Головний міф українського футболу: чому Віктор Кашшаї не ворог?

Василь Войтюк розповідає про подію, яку мільйони людей інтерпретують помилково.
2023 г., 26 березня, 15:00
Віктор Кашшаї / Getty Images
Віктор Кашшаї / Getty Images

Національна збірна України провела чималу кількість знакових матчів, але одним із тих, які вболівальники згадують зі смутком або навіть злістю є зустріч проти Англії на чемпіонаті Європи-2012.

  • Уперше цей матеріал був опублікований на ISPORT ще в липні 2021 року, але той матч донині бентежить уболівальників, тому пропонуємо ще раз освіжити в пам'яті події тих часів перед черговим протистоянням українців та англійців уже у відборі на Євро-2024.

Читайте також: Україна - Англія: анонс матчу відбору на чемпіонат Європи

19 червня 2012 року, Донбас Арена

Це був матч третього туру групового етапу Євро-2012 і збірній України для виходу в 1/4 фіналу потрібна була лише перемога над англійцями.

Здобути її в підсумку не вийшло, а англійці виграли з мінімальним рахунком завдяки єдиному голу у виконанні Вейна Руні.

Але був у цій зустрічі один епізод, який багато хто любить згадувати й досі - незарахований гол Марко Девіча.

Нагадаємо, як це було

Марко Девіч вийшов на побачення з Джо Гартом і на замаху прибрав Джона Террі, після чого намагався пробити у ворота повз голкіпера. Воротар все ж таки м'яч відбив, але той по дузі влетів у ворота, і як тільки він перетнув лінію, його в падінні вибив Джон Террі.

Здавалося, що всі бачили, що м'яч перетнув лінію воріт і вже був у воротах до того, як його вибив Террі, але арбітри зустрічі не зарахували взяття воріт.

Якби тоді був VAR, він би… все одно не зарахував гол. Інша справа, якби була тільки система "око орла", що визначає, чи перетнув м'яч лінію. Тоді гол був би зарахований, але точно б його скасував відеоасистент рефері.

Справа в тому, що Артем Мілевський, який спочатку отримав передачу на підступах до штрафного майданчика, а потім відправив Девіча на побачення з Гартом, спочатку був у положенні "поза грою".

Так, арбітри помилилися, але вони помилилися відразу ДВА рази на "користь" обох команд. Спочатку не побачили офсайд, а за секунду не помітили, що м'яч перетнув лінію воріт.

Помилилися арбітр на лінії та асистент рефері за воротами, але чомусь усіх собак повісили на головного рефері Віктора Кашшаї. Як він мав помітити, що м'яч перетнув лінію?

Оцініть положення Кашшаї та його помічника за воротами.

Абсурд, але після матчу тодішній голова європейського арбітражу П'єр-Луїджі Колліна розповідав про помилку угорського судді, котрий не зарахував чистий гол. Але не сказав про офсайд.

"На Євро-2012 вперше з'явилися додаткові асистенти рефері (за воротами) - це експеримент, який проводить УЄФА. Статистика показала, що вони 16 разів зробили свій внесок в ухвалення правильних рішень. На матчі Англія - Україна, на жаль, було неправильне рішення. М'яч був забитий у ворота, пройшов на 50 см за лінію воріт - це правда", - сказав Колліна.

Колись вашому автору довелося вступити в дискусію щодо цього "голу". Спочатку мені доводили, що гол був чистим, потім звинуватили в непрофесіоналізмі, а пізніше, звісно, вибачилися і визнали свою неправоту.

І таких простих хлопців у коментарях, котрі все ще чомусь тримають зло на Віктора Кашшаї багато, але ідея написання цієї статті прийшла не від людини з інтернету.

"Здається, футбольна фортуна повернула нам борг за всі рази, коли вона була до нас несправедливою. Згадати хоча б незарахований гол у ворота Англії на Євро-2012"

Це слова президента України Володимира Зеленського, фаната національної команди, який, як і багато хто, не розібрався в епізоді до кінця.

Віктор Кашшаї - абсолютно точно не ідеальний рефері. У нього було дуже багато поганих матчів з поганими рішеннями, і навіть у поєдинку Англія - Україна у нього були помилки. Але абсолютно точно, тут він не помилявся, він довірився своїм асистентам, які помилилися. Кашшаї - не ворог, а (не)гол Девіча - міф.

Василь Войтюк


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK