки: лізе на захисника, вкриваючи м'яч своїм корпусом. Любить прискорювати темп і приймати рішення якнайшвидше, використовуючи свої навички розпасувальника.

Джерело: Getty Images

Саме передача — найкраща навичка Блека. Він чудово вгадує дії захисту та знаходить вільного партнера. Не боїться проходити через заслони (дякуючи тим самим габаритам), при цьому робить все дуже швидко.

Але проблеми у Ентоні починаються саме в атаці, і пов'язані вони з кидком. Має помітні проблеми з технікою викиду м'яча, яка обмежить його в НБА.

Якщо у всьому він діє швидко, то при кидку все сповільнюється: йому потрібно багато часу, щоб підставити під себе ноги і підготуватися до стрибка за будь-якої позиції.

Також не можна назвати сильною стороною Блека його вміння у володінні м'ячем. У порівнянні з іншими захисниками, він не видатний болхендлер.


Осар Томпсон

Біо: свінгмен, 20 років, 201 см, 88 кг, Форт-Лодердейл, штат Флорида (США).

З ким порівнюють: Джейсон Річардсон, Андре Ігудала.

Під яким піком піде: 6-9

Осар Томпсон, як і його брат, елітний спортсмен. У той час як Амен - це топ-1% спортсменів, Аусар - це, скоріше, топ-5%. У нього чудова швидкість, він різкий. Дуже швидко покриває майданчик довгими кроками Як і Амен, він класно і високо стрибає, швидко відривається від землі.

Томпсон добре грає без м'яча: стежить за переміщенням суперника, сам не забуває рухатися, вибирати позицію і відкриватися під передачу. За рахунок свого атлетизму він стає реальною загрозою для більшості опонентів.

Можливо, найкраща навичка Осара - передача. Він дуже хороший розпасовщик і грає безкорисливо. Переміщує м'яч по всьому майданчику, помічає можливість для не очевидної передачі, грамотно реагує на те, що відбувається.

Джерело: Getty Images

Не обділений оборонним потенціалом, враховуючи його атлетизм та інтелект. При грі в обороні один на один проявляє себе краще за близнюка. Легко перемикається з одного атакуючого на іншого. Добре "приклеюється" до суперника, не даючи йому легкого шляху до кільця.

Головною проблемою Осара залишається кидок. Хоч кидає він краще за свого брата, і техніка у нього краща, але Амену ще є куди рости. Прогрес у цьому компоненті помічений.

Не все в нього виходить у проходах. Якщо він не зміг пройти супротивника прямо в лоб, далі можуть виникнути проблеми, оскільки його арсенал трюків дуже обмежений.

Осар гірше за брата володіє м'ячем, дриблінг слабенький, не вистачає винахідливості. До того ж, він допускає забагато втрат, та й відсоток завершення атак у нього занизький (48,1%, 29,8%, 66,2%).


Розібравши дев'ять найцікавіших і найталановитіших гравців цього драфта, можна приблизно уявити, кого вибере та чи інша організація залежно від потреб.

Хтось захоче розвивати талановитого гравця у себе, а хтось може вибрати гравця, щоб використати його в якості активу для обміну, ця практика не нова.

Клас 2023 року обіцяє бути захоплюючим - ми ж будемо стежити за тим, як Вембаньяма, Скут і компанія вже зовсім скоро шумітимуть в НБА.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

КЛЮЧОВІ СЛОВА: драфт драфт НБА

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK