Ферстаппен виграв Гран-прі Мексики, скориставшись зіткненням Леклера та Переса

Трійця ледь не повторила Сінгапур 2017 року, але цього разу Максу пощастило значно більше.
2023 г., 30 жовтня, 01:06
Макс Ферстаппен / Formula 1/formula1.com
Макс Ферстаппен / Formula 1/formula1.com

У неділю, 29 жовтня, у Мехіко на автодромі імені братів Родрігес завершився двадцятий етап Формули 1 сезону-2023 – Гран-прі Мексики.

Переможцем заїзду знову став пілот Ред Булл Макс Ферстаппен. Разом з ним на подіумі опинилися Льюїс Гемілтон (Мерседес) та Шарль Леклер (Феррарі).


Гонка у Мехіко стала класичним прикладом усього сезону: незважаючи на те, хто завоював поул, на фініші першим буде Ферстаппен. І цього разу для Макса все склалося максимально вдало.

Триразовий чемпіон світу дуже успішно стартував, що дозволило йому пройти Леклера. Але паралельним курсом зліва йшов Серхіо Перес, який також чудово зреагував на світлофор.

У результаті пілоти Ред Булл затиснули представника Феррарі з двох сторін, що нагадало Сінгапур 2017 року, коли все було навпаки: Себастьян Феттель та Кімі Райкконен затиснули Макса Ферстаппена.

Тоді зійшли Кімі та Макс, а пізніше й Себ, цього разу – один Чеко, що не могло не засмутити місцеву публіку.

У Леклера виявилося пошкодженим переднє антикрило, але команда вирішила не змінювати його - Шарль залишився на трасі та зберіг друге місце.

На 20-му колі Ферстаппен поїхав на піт-стоп, а всього через сім кіл він був у 1,5 секундах від Карлоса Сайнса, який на той момент йшов другим.

На 31-му колі іспанець наслідував приклад Макса, але виїхав він за Гемілтоном, який зробив свою зупинку трохи раніше. Потім одразу ж на піт поїхав і Леклер. Можливо, у Скудерії шкодуватимуть, що вони не зачекали буквально пару кіл.

На 33-му колі у серйозну аварію потрапив Кевін Магнуссен. У данця, ймовірно, зламалася задня підвіска, через що його болід у швидкісному повороті викинуло прямо в бар'єри.

На щастя, з пілотом Хаас все гаразд, чого не скажеш про його машину – гонка була зупинена червоними прапорами.

У момент паузи команди змогли поміняти своїм гонщикам гуму, Леклеру поміняли антикрило, але залишили на харді, не ризикнувши перейти на іншу тактику.

На рестарті Гемілтон спробував вирватися на друге місце, але Леклер зумів відзахищатися. Однак невдовзі сер Льюїс все ж таки взяв своє - Мерседеси цього сезону працюють з гумою куди краще за Феррарі.

Одним із найактивніших на трасі був Юкі Цунода. Японець проводив хороший Гран-прі рівно до того моменту, як він двічі зіткнувся з Оскаром Піастрі.

Спочатку доля його пощадила, але потім він все ж таки був покараний - зачепивши болід австралійця, Юкі розгорнуло. У результаті Цунода випав із очкової зони, куди так і не зміг повернутися.

Паралельно з цим з дистанції знову змушений був зійти Фернандо Алонсо. А під кінець заїзду туди ж подався і його напарник Ленс Стролл. Астон Мартін переживає найгірші часи цього сезону.

Найкраща атака гонки належить Ландо Норрісу, який не побоявся по зовнішньому радіусу атакувати Даніеля Рікардо в повороті, де зробити це не так уже й просто. У результаті Ландо, який стартував 17-м, приїхав до фінішу п'ятим! За свій подвиг фанати нагородили його званням Гонщика дня.

А десь там попереду Макс Ферстаппен здобув свою шістнадцяту перемогу в сезоні, що стало вже буденністю для всіх.

Сайнс приїхав четвертим, що дозволило йому наздогнати в особистому заліку Алонсо, а Ріккардо фінішував сьомим, заробивши одразу шість очок, що дуже допомогло Альфа Таурі в Кубку конструкторів - молодші "бики" з останнього місця пригнули відразу на восьме, обійшовши Хаас та Альфа Ромео.


Підсумкова класифікація

  1. Макс Ферстаппен (Ред Булл)
  2. Льюїс Гемілтон (Мерседес)
  3. Шарль Леклер (Феррарі)
  4. Карлос Сайнс (Феррарі)
  5. Ландо Норріс (МакЛарен)
  6. Джордж Расселл (Мерседес)
  7. Даніель Ріккардо (Альфа Таурі)
  8. Оскар Піастрі (МакЛарен)
  9. Алекс Албон (Вільямс)
  10. Естебан Окон (Альпін)
  11. П'єр Гаслі (Альпін)
  12. Логан Сарджент (Вільямс)
  13. Юкі Цунода (Альфа Таурі)
  14. Ніко Хюлькенберг (Хаас)
  15. Валттері Боттас (Альфа Ромео)
  16. Чжоу Гуаньюй (Альфа Ромео)

Зійшли: Серхіо Перес (Ред Булл), Кевін Магнуссен (Хаас), Фернандо Алонсо, Ленс Стролл (обидва - Астон Мартін).

Вже наступної неділі, 5 листопада, пройде Гран-прі Бразилії, який завершить серію з потрійного етапу США-Мексика-Бразилія.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK