Марадона, Гей та Погба: Найвідоміші випадки дискваліфікацій через допінг у спорті

ISPORT пропонує вам познайомитись з найцікавішми відстороненнями у світовому спорті.
29 лютого, 17:13
Поль Погба / Getty Images
Поль Погба / Getty Images

Спортивний і, зокрема, футбольний світ сколихнула новина про чотирирічну дискваліфікацію Поля Погба через вживання заборонених речовин.

Колись один з найтоповіших гравців тепер, схоже, може безславно закінчувати кар'єру, адже, на момент закінчення його відсторонення йому буде 35 і, навряд чи, він комусь ще знадобиться.

Користуючись нагодою, ISPORT вирішив згадати інші гучні допінг-скандали у спорті, розповівши про їхні причини, терміни відсторонення та подальшу долю спортсменів.

марія шарапова (теніс) - 2 роки

марія шарапова
марія шарапова / Джерело: Getty Images

Квінтесенція всього російського спорту, скільки ж з цієї країни спортсменів, які вживали допінг і їх на цьому ловили? І головною "зіркою" серед них була саме Машенька.

Тенісистку, як і незліченну кількість представників держави-терориста, спіймали на вживанні мельдонія. Сталося це під час Australian Open 2016.

Спершу шарапова отримали дворічну дискваліфікацію, але потім її скоротили на 3 місяця, бо нібито, вона не знала, що цей препарат сприяє покращенню результатів і вживала його через проблеми зі здоров'ям.

Після відбуття дискваліфікації росіянка повернулась у професійний теніс, але, на турнірах серії Великого Шлема не заходила далі 1/8, і завершила кар'єру вже у віці 33 років, тож, чи дійсно вона "не знала" про ефект мельдонію - питання відкрите.

Дієго Марадона (футбол) - 15 місяців

Дієго Марадона
Дієго Марадона / Джерело: Getty Images

Величного аргентинця дискваліфіковували не один раз, але, ми поговоримо про найгучніший випадок.

Марадона підвів свою збірну на ЧС-1994, отримавши відсторонення вже після першого матчу групового етапу. По завершенню гри проти Болгарії Дієго пройшов допінг-тест, який виявив у нього в крові пять різновідностей ефедрина, а саме: ефедрин, норефедрин, псевдоефедрин, норпсевдоефедрин та метилефедрин. 

За словами аргентинця, ці речовини потрапили в його кров з ліків, які він приймав за рекомендацією свого особистого лікаря, але, ця аргументація не спрацювала, і в підсумку Марадону дискваліфікували на 15 місяців.

Ймовірно, свою роль зіграла й репутація Дієго, адже раніше його вже відстороняли через вживання наркотиків, до речі, на той же самий термін.

Зазначимо, що й після другої своєї дискваліфікації півзахисник спробував повернутись в футбол, але, провів він лише близько 30 матчів за Боку Хуніорс і повісив "бутси на цвях".

Бен Джонсон (легка атлетика) - 3 роки

Бен Джонсон
Бен Джонсон / Джерело: Getty Images

Примітно, що наступний наш герой в свій час був особистим тренером Марадони.

Дієго наймав Бена наприкінці своєї професійної кар'єри, щоб покращити свій фізичний стан, а що стосується відсторонення, то його Джонсон отримав на три роки раніше ніж вперше був дискваліфікований Марадона, а саме в 1988.

Канадець був дискваліфікований 27 вересня 1988 року, через три дні після того, як він переміг на Олімпійських Іграх, встановивши світовий рекорд на дистанції 100 м. 

В крові спортсмена знайшли станозолоп, який за словами Джонсона, йому в пиво підмішав його головний суперник Карл Льюїс. Проте, навіть, якщо історія Бена є правдою, то це його не виправдовує, адже він також зізнавався в тому, що регулярно вживав заборонені речовини з 1981 року після чого його позбавили титулу чемпіона світу та анулювали його рекорди в бігу на 100 та 60 м.

Зазначимо, що представник Канади, як і попередні "герої" намагався повернутись в великий спорт, але, його спроби були бесславними і тривали всього два роки. В березні 1993 його знову дискваліфкували - тепер пожиттєво.

Варто сказати, що Бен не єдиний відомий спринтер, якого, "спіймали" на вживанні допінгу. Також через це отримували дискваліфікації головні суперники Усейна Болта - Джастін Гетлін та Тайсон Гей.

Андерсон Сілва (UFC) - 1 рік

Андерсон Сілва
Андерсон Сілва / Джерело: Getty Images

У свій час Сілва був дуже крутим бійцем без правил. Бразилець провів 10 захистів титулів і вважався одним з найкращих в своєму поколінні, але, це все змінилось після бою проти Ніка Діаса у 2015.

В крові Андерсона знайшли заборонені речовини, і сам він намагався це пояснити тим, що приймав препарат для покращення потенції. Це пояснення не спрацювало та в підсумку Сілва отримав річну дискваліфікацію.

В 2017 після того, як він вже повернувся в октагон його знов звинуватили у вживанні допінгу, але, цього разу йому вдалось захиститись, адже з'ясувалось, що в його кров заборонені речовини потрапили по вині однієї з бразильських аптек, яка не вказала їх наяву в складі препарату. що приймав боєць.

Після поєдинку з Діасом у представника Бразилії було ще декілька боїв в UFC, але в них була здобута лише одна перемога.

Ленс Армстронг (велоспорт) - пожиттєво

Ленс Армстронг
Ленс Армстронг / Джерело: Getty Images

Для американця все склалось більш менш добре. Ленса жодного разу не піймали на вживанні допінгу під час його професійної кар'єри.

Про те, що Армстронг приймав заборонені речовини стало відомо достеменно тільки в 2011 році, хоча, спроби довести це були ще в 1999 та 2005 роках, але спершу його захистила його команда, а потім невинуватість довело розслідування міжнародного союзу велосипедистів.

У 2011 ж про вину Ленса заявив його екс-партнер по збірній США Тайлер Гемільтон.

Армстронг застосовував те саме, що і всі інші гонщики - еритропоетин. Я бачив цей препарат у його холодильнику, і не раз заставав Ленса за його вживанням

У 2012 Армстронга офіційно звинуватило USADA, а ще через рік він зізнався в інтерв'ю відомій американській телеведучій Опрі Уінфрі, що всі свої титули переможця Тур де Франс завоював завдяки прийманню допінга.

На відміну від попередніх учасників матеріалу в американця не було можливості повернутись у спорт, адже, йому дали пожиттєву дисеваліфікацію, хоча, навряд чи він цього хотів і планував, адже на момент дискваліфікації йому був вже 41 рік.

Поль Погба (футбол) - 4 роки

Закінчимо тим, завдяки кому й з'явився цей матеріал. Справа Погба ще триває, адже в нього ще є шанс виправдатись, проте, давайте спершу скажемо з чого все розпочалось.

Отже, позитивну допінг-пробу в Поля взяли після матчу проти Удінезе 30 серпня минулого року, в якому він навіть не виходив на поле. Що саме вживав Погба наразі залишається невідомим.

Француз намагається побудувати свій захист, базуючись на тому, що заборонена речовина, яку він вживав містилась в харчовій добавці, яку йому порадив придбати його друг-лікар.

Подати апеляцію на першочергове рішення в CAS Поль може до 15 березня і, як він сам заявив, він буде це робити.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK