Ферстаппен-чемпіон виграв Гран-прі Катару, МакЛарени опинилися на подіумі

У Лусаїлі відбулася найдивніша гонка нинішнього сезону.
2023 г., 8 жовтня, 22:16
Макс Ферстаппен / Getty Images
Макс Ферстаппен / Getty Images

У неділю, 8 жовтня, на Міжнародному автодромі Лусаїл відбувся вісімнадцятий етап Формули 1 сезону-2023 – Гран-прі Катару.

Макс Ферстаппен, який достроково завоював свій третій чемпіонський титул після суботнього спринту, здобув перемогу у Гран-прі, фінішувавши першим.

Разом з ним на подіумі опинилися представники МакЛарен, Оскар Піастрі та Ландо Норріс.


Ще до старту гонки ФІА оголосила, що команди мають провести як мінімум по три піт-стопи для своїх пілотів - так сильно поребрики на трасі "вбивають" шини Піреллі.

Але для Феррарі це завдання було трохи простішим, тому що на піт заїжджав один Шарль Леклер, адже на старт через проблеми з болідом не вийшов Карлос Сайнс.

Гран-прі вийшов дуже дивним через межі проведення трьох піт-стопів, а також тієї кількості штрафів, яку судді виписали гонщикам за порушення меж траси.

Особливо відзначилися П'єр Гаслі та Серхіо Перес, які на двох отримали одинадцять попереджень, а також приблизно 200 годин у вигляді штрафів.

Взагалі Гран-прі Катару вийшов дуже виснажливим. Якщо такий майстер, як Фернандо Алонсо, скаржився на умови, то про що взагалі можна говорити.

Джордж Расселл був змушений на прямих відпускати кермо і давати рукам відпочити, а Логан Сарджент взагалі зійшов із дистанції, оскільки погіршилося його самопочуття.

Ще показовим моментом виступив Оскар Піастрі, який після фінішу обливав себе водою, а у "кімнаті незручного мовчання" просто завалився на підлогу.

Події самих перегонів дуже складно переказувати через ту кількість піт-стопів, що відбувалася. Гонщики більшу частину заїзду постійно мінялися позиціями.

Але найцікавіший момент стався на самому старті. Льюїс Гемілтон добре зреагував на світлофор і до першого повороту встиг порівнятися з Расселлом. Але входячи в поворот 7-разовий чемпіон трохи не розрахував траєкторію, що спричинило зіткнення з напарником.

І якщо Расселл зміг продовжити гонку, то ось Гемілтон був змушений припинити свій заїзд. Примітно, що спочатку Льюїс та Джордж виправдовувалися перед командою.

Але потім Гемілтон вже в паддоку побачив повтор моменту і визнав свою провину.

Цей інцидент, а також прорив Піастрі та Норріса, подарували МакЛарену можливість знову претендувати на подіум. Леклер цього дня не був конкурентом, як і Фернандо Алонсо.

Зате десь там позаду відігравати позиції почав Джордж Расселл. Після слів підтримки з боку команди та особисто Тото Вольффа, які намагалися сконцентрувати свого пілота, британець був максимально налаштований на результат. Це дозволило йому доїхати до четвертого місця.

А ось у чому можна було точно бути впевненим, то це в черговій перемозі Макса Ферстаппен, який уже у статусі триразового чемпіона світу фінішував на першому місці, принагідно забравши додатковий бал за найшвидше коло.

Найкращим гонщиком дня був визнаний Оскар Піастрі, який стартував із шостого місця.

Такий виступ пілотів дозволив команді з Вокінга максимально відіграти відставання від Астон Мартіна у Кубку конструкторів.


Підсумкова класифікація

Зішли: Льюїс Гемілтон (Мерседес), Логан Сарджент (Вільямс).

Не стартував: Карлос Сайнс (Феррарі).

Формула 1 йде на невелику паузу, а через два тижні вона повернеться етапом в Остіні, де пройде Гран-прі США (другий цього сезону).

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK