Поведінка Динамо: як кияни грали в Європі після мінімальної перемоги

ISPORT згадав всі випадки, коли Динамо виграло в першому матчі з рахунком 1:0.
2022 г., 9 серпня, 08:00
Жажа, Єрьоменко та Караваєв
Жажа, Єрьоменко та Караваєв

Київське Динамо в рамках кваліфікації до Ліги чемпіонів проведе другий матч проти австрійського клубу Штурм Грац. Цей поєдинок пройде для команди Мірчі Луческу в гостях.

В першому матчі, який був для Динамо номінально домашнім, а на ділі проходив в Польщі через повномасштабне вторгнення російських окупантів на територію України, завершився мінімальною перемогою.

ISPORT вивчив результати Динамо в їхній європейській історії і проаналізував, як поводили себе кияни в матчах-відповідях після перемоги 1:0 в домашніх матчах.

Статистика

Почнімо з того, що загалом Динамо в Єврокубкових турнірах 41 раз перемагало своїх суперників з рахунком 1:0. З них – 22 рази в домашніх матчах і ще 19 на виїзді.

Ми будемо розглядати тільки ті випадки, коли перемога була домашньою.

Відразу можна відкинути поєдинки на групових стадіях єврокубків. В групах мінімально Динамо обігрували Бенфіку та Спарту з Праги в сезоні-1991/92, вже в цьому столітті - Боавішту, Фенербахче, Бешикташ, Маккабі Т-А, Мальме та Ференцварош.

Перший випадок

Вперше Динамо одержало перемогу 1:0 в домашніх матчах євро кубків в сезоні-1973/74. Суперником була данська команда Болдклубен 1903.

Єдиний м'яч тоді забив Леонід Буряк на 67-й хвилині зустрічі. У матчі відповіді проблем з цим суперником не виникло – на два голи киян вони відповіли одним своїм.

Це був другий раунд Кубку УЄФА, і що цікаво, в першому раунді Динамо також перемогло в першому матчі 1:0 (норвезький Фредрікстадт), але він був виїзним.

Чемпіонський розіграш

Легендарний розіграш Кубку володарів Кубків сезону-1974/75, який в підсумку став для Динамо тріумфальним, розпочався з мінімальної перемоги.

Першим суперником киян тоді став софійський ЦСКА, який в першому матчі в Києві вдалося обіграти завдяки голу Олега Блохіна.

У матчі-відповіді практично нічого не змінилось – також мінімальна перемога, також єдиний гол було забито в другому таймі і також його автором став Блохін.

Перша поразка

В сезоні-1976/77 Динамо змогло дійти до півфіналу Кубку європейських чемпіонів, де зустрілося з менхенгладбахською Борусією.

В київському матчі долі протистояння вирішив точний удар Володимира Онищенка, який відзначився на 77-й хвилині.

За два тижні команди зійшлися в матчі відповіді, де ще в першому таймі німці вирівняли ситуацію за сумою двох зустрічей, а наприкінці поєдинку забили вдруге і не дозволили динамівцям вийти в фінал найпрестижнішого турніру.

Перший випадок проти турків

Наступна мінімальна перемога в домашньому матчі сталася через п'ять років, в сезоні-1981/82.

Суперником тоді був Трабзонспор, а мінімальну перемогу в Києві Динамо приніс все той же Блохін. В Трабзоні місцевий клуб швидко зрівняв рахунок за сумою матчів, але на старті другого тайму Віктор Хлус забив гол, який приніс Динамо путівку в наступний раунд Кубка чемпіонів.

І знову поразка

В розіграші КЄЧ-1987/88 уже в першому раунді Динамо протистояло потужному шотландському Рейнджерс.

В Києві єдиний гол був забитий з пенальті майбутнім гравцем команди з Глазго – Олексієм Михайличенком.

Та мінімальної переваги після першого матчу було замало, адже в Шотландії місцеві хлопці забили двічі, а всі спроби Динамо відігратися були марними.

Початок переможної серії

Восени 1990 року Динамо в рамках другого раунду Кубка володарів Кубків зустрічався в чеською Дуклою.

В Києві було забито один гол – в середині другої половини відзначився Геннадій Литовченко. А у матчі-відповіді Дукла забила два голи, але це були всього лише відповіді на м'ячі Сергія Юрана.

Пройшовши чеський бар'єр кияни потрапили на грізну Барселону, яку перемогти не вдалось.

Минулий австрійський досвід

Майже тридцять років тому Динамо Київ уже проходило австрійського суперника після домашньої перемоги з мінімальним рахунком.

Тоді це був Рапід з Відня. Павло Яковенко став автором єдиного голу в Києві, який він забив на першій хвилині другого тайму після подачі з правого флангу.

<iframe width="600" height="400" src="https://www.youtube.com/embed/bfh51mKeBbE" title="КУЕФА 1992/1993. Динамо Киев - Рапид Вена 1-0 (16.09.1992)" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Матч-відповідь був дуже важким і вже на 16-й хвилині австрійці були попереду за сумою двох матчів, а на 38-й взагалі вели в рахунку 3:0.

Та до перерви Віктор Леоненко один гол відквитав, реалізувавши пенальті. Наприкінці зустрічі було вилучено Анненкова і шанси Динамо різко зменшилися, але на 89-й хвилині Леоненко головою замкнув подачу з флангу і приніс своїй команді прохід за сумою двох матчів (завдяки правилу виїзного голу).

Скандал

В сезоні-1995/96 Динамо в кваліфікації Ліги чемпіонів грало проти данського Ольборга. Перший матч міг завершитися з нулями на табло, але за 10 хвилини до фінального свистка арбітр назначив 11-метровий, який реалізував Похлєбаєв.

Другий поєдинок був не таким напруженим. Завдяки голу Калітвінцева та дублю юного Андрія Шевченка Динамо в певний момент навіть вело 3:0, але в самому кінці пропустило один м'яч.

Чому скандал? А тому що на груповому етапі Динамо було звинувачено в спробі підкупити арбітра, за що кияни отримали дискваліфікацію і були виключені з турніру.

Останній випадок - український

За 27 років між Ольборгом та Штурмом стався лише один випадок, коли Динамо перемагало в першому домашньому матчі Єврокубків з мінімальним рахунком.

І цей випадок стався в чвертьфіналі Кубку УЄФ-2008. Саме тоді Динамо зустрічалося з Металістом і в першому матчі на стадіоні імені Лобановського перемогло завдяки голу Огнєна Вукоєвіча.

Друга зустріч могла стати провальною, але все ж  динамівці, не дивлячись на поразку 2:3, пройшли далі завдяки більшій кількості голів на виїзді.

Висновок

Штурм з міста Грац стане 10-м суперником Динамо, якого кияни змогли здолати в першому "домашньому" матчі з мінімальним рахунком.

В дев'яти минулих спробах у киян дуже непогана статистика конвертації першої звитяги в підсумкову перемогу – лише двічі Динамо поступалося за сумою двох матчів.

Сподіваємося, що сьогодні динамівці не стануть погіршувати свою статистику. За матчем Штурм – Динамо слідкуйте разом з нашою онлайн-трансляцією.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK