Міннесота йде за першим титулом, Дончич на травмах створює спадок: анонс фіналу Західної конференції

ISPORT представляє аналіз та прогноз фінальної серії Заходу між Міннесотою та Далласом.
22 травня, 09:00
Кайрі Ірвінг / Getty Images
Кайрі Ірвінг / Getty Images

У ніч на четвер, 23 травня, стартує фінальна серія Західної конференції, в якій зійдуться Міннесота та Даллас.

Жодна з команд не вважалася фаворитом на те, щоб боротися за право зіграти у Фіналі НБА. Але в цьому і вся суть баскетболу, який часом дуже дивує результатами.

Раніше ми розглянули протостояння Бостона та Індіани у фіналі Східної конференції. Тепер же ISPORT пропонує обговорити, а що такого можна побачити в дуелі одних із найцікавіших команд постсезону.

Міннесота (3) - Даллас (5)

Розклад матчів:

  • Міннесота – Даллас | четвер, 23 травня, 03:30
  • Міннесота - Даллас | субота, 25 травня, 03:30
  • Даллас - Міннесота | понеділок, 27 травня, 03:00
  • Даллас - Міннесота | середа, 29 травня, 03:30
  • Міннесота - Даллас | п'ятниця, 31 травня, 03:30*
  • Даллас - Міннесота | неділя, 2 червня, 03:30*
  • Міннесота - Даллас | вівторок, 4 червня, 03:30*

* - якщо знадобиться

Карл-Ентоні Таунс та Лука Дончич
Карл-Ентоні Таунс та Лука Дончич / Джерело: Getty Images

Шлях Міннесоти до фіналу Заходу

Ніхто, абсолютно ніхто не очікував, що Тімбервулвз влаштують у плей-оф подібний перформанс, який заслуговує на статус одного з найвидатніших цього року.

У першому раунді підопічні Кріса Фінча примудрилися свіпнути біг тріо Фінікса (4-0), що складається з Кевіна Дюранта, Девіна Букера та Бредлі Біла.

Але цього їм виявилося недостатньо, а тому на наступній стадії вони прибили у семи матчах чинного чемпіона в особі Денвера!

Так-так, Наггетс не зможуть захистити свій титул, а це означає, що НБА знову отримає нового чемпіона, вже шостого за останні шість років.

Читайте також: Джордан, ЛеБрон, а тепер і Йокич - головні колекціонери MVP в історії НБА

Шлях Далласу до фіналу Заходу

Маверікс пройшли не менш тернистий шлях до другої фінальної серії Західної конференції за останні три роки.

Спочатку Лука Дончич зустрівся зі своїм любимим супротивником, Кліпперс (4-2), після чого техаський колектив (знов у шести матчах) вибив із змагання головну сенсацію сезону Оклахому.

Пі Джей Вашингтон та Марк К'юбан
Пі Джей Вашингтон та Марк К'юбан / Джерело: Getty Images

Порівняння головних зірок: Ентоні Едвардс vs Лука Дончич

Насправді, у цю категорію зі складу "вовків" можна було взяти Карла-Ентоні Таунса, але те, як про себе продовжує заявляти Едвардс, не може не залишитися непоміченим.

Не дарма 22-річного захисника продовжують порівнювати з Майклом Джорданом не лише зовнішньо, а й у плані менталітету та ставлення до гри. Хоча сам "Ент-мен" нещодавно попросив припинити робити такі порівняння.

Едвардс проводить феноменальний сезон, демонструючи найкращі цифри по кар'єрі. Тим дивовижнішим є той факт, що в плей-оф його показники зросли ще більше!

Якщо у регулярці він набирав 25,9 очка, то у постсезоні він набирає 28,9 очка. Те саме стосується і підбирань (5,4 проти 6,2) з передачами (5,1 проти 5,9).

Так, виділяючи його гру, не можна все ж таки не згадати про його нестабільність, яку можна списати на вік: у вирішальній грі серії з Денвером Ентоні набрав всього 16 очок, реалізувавши 6 з 24 кидків з гри.

Добре, що партнери його підстрахували, адже те саме відбувалося ще двічі в серіях з Наггетс і Фініксом.

Ентоні Едвардс
Ентоні Едвардс / Джерело: Getty Images

Дончич у цьому плані значно надійніший. За 12 матчів плей-оф він лише двічі набрав менше 20 очок (19 та 18 проти Оклахоми). Але це має цілком логічне пояснення - Лука грає відразу з кількома травмами.

Словенська суперзірка жертвує собою та своїм здоров'ям заради успіху команди. Поки що це ніяк не позначилося на результатах Далласа, але так довго не може тривати.

На даний момент у Луки розтягнення правого коліна, забій лівого коліна, дискомофрт у лівому ахілловому сухожиллі і болі в спині.

З цієї причини впали його показники у плей-оф: 27,3 очка, 9,7 підбирання, 9,1 передачі в постсезоні проти 33,9 очка, 9,2 підбирання, 9,8 передачі в регулярці.

Це й не дивно, враховуючи усі пошкодження та рівень суперників. Але, як і у випадку з Едвардсом, Дончич має чудових партнерів, які завжди йому допоможуть.

Лука Дончич
Лука Дончич / Джерело: Getty Images

План на гру

Невелика передісторія: за всі роки виступу в НБА команди перетиналися у плей-оф лише один раз. Це сталося в 2002 році, коли Маверікс свіпнули Тімбервулвз 3-0 (тоді серії першого раунду тривали до трьох перемог).

Через два роки Міннесота вийшла в єдиний у своїй історії фінал конференції, де вона поступилася Лейкерс 2-4.

Повертаємося у наш час. У сезонній серії перемогли "вовки" 3-1, але варто зазначити, що Дончич пропустив два матчі, а Кайрі Ірвінг – три. До того ж серія завершилася до того, як техасці виміняли у дедлайн Пі Джея Вашингтона та Деніела Геффорда, які значно посилили команду.

Через наявність у своїй стартовій ротації Руді Гобера Міннесота змушена грати з класичним центровим під кільцем. Це ні для кого не новина - ще за його виступів за Юту француз був слабким місцем команди у плей-оф.

Противники з більш сучасними центрами із задоволенням користувалися цією перевагою, або витягаючи Гобера з-під кільця під центрового, що кидає, або цей самий центровий без опору спокійно кидав з дальньої дистанції.

Ця проблема нікуди не поділася, але цього разу Гобер справляється із ситуацією краще, ніж у минулі роки. Тому особливо цікаво буде спостерігати за дуеллю Руді та Геффорда.

Майк Конлі та Руді Гобер
Майк Конлі та Руді Гобер / Джерело: Getty Images

Як і у випадку Бостона та Індіани, Міннесота та Даллас розташувалися поряд у рейтингу нападу (6 та 7 місця). Але при цьому вони також дуже близько перебувають у плані оборони (4 та 6 місця).

Звичайно ж, Дончича на себе візьме Джейден МакДеніелс, який став легендою Інтернету після слів Едвардса: "У Фінікса є Кевін Дюрант, але у нас є Джейден МакДеніелс". Його гра в обороні може стати визначальною у серії, де багато атакуючих гравців.

Даллас чудово домінував у "фарбі" у протистоянні з Тандер за рахунок більш габаритних гравців. Однак зараз перевага буде на боці Міннесоти.

Найкращий оборонний гравець Руді Гобер, друга скрипка, якою став Карл-Ентоні Таунс, і найкращий шостий гравець сезону Наз Рід, повинні закрити простір під своїм кільцем і агресивно грати під чужим.

Ще однією помітною рисою обох команд стала гра у другій половині. Так склалося, що і Міннесота, і Даллас краще виступають саме у третій та четвертій чвертях.

Тім Хардуей-молодший та Ентоні Едвардс
Тім Хардуей-молодший та Ентоні Едвардс / Джерело: Getty Images

За 11 ігор плей-оф "вовки" у другій половині набрали на 19,4 очка на 100 володінь більше, ніж у першій. Сім разів команда Кріса Фінча йшла на велику перерву, поступаючись у рахунку. І у чотирьох випадках вона у результаті перемагала.

Мавс теж показали себе набагато краще після перерви, ніж у першій і другій чвертях, причому ця різниця також більше пов'язана з нападом, ніж із захистом.

Ключовий фактор: допомога та вплив других зірок

Дуель Едвардса та Дончича це, звичайно, здорово, але цікаво, як проявлять себе другі опції в атаці.

Яким би класним не був Таунс у регулярці, під час плей-оф він щоразу ставав посміховиськом. Не можна сказати, що цього року ситуація стала в рази кращою, але зниження результативності пов'язане з появою в команді Едвардса.

У дуелі з Далласом КАТу має бути трохи легше за рахунок свого зросту. Якщо він і в такий відповідальний момент провалиться, то на будь-які зміни в його грі на краще в майбутньому розраховувати не варто.

Карл-Ентоні Таунс
Карл-Ентоні Таунс / Джерело: Getty Images

Кайрі Ірвінг – єдиний чемпіон НБА серед усіх гравців обох клубів. Він, як і раніше, залишається одним з найкращих гравців ліги і, ймовірно, найкращим дриблером в історії.

Після переїзду в Техас Кайрі потрапив у середу, де він може спокійно насолоджуватися баскетболом без зайвої уваги до своєї персони. Видно, як йому подобається бути у цій команді – і їй це йде на користь.

Так, Ірвінг не молодшає, йому вже 32 роки. Але він все ще здатний видати шикарну гру, якщо раптом у Дончича щось не виходить. Цього ж варто очікувати і у фінальній серії.

Втрати

Кількісно і якісно Маверікс зазнали значніших втрат.

Грег Браун не з'являється на паркеті з січня, Олів'є-Максенс Проспер - з кінця квітня, але головна втрата - Максі Клебер. Причому німець вилетів до кінця сезону, травмувавши ключицю у шостій грі серії з Кліпперс.

Максі Клебер
Максі Клебер / Джерело: Getty Images

Міннесота не зможе розраховувати лише на Джейлена Кларка, котрий і так пропустив весь регулярний сезон.

Прогноз

Дуже складно передбачити переможця. Команди здатні влаштувати семиматчеву серію, від чого виграють фанати та майбутній суперник по Фіналу НБА.

Багато в чому результати Далласа залежатимуть від здоров'я Луки Дончича. Якщо Тімбервулвз його не доб'ють, словенець має зіграти у своєму першому фіналі в кар'єрі.

А Даллас матиме шанс виграти другий титул в історії франшизи. Тож ставимо на перемогу Маверікс у семи матчах.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK