Ферстаппен виграв дощовий Гран-прі Канади

Поки одні команди боролися перемогу, Феррарі примудрилася у повному складі зійти з дистанції.
9 червня, 22:54
Макс Ферстаппен / Getty Images
Макс Ферстаппен / Getty Images

У неділю, 9 червня, у Монреалі на автодромі імені Жиля Вільнева у рамках дев'ятого етапу Формули-1 сезону-2024 пройшов Гран-прі Канади.

Переможцем заїзду став пілот Ред Булл Макс Ферстаппен, який виграв свою шосту гонку у сезоні. Компанію на подіумі йому склали Ландо Норріс із МакЛарен та володар поулу Джорддж Расселл із Мерседес.


Інтригу щодо переможця заїзду підігрівали не лише результати кваліфікації, де у драматичному стилі переміг Расселл, а й погодні умови, адже ще до старту на трасі пішов дощ.

І якщо серед лідерів на старті не було нічого цікавого (Джордж залишився лідером, утримавши позаду Максом), то в середині пелотона щось неймовірне демонстрував Кевін Магнуссен.

Стартувавши на проміжних шинах, данець всього за чотири кола прорвався з чотирнадцятого місця на четверте. Тільки представте обличчя Ферстаппена, якби його пройшов Магнуссен на Хаас.

Однак до цього справа так і не дійшла: невдовзі Кевін поїхав на піт-стоп, який механіки завалили, не встигнувши підготуватися до нього. У результаті Кей-Маг повернувся на трасу там, де й стартував - більше подібного прориву уболівальники не побачили.

Тим часом Логан Сарджент продовжив традицію свого канадського попередника Ніколаса Латіфі, вилетівши за межі траси в невинній ситуації.

Естафету Магнуссена частково підхопив Норріс, який став найшвидшим пілотом на треку. Британець по черзі пройшов Ферстаппена та Расселла, захопивши лідерство на 22-му колі перегонів.

Через сім кіл відбулося перший схід - це Сарджент вилетів вдруге, цього разу назовсім, викликавши тим самим машину безпеки.

Непогану гонку проводив Алекс Албон, який став автором найкрасивішого обгону.

На 31-му колі тайський гонщик спочатку пройшов Даніеля Ріккардо, після чого відразу ж у повороті біля "Стіни чемпіонів" обігнав Естебана Окона. Дуже видовищно.

Кого не можна похвалити за цей Гран-прі, то це Феррарі. Вже на першому ж відрізку команда повідомила Шарля Леклера про деякі проблеми, через які монегаск нічого не міг вдіяти з опонентами.

Потім, поки на трасі все ще було мокро, Скудерія поставила все на зеро, а точніше, на хард, який поставили на болід Шарля. При цьому піт розтягнувся на 24 секунди, оскільки команда намагалася вирішити проблему з двигуном.

Повернувшись на трасу останнім, Леклер був єдиним пілотом, який їхав на сліках. І лише через кілька хвилин після заміни гуми на треку знову пішов дощ.

Команда хотіла, щоб Шарль просто перечекав (у той момент його темп програвав по 16 секунд суперникам). Однак, прийнявши реальність, Феррарі знову покликала Леклера в бокси.

Шарль повернувся на трек останнім, відстаючи від Ніко Хюлькенберга, який йшов вісімнадцятим, на 62 секунди. Незабаром він став першим, хто виявився коловим. І на 43-му колі Феррарі припинила його страждання, сказавши йому заїхати в бокси, щоб зійти.

Попереду тривала боротьба між Норрісом, Ферстаппеном та Расселлом. Причому поки що останні два з'їздили на піт-стоп, Ландо продовжив накочувати на проміжних шинах, встановлюючи найшвидше коло.

По суті доля гонки вирішилася на 48-му колі, коли Норріс поїхав на піт. І хоча він виїхав перед Ферстаппеном, Ландо був обережний, виїжджаючи на мокрій частині траси. У результаті Макс легко вийшов на перше місце.

І поки Ферстаппен лідирував, у гонці настав час короткочасного кошмару. Спочатку Серхіо Переса розгорнуло, через що він розніс своє заднє антикрило.

А потім уже розгорнуло Карлоса Сайнса, якого винесло задньою частиною боліда прямо в Албона, який став жертвою. Уся трійця приєдналася до Сарджента та Леклера в піддоку. А на трасі знову опинилася машина безпеки.

Наприкінці заїзду активізувалися лідери, особливо Расселл. Пілот Мерседес провів кілька атак на Піастрі: і якщо перша завершилася контактом і втратою позиції, то друга дозволила Джорджу повернути собі третє місце.

За п'ять кіл до фінішу міг зробити цікаво Юкі Цунода, якого розгорнуло. Але все обійшлося і Бернду Мейландеру не довелося втретє виїжджати на трек.

 

Макс Ферстаппен виграв Гран-прі Канади, але Гонщиком дня за версією фанатів став Ландо Норріс.

Додатковий бал за найшвидше коло отримав Льюїс Гемілтон, який фінішував четвертим - його найкращий результат цього сезону.


Підсумкаова класифікація

Формула-1 йде на двотижневу перерву, після якої вона повернеться в Іспанії.

Нагадаємо, що на ISPORT можна ознайомитися з календарем усіх гонок "королеви автоспорту" сезону 2024 року.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Гран-прі Канади

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK