Усик став абсолютним чемпіоном світу у крузервейті: 21 липня - день, коли українець змінив світ боксу

В цей день Олександр виграв Всесвітню боксерську суперсерію у першій важкій вазі.
2022 г., 21 липня, 16:15
Олександр Усик / Getty Images
Олександр Усик / Getty Images

Український боксер Олександр Усик очолює рейтинги різноманітних редакцій, версій та є однім із найкращих бійців в історію спорту.

Вперше про себе він заявив на Олімпійських іграх в Лондоні, які пройшли в 2012 року. Однак найвпливовіша подія відбулась 21-го липня 2018-го року, коли Усик став переможцем World Boxing Super Series 1.

ISPORT.ua розповідає шлях українського боксера до мрії – абсолютний чемпіон світу в першій важкій вазі.

Регламент World Boxing Super Series 1

World Boxing Super Series 1 – це унікальний турнір, метою якого було виявлення найкращого в крузервейті та у другій середній вазі. Переможці своїх дивізіонів отримували унікальний трофей – Кубок Мохаммеда Алі та звання абсолютного чемпіону світу.

В першій важкій вазі участь приймали:

  • Мурат Гасієв (Росія) – володар титула IBF
  • Майріс Брієдіс (Латвія) – володар титула WBC
  • Кшиштоф Влодарчик (Польща)
  • Юніер Дортікос (Куба) – володар титула WBA regular
  • Марко Хук (Німеччина)
  • Олександр Усик (Україна) – володар титула WBO
  • Дмитро Кудряшов (Росія)
  • Майк Перес (Куба)

За регламентом також були резервісти, які увійшли би до турніру, якщо хтось би з боксерів знявся з турніру. В список резервістів увійшли: Кшиштоф Гловацький та Матеуш Мастернак – обидва з Польщі.

За розкладом поєдинки мали відбудитись в наступний час: чвертьфінали – вересень-жовтень 2017 року, півфінали – січень-лютий 2018 року, фінали – травень 2018 року.

Чвертьфінал

Олександр Усик під час жеребкування був сіяним за першим номером. Своїм суперником він обрав німця Марка Хука, який був колишнім чемпіоном за версією WBO. Представник Німеччини – самовпевнений, серйозний та мотивований боєць. На прес-конференції Хук вів себе зухвало та навіть штовхнув Усика, назвавши його: "Сук*ю".

Сам поєдинок організатори хотіли провести в Києві, однак в останній момент він був перенесений до Берліну. Українець в ринзі помститися німцеві за його довгий язик та манеру поведінки. Усик вже з перших секунд накинувся на опонента, завдававши по ньому серії ударів.

В середині бою продовжувалась домінація Олександра, який не збирався зупинятися. Варто зазначити, що Хук не опускав руки та намагався піймати нашого чемпіона. Так з нього навіть був знятий бал за удар по потилиці. В десятому раунді Усик в черговий раз накинувся на Хука, який вже не міг захищатися. Рефері зупинив бій, в якому українець провів одне з найкращих виступів в кар’єрі.

Півфінал

До півфіналів вийшли лише чемпіони, а тому турнір точно привертав до себе увагу. В ½ фіналу українець отримав у суперники латвійця – Майріса Брієдіса, а в іншому протистоянні зійшлися: Мурат Гасієв та Юніер Дортікос.

Українець на папері був фаворитом протистояння, однак в ринзі боксери показали рівний бій. Спортсмени діяли обережно, намагаючись уникнути помилок. В певні моменти вони зривались, проводячи шикарні комбінації.

Видавши яркий поєдинок, перемогу рішенням суддів здобув Олександр Усик. Двоє суддів віддали мінімальну перевагу українцеві – 115:113, 115:113, а один із реферів не виявив переможця для себе – 114:114. Таким чином, Усик вийшов до фіналу Всесвітної боксерської суперсерії.

Фінал

У фінал змагання вийшли Олександр Усик та Мурат Гасієв, який в півфіналі у видовищному стилі нокаутував Дортікоса, викинувши того за канати в останньому раунді.

Фінальний бій планувався на 11 травня в Саудівській Аравії, однак країна Близького Сходу відмовилась від проведення поєдинку, а паралельно з цим Усик травмував лікоть. Тому вирішальна зустріч була проведена 21-го липня 2018 року в Москві на Олімпійському. Олександра критикували за рішення, що він поїхав до Росії, однак там він створив феєрію.

Перед фіналом не було очевидного фавориту, а букмекери однаково оцінювали шанси боксерів на успіх. З першого раунду Усик був кращим в ринзі, а вдавалось це завдяки фізичної підготовки. Олександр був швидше, точніше, хоч і Мурат проводив контратаки.

Гасієв намагався чинити опір, однак цього було замало. Усик контролював ситуацію в ринзі, домінував та просто точніше пробивав – у Мурата обличчя було в гематомах. В останньому раунді Гасієв накинувся на Олександра, бо розумів, що програвав, однак українець за рахунок швидкості уникав ударів суперника. В підсумку Усик переміг одноголосним рішенням суддів – 120:108, 119:109, 119:109.

Таким чином, Олександр виграв титул Мохаммеда Алі та став абсолютним чемпіоном в першій важкій вазі. Варто додати, що після перемоги Усик крикнув: "Москва 2018 - бам, батя в здании".

Сьогодення

Свій тріумф Усик підтвердив вже у наступному бою проти Тоні Белью, якого нокаутував у восьмому раунді. Розуміючи своє досягнення у дивізіоні Олександр вирішив діяти – піднятись до надважкої ваги.

Вже сьогодні ми знаємо Усика, як одного з найкращих боксерів в історії спорту. Він, будучи крузервейтом, переміг Чазза Візерспуна, здолав Дерека Чісору та знешкодив Ентоні Джошуа.

Зараз ведеться мова про те, щоб Усик провів поєдинок за звання найкращого боксера вже в суперважкому дивізіоні, повторивши шлях Евандера Холіфілда. Однак перед цим Олександру потрібно провести реванш с Джошуа, який відбудеться 20-го серпня в Саудівській Аравії.

Дмитро Данець


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK