Драфт: що це таке і в чому різниця між різними видами спорту

ISPORT розповідає про вибір молодих талантів у різних видах спорту та всіх особливостях драфту.
2023 г., 8 травня, 11:22
Драфт НБА / Getty Images
Драфт НБА / Getty Images

У північноамериканських видах спорту є одна особлива щорічна подія, яка називається драфтом.

Команди НБА, НХЛ, НФЛ та інших видів спорту уважно досліджують молодих гравців університетів та ліг розвитку, після чого залежно від певних обставин роблять свій вибір, сподіваючись, що цей гравець стане майбутньою зіркою, яка приведе команду до успіху.

Скрізь є свої маленькі особливості, а тому ISPORT розповідає, як відбувається драфт у тих чи інших видах спорту та в чому їхня відмінність.

Драфт НБА

Найзнайоміший і зрозуміліший для середньостатистичного спортивного фаната. Чотирнадцять команд, які не зуміли пробитися до плей-оф, стають учасниками драфт-лотереї, яка визначає, хто ж отримає можливість обирати під першим піком.

За підсумками лотереї визначається порядок вибору цих 14 команд. Найкращі шанси на перемогу в лотереї мають команди з найгіршим результатом у регулярному сезоні. Зроблено це для того, щоб слабкі колективи отримували хоч якусь перевагу перед сильнішими опонентами (надія на зрівняння сил команд у майбутньому).

Джерело: Getty Images

Також перед драфтом проводиться драфт-комбайн: учасники драфту збираються в одному місці, де їх оглядають та тестують. Проводяться всілякі виміри їх антропометричних даних, швидкості, витривалості, стрибка і т.д. Це надає командам більше інформації перед вибором.

А вже у міжсезоння проводиться сам драфт, який відбудеться із двох раундів по 30 піків. Під час драфту команди можуть обмінюватись піками або відправляти їх в іншу команду за інші активи.

По завершенню драфта всі незадрафтовані гравці все одно мають можливість підписати контракт із командою у якості вільного агента. У драфті беруть участь баскетболісти з NCAA, гравці, які не були на драфті, але грають не в США, а також гравці, які відучилися в NCAA усі чотири роки, після чого виїхали за кордон.

Драфт НХЛ

Принцип усієї структури драфта дуже схожий на НБА. Драфт проходить через 2-3 тижні після завершення сезону. Головна відмінність у тому, що у НХЛ проходить сім раундів, а не два. Головна вимога до молодих хокеїстів – вік: 18 років та старше.

Команди, які не пробилися до плей-оф, обирають проспектів серед перших. Черговість вибору визначається кількістю набраних очок за результатами регулярного сезону: менше очок – більш ранній вибір.

Джерело: Getty Images

Як і в НБА, НХЛ нещодавно ввела лотерею, оскільки деякі команди почали "танкувати" (спеціально програвати) заради вищого піку. В результаті найгірша команда регулярки отримує найбільший відсоток ймовірності на перемогу в лотереї, що все ще її не гарантує.

Потім до драфту приєднуються клуби, що брали участь у Кубку Стенлі, але не виграли його. Далі йдуть переможці своїх дивізіонів за підсумками регулярки. Принцип той самий: що менше набрано очок, то раніше вибираєш. Останнім новачка обирає чинний володар Кубка Стенлі.

Драфт НФЛ

Національна футбольна ліга зробила зі свого драфту ціле свято з конкурсами, ярмарками та концертами – і все це транслюється по національному телебаченнб. Проте мета залишається одна – вибір талановитих проспектів.

На відміну від своїх попередників, НФЛ проводить драфт протягом трьох днів наприкінці квітня. Як і в НХЛ, драфт НФЛ складається із семи раундів. У перший день драфта проходить перший раунд, у другий день – другий та третій раунди, у третій день – з четвертого по сьомий раунди.

Раніше за всіх вибирає найгірша команда минулого сезону, останніми - переможці Супербоула. Проте команди можуть обмінюватись правом вибору. Таким чином, команда може за один раунд робити два вибору або ж не робити його зовсім.

Джерело: Getty Images

Щоб вийти на драфт, футболіст має відучитися в університеті три роки, що дозволить йому укласти професійний контракт. Оскільки американський футбол у США є надпопулярним, у навчальних закладах буквально тисячі футболістів. Але на драфт потрапляють лише кілька сотень.

Варто відзначити, що на драфт потрапляють не тільки випускники американських університетів, але також і гравці з-за кордону, а також представники інших видів спорту (якщо їх фізичні дані досить хороші).

У НФЛ також є таке поняття як компенсаційний вибір. Він дається команді, яка втратила гравця, який став вільним агентом. Кількість подібних виборів визначається за спеціальною формулою.

Драфт МЛБ

Найбільш об'ємний та нестандартний драфт серед представлених. Якщо комусь здавалося, що сім раундів по 30 піків це багато, то що можна сказати про бейсбольний драфт. З 2021 року він був скорочений до 20 раундів (у 2019 році було 40 раундів, а до того доходило і до 100 раундів).

МЛБ проводить два драфти по ходу сезону, а не в міжсезоння. Перший (драфт новачків) відбувається у червні. На нього виходять гравці лише з Канади та США. Це випускники шкіл, які вирішили пропустити період у коледжі; гравці коледжу на 4-річному навчанні, які відіграли три роки або яким виповнився 21 рік; гравці із вищих навчальних закладів.

Джерело: Getty Images

Цей драфт викликає у фанатів менше інтересу, оскільки гравці з драфту зазвичай проводять кілька років у нижчих лігах, перш ніж потрапити до складу команди.

Потім у грудні проводиться другий драфт за так званим правилом 5. Якщо одна команда тримає гравця в нижчих лігах певну кількість років без переведення його до складу, інша команда має право вибрати його на драфті за правилом 5.

Команда, яка вибрала гравця за правилом 5, не може відправити його назад до нижчої ліги і повинна тримати його у своєму складі.

Драфт МЛС

І на завершення соккер для американців, футбол для решти. Драфт МЛС, а точніше, СуперДрафт, вперше було проведено у 2000 році і з того моменту проводиться щорічно.

Драфт складається з трьох раундів і в кожному з них команда має один вибір. На драфт виходять випускники коледжів. У 2010-х роках значення СуперДрафту значно поменшало, оскільки команди створили свої академії та почали розраховувати на них більше, ніж на драфт.

Брати участь у драфті можуть тільки гравці з американської спортивної системи коледжів (наприклад, NCAA і NAIA). Канадські футболісти U Sports не включені, незважаючи на численні пропозиції та обговорення в 2010 і 2012 роках, коли U Sports був Canadian Interuniversity Sport (CIS).

Джерело: Getty Images

У попередніх СуперДрафтах також були випадки, коли кілька гравців були обрані безпосередньо з клубів за межами США чи Канади.

Процес СуперДрафту дуже схожий на драфт НФЛ. Будь-який клуб, який стане новим учасником ліги в процесі її розширення, автоматично отримує перший вибір; якщо буде дві команди розширення, перший вибір буде розіграний за допомогою підкидання монетки.

Команди, які не вийшли в плей-оф, ранжуються за їх результатами в регулярному сезоні від найгіршого результату до найкращого (все, як і в інших). Потім команди, що вийшли до плей-оф Кубка MLS, упорядковуються залежно від того, в якому раунді вони вибули.

Переможцям Кубка MLS надається останній вибір. Якщо команди завершили сезон з ідентичними показниками, їх вибір визначається за різницею забитих і пропущених м'ячів. Якщо знову будуть однакові результати, то в гру повертається монетка.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

КЛЮЧОВІ СЛОВА: драфт драфт НБА

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK