Умови контракту, джентльменська поведінка та сенсаційний тріумф: як Усик вперше переміг Джошуа

ISPORT.ua згадує чемпіонський поєдинок, в якому український боксер став чемпіоном у надважкій вазі.
2022 г., 20 червня, 13:40
Олександр Усик / Getty Images
Олександр Усик / Getty Images

В неділю, 19 червня, стало офіційно відомо, що чемпіон WBO, IBF, IBO, WBA Олександр Усик проведе реванш з Ентоні Джошуа.

Команди боксери домовились провести другий бій в Саудівській Аравії 20 серпня. На кону поєдинку будуть пояси, якими володіє український спортсмен.

ISPORT.ua відновлює у пам’яті перший бій, коли Усик сенсаційно переміг іменитого британця.

Передумови бою

В грудні 2020-го року Ентоні Джошуа впевнено здолав болгарина Кубрата Пулева, якого нокаутував у дев’ятому раунді. Здавалось, що після цього у надважкій вазі чекає лише один мегафайт – Джошуа проти Тайсона Ф'юрі, який в той час проводив трилогію з Деонтеєм Уайлдером. Однак на радарі з’явився Олександр Усик.

Український боксер на той момент провів лише два поєдинки у новому дивізіоні – переміг Чазза Візерспуна та Дерека Чисору. Перемога над британцем зробило українця офіційним претендентом на лінії WBO.

Тому Джошуа повинен був обирати: вийти в ринг з Ф'юрі, заплативши компенсацію Олександру Усику та в парі із Тайсоном дати грошей Уайлдеру, або відкласти бій з співвітчизником, заради економії грошей.

Британський боксер виявляв бажання провести саме бій з Тайсоном, але Усик не поступився своїм місцем.

"Якщо я піду праворуч, то у мене буде важкий бій з Ф'юрі. Якщо я піду ліворуч, то на мене чекає Усік - ще один важкий поєдинок. В ідеалі я піду праворуч, але я всього лише хочу зосередитися на поєдинку. Це виклик для мене", - заявив Джошуа.

Після складних та тривалих перемовин все дійшло до того, що Джошуа прийняв виклик Усика. Тому мегафайт із Ф'юрі був відкладений.

Деталі контракту

Не дивлячись на те, що Джошуа не вдалось досягти мети провести бій з Тайсоном, він не збирався готуватися до поєдинку з Усиком легковажно.

"Я обговорював Усика з Джошуа та його тренером. Вони більш ніж раді поєдинку з Олександром. Джошуа готовий провести бій із претендентом. Більше того, я знаю, що він буде щасливий зустрітися з Усиком.

Для Джошуа бій з Усиком – поєдинок, який може пустити кар'єру Джошуа під укіс, якщо він не буде готовий на 100%. Ентоні має бути безжальний", - заявив промоутер британці Едді Хірн.

Ентоні вважав себе фаворитом, але не виключав можливість дати українцю другий бій, якщо він програє.

"Якщо для Усика є комерційний сенс у тому, щоб брати участь у реванші (а він є), це те, на що ми теж дивимося. Це величезна нагода. Якщо Олександр виграє, він отримає величезний стан. Якщо Олександр програє, то ми дамо йому ще один бій", - заявив Хірн.

Крім того, Джошуа не став робити помилку та відмовлятися від реваншу, якщо він програє. Тому британець наголосив на обов’язковий пункт про другий бій. Без цього пункту він не хотів погоджуватися на поєдинок з українцем.

"В угоду на бій Усика та Джошуа питання реваншу прописано для Ентоні, адже він чемпіон за трьома версіями. Йому був важливий цей пункт у контракті. Можливо, це пов'язано з досвідом дебюту на американському ринку в поєдинку з Енді Руїсом", - заявив промоутер Усика Олександр Красюк.

Прес-конференції

На першій прес-конференції перед боєм, який пройшов у Лондоні (Англія), Олександр Усик з’явився у епатажному вигляді – у костюмі популярного героя фільму Джокера.

"Я готувався до цього, адже все, що відбувається до бою – це елемент шоу, а люди хочуть бачити це. Але коли ми виходимо в ринг, то це лише справа двох боксерів.

Люди багато кажуть – правду і не правду, але це лише їхні слова. У бою ми побачимо. Сила людини не в тому, що вона велика чи ні, сила людини - у її дусі. Розміри немає значення. Давид був меншим за Голіафа втричі.

Я не несу війну, я несу лише світло. Це буде лише бокс, умовний. Кожен із нас робитиме те, що йому вигідно. Спочатку будуть шахи. Потім буде шах та мат. Один лише Бог знає, чи пройде поєдинок усю дистанцію чи ні", - сказав Усик.

В свою чергу, Джошуа застеріг Усика, що бій буде нелегким, а тому українець не повинен розслаблятися.

"Зараз найкращі дні в моєму житті. Я ні для кого нелегкий бій, адже мені подобається битися. Маю бути причина, через яку я тут. Це сталося швидко. Якби ви мені запропонували боротися з Кінг-Конгом, то я б спробував".

Друга прес-конференція, як і перша, пройшли в дружелюбній атмосфері. Українець навіть зробив селфі з Джошуа. Британець, в свою чергу, сфотографувався з командою Усика.

Ентоні тоді зробив гучну заяву, що нокаутує українця.

"Зараз я почуваюся краще, ніж перед боєм із Володимиром Кличком. Справа не в нервах, просто у мене більше досвіду, і я знаю, що роблю. Я збираюся нокаутувати Усика.

Головне - слідувати своїм установкам, і якщо ти робитимеш все поступово, це призведе до нокауту. Зрозумійте, я тут для того, щоби влаштувати видовищне шоу. Люди хочуть бачити нокаути. Це те, що ми маємо показати фанатам".

Бій

Перед поєдинком фаворитом був британський чемпіон, а багато експертів та фанатів наголошували на тому, що Джошуа переможе завдяки своїм габаритами. Усик же набирав масу та кондиції, щоби зупинити суперника.

В ринзі вболівальники побачили шокуючий хід поєдинку: Джошуа остерігається, відходить назад, а Усик – спокійно пересувається по рингу та диктує умови супернику.

Українець не соромився атакувати, підключати ліву руку, а його швидкість змушувала британця відступати, бути обережним. В посеред бою глядачі мали змогу бачити сконцентровану та налагоджену роботу Усика, якого контролює тренери.

Читайте також: Усик выбил из Эй Джея дерьмо: Реакция мира бокса на победу украинца

Джошуа провів декілька гарних раундів, які він забрав, але в кінці він був близький до того, щоб програти нокаутом. Тренери Олександра втрутилися та сказали своєму підопічному дотримуватися плану, та і сам Усик завжди казав, що поважає суперників, а тому не бачить потреби нокаутувати їх.

Бій пройшов всю дистанцію, а тому рішення припало на долю суддів. До когорти арбітрів входили: українець Віктор Фесечко, британець та третій незалежний арбітр для рівності. Не дивлячись на представництво, одноголосно перемогу здобув Усик: 117-112, 116-112, 115-113.

Після бою

Одразу після оголошення перемоги Усика глядачі мали змогу побачити декілька зворушливих моментів: сльози Усика, гопак від українця, який він в останнє танцював на Олімпіаді у 2012 році, та обійми і поцілунки з дружиною.

Вболівальники аплодували українцю, бо він зробив диво в яке мало хто вірив. Завдяки перемозі Олександр став третім в історії, хто брав чемпіонські пояси у важкій та суперважкій ваговій категорії. До цього моменту це вдавалось: Евандеру Холіфілду та Девіду Хею.

Щодо нашої представництва, то Усик став третім українським боксером в історії, який виграв чемпіонські титули у надважкій вазі, після легендарних Віталія та Володимира Кличка.

Джошуа не збирався миритися з результатом, а тому одразу заявив про намір провести реванш з Усиком. Що було далі…то це вже нова та захоплююча історія.

Дмитро Данець


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK