Анонс сезону НБА: буде новий МВП, Бостон йде за рекордним чемпіонством

ISPORT завершує серію матеріалів із прогнозами майбутнього регулярного сезону найкращої баскетбольної ліги світу.
2023 г., 27 жовтня, 12:00
Тейтум, Леброн та Йокіч / коллаж Василь Войтюк
Тейтум, Леброн та Йокіч / коллаж Василь Войтюк

Кубок Ларрі О'Брайєна – головна мета у кар'єрі кожного баскетболіста. Але не завжди одні з найкращих гравців можуть похвалитися тим, що піднімали його над головою.

На щастя для вболівальників, 2020-і роки подарували чотирьох різних чемпіонів (Лейкерс, Мілуокі, Голден Стейт, Денвер). Велика ймовірність того, що нинішній сезон зможе продовжити цю тенденцію.

Так уже склалося, що за останні десять років лише один гравець за один сезон спочатку виграв гонку в голосуванні за звання MVP, після чого став чемпіоном НБА. Це був Стеффен Каррі у сезоні-2014/15.

В решті дев'яти випадків найцінніший гравець регулярки максимум доходив до Фіналу НБА (знову Стеф, але роком пізніше). Сьогодні ми намагатимемося зрозуміти, хто претендує на головні нагороди сезону, і чи зможе хтось повторити переможний шлях Каррі.

MVP регулярки

Джейсон Тейтум (Бостон Селтікс) - Олексій Погорелов

Після відходу Кайрі Ірвінга в 2019 році роль головної зірки Селтікс на себе взяв 21-річний Джейсон Тейтум, який не покидає свій пост й досі. І як би не намагався Джейлен Браун заявляти, що він у Бостоні альфа, це не так – якщо організація і вирішить позбутися когось із цієї парочки, то це явно буде не Джейсон.

Ні для кого не секрет, що останнім часом ліга вручає MVP за так званою накопичувальною системою. Гравець проводить два-три сезони на стабільно високому рівні, після чого отримує свою нагороду. Так було з Джеймсонм Харденом у 2018 році, так було з Джоелем Ембіідом у 2023-му.

Останні роки три Джей Ті стабільно перебуває у ТОП-5 гонки за звання найціннішого гравця, підкріплюючи цей статус не лише своєю грою, а й результатами команди. У 2022 році "кельтам" не вистачило трохи, щоб у Фіналі здолати Голден Стейт, а минулого літа вони не впоралися з Джиммі Батлером у фіналі Східної конференції.

Джерело: Getty Images

Тейтум досі дуже молодий, йому лише 25 років. Але його стабільність та вміння самотужки вирішувати результат матчу роблять його дуже грізною зброєю. А враховуючи його добре здоров'я, він повинен буде демонструвати свій рівень у кожній грі, для якої він буде доступний.

Цьогорічний сезон він уже почав дуже чудово, набравши солідний дабл-дабл (34+11) у переможній грі з Нью-Йорком. Джейсон лише розігрівається. Можливо, він намагатиметься отримати нагороду кращого скорера, що, у свою чергу, допоможе йому стати MVP регулярного сезону, перший для Бостона з часів Ларрі Берда (1985/86).

Лука Дончіч (Даллас Маверікс) - Василь Войтюк

Словенський захисник показує просто божевільна статистику в атаці, вже розпочав сезон з тріпл-даблу і має продовжити в тому ж дусі й далі. 

Давайте бути відвертими, за п'ять сезонів, що він провів в Лізі, Дончіч встановив неймовірну планку особистих досягнень і якщо подібне зробить інший гравець, ним будуть захоплюватися, тоді як для словенця це буде вважатися нормою.

В минулому році по справжньому боротися за титул МВП йому завадили результати команди. Тож, якщо цього року Даллас зможе вийти в плей-офф і виграти хоча б 45 матчів за регулярку, то шанси у Луки на отримання цієї нагороди дуже сильно виростуть.

Тим більше, може всім вже нарешті набридне обирати між Йокічем, Яннісом та Ембідом? Дончіч може провести шедевральний в плані статистики сезон, що дозволить йому забрати головну індивідуальну нагороду. Але...шансів буде мало, якщо в домінуючій команді Ліги буде яскравовиражений лідер (дивіться думку мого колеги).

Чемпіон НБА

Бостон Селтікс - Олексій Погорелов

Селтікс – одна з найстабільніших команд НБА, що підтверджується протягом останніх п'яти років. Проте ще донедавна "кельти" мали повністю укомплектований склад, але обмін Джру Холідея трохи зіпсував ситуацію, але не критично.

Втративши відмінних захисників Маркуса Смарта та Роберта Вільямса, Бостон отримав одного Холідея. Це трохи турбує. Смарта принесли в жертву заради Крістапса Порзінгіса, який також має свої проблеми у вигляді травматичності. Але може медичний штаб "кельтів" з ним упорається.

Таким чином отримуємо стартову п'ятірку: Холідей, Браун, Тейтум, Хорфорд, Порзінгіс. Як на мене, дуже переконливо. Хіба що старина Ел трохи псує картину, аж надто він розвалився минулого сезону.

Джерело: Getty Images

Питання викликає лава: крім Дерріка Вайта та Пейтона Прітчарда там немає більш-менш гучних імен. Звичайно, можна згадати, що тепер на Ті Ді Гардені гратиме Святослав Михайлюк, але будемо чесні, навряд чи українець отримуватиме серйозні хвилини.

Але чому ж за всіх цих проблем Бостон стане чемпіоном? Відповідь у конкурентоспроможності конференцій. Зараз усі вже прогнозують фінал Сходу Бостон - Мілуокі, адже крім "оленів" там, по суті, більше немає команд того ж рівня (спасибі скандалу у Філадельфії). Можна зберегти сили на важливі етапи.

Так що Бостону потрібно готуватися до протистояння з Бакс і, якщо пощастить, готуватися до сильного західного опонента - саме там зараз більше класних команд, які просто повибивають один одного з постсезону. А обіграти одну таку набагато простіше, ніж пройти через весь шлях, що складається з Фініксів, Денверів та Лейкерс.

Фінікс Санс - Василь Войтюк

В нинішньому сезоні фаворитами на титул, окрім Бостона, називають здебільшого Мілуокі та минулорічного тріумфатора Денвер. Про Фінікс говорять менше, але ж насправді Санс провели дуже круту роботу.

Вони змогли отримати Бредлі Біла, за якого віддали досить багато активів, що трішки вдарило по їхній задній лінії. Але потім стався блокбастер імені Деміана Лілларда, в який вписалися аризонці і обміняли не дуже потрібного центрового з зірковими замашками на досить якісного стартового п'ятого номера та такого потрібного гравця беккорту в лиці Грейсона Аллена.

Кевіну Дюранту вже 35 років, він все ще топ, але здається, що зараз чи не остання його можливість піти за чемпіонством в якості головної (або хоча б однієї з головних) зірки своєї команди.

На старті сезону Дюрант ледь в одиночку (Біл та Букер травмовані) не переграв Лейкерс, набравши 39 очок через ЛеБрона та Девіса, а Фінікс показав, що готовий боротися навіть не повним складом, що має дуже допомогти в регулярці.

Як писав мій колега, пройти м'ясорубку Заходом буде дуже важко, але якщо це все ж станеться, фінал НБА, в якому Дюрант протистоятиме Яннісу або Тейтуму - це буде неймовірна окраса сезону.

Попередні матеріали анонсів НБА:

Хто забере нагороду найкращого новачка, а хто оформить найкращий камбек

Ренесанс Поповича, Янніс забере свою нагороду

Головні сюрпризи та розчарування, дебютанти для Матчу всіх зірок

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: прогноз прогнози анонс

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK