Стартує чемпіонат Великої Британії зі снукеру: анонс турніру

Пропонуємо до вашої уваги все найцікавіше про майбутню британську першість зі снукеру - від розміру призових до фаворитів змагань.
2022 г., 12 листопада, 17:32
Джадд Трамп / Getty Images
Джадд Трамп / Getty Images

У суботу, 12 листопада, в місті Йорк розпочинається перший турнір Потрійної корони сезону 2022/23 - чемпіонат Великої Британії. Усі матчі будуть проходити на York Barbican арені. Переможець визначиться в неділю, 20 листопада.

Регламент та призові

В основній сітці турніру зіграє 32 гравці. Снукеристи, які входять до топ-16 світового рейтингу, потрапили на турнір без проходження кваліфікації. Ще шістнадцять учасників турніру визначились за результатами трьох раундів кваліфікації. За регламентом турніру всі матчі, крім фіналу, будуть відбуватись у форматі до шести виграних фреймів одним із снукеристів. Вирішальний матч зіграють до десяти перемог у фреймі.

Джерело: Getty Images

Чемпіонат Великобританії не тільки дуже престижний турнір, а ще дуже прибутковий. Загальний призовий фонд турніру (враховуючи кваліфікацію) складає 1'205'000£. Всі учасники основної стадії турніру уже гарантували собі по 10'000£, учасники 1/8 фіналу зароблять по 15'000£. 25'000£ заберуть гравці, які програють у чвертьфіналі, а півфіналісти отримають по 50'000£. Для фіналіста вхідний приз складає 100'000£, а переможець турніру забере головну винагороду у розмірі 250'000£.

Рейтингові інтриги

Великі призові на турнірі не тільки поповнюють банківські рахунки снукеристів, а ще вони зараховуються в світовий рейтинг. В оновленому світовому рейтингу (вже за мінусом очок, зароблених на чемпіонаті Великої Британії 2020) Ронні О'Салліван зміцнив своє лідерство, а переможець чемпіонату Великобританії 2020 Ніл Робертсон опустився з другого на четверте місце.

За підсумками цьогорічного турніру теоретично на лідерство в світовому рейтинзі можуть претендувати три снукериста: Ронні О'Салліван, Марк Селбі та Джадд Трамп. Для Селбі та Трампа обов'язковою умовою для першого місця в рейтингу є перемога на турнірі. Але вона не гарантує їм лідерство. Якщо Ронні вийде в чвертьфінал, то він позбавить шансів на лідерство Трампа, а вихід в фінал забезпечить О'Саллівану лідерство надалі.

Ронні О'Салліван
Ронні О'Салліван / Джерело: Getty Images

Крім боротьби за лідерство в світовому рейтингу, цей турнір є шансом для снукеристів з більш низьких позицій в рейтингу. Сума призових за перемогу в турнірі фактично гарантує місце в топ-16 світового рейтингу на наступні два роки. Минулорічний чемпіон Чжао Сіньтун є прекрасним прикладом,  як чемпіонат Великої Британії дає поштовх для просування в рейтингу. 

Фаворити турніру та від кого чекати сюрпризів

Судячи з останніх турнірів, то до фаворитів можна віднести трьох гравців: О'Салліван, Трамп та Аллен. Марк Аллен є переможцем останнього, на даний момент, рейтингового турніру. На своїй Батьківщині в Північній Ірландії Аллен показав дуже впевнено гру і тільки Марк Вільямс зміг нав'язати йому боротьбу в чвертьфіналі. Північноірландець завжди входить в другу чергу фаворитів, але зараз на нього слід звернути увагу особливо. Аллен на цьому турнірі має дійти до півфіналу, де вже в нього буде теоретична зустріч з Трампом або Селбі і вже на тій стадії можуть виникнути перші проблеми.

Ронні та Джадд чудово себе показали на нерейтинговому турнірі чемпіон чемпіонів, де в фіналі О'Салліван обіграв саме Трампа. Крім виходу до фіналу обидва гравці показали чудову гру на всіх стадіях і форма обох снукеристів перед чемпіонатом Великої Британії дуже сильна. По сітці турніру ці снукеристи можуть зустрітись тільки в фіналі, який для багатьох буде очікуваним.

Дін Джуньху
Дін Джуньху / Джерело: Getty Images

Серед гравців, які можуть приємно здивувати на цьому турнірі, можна виділити Діна Джуньху. Китайський снукерист в свій час входив до трійки світового рейтингу та вважався одним з головних талантів в снукері, виходив до фіналу чемпіонату світу 2016 року та має 11 перемог на рейтингових турнірах. Через коронавірус Дін пропустив суттєвий період і з того часу не може знайти свою гру. Останні сезони Дін знаходиться ближче до вильоту з туру, ніж до топ-16. Все може змінити один турнір, який виправить все не так в рейтинговому стані, як може повернути Діна до переможного настрою. Дуже сподіватись на перемогу Діна не потрібно, але зробити сенсацію, або зіпсувати нерви фаворитам він зможе.

Прогноз на переможця турніру: Джадд Трамп.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK