Михайлюк у Бостоні: чим українець допоможе "кельтам"?

ISPORT представляє статтю журналіста Джея Кінга про те, як український баскетболіст впишеться до складу Селтікс і що від нього там вимагатимуть.
2023 г., 4 вересня, 07:20
Святослав Михайлюк / Getty Images
Святослав Михайлюк / Getty Images

У четвер, 31 серпня, Святослав Михайлюк отримав те, заради чого він чекав весь цей час з моменту відкриття ринку вільних агентів – контракт від команди НБА.

Бостон вирішив дати 26-річному українцю контракт на один сезон, сподіваючись, що він зможе допомогти команді стати чемпіоном у майбутньому сезоні.

Журналіст The Athletic Джей Кінг вирішив розібратися в цій угоді та спробувати пояснити, чим же Михайлюк може бути корисним своїй новій команді. А ISPORT вирішив представити адаптацію його матеріалу, яка може зацікавити українських фанатів.


З того моменту, як представник Університету Канзасу потрапив у лігу під 47-м номером на драфті НБА 2018 року, Святослав Михайлюк зіграв за шість команд, у тому числі за Шарлотт минулого сезону.

Після того, як Нікс обміняли його в Горнетс у лютому, він набирав у середньому 10,6 очка у 19 матчах, включаючи вісім виходів у стартовому складі. За цей проміжок часу форвард зі зростом 2,01 м реалізував приголомшливі 40,4% триочкових кидків.

Джерело: Getty Images

Чи було це випадковістю невеликого розміру вибірки під час, здебільшого, безглуздих ігор? Чи це знак, що Михайлюк все ж таки проявив себе після багаторічної витримки?

Селтікс орієнтувалися на глибину позиції, яку (генеральний менеджер) Бред Стівенс вважав пріоритетом до кінця формування лави запасних. Вони були готові зробити ставку на Святослава, коли в них залишалося лише два місця у ростері.

Команда має бути в порядку на флангах, коли вона цілком здорова, а Сем Хаузер та Оша Бріссетт підтримують Джейсона Тейтума та Джейлена Брауна. Але команді потрібен був ветеран, здатний витримати хвилини у скрутні моменти матчу.

Іншим вінгам може знадобитися час для розвитку. Джордан Волш, новачок, обраний у другому раунді, залишиться тінейджером до перерви на Матч усіх зірок.

Далано Бентон має інтригуючі навички гри з м'ячем, але за два сезони в Торонто йому не вдалося стати надійним гравцем.

Далано Бентон
Далано Бентон / Джерело: Getty Images

Михайлюк має надати Бостону іншу опцію на цій позиції. На відміну від Волша та Бентона, чиї кидки в кращому разі можуть викликати питання, Михайлюк принаймні змусить команди суперників не залишати його одного на дузі.

Хоча його показники в Шарлотт можуть бути нестабільними, він є шановним снайпером з 36% влучань з-за дуги по кар'єрі з великою кількістю спроб (10,6 триочкових спроб на 100 володінь м'ячем), який на цій дистанції демонструє довгі серії результативності.

У сезоні-2019/20 він реалізував 40,4% кидків за 5,1 триочкових спроб за гру в 56 матчах за Детройт.

Михайлюк зазвичай не надто намагається закинути з меж триочкової лінії. У його кар'єрі 63,2% кидків були триочковими.

Джерело: Getty Images

У Бостоні снайпер із таким менталітетом має добре пристосуватися. Джо Маззулла назвав кількість спроб триочкових кидків найважливішим показником у сьогоднішній НБА.

Після придбання Крістапса Порзінгіса, Пейтон Прітчард та Сем Хаузер, ймовірно, з лави отримають більше ігрового часу. Селтікс зможуть ще більше покладатися на кидок з дальньої дистанції порівняно з минулим сезоном (Бостон посідав 2-е місце за кількістю триочкових кидків та 6-е за відсотком влучань).

Михайлюк створюватиме для команди ще одну загрозу кидку щоразу, коли він виходить на майданчик.

Джерело: Getty Images

Швидше за все, він не багато гратиме, коли буде доступний весь склад, але Селтікс потрібно планувати на потенційну нестачу гравців.

Ел Хорфорд минулого сезону лише один раз зіграв два матчі поспіль. Порзінгіс та Роберт Вільямс зазвичай пропускають значний час за сезон.

Тейтум завжди надійний, як будь-який учасник Матчу всіх зірок. Але організація може захотіти скоротити його ігровий час – минулого сезону він був третім гравцем у лізі за кількістю зіграних хвилин.

Джерело: Getty Images

Щоразу, коли він або Джейлен Браун сідають відпочивати, Селтікс знають, що їм доведеться активніше використовувати свою лаву запасних.

Вони сподіваються, що в таких випадках Михайлюк зможе провести значну частину часу протягом регулярного сезону, як це зробив Блейк Гріффін минулого сезону на позиції центрового.

Він був досить хорошим у цій ролі, що дозволяло Бостону перегравати суперників на 9,9 очка на 100 володінь м'ячем, коли бігмен був на майданчику. Якщо Михайлюк підійде команді так само добре, як Гріффін, це буде солідний контракт.

Джерело: Getty Images

На думку Святослава, він демонстрував свій найкращий баскетбол у НБА у складі Шарлотт.

"Я відчуваю, що останні (19 ігор) були найкращими іграми в моїй кар'єрі", - сказав Михайлюк під час заключного інтерв'ю минулого сезону.

"Було чудово. Я відчуваю, що показав, що можу грати на цьому рівні і бути дуже ефективним. Я знаю свою роль, знаю, що мені потрібно робити, щоб залишитися на майданчику. Було просто чудово вийти на корт та зіграти".

Джерело: Getty Images

За інформацією Шемса Чаранії із The Athletic, Михайлюк підписав однорічний контракт.

Після цього у Селтікс залишається ще одне вільне місце у складі плюс додаткова гнучкість: угода Бентона лише частково гарантована, а Люк Корнет має негарантований контракт.

За словами джерела у команді, вони все ще розглядають ветеранів на фінальне місце у ростері. Як повідомив Чаранія, Бостон нещодавно пропрацював низку інших вінгів, зокрема Ті Джей Воррена та Ламара Стівенса.

Будь-який із цих гравців міг би задовольнити бажання команди отримати ще одного великого форварда.

Хоча у Михайлюка пристойні габарити (зріст 201 см, вага 93 кг), тренер Горнетс Стів Кліффорд минулого сезону заявив, що Свят "швидше другий номер" (атакуючий захисник).

Джерело: Getty Images

Ось поточний ростер Бостона, який говорить про глибину складу команди:

  • розігруючі: Деррік Вайт, Малкольм Брогдон, Пейтон Прітчард, Джей Ді Девісон (двосторонній контракт), Джей Скрабб (двосторонній контракт), Д. Дж. Стюард (угода на час тренувального табору);
  • атакуючі захисники: Джейлен Браун, Святослав Михайлюк, Далано Бентон (частково гарантований контракт);
  • легкі форварди: Джейсон Тейтум, Сем Хаузер, Джордан Волш;
  • важкі форварди: Ел Хорфорд, Оша Бріссетт;
  • центрові: Крістапс Порзінгіс, Роберт Вільямс, Люк Корнет (негарантований контракт).

Бред Стівенс ще має дещо пропрацювати, але склад буде сформований до тренувального збору через місяць.

Джей Кінг, адаптація Олексій Погорелов


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK