Останній шанс дуету Тейтум-Браун, помста Ірвінга та зоряний час Дончича: анонс Фіналу НБА Бостон - Даллас

ISPORT представляє аналіз та прогноз фінальної серії НБА між Бостоном та Далласом.
6 червня, 16:30
Лука Дончич та Джейсон Тейтум / Getty Images
Лука Дончич та Джейсон Тейтум / Getty Images

Ось і настав той самий момент, до якого Національна баскетбольна асоціація йшла весь сезон - фінальна серія за звання чемпіона ліги.

На вирішальній стадії кампанії зібралися найсильніші команди Східної та Західної конференцій, які так не схожі одна на одну.

На рахунку Бостона шість потраплянь до фіналу Сходу і два потрапляння до Фіналу НБА за останні вісім років. Даллас же вийшов лише у третій в історії франшизи Фінал НБА.

Селтікс йдуть за своїм вісімнадцятим чемпіонським титулом, Маверікс претендують лише на свій другий кубок Ларрі О'Браєна.

У зв'язку з початком фінальної серії НБА SPORT розглянув обидві команди, їхній шлях до Фіналу і зробив прогноз на цю серію.

Бостон - Даллас

  • Гра №1: 07.06, 03:30
  • Гра №2: 10.06, 03:00
  • Гра №3: 13.06, 03:30
  • Гра №4: 15.06, 03:30
  • Гра №5: 18.06, 03:30*
  • Гра №6: 21.06, 03:30*
  • Гра №7: 24.06, 03:30*

* - якщо знадобиться

Лука Дончич та Джейлен Браун
Лука Дончич та Джейлен Браун / Джерело: Getty Images

Шлях Бостона до Фіналу

Зовсім не просто так в Інтернеті жартують, що для Бостона його шлях до фінальної серії став легкою прогулянкою. І за великим рахунком усе так і було.

Справа не в тому, проти яких суперників грала команда Джо Маззулли. Справа в тому, в якому стані вони перебували.

Судіть самі. Маямі був обіграний в п'яти матчах, у яких не було Джиммі Батлера. Клівленд не зміг розраховувати на Донована Мітчелла і Джарретта Аллена. А в другому матчі серії з Індіаною травму отримав Тайріз Галібертон.

Так уже склалося, що всі суперники "кельтів" грали без своєї головної зірки. Водночас сам Бостон не міг розраховувати лише на Крістапса Порзінгіса.

Джейсон Тейтум
Джейсон Тейтум / Джерело: Getty Images

Завдяки посіву та кількості пропущених ігор через травми суперників, Бостон пройшов найлегший шлях до фіналу за останні 25 років. 

Селтікс пройшли всю конференцію за 14 матчів, і в дев'яти з них у суперника не було гравця рівня Матчу всіх зірок.

Шлях Далласа до Фіналу

А ось у Далласа все було далеко не все так легко.

Маверікс пройшли через більш тернистий шлях, пройшовши більш серйозних суперників: у шести матчах були обіграні зіркові ветерани Кліпперс і головна сенсація сезону Оклахома, яка виграла Захід.

У фіналі конференції Мавс досить легко здолали Міннесоту, яка раніше вибила з плей-оф Денвер, чинного чемпіона.

Кайрі Ірвінг
Кайрі Ірвінг / Джерело: Getty Images

ТОП-історія: Ірвінг повертається в Бостон, Порзінгіс - у Даллас

Дуже цікава паралель із поверненнями гравців у місто, в якому вони колись виступали. Але, очевидно, що історія Кайрі Ірвінга цікавіша.

Вирішивши, так би мовити, "вийти з тіні" ЛеБрона Джеймса, Кайрі приєднався до Бостона 2017 року. У першому ж сезоні Бостон фінішував другим на Сході. 

Однак у плей-оф команду повели молоді Джейсон Тейтум і Джейлен Браун, адже Ірвінг на той момент був травмований. У фіналі конференції Селтікс програли Клівленду.

Командно це був успіх, але в індивідуальному плані виступу як такого не вийшло. Наступного сезону все було навпаки: Ірвінг був здоровий, але Бостон програв Мілуокі в п'яти матчах у другому раунді.

Але зав'язка тієї ненависті, яку фанати Бостона відчувають до Кайрі, сталася в жовтні 2018 року.

Тоді Ірвінг, стоячи з мікрофоном у центрі майданчика, сказав: "Я планую перепідписати контракт з Бостоном наступного літа". Ці слова викликали невимовний захват у всіх, хто перебував на арені того вечора.

Але, як ми всі прекрасно знаємо, цього не сталося. Влітку 2019 року, незважаючи на свою обіцянку, Кайрі вийшов на ринок вільних агентів і підписав контракт із Брукліном.

Після цього стосунки баскетболіста і вболівальників пройшли точку неповернення: щоразу, як він приїжджає до Бостона, його приймають там дуже "тепло".

Уперше Кайрі приїхав до Бостона лише через рік - усі матчі сезонної серії 2019/20 він пропустив через травму плеча. Але фанати нічого не забули.

Як і не забув сам гравець, який ще через рік не стримався і показав шанувальникам "кельтів" на Ті-Ді Гарден середній палець. Причому це сталося двічі, ще й під час першого матчу плей-оф.

Щодо самовіддачі в тій грі до Кайрі не було жодних питань: 39 очок, 6 підбирань, 5 передач, 4 перехоплення. Ось тільки ту серію пам'ятають лише за двома моментами: середні пальці Ірвінга і перемога Бостона 4-0.

То був провал зіркового тріо Ірвінг-Дюрант-Харден, яке розвалиться вже під час наступної ж кампанії. Кайрі до дедлайну обмінів перейде в Даллас, де він немов знайшов те місце, де він може бути собою, його ніхто не дістає і він може просто грати в баскетбол.

Можна сказати, що Ірвінг подорослішав і переосмислив те, що він зробив. Нещодавно він визнав, що йому не варто було показувати фанатам середні пальці.

"Я тоді трохи втратив голову. І це було не найкращим відображенням того, ким я є насправді. Це було не найкращим прикладом з мого боку по відношенню до наступного покоління. Не найкращим прикладом того, як треба контролювати свої емоції в такому середовищі, незалежно від того, що люди вигукують на вашу адресу".

Ніхто не сумнівається, що на нього чекає черговий "теплий" прийом. Питання лише полягає в тому, як він на нього відреагує: у нього здадуть нерви чи він виплесне всі свої емоції на майданчику, знищивши оборону суперника. Якщо він сконцентрується і обере другий варіант, це буде дуууже цікаве видовище.

Кайрі Ірвінг
Кайрі Ірвінг / Джерело: Getty Images

На тлі цієї історії випадок Крістапса Порзінгіса не виглядає захопливо. Та й не повинен він таким виглядати, адже це не історія ненависті, у фанатів немає жодних претензій до "Єдинорога". Просто так склалося.

Коли Порзі сформував дует із Лукою Дончичем, здавалося, що це саме те, що й потрібно було Маверікс для успіху. Однак вони так і не змогли створити щось особливе.

Були розмови про те, що латвійський бігмен був незадоволений тим, як його використовували, що йому не давали грати так, щоб він демонстрував свій максимум. Нібито це було зроблено на догоду Луці.

Навіть писали, що між європейцями був конфлікт, який і вплинув на майбутнє Крістапса в команді. Обидва баскетболісти, звісно ж, це заперечували.

І є причини їм усе-таки вірити. Бо в баскетболі так часом трапляється, що два гравці просто не можуть взаємодіяти в одній команді. Саме так сталося у випадку Порзінгіса і Дончича.

Лука Дончич та Крістапс Порзінгіс
Лука Дончич та Крістапс Порзінгіс / Джерело: Getty Images

Порівняння команд

Бостон - єдина команда ліги, яка цього року виграла 64 матчі в регулярці. Бостон має найкращий напад ліги і ТОП-5 оборону. Він домінував у регулярному сезоні і домінує в постсезоні.

Чемпіонський титул зайвий раз довів би все це: Бостон - найкраща команда ліги. Але й у найкращої команди ліги бувають проблеми.

Головна проблема, яка одразу ж впадає в око - вразливість. У "кельтів" виникають труднощі з тим, щоб зберегти величезний відрив по ходу матчу. Щойно суперник починає відігравати відставання, Селтікс губляться.

У Бостона практично не було напружених матчів у плей-оф. Команда або виграє з комфортним запасом, або програє в такому ж стилі. Клатч був лише у двох останніх зустрічах з Індіаною.

Уперше за весь плей-оф Бостон зустрінеться з командою, яка помітно талановитіша, має глибший ростер і просто краща, ніж попередні суперники "кельтів".

Уперше за весь плей-оф у Бостона не буде найкращого гравця серії. Ця честь дістається Луці Дончичу. І вперше за весь плей-оф Бостон зустрінеться зі здоровою баскетбольною командою.

Саме такою ж була ситуація у 2022 році, коли Селтікс програли Голден Стейт (2-4). Бостон був найкращою командою, з найкращою лавкою, але найкращий гравець серії Стеф Каррі взяв на себе роль того, хто залишив суперника ні з чим.

Стеф Каррі
Стеф Каррі / Джерело: Getty Images

Цікаво ось що. У Бостона була друга найкраща оборона в лізі. А в кого ж була найкраща? У Міннесоти, яку Даллас виніс вперед ногами, дозволивши забрати лише один матч.

Нестандартні дії Дончича та Ірвінга в нападі можуть спричинити певну паніку в рядах Селтікс. Ті ж своєю чергою повинні користуватися однією зі своїх головних зброй - триочкові кидки.

У Бостона кидають усі гравці, включно з великими (Порзінгіс, Хорфорд). Маверікс атакують з-за дуги трохи рідше (16,5 реалізованих кидків на 42,5 спроб у Бостона проти 14,6 і 39,5 у Мавс). Там гравці частіше атакують кільце, накидаючи не Дерека Лайвлі та Деніела Геффорда.

По ходу плей-оф лава Бостона якось розчаровує: Пейтон Прітчард, Сем Хаузер, Ошай Бріссетт та Ксав'є Тіллман не вражають. Тож ротація вкоротиться до умовних шести гравців (Тейтум, Браун, Порзінгіс, Холідей, Вайт, Хорфорд).

У той же самий час у Далласа стартова п'ятірка менш сильна, але як же добре виходять Джейден Харді і Дерек Лайвлі. Так, Тім Хардуей здав, але вчасно повернувся Максі Клебер.

Варто виділити два дуже важливих протистояння. Перше, воно ж і найголовніше - Джо Маззулла проти Джейсона Кідда.

Статистика Маззулли проти Кідда просто ідеальна: чотири перемоги з чотирьох, до того ж у всіх Бостон перемагав із різницею мінімум у дев'ять очок. До цього Даллас виграв у Бостона чотири рази поспіль.

Джо Маззулла
Джо Маззулла / Джерело: Getty Images

Але у цього є цілком логічне пояснення: Даллас продовжував перебувати в процесі перебудови й усвідомлення того, як створити ідеальний зв'язок між Дончичем та Ірвінгом. Зараз усе буде зовсім інакше.

До слова про Ірвінга. Очікується його протистояння на паркеті з одним із найкращих оборонних гравців НБА в особі Джру Холідея.

Ще рік тому здавалося, що Селтікс володіють класним захисником, яким був Маркус Смарт. Після того, як до команди додався Порзінгіс, вона стала ще кращою. Але потім Смарта поміняли на Холідея і, за фактом, це зробило Бостон ще сильнішим.

Але Ірвінг - один із найкращих, якщо не найкращий дриблер за всю історію баскетболу. Він не раз демонстрував, що для нього немає непрохідних суперників, навіть якщо проти нього здвоюються. 

Джру Холідей та Кайрі Ірвінг
Джру Холідей та Кайрі Ірвінг / Джерело: Getty Images

Вплив Брукліна на Фінал

Кумедно, але на обох учасників Фіналу НБА вплинула третя сторона. І ні, це не випадок із мотивацією третьою стороною, як у нашій рідній і улюбленій УПЛ.

Якось у 2013 році фронт-офіс Бостона провернув, як виявилося, геніальну угоду. Селтікс відправили старіючих Кевіна Гарнетта і Пола Пірса в Бруклін.

Натомість вони отримали активи, одним з яких був пік, що став згодом вибором Джейлена Брауна на драфті 2016 року. "Кельти" також отримали право на обмін піками з Філадельфією в першому раунді 2017 року - це був вибір Джейсона Тейтума.

У тому пакеті був ще й пік першого раунду 2018 року, який Бостон використав під час обміну Кайрі Ірвінга з Клівленда. Тепер же Кайрі грає за Даллас, пройшовши до цього через сам Бруклін. Ось такий дрібний, але кумедний факт.

Бонус: Святослав Михайлюк - зіграє чи ні?

Тут усе доволі просто й очевидно: як і в попередніх матчах, Святослав не буде використовуватися Маззуллою в 99% випадків.

Єдиний варіант, за якого ми зможемо побачити українця на паркеті, це якщо Бостон виноситиме Даллас +20 очок у четвертій чверті.

Тоді обидва тренери, найімовірніше, випустять на майданчик резерв, давши відпочити лідерам. Ось тоді Михайлюк і зможе отримати свої три-чотири хвилини та кілька кидків.

Святослав Михайлюк
Святослав Михайлюк / Джерело: Getty Images

Цікаві факти

  • Бостон може стати чемпіоном НБА у вісімнадцятий раз, що буде новим рекордом ліги;
  • Даллас вийшов у свій третій фінал: у 2006 році поступився Маямі (2-4), у 2011 році обіграв Маямі (4-2), вигравши своє перше чемпіонство
  • Лука Дончич став першим найкращим скорером регулярки, який вийшов у Фінал НБА, з часів Стефа Каррі (2016);
  • Дончич може також стати першим найкращим скорером регулярки з часів Шакіла О'Ніла (2000), якому вдалося стати чемпіоном;
  • Джо Маззулла у віці 35 років став наймолодшим тренером в історії НБА, який дійшов до Фіналу;
  • Джру Холідей, Кайрі Ірвінг і Маркіфф Морріс - єдині гравці на обидві команди, які мають чемпіонський перстень;
  • Мазулла і Кідд виграли п'ять із шести серій як головні тренери своїх нинішніх команд;
  • Даллас - шоста команда в історії НБА, яка вийшла у Фінал, будучи з п'ятим номером посіву або нижче. Лише одна команда в цьому випадку стала чемпіоном (Х'юстон обіграв Орландо у 1995 році);
  • Святослав Михайлюк - другий українець після Станіслава Медведенка (2001, 2002, 2004), який потрапив до Фіналу НБА. Він також може стати лише другим українцем-чемпіоном НБА (Медведенко у 2001 и 2002 роках.

Кобі Браянт та Станіслав Медведенко
Кобі Браянт та Станіслав Медведенко / Джерело: Getty Images

Прогноз

На папері у Бостона приголомшливий склад, стартову п'ятірку можна назвати чи не найкращою в лізі. Плюс у цього складу більше колективного досвіду на цьому рівні баскетболу, ніж у Далласа.

Але ось у плані рольових гравців перевага у Маверікс. І часто трапляється так, що саме рольовики роблять різницю, необхідну для перемоги.

Завдання Бостона - стати чемпіоном, щоб припинилися питання щодо того, а чи можуть Тейтум і Браун разом принести команді титул.

За сім спільних років вони п'ять разів дійшли до фіналу Сходу, двічі вийшли до Фіналу. Але якщо за весь цей час вони не візьмуть жодного кубка, то питання про обмін одного з них загориться з новою силою.

Даллас виступає в ролі андердога, і тому на команду чиниться значно менше тиску. Вона дуже молода: якщо не враховувати 32-річного Ірвінга, середній вік найкращих шести гравців становить лише 23 роки.

З раціонального погляду очевидно, що перемагати має Бостон, який кращий як команда, як єдине ціле. Звичайно, у баскетболі часто відбувається щось несподіване, що впливає на результат серії (найчастіше це травма зірки).

У цьому випадку все йде до того, що Селтікс все ж виграють свій 18-й титул, відірвуться від Лейкерс і стануть одноосібними володарями рекорду НБА. 

Але душею автор буде підтримувати Маверікс, які пройшли важчий шлях, демонструють веселіший баскетбол і мають яскравіших особистостей. Команда Джейсона Кідда може скористатися певною розслабленістю опонента, який у цьому постсезоні ще жодного разу не зустрів гідну опозицію.

Та й якщо Дончич стане чемпіоном, хочеться послухати дебати про те, хто ж найкращий європеєць в історії НБА.

Прогноз ISPORT: раціональний - перемога Бостона 4-2, душевний - перемога Далласа 4-3.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK