Бензема, Мбаппе та несподівані захисники: символічні збірні сезону

Редактори ISPORT склали свої особисті версії символічних збірних минулого розіграшу футбольної кампанії.
2022 г., 10 червня, 17:30
Хто увійшов до наших символічних збірних? / Коллаж Василь Войтюк
Хто увійшов до наших символічних збірних? / Коллаж Василь Войтюк

Сезон-2021/22 підійшов до свого логічного завершення, а це означає, що саме час підбивати його підсумки.

Редакція Isport.UA представляє для вас свої версії символічних збірних Топ-5 європейських ліг.

Василь Медвідь (вболіває за Ліверпуль)

Куртуа – Трент, Шлоттербек, Томорі, Тео – Де Брюйне, Нкунку, Чуамені – Салах, Бензема - Вінісіус.

Певне, вибір в центр захисту дещо дивує, адже куди сильніше очікуєш побачити там, до прикладу, Жюля Кунде, або умовного Вірджила ван Дейка, але було б справжнім злочином не відмітити неймовірний прогрес Ніко Шлоттербека, який став ключем до сенсаційного потрапляння вже своєї колишньої команди (З наступного сезону Шлоттербек буде виступати за Боруссію Дортмунд, яка високо оцінила рівень його гри та придбала гравця у Фрайбурга за 30 млн євро) до єврокубкової зони, а також внесок Фікайо Томорі разом зі своїм одноклубником Тео Ернандесом, який також потрапив в цей склад, в довгоочікуване чемпіонство Мілану.

Можуть виникнути сумніви щодо того, чи зміг би склад з таким півзахистом не провалюватись, не дозволяючи оппонентам легко себе проходити. По-перше Кевін де Брюйне та Крістофер Нкунку вміють не тільки на найкращому рівні створювати загрозу, а й відмінно прессингують суперника на чужій половині поля, а по-друге Орельєн Чуамені - опорник екстра-класу, який здатен зупинити будь-кого.

Якщо ж все ж таки в захисті, або в півзахисті в нас виникнуть проблеми, то на допомогу завжди прийде магічна зв'язка Бензема-Вінісус підсилена, мабуть, найкращим гравцем атакуючого плану в англійській Прем'єр-лізі не тільки останнього сезону, а й декількох останніх років - Мохамедом Салахом.

Головне відкриття: Ніко Шлоттербек
Найкращий гравець: Карім Бензема
Найкращий молодий гравець: Вінісіус Жуніор
Найкращий трансфер: Луїс Діас

Колумбієць приєднався до складу Ліверпуля по ходу сезона, але став одним з тих, кому виявилась непотрібною адаптація на новому місці. Вінгер одразу ж додав необхідного імпульсу атакувальній трійці "червоних", який перетворився на два внутрішніх трофея по завершенню сезона.
Кращий тренер: Карло Анчелотті

Італійський спеціаліст довів усьому світу, що в нього ще є "порох в порохівницях". Він зумів відновити жагу до успіху у гравців мадридського Реала та допоміг ВІнісіусу Жуніору вийти на кардинально новий рівень.

  Головне розчарування: Мейсон Грінвуд

Англійський вінгер добре розпочав сезон, і за свої виступи на футбольному полі його наврядчи можна назвати розчаруванням, а от його перформанси за межами поля були менш вдалими. Мейсон, ймовірно, поховав свою багатообіцяючу кар'єру, вляпавшись в скандал з побиттям своєї дівчини, чим і розчарував не тільки фанатів своєї команди, а й нейтральних вболівальників.

Богдан Войченко (фанат Барселони)

Куртуа – Клаусс, Тео, Канселу – Тчуамені, Нкунку, Де Брюйне, Салах – Бензема, Левандовськи, Мбаппе

Вибір голкіпера, мабуть, нікого не здивує, але питання щодо лінії захисту з’являться. Чому Джонатан Клаусс? Бо француз у свої 29 років провів феноменальний сезон, виступаючи за Ланс: 5 голів та 11 асистив на позиції вінгбека. Крім того, футболіст вперше у кар’єрі отримав виклик до збірної. Тео Ернандес та Жоау Канселу потрапили до збірної через великий внесок до чемпіонства своїх команд. Француз відзначився своєю витривалістю на полі та високою результативністю, а португалець - універсалізмом та надійністю на всіх позиціях, де він грав.

Про півзахист, мабуть, не слід багато казати. Нкунку та Де Брюйне - найкращі гравці своїх чемпіонатів, що мають на своєму рахунку багато голів та асистів. Орельєн Тчуамені - залізобенно закрив центр поля та опорну зону у Монако. Не дарма Реал готовий викласти 80 млн євро. Мохамед Салах - найкращий бомбардир у сезоні в АПЛ та лідер Ліверпуля, без якого "червоні" втратили важливі бали для чемпіонства під час виступу єгиптянина у Кубку Африки.

Вибір атаки також дуже простий. Головний претендент на Золотий м’яч Карім Бензема, що виграв Лігу чемпіонів та Ла Лігу, ставши найкращим бомбардиром в обох турнірах. Роберт Левандовськи також мав потрапити до команди накращих: купа власних рекордів та 30+ голів у Бундеслізі. Мбаппе - лідер атаки у ПСЖ, головний голеадор клубу та Ліги 1, а також майбутній володар Золотого м’яча, але не в сезоні 2021/22, бо француз був затьмареним своїм віковим співвітчизником.

Головне відкриття: Гаві

У свої 17 років ще зовсім юний іспанец виходить у старті за національну команду та грає більшість матчів за Барселоні в основі. Левовий характер, що є сумішшю Карлеса Пуйоля та Серхіо Рамоса, а також технічність Іньєсти, робить з юнака неймовірного півзахисника, що на буде у майбутньому претендувати ра Золотий м’яч.

Найкращий гравець: Карім Бензема

Тут все надто просто. Француз провів феноменальний сезон, забивши багато голів у Ла Лізі та Лізі чемпіонів, виграв обидва турніри та змінив статус з "підігравальник Роналду" на "лідер Реалу".

Найкращий молодий гравець: Вінісіус Жуніор

Бразилець довів у цьому сезоні, що він не дарма вважається "новим Неймаром". Вінісіус довгий час не міг розкритися на максимум у стані "вершкових", проте неймовірний симбіоз із Карімом Бензема, що переріс в одну з найкращих зв’язок року дала результат не лише для юного вінгера, а й для клуба, що виграв Ла Лігу та ЛЧ.

Найкращий трансфер: Ібрагім Конате

Багато хто вважає Луїса Діаса головним трансфером року, проте багато хто забув про юного центрбека Ліверпуля Ібрагіма Конате. Так, на початку сезону у француза йшли справи не кращим чином, проте під кінець осені захисник почав набирати неймовірну форму, а в останніх матчах АПЛ взагалі приносив дорогоцінні бали для клуба не лише грою в обороні, а й завдяки забитим голам з другого поверху. Шкода, що старання гравця мало хто оцінив через друге місце в АПЛ та срібло в ЛЧ.

Найкращий тренер: Карло Анчелотті

Багато слів не треба, лише - найкращий. Італійця вважали вже "списаним" після приходу до Евертону, проте Анчелотті зміг привести Реал до одразу двох трофеїв, вигравши головний єврокубок, та розкривши у нових фарбах Бензема, Вінісіуса та Едера Мілатао.

Головне розчарування: Гаррі Магуайр

Про нього ходять легенди. Над ним сміються не лише вболівальники, а й футбольні експерти. Йому навіть присвятили пісню, що починається зі слів "Harry Maguire, your defense is terrified". Уболівальники "червоних дияволів" сміються, кажучи, що якщо в Ютубі вбити "усі голи Роналду у сезоні" та "привози Магуайра", то обидва відео будуть однакові за хронометражем.

Англієць після багатьох казусів в МЮ і досі виходить на поле в основі за збірну, проте його гра і справді жахлива. До речі, новий тренер манкуніанців Ерік тен Хаг не збирається розставалася з гравцем, тож, живіть із цим, фани Манчестер Юнайтед.

Катерина Бедан (фанатка Лео Мессі)

Куртуа – Трент, Ван Дейк, Тео, Канселу – Де Брюйне, Нкунку, Модрич – Бензема, Левандовськи, Вінісіус.

Якщо говорити про голкіпера, то, без сумніву, Куртуа видав неймовірній сезон, і завершив його неперевершеною грою у фіналі Ліги чемпіонів (дев'ять сейвів). Тож не дивно, що саме він потрапив у символічну збірну.

Не викликає питань і вибір захисників. Трент Александер-Арнольд – дуже талановитий молодий захисник, який надійно грає вже кілька сезонів поспіль та допомогає Ліверпулю здобувати трофеї.

Тео Ернандес дуже добре проявив себе у чемпіонаті Італії, Жоау Канселу вже вкотре довів, до є важливим гравцем у обороні Манчестер Сіті.

Вірджил ван Дейк – це приклад важкої праці після серйозної травми. Пропустивши майже один сезон, він повернувся і довів, що досить конкурентоспроможний та надійний гравець. Тому він заслуговує на потрапляння у склад збірної.

До півзахисту потрапили найнадійніші гравці цього сезону, гру котрих високо оцінили у своїх чемпіонатах та на єврокубковії арені. Підкреслю окремо Луку Модрича, який  у свої 36 років продовжує демонструвати футбол топ-рівня.

Очевидним є і вибір форварді. Карім Бензема та Вінісіус Жуніор цього сезону продемонстрували неперевершене взаєморозуміння на полі, завдяки котрому було забито багато голів. Бензема взагалі став кращім бомбардиром Ліги чемпіонів та Ла ліги, і, об'єктивно, цьому дуже допоміг Вінісіус.

Роберт Левандовськи також продовжує тримати високу планку та вписувати своє ім'я в історію футболу. Баварія багато втратить, якщо Роберт покине клуб (а він вже заявив про своє бажання покинути Мюнхен).

Головне відкриття: Гаві

17-річний гравець Барселони провів дивовижний сезон. Він лише 29 серпня 2021 року дебютував у Ла Лізі, а вже 14 вересня – у Лізі чемпіонів. В Іспанії талановитий півзахисник зіграв 34 матчі (забив два гола), в єврокубках (Ліга чемпіонів та Ліга Європи) – 11 матчів.

Футболіст проявив себе як досить надійний хавбек. Звісно, помилки були, але не будемо забувати, що Гаві досить молодий, але вже демонструє футбол високого рівня.

Найкращий гравець: Карім Бензема
Найкращий молодий гравець: Вінісіус Жуніор
Найкращий трансфер: Фікайо Томорі

Томорі приєднався до Мілану у січні 2021 року – він перейшов у італійський клуб із Челсі на правах оренди з опцією викупу за 28 млн євро. Майже одразу 24-річній футболіст закріпився в основі. Не дивно, що літом 2021-го Мілан викупив гравця у "синіх".

У сезоні-2021/22 він зіграв 31 матч у Серії А і допоміг команді вперше з сезону-2010/11 виграти Скудетто. Тож трансфер захисника повністю себе виправдав.

Найкращий тренер: Карло Анчелотті

Думаю, багато говорити, чому саме цей італійський спеціаліст – кращій у минулому сезоні, не треба. Влітку 2021 року Анчелотті повернувся на посаду головного тренеру Реалу. Тоді в команді була криза, вона провела невдалий сезон та здавалося, що виправити положення неможливо.

Але Карло зумів направити гравців та лише за один рік зробив їх переможцями Ла Ліги, Ліги чемпіонів та Суперкубку Іспанії. Це тріумфальне повернення.

Головне розчарування: Ліонель Мессі

34-річний Мессі – це ікона футболу. Його обожнюють фанати, ним захоплюються тренери, у його гру закохані мільйони людей у всьому світі. І багато хто з них дуже здивувався, коли Лео покинув Барселону та став гравцем ПСЖ.

Від нього чекали багато, і, найголовніше – перемоги паризького клубу у Лізі чемпіонів. Але цього не сталось. Так, інколи Мессі забивав, інколи віддавав результативні передачі, але будемо відвертими – зараз він не демонструє той рівень, що у Барселоні. І навряд вже покаже.

Дмитро Данець (з Металістом в серці)

Куртуа – Александр-Арнольд, Рюдігер, Матіп, Тео Ернандес - Модріч, Каземіро, Де Брюйне - Мбаппе, Бензема, Салах

Позиція голкіпера, на перший погляд, безальтернативна, але є такий хлопець в Мілані - Майк Меньян. Для 26-річного гравця даний сезон був дебютним у складі італійського клубу, але проявив він фантастично себе – 39 матчів у всіх турнірах, в яких пропустив 32 голи та 19 раз зберіг ворота сухими.

Але не пощастило Меньяну, що є такий бельгієць Тібо Куртуа. Завдяки йому Реал виграв чемпіонат Іспанії та Лігу чемпіонів, де він виконував перфоманс за перфомансом. Статистика: 52 матчі у всіх турнірах, 46 пропущених голів та 22 рази зберіг ворота неторкнутими. Тому саме на нього роблю власний вибір.

Правий захисник – Александр-Арнольд фантастично проявив себе в Ліверпулі, де отримав нову роль (грав ближче до атаки). На його рахунку 49 матчів, в яких забив два голи та виконав 19 гольових передач. Лівий захисник - Тео Ернандес, який став одним із авторів чемпіонства Італії. З кожним року він став краще, а зараз – розквіт.

Вибір центральних захисників пав на гравців із АПЛ. Рюдігер, який у наступному сезоні буде грати за Реал, провів сезон стабільно, ставши одним із кращим в Лізі. Його партнер – Матіп. Для камерунця даний сезон став кращим в кар’єрі, він не тільки зумів забронювати за собою місце в складі, а і бути кращим ван Дейка. Матіп 5 разів був признаний гравцем матчу (нідерландець ні разу), грав чудово у відборі (1,5 за матч, нідерландець – 0,5), робив перехвати (1,4 на 0,9), виконував ключові передачі та вигравав більшість верхових дуелей (3,5 за матч).

Центральний півзахисників можна було обрати тріо із Реалу: Каземіро, Модріч та Кроос, але замість німця – Кевін де Брюйне. За Сіті він провів 45 матчів, в яких забив 19 голів та виконав 14 гольових передач. Бельгієць грав на різних позиціях, включаючи форварда, але завжди був корисний. Пара із Реалу, бо Модріч та Каземіро стали тими, хто приблизив клуб до золотого дублю. Бразилець – майстер відбору, а Модріч – геній передачі.

Атакуюче тріо – Бензема, Салах та Мбаппе. Кращі із кращих. Форвард із Реалу став одним із головних героїв всього футбольного сезону (46 матчів, 44 голи та 15 передач), нападник із ПСЖ знову видав фантастичний сезон, попри труднощі в команду (46 матчів, 39 голів та 26 передач), а єгиптянин – в черговий раз вів Ліверпуль за собою до перемоги (51 матч, 31 гол и 16 передач).

Головне відкриття: Конор Галлахер

Англієць, який належить Челсі, провів сезон в АПЛ в стані Кристал Пелас, де і отримав славу. Півзахисник став справжнім відкриттям, на рахунку якого 8 голів та 3 передачі за 34 матчі в чемпіонаті.

Галлахер отримав, не тільки виклик у національну збірну, та і аванс від Томаса Тухеля, бо точно відомо, що в наступному сезоні він буде в обоймі лондонської команди, конкуруючи із найкращими.

Найкращий гравець: Карім Бензема

Для француза нинішній сезон став найкращим в кар’єрі, недаремно він є головним претендентом на Золотий м’яч. Буде дивно, якщо він не виграє головну індивідуальну нагороду.

Найкращий молодий гравець: Вінісіус Жуніор

Бразилець розкрився після приходу Анчелотті. Вінісіус перетворився із незграбного вінгера у зіркового гравця. Вже зараз він може претендувати до попадання в ТОП-10 кращих атакуючих футболістів сезону.

Найкращий трансфер: П'єр-Емерік Обамеянг

Габонець в першій половині сезону, виступаючи за Арсенал, був гравцем середнього рівня, а Мікель Артета не завжди давав шанс форварду проявити себе. Чим ближче зима, тим менше він грав. Тому в трансферне вікно Обамеянг перейшов у Барселону, розірвавши контракт із лондонцями. Нападник пішов на кардинальне зниження зарплати (5 тисяч євро в неділю до кінця сезону), але бажання грати за каталонців – було неймовірним. Тому за другу частину сезону він провів 23 матчі, в яких забив 13 голів та виконав 1 передачу. Майбутнє 32-річного гравця у Барселоні Хаві – не викликає питань, бо він є одним із найкращим у складі команди. Барселона же виграла в ігровому та економічних планах.

Найкращий тренер: Карло Анчелотті

Італієць – король сезону-2021/22. Спеціаліст, попри скепсис фанатів, експертів, створив диво – оформив золотий дубль. Без досвіду, майстерності, витривалості та концентрації – цього би Реал не досягнув.

Головне розчарування: Ромелу Лукаку

Повернення бельгійця у Челсі – чекали із нетерпінням, але замість реалізацій амбіцій вийшло купа проблем. Форвард був слабкий у результативності – 15 голів за 44 матчі, не зумів переконати Томаса Тухеля в своїй необхідності та потрапив у скандал із інтерв’ю, де виявив бажання повернутися до Інтеру. Вже зараз, через рік, його місце в клубі під великим питанням, а тому повернення до Інтеру – дуже вірогідне.

Олексій Погорелов (фанат луганської Зорі)

Меньян - Араухо, Рубен Діаш, Алаба - Александер-Арнольд, Модрич, Каземіро, Канселу - Мюллер - Левандовськи, Бензема.

Багато хто, коли чує фразу "Найкращий воротар сезону-2021/22" одразу подумає про Тібо Куртуа, і це цілком справедливо. Проте на користь саме Майка Меньяна кажуть його 17 "сухих" матчів у Серії А (чого не було у команді з сезону-2010/11), надійна гра у воротах та відносно малий цінник: 15 мільйонів за такого голкіпера - Мілан просто зірвав джекпот.

Він другий рік поспіль стає чемпіоном - так само як і Мілан, не бачив би Лілль перемоги у Лізі 1 без цієї "Чорної пантери". До слова, хтось взагалі пам'ятає, хто раніше стояв у воротах "россонері"? Здається, це був такий хлопець, що не захотів залишитися у рідній команді та обрав Париж. Фани "червоно-чорних" точно вже забули про втрату Доннарумми.

Рональд Араухо став одним із тих, хто не дав Барселоні за часів каденції Рональда Кумана звалитися у більшу безодню. Якщо уругвайцю буде благоволити удача і його не спіткають травми, він може стати надійним стержнем оборони каталонців на довгі роки - і новий контракт гравця лише підтверджує те, що клуб робить на нього ставку.

Недарма Рубен Діаш вже на другий рік у Манчестер Сіті став віце-капітаном команди. Дивовижно, як за один рік він від гравця Бенфіки перетворився до найнадійнішого захисника чемпіона Англії. Якби не він, грав би у центрі захисту Джон Стоунз і хто знає, чим би все це завершилося для команди Пепа Гвардіоли.

Підписання Давіда Алаби в якості вільного агента було одним з найкращих рішень Флорентіно Переса за останні роки. Та й варто відмітити самого австрійця, який не злякався піти з Баварії, де він грав би в основі й досі. Проте він не побоявся кинути собі нового виклику у новій країні, де він, без сумніву, досяг успіху.

У Мадриді він одразу став основним (важче було ним не стати), його дует з Едером Мілітао є одним з найнадійніших у Європі. Чемпіонство в Іспанії та перемога у Лізі чемпіонів - непоганий такий улов на перший рік у новій команді, так?

У свої 23 роки Трент Александер-Арнольд на клубному рівні вже виграв усе, що тільки можна, не вистачає лише звитяг зі збірною Англії. Минулий сезон гравець Ліверпулю провів на стабільно високому рівні. Так, інколи йому не вистачає надійності у захисті, проте 19 гольових передач за сезон з лишком компенсують цей недолік, особливо у системі Юргена Клоппа.

Після цього сезону хтось може сказати, що Лука Модрич не заслужив свого Золотого м'яча? Навіть усі найзапекліші критики хорвата мають визнати, що у 36 років він є одним з найкращих футболістів світу, а вік йому зовсім не перешкоджає. Його гольова "шведою" на Каріма Бензема у матчі-відповіді з Челсі є найкращою ілюстрацією гри півзахисника.

Так само як і Модрич, Казміро демонструє дивовижну стабільність у своїй грі. Зараз важко уявити, що б робив Реал без бразильця. Хоча чого уявляти, досить згадати перший матч півфіналу Ліги чемпіонів проти Манчестер Сіті. Найближчі два-три роки він все ще буде одним з найкращих опорників світу, і не видно, щоб хтось зміг відібрати в нього його законне місце у старті.

Правоногий гравець на лівому фланзі - для атаки це звична ситуація, проте не для оборони. Жоау Канселу довів, що така ідея має право на життя. У якийсь проміжок часу він став найкращим гравцем Ман Сіті і саме від нього йшла найбільша загроза воротам суперників. І поки він здоровий, в Олександра Зінченка немає шансів на вихід в основі на лівому фланзі.

Здавалося, що Ніко Ковач близький до того, щоб знищити одного та єдиного раумдойтера у футболі, проте Гансі Флік врятував та перезапустив кар'єру Томаса Мюллера, що допомогло Баварії у тому ж сезоні виграти Лігу чемпіонів.

З того часу минуло вже два роки, але Мюллер так само демонструє всьому світу, чому навіть при не видатній техніці та швидкості він є однією з найбільш грізних небезпек для захисту суперника. А його зв'язок з Робертом Левандовським (який, нажаль, може зникнути цього літа) є еталонним.

Цього року у футболі було два нападники, які претендували на звання найкращого. Роберт Левандовськи, як ми вже звикли, став кращим бомбардиром Бундесліги - його 35 голів допомогли поляку здобути другу поспіль Європейську Золоту бутсу. 

Карім Бензема трохи відстав, проте чемпіонат Іспанії не дає таких можливостей забити, як це відбувається у Німеччині. Навіть не дивлячись на це, француз вийшов чи не найкращий відрізок у своїй кар'єрі. Після від'їзду Кріштіану Роналду Карім згадав свої часи у Ліоні та став забивати направо й наліво, по праву називаючись головним претендентом на Золотий м'яч.

І все йде до того, що в наступному сезоні ми побачимо протистояння цих двох нападників у рамках Ла Ліги. Взагалі дивовижно, що їм обом вже за 30 (Левандовськи 33 роки, Бензема 34 роки), а вони ніби підвищують задану собою планку, що ще раз доводить, що сучасні технології продовжують футбольне життя гравців.

Головне відкриття: Гаві

17-річний іспанець вже б'є рекорди як у Барселоні, так і у збірній Іспанії. З кожнем матчем все складніше уявити нинішніх каталонців без нього. Можна сміливо сказати, що він йде по стопах свого старшого товариша Педрі. Проте найбільші побоювання виникають щодо його здоров'я.

Як і у випадку з Педрі в минулому році, Барселона цього сезону заганяла Гаві - 3 074 хвилини для молодого та не зміцнілого організму згубно вплинуть на можливості хавбека у наступному сезоні. Педрі, отримавши такі навантаження, страждав цього року через безліч травм, і нема гарантій, що це не повториться і з Гаві.

Кращий гравець: Карім Бензема

Чи є у когось сумніви, що той, хто має отримати головну індивідуальну нагороду року, повинен бути названим кращим футболістом сезону?

Найкращий молодий гравець: Рафаель Леау

Вінгер Мілану став однією з найважливіших деталлю у машині Стефано Піолі. Саме видатна форма португальця наприкінці сезону стала запорукою того, що "россонері" виграли шість з останніх шости турів Серії А - його 3 голи та 6 асистів у цих іграх принесли Мілану довгоочікуване Скудетто.

Найкращий трансфер: Хаві Ернандес очолив Барселону / Майк Меньян

Треба зазначити, що призначення Хаві головним тренером врятувало сезон для Барселони і його перехід з катарського Аль-Садду став ключовим для каталонців - з 29-ти матчів під керівництвом іспанця "синьо-гранатові" програли лише 5. Про таке у часи Рональда Кумана фанати могли лише мріяти.

Про Меньяна ми вже все розповіли. "Атака виграє матчі, а захист - титули" - це слова великого сера Алекса Фергюсона, які знають усі. І виграш головного титулу Італії був би неможливим без того, хто безпосередньо керує захистом.

Найкращий тренер: Карло Анчелотті

Тут не може бути іншого варіанту. Ще до початку сезону ніхто не вимагав від Папи Карло не те, що перемоги у Лізі чемпіонів, а й навіть півфіналу турніру. Всі розуміли, що з таким віковим складом та відсутністю якісного підсилення (пробач, Камавінга) він просто має зайти настільки далеко, наскільки цце буде можливо. Проте ніхто не знав, що він зайде НАСТІЛЬКИ далеко.

А проблеми Атлетіко та Барселони лише допомогли Анчелотті зібрати останній пазл картини його видатної кар'єри - він став єдиним тренером в історії футболу, хто виграв усі 5 топові чемпіонати Європи.

Головне розчарування: Манчестер Юнайтед

Тут можна писати й писати про те, як, коли і чому все пішло не так. Вирваний з рук Ман Сіті трансфер Кріштіану Роналду, незмога Оле-Гуннара Сульшера впоратись із зірками, Мейсон Грінвуд та його "Бійцівський клуб", "батько гегенпресингу" Ральф Рангнік та підсумкове шосте місце...

Все це так чи інакше посприяло на те, що команда вилетіла з усіх турнірів, а у чемпіонаті зайняла лише шосте місце, до останнього борючись з Вест Гемом за місце у Лізі Європи. Це явно не те, на що у клубі та всі його фанати розраховували після срібла рік тому.

Василь Войтюк (радів успіхам МЮ, допоки успіхи були)

Куртуа - Канселу, Рубен Діаш, ван Дейк, Тео Ернандес - Модріч, Кімміх, Фоден - Мбаппе, Бензема, Мане

В минулому сезоні було два голкіпери, які рівноцінно боролись за звання найкращого - в підсумку Доннарумма отримав нагороду найкращого, а Менді увійшов в символічну збірну року. Цього разу, практично безальтернативно, найкращим був Куртуа. Бельгієць показував неймовірну гру протягом сезону, а його перфоманс в фіналі ЛЧ поставив фінальну крапку.

Канселу та Тео Ернандес в цьому році провели чудові сезони - перший був надійним в захисті і непоганим помічником в атаці, а другий показав практично ідеальну гру в нападі для своєї позиції. Як на мене, трішки несправедливим є відношення до Рубена Діаша. Коли в 2019 році ван Дейк боровся з Мессі за Золотий м'яч, навіть до легендарного камбеку про цю боротьбу не говорив тільки ледачий. У португальського захисника цей сезон нічим не гірший, ніж тоді був у нідерландця, але навіть до вильоту з ЛЧ, Діаша не те що не порівнювали з Бензема, його взагалі не вносили в когорту претендентів за ЗМ.

Тріо в півзахисті - феноменальний в Лізі чемпіонів Модріч, стабільний Кімміх, якому не пощастило потрапити на Вільярреал, та молодий Фоден, в якого все ще попереду. Взагалі, зі складу Манчестер Сіті можна було обрати і Бернарду, і Родрі, і, звичайно, Де Брюйне. Але я зробив не тривіальний вибір.

В атакуючій лінії варіантів просто неймовірна кількість. Це і Леау, який привів Мілан до перемоги в Серії А, і найкращі бомбардири АПЛ Сон та Салах, і Ріяд Марез, що провів крутий сезон. І, звичайно, володар Золотої бутси Левандовськи. Та мій особистий вибір впав на Каріма Бензема (тут питань немає), Кіліана Мбаппе (якби не феноменальний партнер по збірній, можливо ПСЖ вже виграв би Лігу чемпіонів) та Садіо Мане. Сенегалець був важливим елементом в команді Клоппа, а його перемоги над Салахом в матчах за збірну особисто для мене ставлять саме Садіо на щабель вище.

Головне відкриття: Карло Анчелотті

Думаю, я не один після не найкращих періодів Анчелотті в Наполі та Евертоні скептично віднісся до його переходу в Мадрид. Здавалось, що легендарний італієць, який сьогодні, 10 червня, святкує свій 63-й день народження, вже не зможе повернутись на свій рівень. Аж ні, в першому ж сезоні перемоги в чемпіонаті та Лізі чемпіонів.

Найкращий молодий гравець: Філ Фоден

Англійський футболіст вже декілька років грає на найвищому рівні. І те, що він завжди має ігрову практику в команді, де на його позиціях виступають Стерлінг, Грілліш, Де Брюйне, Бернарду та Марез - це круто.

Найкращий трансфер: Давід Алаба

Ніхто не сумнівався, що перехід австрійця - круте підписання для Реала, який втратив і Рамоса, і Варана в минулому сезоні. Але те чи думав хтось про те, що Давід не дасть приводу згадувати легендарних беків "вершкових"? Класний сезон від екс-гравця Баварії.

Найкращий тренер: Унаї Емері

Не хочеться повторятися за колегами та називати Анчелотті. Хочеться виділити Унаї Емері, який в другому сезоні поспіль дивує всю Європу своїми результатами в єврокубках. Ех, якби ж ще результати в чемпіонаті були кращими, можливо іспанець був би вибором ще когось.

Головне розчарування: виступ українських команд в єврокубках

В сезоні, коли нашим командам кров з носу необхідно було здобувати бали в таблицю коефіцієнтів, вони всі разом просто провалились, та втратили ще одну позицію.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK