Помер 11-разовий чемпіон НБА та член Залу слави Білл Расселл

Легенда Бостона пішла з життя у віці 88 років, залишивши за собою величезний спадок як у баскетболі, так і у житті.
2022 г., 31 липня, 21:05
Білл Расселл / Getty Images
Білл Расселл / Getty Images

У США на 89-му році життя помер легендарний центровий Бостона 50-х і 60-х Білл Расселл, повідомляє аккаунт НБА в Twitter.

У складі "кельтів" Расселл рекордні 11 разів ставав чемпіоном ліги, два чемпіонства з яких він завоював як граючий тренер. Він став першим чорношкірим тренером в історії НБА.

Разом із хокеїстом Анрі Рішаром, який грав за Монреаль Канадієнс, Расселлу належить рекорд за кількістю виграних титулів чемпіона в північноамериканських спортивних лігах.

За свою 13-річну кар'єру у професійному баскетболі він 5 разів ставав найціннішим гравцем за підсумками регулярного сезону. У цій категорії він ділить друге місце в історії НБА з Майклом Джорданом, поступаючись лише Карім Абдул-Джаббару, який має 6 нагород.

Він також 12 разів брав участь у Матчі всіх зірок, 11 разів потрапляв до символічної збірної НБА, а також був включений до Зали слави та потрапив до числа 75 найкращих гравців за всю історію НБА.

Незважаючи на 11 завойованих чемпіонських перснів, він жодного разу не ставав MVP Фіналу, оскільки в ті часи цієї нагороди просто не існувало. Через роки після її запровадження, у лютому 2009 року тодішній комісар ліги Девід Стерн оголосив, що нагороду буде названо на його честь.

За свої досягнення щодо захисту громадянських прав як на паркеті, так і поза ним, Расселл був удостоєний Президентської медалі Свободи від Барака Обами в 2011 році. Також у 2013 році Селтікс на його честь відкрили статую у Сіті Холл Плаза.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK