Ферстаппен та Перес принесли золотий дубль Ред Булл на Гран-прі Бельгії

А Шарль Леклер піднявся на свій третій подіум цього сезону.
2023 г., 30 липня, 18:29
Макс Ферстаппен / Getty Images
Макс Ферстаппен / Getty Images

У неділю, 30 липня, на трасі Спа-Франкоршам відбувся останній гоночний етап Формули 1 сезону-2023 перед літньою перервою – Гран-прі Бельгії.

Незважаючи на передгоночний штраф свою чергову перемогу, вже 45-ту в кар'єрі, завоював пілот Ред Булл Макс Ферстаппен. Разом з ним на подіумі опинилися його напарник по команді Серхіо Перес та Шарль Леклер із Феррарі.


Головне питання полягало навіть не в тому, як довго Леклер зможе стримувати позаду Ред Булл Переса (спойлер: кілька поворотів), а в тому, коли Ферстаппен стане лідером гонки.

Не приховуватимемо, що всім і так було зрозуміло, що це неминуче. У цьому прокляття усього 2023 року – навіть штраф не може стримати дворазового чемпіона світу.

Але й без нього у Спа було за чим спостерігати. Так, уже в першому повороті Оскар Піастрі та Карлос Сайнс зіпсували один одному гонку, не знайшовши достатньо місця. У результаті герой спринту зійшов вже на другому колі, а іспанець із помітними ушкодженнями боліда продовжив страждати (незрозуміло, навіщо).

Джерело: скриншот

Джерело: скриншот

Джерело: скриншот

Джерело: скриншот

Десь там попереду на Кеммел Стрейт Чеко без допомоги ДРС просто об'їхав Леклера - ось настільки австрійські "бики" швидше за італійських "конячок".

Джерело: скриншот

Через пошкодження, що впливали на аеродинаміку, Карлос почав сильно провалюватися по решітці. А не 6-му колі, коли пішла перша хвиля піт-стопів, він заїхав у бокси.

Логічно було б припустити, що він зійде, але ні, команда вирішила повернути його на трасу, лише змінивши гуму.

Джерело: скриншот

Це йому не допомогло. Сайнс був повільніше за всіх, поступово наближаючись до останнього місця. На 23-му колі його страждання припинилися - він зійшов з дистанції.

Джерело: скриншот

Дещо раніше сталося неминуче: Макс спочатку пройшов Льюїса Гемілтона, потім настала черга Леклера.

Могло здатися, що на містку Ред Булл вирішать поміняти місцями Переса і Ферстаппена за рахунок піт-стопів. Однак вони вирішили дати їм змогу поборотися.

Хоча боротьбою це взагалі не можна назвати. Макс на Кеммел Стрейт проїхав повз мексиканця, який не особливо й чинив опір.

Джерело: скриншот

Певного моменту з'явилася надія на те, що дощ зможе привнести трохи інтриги – про нього заговорили команди та пілоти. У трансляції він також був помітним. А Ферстаппен ледь не втратив управління, проходячи О Руж-Радійон.

Але, на жаль, дощ був короткостроковим і не сильним.

Джерело: скриншот

Хорошими обгінами в неочевидних місцях на трасі відзначилися Ландо Норріс та Естебан Окон, за що вони отримали свою порцію оплесків.

Ферстаппену було так нудно, що він запропонував своєму гоночному інженеру попрактикувати піт-стопи. Під час Гран-прі. Попрактикувати піти. Інженер відмовив йому в такому проханні.

Останньою цікавою активністю на треку відзначився Гемілтон, який на останньому колі відібрав у Ферстаппена найшвидше коло.

Сам Макс завоював десяту перемогу в сезоні та восьму поспіль. До того ж, нідерландця було визнано вболівальниками гонщиком дня.

Він досі має більше очок, ніж будь-яка команда (крім Ред Булл, звичайно ж) у Кубку конструкторів. Про особистий залік пілотів і говорити не варто - Ферстаппен з величезним відривом іде на перерву.


Результати Гран-прі Бельгії

  1. Макс Ферстаппен (Ред Булл)
  2. Серхіо Перес (Ред Булл)
  3. Шарль Леклер (Феррарі)
  4. Льюїс Гемілтон (Мерседес)
  5. Фернандо Алонсо (Астон Мартін)
  6. Джордж Расселл (Мерседес)
  7. Ландо Норріс (МакЛарен)
  8. Естебан Окон (Альпін)
  9. Ленс Стролл (Астон Мартін)
  10. Юкі Цунода (Альфа Таурі)
  11. П'єр Гаслі (Альпін)
  12. Валттері Боттас (Альфа Ромео)
  13. Гуаньюй Чжоу (Альфа Ромео)
  14. Алекс Албон (Вільямс)
  15. Кевін Магнуссен (Хаас)
  16. Даніель Ріккардо (Альфа Таурі)
  17. Логан Сарджент (Вільямс)
  18. Ніко Хюлькенберг (Хаас)

Зійшли з дистанції: Оскар Піастрі (МакЛарен), Карлос Сайнс (Феррарі).

Найближчий місяць фанатам Формули 1 доведеться жити без перегонів, які повернуться 25 серпня у Нідерландах - на домашньому етапі для Макса Ферстаппена.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK