Динамо - Фенербахче: анонс і прогноз на матч кваліфікації Ліги чемпіонів

ISPORT представляє анонс першого поєдинку між київською і стамбульською командами у відборі головного європейського клубного турніру.
2022 г., 20 липня, 09:00
Динамо зіграє з Фенербахче в кваліфікації Ліги чемпіонів / ФК Динамо Киев
Динамо зіграє з Фенербахче в кваліфікації Ліги чемпіонів / ФК Динамо Киев

У середу, 20 липня, київське Динамо стартує в кваліфікації Ліги чемпіонів сезону-2022/23, зустрівшись у другому раунді відбору турніру зі стамбульським Фенербахче.

Майбутній перший поєдинок із турецьким клубом буде лише формально домашнім для української команди, адже через повномасштабне вторгнення російських окупантів в Україну "біло-сині" не можуть проводити матчі в Києві та будуть змушені прийняти "жовтих канарок" у Польщі. Зустріч відбудеться на муніципальному стадіоні ЛКС імені Владислава Круля у польському місті Лодзь. Матч-відповідь буде зіграний за тиждень, 27 липня, у Стамбулі.

Динамо - Фенербахче
Середа, 20 липня, 21:00
Лодзь, стадіон ЛКС імені Владислава Круля
Головний арбітр - Гленн Нюберг (Швеція)
Де дивитися матч?

Динамо - Фенербахче: онлайн-трансляція матчу кваліфікації Ліги чемпіонів

Джерело: ФК Динамо Киев

Динамо відразу зі старту кваліфікації Ліги чемпіонів дістався доволі серйозний суперник і в майбутньому протистоянні перед киянами стоятиме достатньо складне завдання, у якому важливу роль відіграватиме як функціональна готовність команди, так і психологічне налаштування в теперішній ситуації. Адже лише бажання чи гучні заяви про боротьбу до кінця і залишення всіх сил на полі можуть розходитися з об’єктивною реальністю. Що в подібних обставинах нещодавно показала національна збірна України у плей-офф відбору чемпіонату світу-2022, коли ще перший важливий крок зробила впевнено, ефектно, а ось на вирішальний, коли це було вкрай необхідно, не спромоглася.

Ситуація в командах

Перерваний війною чемпіонат України, переможця якого не визначали, Динамо на момент його зупинки завершило на другій позиції, відставши на два бали від Шахтаря, що відправило команду в кваліфікацію Ліги чемпіонів. Зрештою, спортсменам дозволили виїзд за межі країни під час воєнного стану, що дозволило киянам підтримувати форму в низці товариських ігор, які також мали благодійний характер і їх метою був збір коштів для допомоги українцям. Проте, звісно ж, подібні контрольні матчі, часто в експериментальних складах, без легіонерів, не могли бути заміною повноцінним поєдинкам. А останній офіційний матч "біло-сині" зіграли ще 12 грудня 2021 року, розійшовшись миром 1:1 із Зорею і завершивши таким чином першу частину сезону.

Уже влітку Динамо провело тренувальний збір у Швейцарії та нову серію товарисько-благодійних матчів перед стартом у кваліфікації Ліги чемпіонів. Підопічні Мірчі Луческу у цих поєдинках продемонстрували суперечливі результати: як перемоги з мінімальною перевагою над Сьоном і Люцерном, так і нічия з Янг Бойз і поразка Лозанні. А в двох останніх, коли проглядалося цілеспрямоване награвання складу під Фенербахче, то й взагалі зазнали невдач - програші Ліону (0:3) та Антверпену (1:2).

Джерело: ФК Динамо Киев

Головною зміною в Фенербахче перед стартом сезону стало призначення нового головного тренера. Віцечемпіонів Туреччини очолив екснаставник Бенфіки Жорже Жезуш, свіжі спогади про поєдинки з яким менше року тому мали лишитися в пам’яті динамівців і Луческу. Саме під керівництвом португальського спеціаліста лісабонська команда минулого розіграшу Ліги чемпіонів продемонструвала гарні результати, вийшовши в плей-офф, і протистояла в групі Динамо. Показники не на користь киян - нічия 0:0 і поразка 0:2.

До слова, конкретно з Фенербахче Динамо за свою історію провело чотири офіційні матчі і всі в рамках Ліги чемпіонів: два - у кваліфікації та два - на груповому етапі турніру. Перевага у особистих зустрічах поки на боці київської команди - "біло-сині" перемогли двічі, а ще два поєдинки завершилися внічию.

Читайте також: Історія протистояння Динамо - Фенербахче: лігочемпіонівські розбірки "нульових" і товариська зустріч

Наразі під керівництвом нового головного тренера стамбульська команда набрала непоганий хід. "Жовті канарки", готуючись до старту відбору Ліги чемпіонів, виграли свої останні п’ять контрольних матчів із загальним рахунком 14:2.

Кадрові новини

Динамо залишили наближені до основи в минулому легіонери Карлос де Пена та Вітіньйо, проте повернулися ключові іноземці Беньямін Вербіч і Томаш Кендзьора, а також український нападаючий Владислав Супряга. Окрім того, кияни розвантажили склад, віддавши в оренди інших легіонерів, які нині б і не грали за команду - Еріка Раміреса, Жерсона Родрігеса, Франа Соля та Георгія Цитаїшвілі. Загалом Динамо зберегло кістяк колективу, тому в майбутньому протистоянні з Фенербахче можна очікувати доволі прогнозованих варіантів складу.

Турецький клуб провів трансферну кампанію під нового головного тренера. Команду Жорже Жезуша поповнили відразу шість нових виконавців: Брума, Емре Мор, Лінкольн, Вілліан Арао, Тьяго Чукур і Джошуа Кінг, а також був викуплений Дієго Россі, який раніше грав за стамбульців у оренді. Фенербахче не зможе розраховувати на захисника Кім Мін Чже, на що нарікав наставник "жовтих канарок", оскільки гравця пов’язують із переходом у Наполі, який готовий виплатити суму відступних. А найгучнішою втратою, але за іменем, а не за значущістю для команди, став півзахисник Месут Озіл.

Джерело: fenerbahce.org

Орієнтовні склади

Динамо: Бущан - Кендзьора, Забарний, Сирота, Караваєв - Сидорчук, Буяльський, Шапаренко - Циганков, Вербіч - Бєсєдін

Фенербахче: Алтай - Осаї-Самуель, Тіссеран, Азіз, Новак - Зайц, Креспо - Россі, Лінкольн, Кадіоглу - Валенсія.

Джерело: ФК Динамо Киев

Прогноз

Якщо дивитися оптимістично, то, враховуючи усталений склад і досвідченого тренера, можна сподіватися, що Динамо спроможне дати результат, але, відштовхуючись від реальності, наразі фаворитом, хоч і з невеликою перевагою, вважається Фенербахче. Нічийний рахунок за невиразної гри та в напруженій боротьбі стане непоганим для киян, а перемога буде сюрпризом. Для стамбульців фактори нового тренера і перебудови гри команди можуть зіграти як в один, так і в інший бік в залежності від того, наскільки вони вже призвичаїлися та зрозуміли один одного. Проте, звісно, гравці й наставник "жовтих канарок" будуть тримати на думці домашній матч, де вони за підтримки своїх уболівальників можуть вирішити долю протистояння.

Зрештою, невдача в поєдинках з Фенербахче лише означатиме для Динамо виліт у кваліфікацію менш статусної Ліги Європи, де у "біло-синіх" будуть більш прийнятні та прохідні суперники. До речі, для цієї пари вже відомий наступний опонент у відборі Ліги чемпіонів - австрійський Штурм, проте наразі він виглядає більше потенційним суперником стамбульців, а не киян. Переможеного в кваліфікації Ліги Європи чекає чеський Словацко.

Прогноз ISPORT.ua: 1:1.

Ігор Міщук, ISPORT.ua


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK