Український біатлон у занепаді, Йоганнес Бьо – найкращий, а Джима відзначилася незвичайним досягненням: підсумки ЧС у Німеччині

ISPORT.ua розповідає про головне на чемпіонаті світу з біатлону у Німеччині.
2023 г., 20 лютого, 14:30
Юлія Джима / Getty Images
Юлія Джима / Getty Images

В Обергофі (Німеччина) відбувся чемпіонат світу з біатлону. У рамках змагання пройшли 12 гонок.

Кожен заїзд отримав своїх переможців та призерів, серед яких, на жаль, не виявилося українських спортсменів. Незважаючи на це, глядачі отримали масу емоцій щодо переможців, а також виступів біатлоністів.

ISPORT.ua підбиває підсумки чемпіонату світу з біатлону.

Найкращий біатлоніст

У Німеччині відбулися всі види гонок: спринт, гонка переслідування, індивідуальна гонка, мас-старт, естафета, змішана естафета та одиночна змішана естафета. За підсумками цих заїздів норвезький біатлоніст Йоганнес Бьо показав фантастичний результат для самого себе та світового біатлону.

Здавалося б, що норвежець вже пережив свій пік, але рік у рік він стає сильнішим, що довів у Німеччині. Він за ці гонки виграв п'ять золотих медалей, в естафеті став другим, а в мас-старті приїхав до фінішу третім.

Йоганнес Бьо
Йоганнес Бьо / Джерело: Getty Images

Можна тільки дивуватись, як це йому вдається робити. Варто зазначити, що в особистому заліку Кубка світу Йоганнес продовжує лідирувати, випереджаючи свого співвітчизника Стурла Легрейд, який практично скрізь знаходиться за крок від "короля біатлону".

Найкраща біатлоністка

У жіночому біатлоні все не так очевидно, адже на чемпіонаті світу не було так, що одна спортсменка забрала всі нагороди чи показувала топ-результати протягом усіх заїздів.

У дівчат можна виділити: Ханна Еберг (Швеція), Марте Олсбю Ройселанд (Норвегія), Жюлья Сімон (Франція), Ліза Віттоцці (Італія), Деніз Херрманн-Вікк (Німеччина). Кожна представниця своєї країни показала певні результати, за якими її можна оцінювати.

У першій індивідуальній гонці змагання найкраще проявила себе Деніз Херрманн-Вікк, яка виграла спринт, а потім стала другою в гонці переслідування. В естафеті вона допомогла команді бути другою, але в інших гонка не брала участі чи показала посередні результати.

Ліза Віттоцці
Ліза Віттоцці / Джерело: Getty Images

Італійка Ліза Віттоцці протягом сезону набрала непогану форму, яка дозволила їй виступити гідно в Німеччині. Дівчина пропустила лише гонку переслідування, але їй не завадило в інших заїздах здобути чотири медалі – одна золота (естафета), одне срібло (змішана естафета) та дві бронзи (індивідуальна гонка та одиночна змішана естафета). Такі результати цілком гідні з огляду на конкуренцію в жіночому біатлоні.

Француженка Жюлья Сімон, яка лідирує в особистому заліку, була у вершині списку або поруч із топом, але у підсумку виграла лише три медалі – одне золото та дві бронзи.

Багаторазова чемпіонка та призерка змагань Марте Олсбю Ройселанд з Норвегії не може показувати свої найкращі результати цього сезону. Незважаючи на це, дівчина на головному турнірі сезону зуміла виграти два золото (одинакова змішана естафета та змішана естафета) та одну бронзу (гонка переслідування).

Анна Еберг
Анна Еберг / Джерело: Getty Images

Незважаючи на нагороди та результати біатлоністок, найкраще проявила себе шведка Ханна Еберг. Дівчина показувала посередні результати протягом сезону, хоч чекали від неї боротьби за Великий кришталевий глобус. Зараз вона довела і показала, що готова боротися, незважаючи на свою не кращу форму.

Шведка в Німеччині виграла два золота (індивідуальні перегони та мас-старт), срібло (спринт), бронзу (естафета). Також вона була близька до нагород у змішаних естафетах, якби партнери її не підвели б. Еберг нагадала про себе, коли досягала гарних та відмінних результатів, а також боролася за головний трофей сезону – Великий кришталевий глобус. Цього сезону їй вже буде важко завоювати його, але на чемпіонаті світу вона точно була найкращою.

Читайте також: Біатлон-2023/2024: Йоганнес Бьо виграв останню гонку сезону, здобувши перемогу в масстарті в Канаді

Медальний залік чемпіонату світу з біатлону

  1. Норвегія - 13 медалей (5 золотих, 5 срібних, 3 бронзових).
  2. Швеція - 11 медалей (3, 3, 5).
  3. Франція - 4 медалі (2, 0, 2).
  4. Німеччина – 3 медалі (1, 2, 0).
  5. Італія – 4 медалі (1, 1, 2).
  6. Австрія – 1 медаль (0, 1, 0).

Підсумки для України

Українські біатлоністи не змогли здобути нагороди в жодній із гонок, що стало, швидше, не несподіванкою, а результатом усього сезону. Звичайно, можна списувати на те, що лідери не у формі, були травми та є проблеми зі здоров'ям, а до цього додати вплив повномасштабної війни в Україні з росією. До того ж, в Обергофі ми вигравали лише одну медаль за останні п'ять років – у далекому 2018 році Віта Семеренко виграла бронзу в гонці переслідування.

Здавалося б, що багато факторів говорили проти нас, але надії точно були хоча б на медаль. Зараз після турніру варто розуміти, що український біатлон потрапив у період застою – вперед розвитку немає, а втримати поточні позиції дедалі важче.

Дмитро Підручний
Дмитро Підручний / Джерело: Getty Images

Єдиним промінцем світла став капітан чоловічої команди Дмитро Підручний. Біатлоніст пропустив більшу частину сезону через травму коліна. Він встиг відновитися та провести навіть підготовчі заїзди на Кубку IBU, де виграв медаль. У Німеччині він не розчарував в індивідуальних стартах: у спринті став п'ятим, у гонці переслідування восьмим, а в мас-старті приїхав 23-м. Але ось де провалився, то в естафеті – чотири штрафні кола на одній стрільбі. Незважаючи на це, він все одно став найкращим з України на чемпіонаті світу у Німеччині.

Непоганий виступ показав Антон Дудченко, котрий двічі був у ТОП-25, а також отримав право брати участь у мас-старті. Якось вистрілив Антон Тищенко, який став 12-м в індивідуальній гонці. Зі стрільбою було все чудово - 0 промахів (всього два біатлоністи закінчили гонку з чистою стрільбою), але ось ходом програв більше чотирьох хвилин. Артем Прима, Богдан Цимбал, Денис Насико боролися, але до ТОП-20 були далекі.

Юлія Джима
Юлія Джима / Джерело: biathlon.com.ua

Серед жінок найкраще проявила себе Юлія Джима. Українка знову показала свої здібності, але вони з кожним роком падають та падають. У гонці переслідування вона стала 14-ю, а так ще двічі потрапила до ТОП-40. В останніх двох заїздах (естафета та мас-старт) не брала участі через хворобу. Цікаво, що Джима – єдина українка, яка потрапляла до ТОП-40. Усі інші дівчата опинилися у прольоті.

Решта – Олена Білосюк, Дар'я Блашко, Анастасія Меркушина, Ганна Кривоніс та Любов Кип'яченкова (останні дві лише входять у дорослий біатлон) – провалилися. Навіть нема чого виділити і відзначити, адже очікування були набагато більшими.


Чемпіонат світу в Німеччині добіг кінця. Україна отримала кілька приводів для переживання, десь для радості, але більше розуміння того, що наш біатлон потрібно реформувати. Ми знаходимося на тому етапі, де потрібно вживати заходів та покращувати стан, форму наших біатлоністів та тренерського штабу. Звичайно, один турнір не привід для висновків, але за весь поточний сезон – українські спортсмени провалюються і не досягають тих висот, які займали кілька років тому. Тож потрібно серйозно змінювати підхід до тренувань та біатлону, щоб уже наступного сезону не бути "іграшками для биття". Важливо ще повернути глядачів до біатлонних гонок, адже раніше сім'ями дивилися, як наші біатлоністи борються за медалі з найкращими, а зараз не включають трансляції, адже "нема на що дивитися".

Дмитро Данець


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK