Перший в історії чемпіон і зірка, якій набриднув снукер: підсумки 2023 року

ISPORT підводить підсумки року, що минув, в найпопулярнішому виді більярду.
2 січня, 09:30
Підсумки 2023 року в снукері
Підсумки 2023 року в снукері

Розпочався новий рік, і вже 2 січня зіграють перші офіційні матчі 2024-го. Але для початку ми все ж поки підведено підсумки за минулий.

Гравець року

В цій номінації вибір максимально очевидний, але очевидним він став тільки за останні п'ять місяців минулого року. До серпня Джадд Трамп виграв The Masters та був у фіналі World Grand Prix, чого не вистачило б жодному гравцю для отримання статусу найкращого за рік.

В серпні 2023 року Трамп вийшов у фінал European Masters, де поступився Баррі Хоукінсу, але ця поразка стала відправною точкою до трьох перемог підряд. На турнірах English Open, Wuhan Open та Northern Ireland Open не було рівних для Джадда. Три перемоги на рейтингових турнірах вивели Трампа на друге місце в світовому рейтингу, а в сезонному він впевнено лідирує, випереджаючи Ронні О'Саллівана на 99'500 очок.

Джерело: Getty Images

Джадд очолює ще рейтинг BetVictor Series - це рейтинг, який визначається за підсумками турнірів European Masters, Northern Ireland Open, English Open, Welsh Open, Scottish Open та German Masters. Він не дає ніяких привілеїв на турнірах, але переможець отримає £150'000 бонусів. Трамп зараз випереджає найближчого переслідувача на 101'500 очок, а максимум, який може хтось заробити, складає 160'000, тобто ще до нового року Трамп майже тут забезпечив собі перемогу.

І останній пункт, який варто відмітити у Трампа за першу половину сезону - серійність. Зараз на рахунку Джадда вже 53 серії 100+ очок, що дає йому шанс нарешті перевершити рекорд Ніла Робертсона, в якого було 103 сенчурі за один сезон.

Прорив року

Ще одна номінація, де важко знайти альтернативу переможцю. Анда Чжан в цьому сезоні зробив якісний ривок в своїй грі, що дозволило йому зробити великий ривок в світовому рейтинзі.

Анда вже встиг перемогти на домашньому для себе International Championship та зіграти в фіналі English Open, де програв Джадду Трампу. Також до активу китайця можна віднести чвертьфінал UK Championship.

Джерело: Getty Images

Стабільні виступи Чжана дозволили йому зайняти тринадцяте місце в світовому рейтингу. Для порівняння за весь минулий сезон він заробив 72'500 очок, а за половину нинішнього 260'500. Цих очок вистачить 31-річному спортсмену, щоб триматись в топ-16 наступні два сезони, що дасть змогу грати на чемпіонатах світу та Великобританії без кваліфікації та мати високий посів, який забезпечить слабших суперників на перших стадіях турнірів.

Розчарування року

Ніл Робетсон за 2023 рік тільки розчаровував своїх вболівальників. Якщо не брати до уваги Champions League, то австралієць завершив рік з від'ємною різницею перемог та поразок - 12-14. Всього 12 переможних матчів за календарний рік для гравця рівня Ніла це не просто розчарування, а повна деградація в ігровому плані. В цьому році склалось враження, що Робертсону більше не хочеться грати в снукер і йому краще знайти заняття, яке йому зараз буде приносити більше задоволення.

Найкращим турніром для Робертсона був German Masters, на якому він зміг виграти три матчі та дійти до 1/16 фіналу. На жодному іншому турнірі Ніл не зміг пройти далі другого раунду. Через такі результати Робертсон займає тільки 88 місце в сезонному рейтингу, через що він пропустить турніри серії Cazoo і не дорахується ще багатьох очок в свій рейтинг.

Джерело: Getty Images

Стосовно світового рейтингу, то австралієць зараз займає сьоме місце, але це тільки зараз. Якщо подивитись в рейтинг на кінець сезону (рейтинг в якому вже вирахувані всі очки за сезон 2021/2022), то там Робертсон займає вже 32 місце і з великою долею ймовірності йому прийдеться проходити кваліфікацію до чемпіонату світу. Але кваліфікація не найгірше, що може чекати Робертсона найближчим часом. Якщо він не знайде свою гру та не повне вигравати, то за підсумками сезону 2024/2025 Ніл може залишити професіональний тур.

Подія року

Лука Бресель - перший чемпіон світу з континентальної Європи. За 84 розіграшів чемпіонату світу на турнірі тріумфували представники Англії, Шотландії, Уельсу, Північної Ірландії, Ірландії, Австралії та Канади. Тільки з вісімдесят п'ятої спроби переміг європеєць, який не представляє Об'єднане Королівство.

На початку чемпіонату мало хто ставив на представника Бельгії. Шлях Бреселя до перемоги розпочався з мінімальної перемоги над Ріккі Волденом, далі обіграв мультичемпіонів світу Марка Вільямса та Ронні О'Саллівана.

Джерело: Getty Images

В півфіналі Бреселю протистояв Сі Дзяхуей, який впевнено вів в рахунку 14-5, але бельгієць зміг переломити хід матчу та перемогти 17-15. Фінал проти Селбі був емоційно спокійнішим від Бреселя, який захопив лідерство з першого фрейму і не віддавав до повної перемоги.

Завдяки званню чемпіона світу Бресель наблизився в світовому рейтингу на мінімальну відстань до Ронні О'Саллівана і міг ще стати першим представником континентальної Європи, який очолив рейтинг кращих снукеристів. Але в новому сезоні гра Бреселя повернулась до свого звичного нестабільного графіку, що не дозволило йому випередити Ронні.

Сенчурі року

В офіційних матчах 2023 року снукеристи виконали 11 максимальних брейків, але виділяється з цього списку максимум Шона Мерфі на турнірі Shoot-out.

Правила Shoot-out передбачають часові обмеження на проведення удару, що ускладнює умови проведення великих серій. Всі правила Shoot-out не завадили Шону Мерфі зіграти п'ятнадцять червоних куль через п'ятнадцять чорних і зробити максимальний брейк в 147 очок.

Роман Дідук

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Снукер Джадд Трамп

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK