Україна – Ісландія: порівняння команд, легіонери, вартість

ISPORT порівняв національні збірні України та Ісландії перед очним матчем.
26 березня, 12:40
Україна - Ісландія / Getty Images
Україна - Ісландія / Getty Images

Уже сьогодні, 26 березня, збірна України проведе фінальний матч плей-офф відбору до Євро-2024. Перемога означатиме нашу присутність на континентальному форумі, поразка - виліт.

Читайте також: Україна - Ісландія: анонс, прогноз і орієнтовані склади команд

ISPORT вирішив провести певне порівняння команд за деякими критеріями і розповісти про нього своїм читачам.

Найдорожчі гравці

За версією авторитетного порталу Transfermarkt, найціннішим футболістом України нині є Олександр Зінченко з лондонського Арсеналу. Загалом в нашій команді аж дев'ять гравців, які оцінюються в 20 та більше мільйонів.

Топ-5 найдорожчих футболістів України

  1. Олександр Зінченко (Арсенал, Англія) – 42 млн євро
  2. Михайло Мудрик (Челсі, Англія) – 35 млн
  3. Артем Довбик (Жирона, Іспанія) – 30 млн
  4. Віктор Циганков (Жирона, Іспанія) – 28 млн
  5. Віталій Миколенко/Ілля Забарний (Евертон/Борнмут, Англія) – 28 млн

В наших суперників дороговартісних гравців набагато менше. Головним активом тут є Альберт Гудмундссон – єдиний гравець з оцінковою вартістю більшою за десяток мільйонів євро, відразу 22 млн!

Також досить пристойно експерти оцінюють молодих гравців Лілля та Аякса – Гаральдссона та Глінссона.

Топ-5 найдорожчих футболістів Ісландії

  1. Альберт Гудмундссон (Дженоа, Італія) – 22 млн євро
  2. Хакон Гаральдсон (Лілль, Франція) – 8 млн
  3. Крістіан Глінссон (Аякс, Нідерланди) – 7 млн
  4. Сверрір Інгі Інгасон (Мідтьюлланд, Данія) – 4 млн
  5. Ісак Йоганнессон (Фортуна Дюсельдорф, Німеччина) – 3,5 млн

Загальна вартість ісландської команди за даними TM – 69,5 млн євро, тобто менше, ніж Зінченко та Мудрик вдвох. Українські футболісти оцінюються в 354,5 млн євро сумарно.

Читайте також: Україна - Ісландія: прогноз на фінал відбору на Євро-2024

Легіонери

Чемпіонат Ісландії дуже слабенький, а тому зовсім не дивно, що в національній збірній немає жодного представника домашньої першості.

Всі 23 гравці команди виступають за кордоном. Багато з них в скандинавських чемпіонатах, особливо в Данії. Є представники чемпіонатів ТОП-5. Окрім Гудмундсссона та Гаральдссона, це воротар Брентфорда Хакон Вальдімірсон.

Декілька гравців виступають в нижчих дивізіонах топ-чемпіонатів, є представники Блекберна, Венеції та Пізи.

В України останнім часом набагато збільшилась кількість легіонерів, але все одно їх не так багато, як в тих же ісландців. В нинішній команді 12 футболістів виступають за кордоном: по чотири представники АПЛ (Забарний, Зінченко, Миколенко, Мудрик) та Ла Ліги (Довбик, Циганков, Лунін, Яремчук), італієць Маліновський, португалець Трубін, австрієць Таловеров та бельгієць Сидорчук.

Останні результати

Національна збірна України за останній рік програла тільки один матч - італійцям на Сан-Сіро, а рівно рік тому була також поразка в матчі проти Англії. В решті поєдинків були нічиї з все тими ж італійцями та англійцями, а також Німеччиною в товариській зустрічі. Все інше наша команда виграла і, сподіваємося, продовжить цю серію.

В Ісландії результати зовсім не такі радужні. За останні 356 днів вони встигли програти не тільки обидва матчі Португалії, але й Словаччині (також двічі) та Люксембургу, а перемоги були над Ліхтенштейном, Гватемалою, Гондурасом, Боснією та Ізраїлем п'ять днів тому.

Не дивлячись на розгромну перемогу Ісландії над Ізраїлем, цей матч для них не можна назвати простим. Команда Оге Гарейде пропустила першою, а за десять хвилин до кінця матчу суперник мав неймовірний шанс зрівняти рахунок, але не реалізував пенальті.

Два останні голи, як і Україна, ісландці забили в кінцівці матчу, але якщо нашим хлопцям треба було пробивати потужну оборону, то "вікінгам" просто вдалося підловити на контратаках опонента, який вже грав в меншості і всіма силами намагався забити сам.

Попередні зустрічі

Українці з ісландцями зустрічалися чотири рази, в кожної з команд є одна перемога над суперником, ще два матчі завершилися внічию.

Остання з них відбулася ще в 2017 році, в нинішньому складі збірної залишилось декілька гравців, які програли (0:2) той матч в рамках відбору на ЧС-2018. В старті тоді вийшли Руслан Маліновський та Микола Матвієнко, з лави запасних вийшов ще юний Олександр Зінченко, а в запасі залишилися Андрій Лунін та Сергій Сидорчук.

Але є ще одна зустріч, про яку можна згадати. Головний тренер збірної Ісландії Аге Гарейде за національністю норвежець і колись тренував цю збірну. Разом з нею в 2008 році він грав і проти України. Тоді, на Дніпро-Арені, Україна перемогла норвежців в дебютному матчі Марко Девіча.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK