"Лебедина пісня" легенд: анонс півфіналу Ліги чемпіонів Боруссія Дортмунд - ПСЖ

ISPORT розповідає про друге протистояння півфінальної стадії головного єврокубку.
1 травня, 09:00
Юлиан Брандт и Килиан Мбаппе / Getty Images
Юлиан Брандт и Килиан Мбаппе / Getty Images

У середу, 1 травня, продовжиться подорож європейського футболу до фіналу Ліги чемпіонів.

У Дортмунді на Сигнал Ідуна Парк пройде перший матч другого півфінального протистояння, де у гості до Боруссії приїде ПСЖ.

Поки більшість фанатів віддають перевагу іншому матчу, ця битва може стати справжнім відкриттям.

Хтось вважає, що гра Баварії та Реала гідна фіналу, і він має рацію. Але, можливо, саме у парі Боруссії та ПСЖ прихований наступний володар кубка.

ISPORT розібрав мотивацію кожної з команд, їх найкращих гравців, а також виділив історію, яку вони поділяють.

Топ-історія: легенда клубу постарається (наостанок?) виграти Лігу чемпіонів

В обох клубах є гравці, які давно мріють виграти головний єврокубок. І, незважаючи на те, що всі вони вже брали участь у фінальному поєдинку, свої битви вони програли.

У Боруссії є два такі гравці – це Марко Ройс та Матс Хуммельс. У далекому вже 2013 році вони програли фінал Ліги чемпіонів не якомусь іноземному колективу, а своєму головному супернику мюнхенській Баварії (1:2).

Хуммельс протягом цього сезону оголосив, що він завершує кар'єру, а тому для нього це справді останній шанс підняти над головою заповітний кубок. Хоча останнім часом з'явилася інформація, що клуб намагається переконати центрбека залишитись ще на один сезон.

З Ройсом ситуація складніша. У 34-річного хавбека добігає кінця контракт і все йде до того, що він залишить свою рідну команду у статусі вільного агента. Враховуючи травматичність гравця, помітний спад у деяких характеристиках, а також орієнтування дортмундців на молодших гравців, рішення клубу не продовжувати контракт виглядає логічним.

Джерело: Getty Images

Для обох футболістів перемога в Лізі чемпіонів стане чудовим фіналом їхніх кар'єр - можливо, Марко вирішить піти з футболу у разі тріумфу, що буде дуже навіть красиво.

За минулі одинадцять років "джмелі" жодного разу не доходили так далеко, але цього сезону у них з'явився реальний шанс виправити це.

Дивно виходить, що торішня Боруссія, яка була на голову сильніша за нинішню, не змогла виступити так добре. Але це ж футбол, у ньому не треба шукати сенсу.

А що щодо ПСЖ? Там також можна виділити двох легенд клубу, які вже мають цей статус, незважаючи на свій вік. І як у випадку з Боруссією, парижани відносно нещодавно теж побували у фіналі ЛЧ, і також програли його. І також Баварії (0:1).

Капітан команди Маркіньос вірою та правдою служить столичному колективу ось уже 11 років. Той фінал 2020 року був поки що єдиним шансом стати переможцем Ліги чемпіонів. Тепер він стоїть за два кроки від можливості виправити невдачу 4-річної давнини.

Кіліану Мбаппе всього 25 років, але він уже по праву вважається легендою ПСЖ, ставши найкращим бомбардиром в історії клубу. Можливо, хтось думав, що він залишиться в Парижі до кінця своєї кар'єри, але сам форвард вирішив інакше.

Джерело: Getty Images

Усі чудово розуміють, куди він попрямує цього літа. Цікаво, що у фіналі він може зустрітися якраз із пунктом свого призначення. Але до кінця сезону він представлятиме ПСЖ і його бажання виграти ЛЧ із цим клубом залишається незмінним.

За чим варто стежити?

Зрозуміло, що у складі ПСЖ усі стежитимуть за Мбаппе, але й про Усмана Дембеля не варто забувати. Француз без жодного співчуття відправив Барселону додому, не забувши відсвяткувати обидва свої голи у ворота своєї колишньої команди.

Тепер же він зустрінеться з ще однією своєю "колишньою". Є відчуття, що і в цьому випадку гравець на два матчі забуде про свої дортмундські спогади (особливо з огляду на те, з яким скандалом він йшов).

Також виділимо Вітінью, який чудово виявив себе в протистоянні з Барселоною і відзначився в обох зустрічах.

Джерело: Getty Images

У Боруссії варто виділити Хуммельса. Саме закидання центрбека за спини захисників Атлетико у грі-відповіді допомогли німцям долати оборонні рубежі іспанців.

Важливими будуть боротьба Нікласа Фуллькруга із захисниками ПСЖ у штрафному майданчику та вибухова різкість Каріма Адейємі на фланзі. Питання залишається по Донніелу Малену, чи встигне він повернутися і в якому стані він буде. А грою керуватиме Юліан Брандт, який став новим лідером команди.

Можна також зазначити фактор домашніх трибун. Так, парижани вміють підтримувати своїх улюбленців, але й освистувати їх у важкі моменти вони також люблять. Тож якщо порівнювати їх із фанатами Дортмунда, то перевага відходить саме "жовтій стіні" Вестфаленштадіону.

Цікаві факти

  • між собою Боруссія та ПСЖ провели всього шість матчів (1 перемога у німців, 2 перемоги у французів, 3 нічиї, різниця голів 4:7);
  • найпопулярніший рахунок: 2:0 та 1:1 (по два рази);
  • команди зустрічалися цього року на груповій стадії – тоді ПСЖ виграв домашній матч (2:0), а у Дортмунді була зафіксована нічия (1:1);
  • для Боруссії це п'ятий півфінал в історії клубу, для ПСЖ - четвертий;
  • на відміну від свого майбутнього опонента, "джмелі" вигравали Лігу чемпіонів (1997);
  • найкращі бомбардири в історії обох клубів у рамках Ліги чемпіонів можуть зустрітися на полі: у Мбаппе 42 голи, у Ройса - 24;
  • при цьому Ройс також є рекордсменом Боруссії за кількістю проведених матчів у турнірі (69). У ПСЖ таким гравцем є Маркіньос (89).

Прогноз: команди вміють і люблять багато забивати, і півфінал не стане винятком. Проте місце у фіналі отримає лише один, і це Боруссія.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: ПСЖ Борусія Дортмунд

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK