Невиправдані витрати Манчестерів, "опорна" залежність Челсі: ТОП-5 найгірших трансферів 2023 року

ISPORT.ua розповідає про головні трансферні невдачі клубів за весь минулий календарний рік.
2023 г., 28 грудня, 12:00
Маунт, Неймар та Кайседо / iSport.ua
Маунт, Неймар та Кайседо / iSport.ua

Нещодавно ми розповідали про ТОП-5 найуспішніших трансферів минулого календарного року. Тепер же настала черга згадати головні провали на трансферному ринку.

У кількох випадках нам довелося об'єднати відразу кілька трансферів в один пункт, оскільки вони відбулися в одне трансферне вікно і вийшли приблизно однаково невдалими.

То ж ISPORT пропонує вам згадати, які переходи в 2023 році можна сміливо назвати провальними, навіть якщо деякі з них все ще мають шанс на те, щоб у майбутньому виправити загальну картину.

Манчестер Юнайтед, що ти робиш? (Онана + Маунт + Гойлунд = 188 мільйонів євро)

Влітку 2023 року Манчестер Юнайтед на запит Еріка тен Хага придбав Мейсона Маунта у Челсі за 64,2 мільйона євро та Андре Онана в Інтера за 50,2 мільйона. Потім клуб вирішив відмовитися від трансферу Гаррі Кейна на користь молодшого Расмуса Гойлунда, чий перехід з Аталанти коштував манкуніанцям 73,9 мільйона.

Вже під час передсезонної підготовки Онана примудрився пропустити з центру поля та поскандалити з Гаррі Магвайром. У першому турі АПЛ він привіз пенальті, який так і не призначили. Але потім почався справжній жах.

Камерунець став щотижневим учасником добірок найкращих мемів через свої постійні ляпи на "стрічці". Бенефісом Онана став виїзний матч проти Галатасараю, коли воротар одноосібно позбавив МЮ перемоги.

Джерело: Getty Images

У той же час Ліга чемпіонів стала зірковою годиною Гойлунда - 20-річний данець на даний момент є найкращим бомбардиром турніру, забивши п'ять голів. Але як контрастують його показники в АПЛ. Лише у матчі проти Астон Вілли він забив дебютний гол, до цього пішовши з поля без гола у 14 випадках. Не цього чекаєш від форварда за 74 мільйони.

Не сильно кращі справи у Маунта. Але у хавбека є одна поважна причина – він зіграв лише 626 хвилин цього сезону. Усьому виною травми, які переслідують "червоних дияволів" від початку кампанії. Але є почуття, що прокляття "сімки", яку хавбек навіщось взяв, продовжиться.

Статистика:

  • Онана: 27 матчів, 43 пропущених голи, 8 матчів на "нуль";
  • Маунт: 12 матчів, 1 асист;
  • Гойлунд: 23 матчі, 6 голів.

Трагедія Неймара (з ПСЖ до Аль-Хілялю, 90 мільйонів євро)

Ніхто в ПСЖ вже не міг приховувати того факту, що між Неймаром та Кіліаном Мбаппе існує серйозний конфлікт. І оскільки парижани, очікувано, зробили ставку на француза, продаж бразильця був справою часу.

Дуже довго ПСЖ не міг позбутися гравця, який і сам хотів піти. І лише у середині серпня на допомогу прийшов Аль-Хіляль, який не посоромився викласти за 31-річного травматичного вінгера 90 мільйонів.

Дебют Неймара в Саудівській Аравії довелося трохи зачекати, бо під час трансферу він був травмований. Вийшовши в першому матчі за нову команду всього на 26 хвилин, Ней встиг віддати два асисти.

Цієї осені Неймар встиг зіграти лише п'ять матчів. І ось, у середині жовтня, під час виступу за збірну Бразилії він отримав тяжку травму – комбінацію розриву хрестоподібної зв'язки коліна та меніска. На цьому його сезон був закінчений.

Джерело: Getty Images

Звісно, ​​у цьому немає ніякої вини самого Неймара. Від цього ніхто не може бути застрахований. Але якщо судити сам трансфер, то 90 мільйонів за п'ять матчів – надто дорого, навіть для саудівців. Тому не дивно, що вони шукають варіант із розставанням із гравцем.

Статистика: 5 матчів, 1 гол, 3 асисти.

"Опорна" закупівля Челсі (Кайседо + Лавія = 178 мільйонів євро)

У середині серпня Челсі вплутався у боротьбу з Ліверпулем одразу за двох гравців одного амплуа. І в обох випадках аргументи лондонців переважили аргументи мерсисайдців.

Так, хтось скаже, що Кайседо та Лавія погналися за грошима, але це їхній вибір і засуджувати їх ми не будемо. Але чи коштувала боротьба та заплачені за них гроші того, що "сині" отримали? Сумнівно.

Дебют у Кайседо видався просто жахливий. Еквадорець не вписався в гру і зрештою привіз пенальті у власні ворота. У наступних матчах ситуація не сильно покращала. Багато хто почав говорити про цілковитий провал даного трансферу.

Варто все ж таки відзначити, що Кайседо дуже молодий, йому всього 22 роки. Він грає в найсильнішій лізі світу, отримавши статус її найдорожчого гравця. До того ж, Мойзес потрапив у команду, яку понад рік "штормить" і поки не видно, що вона наближається до одужання.

Джерело: Getty Images

Не зовсім зрозуміло, навіщо Челсі знадобився ще Ромео Лавія. Купивши Кайседо за 116 мільйонів, Тодд Боелі вирішив, що його команді потрібен ще один опорник, молодший на три роки за 62 мільйони – неймовірна логіка. Натомість можна привітати Саутгемптон, який чудово заробив на гравцеві.

А що щодо гри Ромео? Тут говорити взагалі нема про що. На момент написання матеріалу бельгієць зіграв 32 хвилини за сезон, до цього лише раз потрапивши до заявки на матч. 32 хвилини, 62 мільйони - чудова інвестиція.

Зрозуміло, що, як і у випадку з Неймаром, від травм ніхто не застрахований, але все ж таки. Якщо ти купуєш три десятки гравців за два роки і твій головний тренер каже, що йому нема ким грати, то твої вміння вести бізнес викликають питання.

Статистика

  • Кайседо: 19 матчів, 5 жовтих карток;
  • Лавія: 32 хвилини.

Ізгой Фелікс (з Атлетіко до Челсі, оренда, 11 мільйонів євро)

Історія конфлікту Жоау Фелікса та Атлетіко (читай Дієго Сімеоне) всім чудово відома. Португалець потрапив не в ту команду і не до тренера. Жоау любить грати на чистих м'ячах, забувши про те, щоб відпрацьовувати в обороні. У Сімеоне такі гравці не затримуються.

Оскільки продати його по ходу сезону за ті гроші, які хоче отримати Атлетіко, не вийшло, сторони прийшли до єдиного правильного рішення - футболіст мав піти в оренду.

І як вчасно підвернувся варіант із Челсі! Лондонці люб'язно погодилися взяти Фелікса в оренду без права викупу, заплативши 11 мільйонів за п'ять місяців використання гравця.

А яким вийшов його дебют - просто диво для всіх фанатів Атлетіко, які підтримують Сімеоне у цьому конфлікті. Звичайно, не можна не згадати, що Жоау був чи не найкращим гравцем у матчі проти Фулгема, але пряма червона картка на 58-й хвилині чудово характеризувала те, що з ним тоді відбувалося.

Джерело: Getty Images

За весь період у Лондоні португалець відзначиться лише чотирма голами, тобто "пенсіонери" за фактом заплатили майже три мільйони за кожен його гол.

І як же на цьому тлі контрастує Атлетіко, який після чемпіонату світу-2022 ніби став іншою командою. А все завдяки тому, що вдалося домовитись із Барселоною про знижку на трансфер Антуана Грізманна, якого почали задіяти по-повному. У результаті мадридський клуб був найкращим у другій частині сезону в Іспанії, поки Фелікс шукав себе у Лондоні.

Наразі Фелікс грає на правах оренди у Барселоні. І спочатку каталонські фанати були в захваті від нього. Але чим більше він грає, тим більше проявляються його мадридські проблеми, які тепер не влаштовують Хаві Ернандеса.

Статистика: 20 матчів, 4 голи.

Матеус Нуньєс - послідовник Калвіна Філліпса (з Вулвергемптона до Манчестер Сіті, 62 мільйони євро)

Цей перехід дуже схожий на перехід Ромео Лавії в Челсі. Незрозуміло, навіщо португалець знадобився Пепу Гвардіолі ще й за таку ціну, враховуючи те, що кількома місяцями раніше був придбаний на цю ж позицію за меншу суму досвідченіший Матео Ковачич.

Поки що можна сказати, що Манчестер Сіті просто інвестував у Вулвергемптон 62 мільйони, оскільки за цю суму він купив гравця, який провів на полі всього 751 хвилину за півроку.

Ніхто не відмовляє Матеусу у його таланті, але є відчуття, що він поквапився з переходом. Замість того, щоб стабільно грати і прогресувати, він став сусідом такого ж невдахи в особі Калвіна Філліпса, якого клуб збирається в січні позбутися.

Джерело: Getty Images

І якщо Нуньєс не зможе вирішити цю проблему, він з легкістю може повторити долю Філліпса - Сіті розстанеться з ним, забувши про цю невдачу.

Примітно, що за всіх проблем Ман Сіті з травмами навіть у цей період Нуньєс не може пробитися в основу, виходячи лише часом на заміну. Показово, що у Лізі чемпіонів він зіграв більше хвилин, ніж у АПЛ – у єврокубку Гвардіола випускав його проти Црвени Звезди та Янг Бойз.

Виходить, що Манчестер Сіті заплатив 62 мільйони за гравця ротації для матчів проти команд рівня Ліги Європи – не найрозумніша інвестиція. Але якщо вже шейх Мансур може собі таке дозволити, то чому б і ні.

Статистика: 16 матчів (751 хвилина), 4 асисти.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK