Конкуренти для Ферстаппена, Гаслі та Норріс здивують: Анонс сезону Формули 1

Пропонуємо до вашої уваги невеликий розбір від ISPORT.ua того, що варто очікувати від нового сезону "королівських перегонів".
2023 г., 3 березня, 08:30
Формула 1 / Getty Images
Формула 1 / Getty Images

У п'ятницю, 3 березня, у Бахрейні першою вільною практикою розпочнеться вже 74-й чемпіонат світу Формули 1, в якому, як і раніше, візьмуть участь десять команд (це число може змінитися в 2026 році),

Вже пройдено передсезонні тести, відомі попередні результати команд. Хтось відразу ж розкрив усі карти, а хтось намагається в ігри розуму, завантаживши болід класичними "мішками з піском".

Враховуючи прогрес деяких команд (Феррарі, Мерседес) та покарання штрафників (Ред Булл) у вигляді обмежень під час розробки болідів, а також кадрові перестановки, майбутній сезон обіцяє бути набагато цікавішим за попередній.

У зв'язку з цим редактори ISPORT.ua Олексій Погорелов та Андрій Безуглий розібрали головні питання сезону, визначивши для себе найкращих та найгірших представників "Королеви автоспорту".

Боротьба за чемпіонство: Ферстаппен і ...

Шарль Леклер (Феррарі) - Олексій Погорелов

Назвемо минулий сезон підготовчим. Маттіа Бінотто, з яким у Лорда Персіваля були не найкращі стосунки, вже пішов. На його місце прийшов такий знайомий Фредерік Вассер, який, незважаючи на всі свої заяви, очевидно зробить ставку на монегаска.

У майстерності та таланті Леклера сумніватися не доводиться. Головне питання полягає в тому, як він у міжсезоння попрацював над власною психологією. Адже не лише легендарні стратеги та не найнадійніший болід коштували Шарлю повноцінної боротьби за титул минулого року (згадуємо домашній Гран-прі Франції та той крик Шарля після аварії).

Джордж Расселл (Мерседес) - Андрій Безуглий

Логічно, що якщо Мерседесу вдасться вирішити свої проблеми з болідом у короткі строки, то саме "срібні стріли" стануть головним конкурентом Ред Булл. Однак чому не Льюїс Хемілтон? Зірка Джорджа Расселла має рано чи пізно спалахнути, хлопець володіє неймовірним талантом. То чому б саме зараз не довести, що Льюїсу час на пенсію, а Джорджу стати номером один у Мерседес. Подібної мотивації вистачить, щоб поборотися за перші місця.

Запасний варіант: Льюїс Гемілтон (подивимося, що у сера з мотивацією).

Ветерани серії дадуть жару

Фернандо Алонсо (Астон Мартін) - Олексій Погорелов

Коли минулого року було оголошено, що Алонсо замінить Феттеля, багато хто ставив питання "Навіщо?". Це було не безпідставно: Астон Мартін помитно поступався Альпін. Після трьох днів тестів у Бахрейні можна сказати, що Нандо все зробив правильно.

Поки Астон вражає, а хто такий Алонсо нагадувати не варто. Якщо британці не виявляться типовими чемпіонами передсезонки, іспанець, якому влітку виповниться 42 роки, цілком здатний пошуміти, все згідно з El Plan. Ситуація нагадує 2012 рік, коли повернувся Кімі Райкконен та своїми феноменальними виступами розорив Лотус.

Ніко Хюлькенберг (Хаас) - Андрій Безуглий

35-річний ветеран, який замінив Міка Шумахера в Хаас, провів свій останній сезон у Формулі-1 у 2019 році. Однак команді був потрібен саме такий досвідчений пілот, і є всі підстави вважати, що Ніко боротиметься за очки. У Хаас зробили ставку на ветеранів, і хто знає, можливо, надана довіра стане додатковою мотивацією для Хюлькенберга. Упевнений, у 10-ці ми побачимо німця не один раз у майбутньому сезоні.

Запасний варіант: і знову Гемілтон (останній заслужений ветеран на стартовій решітці).

Головне відкриття сезону

П'єр Гаслі (Альпін) - Олексій Погорелов

У цій категорії ставка робиться не стільки на індивідуальні результати П'єра, як на його особисте протистояння з Естебаном Оконом. Французи продовжують заявляти, що між ними немає жодної ворожнечі, але у Формулі 1 дружба (не кажучи вже про просто добрі стосунки) – дуже тендітна річ.

Пішовши на підвищення, Гаслі, напевно, захоче показати Окону, хто тут альфа. Тим більше, Естебан зараз вважається лідером команди, і відібрати у нього цей статус стане ще одним досягненням у кар'єрі П'єра. А щоб це сталося, потрібно стабільно бути швидше за партнера, на що я і ставлю.

Ландо Норріс (МакЛарен) - Андрій Безуглий

Ландо Норріс може стати головним відкриттям майбутнього сезону, хоча складно так називати пілота, для якого це буде вже 5-й сезон у Формулі-1. Тим не менш, Ландо вже не раз доводив, що він здатний на набагато більше, просто у нього не було машини, на якій можна перемагати. І поки що все йде до того, що не буде і в цьому, адже у МакЛарен великі проблеми, які навіть не намагаються приховати. І якщо попри все це Норріс зможе показати той самий рівень, що й раніше або навіть перевершити себе - це відкриє для пілота безліч дверей.

Запасний варіант: Кевін Магнуссен (може до поулу в Бразилії Кей Маг додасть сенсаційну перемогу?).

Головне розчарування сезону

МакЛарен - Олексій Погорелов

Як же зараз усміхається Даніель Ріккардо: заробив мільйони, повернувся до рідної команди і тепер відпочиваючи від вигоряння спостерігає за тим, як страждає його прокляте місце у Вокінгу.

Якщо судити з усіх повідомлень з паддока, у "маків" все погано. Команда пізно зрозуміла, де можна знайти швидкість, у зв'язку з чим болід 2023 року вийшов ще гіршим, ніж його попередник. Норріс вже побив стіни (буквально) після тестів у Бахрейні, а Піастрі не зможе сильно допомогти команді з розвитком через відсутність подібного досвіду.

Джерело: Getty Images

На тестах команда стабільно показувала результати другої десятки, не всі торішні проблеми було вирішено. Після прекрасного сезону-2021, фанати "помаранчевих" другий рік поспіль чекатимуть найкращих часів.

Альпін - Андрій Безуглий

Альпін уже давно застрягли в середині таблиці, а цього сезону команда провалиться ще нижче. Пішов Фернандо Алонсо, прийшов П'єр Гаслі, тепер у французькій команді дует досвідчених французьких пілотів - Гаслі та Окон, що не виглядає переконливо. Також у команди немає сильного керівника, Зафнаеур сильно поступається своїм колегам. Якщо П'єр та Естебан ще й згадають старі образи, команда опиниться на самому дні. Хоча і без цього перспективи Альпін виглядають гнітюче.

Запасний варіант: Альфа Таурі (втративши лідера в особі П'єра Гаслі, молодші "бики" знову розчарують).

Найпрогресивніша команда

Астон Мартін - Олексій Погорелов

Головний сюрприз передсезонних тестів зробила нова команда Фернандо Алонсо. Іспанець починає розкривати сильні сторони AMR23, а Феліпе Другович, який замінює травмованого Ленса Стролла, допомагає розвивати болід.

Багато представників інших команд та ЗМІ були приємно здивовані швидкістю британців і вже пророкують їм боротьбу з топами. Як такої боротьби все ж таки не варто чекати, але традиційними чемпіонами Формули 1,5 Астон Мартін цілком може стати (особливо на тлі проблем МакЛарена).

Джерело: Getty Images

І трохи фантазії: уявіть, якби Ленс Стролл не був сином власника команди, Алонсо прийшов саме на його місце та став напарником Феттеля. Ця парочка згадує свої найкращі часи та нав'язує боротьбу за чемпіонство - ех, гарно...

Вільямс - Андрій Безуглий

Так, після передсезонних тестів Вільямс все ще останні, однак при цьому саме вони стали тією командою, що найбільше покращила свій результат у Бахрейні відносно минулого року. Також у команді серйозні зміни, пішов Капіто, прийшов Ваулз, та й серед технічного персоналу чимало змін. Крім того Вільямс у цьому сезоні представлятимуть два цікавих пілоти - Алекс Албон та новачок Логан Сарджент, від останнього особливо багато чекають. Якщо команда зуміє скористатися слабкостями Альпін та Макларен, можна буде поборотися за очки.

Запасной вариант: Хаас (вогненна суміш "найкращих друзів" Магнуссен-Хюлькенберг знайде, чим здивувати).

Найуспішніший новачок

Оскар Піастрі (МакЛарен) - Олексій Погорелов

Австралійцю пощастило, що МакЛарен не надав йому болід, який одразу дозволив би йому боротися за подіуми. Через проблеми команди Оскар втратив значну частину потенційного вантажу відповідальності.

Поки що сам Піастрі відмічається лише гучними інтерв'ю, а на тестах він не вирізнявся. Зате який скандал був довкола нього минулого року. Але Марк Веббер не став би менеджером будь-кого: Піастрі - чемпіон Формули 3 2020 року, після чого відразу ж взяв титул у Формулі 2.

Перший рік завжди йде із зірочкою, адже про адаптацію ніхто не забуває. При цьому є відчуття, що отримавши місце свого співвітчизника і втіливши свою мрію, Оскар може довести команді, що вона недаремно вкрала його в Альпін.

Логан Сарджент (Вільямс) - Андрій Безуглий

Трохи нечесно, мабуть, обирати пілота з аутсайдера, адже ніхто не чекає від нього подіуму, але серед решти новачків виділяється саме американець. Перед сезоном він уже отримав частку критики за те, що потрапив до Формули-1 без трофеїв за плечима, що взяли його через паспорт та дехто наголошував на тому, що Логан не вміє впоратися з тиском.

Усе це так почасти справедливо, але є важливе "але". Сарджент із тих пілотів, хто вміє давати результат, якщо в них повірити, а Вільямс саме що повірили в молодого пілота. Якщо команда загалом зможе боротися за результат, то Логан у перспективі може далеко засунути Алекса Албона, а це хіба не чудовий дебют?

Запасний варіант: Нік Де Вріс (а більше й немає кого обирати).


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK