Стартує найпрестижніший нерейтинговий турнір зі снукеру: анонс Cazoo Masters

Пропонуємо до вашої уваги все найцікавіше про одне зі змагань потрійної корони.
2023 г., 8 січня, 15:00
Ронні О'Салліван / Getty Images
Ронні О'Салліван / Getty Images

У неділю, 8 січня, в Лондоні стартує найпрестижніший нерейтинговий турнір снукерного сезону - Cazoo Masters. Переможець змагань стане відомий 15 січня.

ISPORT.ua розповідає усе найцікавіше про майбутній турнір - від суми призових до головних фаворитів на тріумф.

Регламент та призові

Незважаючи на те, що Cazoo Masters не принесе рейтингових очок, він входить до турнірів потрійної корони, яка об'єднує три найпрестижніших змагання сезону (окрім мастерс в цей список входять чемпіонат Великобританії та чемпіонат світу). Учасниками турніру стануть снукеристи, які входять в топ-16 світового рейтингу. Вони з 8 по 15 січня в Лондоні на арені Alexandra Palace розіграють титул переможця та 725'000£.

Усі гравці, які потрапили на турнір, вже забезпечили собі дохід в 15'000£, а за перемогу в першому раунді організатори подвоять цю суму. За вихід в півфінал снукеристи зароблять по 60'000£, а невдаха фіналу зможе себе заспокоїти сумою в 100'000£. Переможцю турніру, крім престижу, дістанеться солідна сума в чверть мільйона фунтів стерлінгів.

Джерело: Getty Images

За регламентом турніру матчі першого раунду, чвертьфіналу та півфіналу пройдуть до шести виграних фреймів одним із снукеристів, а для перемоги в вирішальному матчі потрібно бути кращим в десяти фреймах.

Скандальні втрати перед Masters

Останні місяці в снукері розгорається великий скандал через договірні матчі. В епіцентрі скандалу опинились китайські снукеристи, яких звинувачують в грі на букмекерську контору з метою отримання вигоди. На теперішній час від снукеру відсторонили вже десять представників Піднебесної, серед них і два потенційні учасники Cazoo Masters.

Читайте також: Двох китайських снукеристів відсторонено від участі в турнірах за підозрою в договірних матчах

Одним з перших, кого звинуватили в договірних матчах, був Янь Бінтао, який займає 16 місце в рейтингу та був переможцем даного турніру в 2021 році, його замінить Дейв Гілберт. Іншим фігурантом скандалу є дев'ятий номер світового рейтингу Чжао Сіньтун, який перемагав на іншому турнірі потрійної корони - Чемпіонат Великобританії 2022. Замість нього в перший день турніру проти Марка Селбі зіграє іранець Хоссейн Вафаей.

Чинний чемпіон та фаворити турніру

Минулого року в фіналі Masters Ніл Робертсон обіграв Баррі Хоукінса з рахунком 10:4. Захист свого титулу австралієць розпочне в матчі-відкритті проти Шона Мерфі.  Сезон 2022/2023 Ніл проводить не найкращим чином і до яскраво виділених фаворитів його віднести важко. Цього сезону Робертсон виграв тільки чемпіонат світу серед змішаних пар в команді з тайкою Мінк Нутчарут, доволі сумнівний успіх для гравця рівня Ніла. Жодної перемоги на рейтингових турнірах сезону, а найкращий результат - півфінали на турнірах домашньої серії в Північній Ірландії, Шотландії та Англії.

Ніл Робертсон
Ніл Робертсон / Джерело: Getty Images

До основних фаворитів на турнірах потрійної корони завжди відносять Ронні О'Саллівана, який є рекордсменом по перемогам на Masters, в нього їх зібралось аж сім. Говорити про гру О'Саллівана в цьому сезоні, як про успішну в повній мірі теж не можна. Перемога на нерейтингових турнірах в Гонконгу та Champions of champions не можуть задовольнити амбіції Ронні. Але в грі цього снукериста завжди є, але і він не залежить від його форми чи інших факторів - настрій О'Саллівана. Це єдин гравець в професійному турі, який може без підготовки, а тільки на моралі виграти будь-який турнір. Якщо Ронні не втратив мотивацію після стількох перемог на цьому турнірі, то він буде основним фаворитом на перемогу.

Ще одним претендентом на титул буде Кайрен Вілсон. Гравець, який вже багато років не може подолати межу між хорошим гравцем і топовим, тому перемога на такому престижному турнірі дасть поштовх для подальшого прогресу. В цьому сезоні Кайрен вже перемагав на європейському мастерсі, де у фіналі обіграв Баррі Хоукінса 9:3. Також на початку 2023 року Кайрен з першої спроби впевнено виграв свою групу в Championship League.

Кайрен Вілсон
Кайрен Вілсон / Джерело: Getty Images

Претенденти другого ешелону

До темних конячок турніру цього разу віднесено тільки одного гравця. Джадд Трамп завжди входив до основних претендентів на всіх турнірах, але зі всієї еліти нинішнього снукеру, він проводить найгірший сезон. Жодної перемоги на турнірах, фінал тільки на нерейтинговому турнірі чемпіон чемпіонів, а в грі Джадда яскраві матчі змінюються блідою грою проти не найсильніших гравців. Трамп теж вже грав в 2023 році і також без проблем виграв свою групу чемпіонської ліги. Гра, яку там показав Трамп, дає надію на хорошу форму гравця, але нестабільність не дозволить його віднести до явних фаворитів.

Джадд Трамп
Джадд Трамп / Джерело: Getty Images

Ще одна причина, через яку можна сподіватись на його перемогу - спад завжди змінюється підйомом. Нинішня форма Трампа - тимчасове явище і він знову почне показувати стабільно високий рівень гри. Питання: коли? Джадд гравець, який вміє в снукері все і це він може продемонструвати вже наступного тижня.

Бонусом виділимо ще одного гравця. Він стабільно входить в топ-16, але не вигравав рейтингових турнір. Джек Лісовскі - гравець з українським корінням, який не відмовляється від нього, завжди про це говорить і з першого дня повномасштабного вторгнення підтримує Україну.

Прогноз переможця турніру: Кайрен Вілсон


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK