Расселл завоював дебютну перемогу в кар'єрі, вигравши Гран-прі Бразилії

Мерседес провів ідеальну гонку, здобувши дубль.
2022 г., 13 листопада, 22:32
Джордж Расселл / Getty Images
Джордж Расселл / Getty Images

У неділю, 13 листопада, у Сан-Паулу на автодромі Інтерлагос відбувся передостанній етап Формули 1 сезону-2022 – Гран-прі Бразилії.

Свою дебютну перемогу у кар'єрі завоював пілот Мерседес Джордж Расселл. Разом із ним на подіумі опинилися його напарник Льюїс Гемілтон, а також представник Феррарі Карлос Сайнс.

Бразилія повністю реабілітувала Формулу 1 за нудну Мексику. Вже на старті Даніель Ріккардо вибив нещодавнього переможця кваліфікації спринту Кевіна Магнуссена. Данець не пішов не попрощавшись, забравши з собою винуватця аварії.

Вже на рестарті ми отримали ще дві аварії за участю топових команд. Спочатку Макс Ферстаппен поліз у боротьбу з Льюїсом Гемілтоном. Цим нідерландець отримав штраф +5 с.

Дещо пізніше Шарль Леклер пройшов Ландо Норріса, але пілот МакЛарен не захотів просто так пропускати свого друга, а тому підчепив його заднє праве колесо, відправивши монегаска в бар'єр. На щастя, Шарль зумів продовжити заїзд, а Ландо отримав той самий штраф, що й Ферстаппен (+5 с).

Далі трапився всіма улюблений відрізок перегонів, де мало що відбувалося. Пелотон розтягнувся, команди перейшли до стратегії з піт-стопами.

На 52-му колі Норріс, який у цей день святкував день народження і якому весь вікенд було погано, був змушений зійти, оскільки двигун його боліда відмовився продовжувати гонку, просто відключившись.

Цілих вісім кіл Бернд Мейландер "лідирував" у гонці, перш ніж відпустити гонщиків у вільне плавання. За цей час Альпін встигла попросити Естебана Окона не боротися з Фернандо Алонсо, який був на свіжішій гумі. Француз у відповідь заявив, що боротиметься, але із Себастьяном Феттелем, який був перед ним.

На черговому рестарті почал провалюватися вниз за позиціями Валттері Боттас, який на момент сходу Норріса опинився серед лідерів гонки.

Погані були справи у Серхіо Переса: він єдиний із усієї топ-10 був на мідіумі, решта їхала на софті. Це відіграло ключову роль. Спочатку його пройшов Карлос Сайнс, а через коло це ж зробив і Шарль Леклер.

Незважаючи на всі зусилля Чеко не зміг утримати позаду ще й Фернандо Алонсо, а ззаду вже під'їхав Макс, з яким потім станеться один неприємний для Переса епізод.

Серхіо пропустив напарника вперед, який мав піти відбирати у Леклера очки, але він не зміг підібратися навіть до Алонсо. За два кола до фінішу команда сказала йому, що він має повернути позицію, якщо нічого не зміниться.

Нічого не змінилося, команда знову попросила Макса повернути позицію, але він цього не зробив. На фініші його запитали, чому він так вчинив, на що він відповів: "Я вже казав вам минулого разу. Не питай мене про це знову. Все з цим ясно? Я навів свої причини, і я дотримуюсь їх".

Здавалося б, Ферстаппен уже чемпіон, а Перес бореться з Леклером за друге місце в особистому заліку, але нідерландець відмовився повертати позицію. Буває й таке.

Варто зазначити, що і Шарль, який їхав за Сайнсом четвертим, запитав у команди щодо розміну позицій, але там нічого не стали робити, бо це було б небезпечно.

Пов'язано це було з тим, що Леклер не міг від'їхати від Алонсо (між ними було лише 1,2 с), і був ризик втратити відразу дві позиції. До того ж Карлос заслужив на свій подіум і було б некрасиво його відбирати.

Попереду Гемілтон не зміг наблизитися до Расселла, щоб навіть спробувати відібрати перше місце. У результаті Мерседес оформив дубль, а Джордж став 113-м в історії Ф1 переможцем Гран-прі.

До того ж він отримав додатковий бал за найкраще коло, а Льюїс був визнаний гонщиком дня.

Після гонки Расселл не зміг стримати емоцій. Ще йому зателефонував Тото Вольфф, щоб привітати підопічного з тріумфом.

Підсумкова класифікація

За тиждень відбудуться фінальні перегони сезону. На Гран-прі Абу-Дабі команди та пілоти в останній спробі боротимуться за найкращі підсумкові місця в особистому заліку та кубку Конструкторів.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK