У Бостона будуть конкуренти на Сході, Оклахома стане чемпіоном? Анонс та прогнози сезону НБА

Редактори ISPORT Василь Войтюк та Олексій Погорелов розповіли про своє бачення того, як пройде сезон-2024/25.
Вчора, 08:14
Колаж Василь Войтюк / Getty Images
Колаж Василь Войтюк / Getty Images

Нещодавно стартував черговий, уже 79-й сезон Національної баскетбольної асоціації.

Команди провели міжсезоння, як зазвичай, по-різному: хтось захотів посилитися, щоб постаратися виступити якнайкраще, а хтось вирішив злити свої активи, щоб танкувати і мати більше шансів отримати високий пік на майбутньому Драфті.

І все-таки одне залишилося незмінним: цей сезон привертатиме увагу вболівальників, адже він обіцяє стати ще цікавішим, ніж минулий.

Чого чекати від сезону-2024/25, хто боротиметься за всілякі нагороди та хто стане чемпіоном НБА - усе це в анонсі від редакторів ISPORT Василя Войтюка та Олексія Погорелова.

Чемпіон НБА

Олексій Погорелов: Оклахома-Сіті Тандер

Ще минулого сезону експерти вважали Оклахому одним із фаворитів на чемпіонську "гайку", адже в Марка Дейно зібрався дуже цікавий колектив із лідером, який був претендентом на звання MVP.

Але тоді на заваді Тандер став Даллас, який виграв серію в шести матчах і пройшов весь шлях до Фіналу, де поступився сильнішому Бостону. Новий сезон обіцяє подарувати фанатам ОКС куди більше приємних моментів.

Оклахома - головний фаворит на перемогу в регулярному сезоні на Заході. Принаймні, так вважають 80% генеральних менеджерів НБА.

Джерело: Getty Images

І не посперечаєшся: склад став ще кращим, команда посилилася "Лисою Мамбою" Алексом Карузо, який пахатиме в обороні за чотирьох. Додався Айзея Гартенштайн (хоч зараз він і травмований), який повинен буде полегшити життя Чету Голмгрену під своїм і чужим кошиками.

Фронт-офісу вдалося перепідписати важливих рольовиків (Айзея Джо та Аарон Віггінс). Нікуди не поділися Джейлен Вільямс, який має стати ще кращим, Лу Дорт, і, звісно ж, Шай Гілджес-Александер.

На папері Оклахома - беззаперечний переможець Заходу і серйозний претендент на титул, який здатен здолати і Бостон, і Нью-Йорк. І якщо з першим сперечатися взагалі немає сенсу, то що стосується другого, ми перевіримо в травні-червні.

Василь Войтюк: Бостон Селтікс

"Зеленим" вдалося зберегти свою чемпіонську команду, якою вони минулого сезону досить впевнено заробили "гайки". Тому, якщо й цього сезону травми не стануть на заваді, саме Бостон для мене є головним фаворитом на першість в НБА.

На Сході конкуренція виглядає не настільки серйозною, як на Заході і "кельти" можуть дійти до фіналу набагато менше втомленими, ніж суперники.

Джерело: Getty Images

Вже шість років поспіль в НБА завжди змінюється чемпіон, але Бостон точно захоче виправити цю ситуацію. І шанси в нього дуже великі. Здається, що якщо Крістапс Порзінгіс та Ел Хорфорд зможуть дістатися здоровими до плей-офф, то шансів у решти команд ліги буде не так і багато.

Фіналіст НБА

Олексій Погорелов: Нью-Йорк Нікс

Так, вибір певною мірою можна вважати авантюрним, але в нього є свої аргументи.

Минулого року команда Тома Тібодо стала однією з сенсацій, посівши друге місце на Сході. Тоді Нікс ще не могли конкурувати на рівних з Бостоном, але принаймні багато хто очікував побачити їх у Фіналі конференції. Проте Індіана змогла зупинити Нью-Йорк, обламавши очікування фанатів.

Цього року таке навряд чи станеться. Створюється враження, що фронт-офіс Нікс вирішив піти ва-банк і максимізувати свої шанси скористатися своїм чемпіонським вікном, поки на Сході є лише один гігант в особі Селтікс. І зараз все виглядає як те, що ця команда була зібрана тільки заради того, щоб перемогти Бостон.

Джерело: Getty Images

Згадуючи керівництво клубу, не можна забувати про жертовність Джейлена Брансона, який відмовився від величезних грошей заради того, щоб команда скористалася вільним місцем у платіжці. Саме завдяки цьому в Нью-Йорк переїхав Карл-Ентоні Таунс.

Не забуваємо про Мікала Бріджеса, який має стати улюбленим гравцем Тібодо. Втрату Джуліуса Рендла можна вважати навіть надбанням, а ось відхід Донте ДіВінченцо засмутив тих, хто хотів побачити вихованців Вілланови у складі Нікс.

Єдине, що може зупинити Нью-Йорк - травми. Якщо кістяк команди залишиться здоровим, Нікс цілком здатні шокувати Бостон і зіграти у Фіналі НБА.

Василь Войтюк: Міннесота Тімбервулвз

Клуб, який у міжсезоння втратив головну зірку останніх десяти років, буде претендентом на чемпіонський титул?

Так.

Карл-Ентоні Таунс покинув "вовків", але минулого року було очевидно, що та команда Міннесоти виглядає не найкращим чином, гравці не поєднуються на всі 100%, а тому з бігменом розлучилися без великого жалю, при цьому отримавши за нього дуже непогану компенсацію, яка скоріше збільшила шанси команди на підсумковий успіх.

Джерело: Getty Images

Для Тімбервулвз цей сезон може бути переломним. Їм є що показувати і, напевне, не вихід в фінал Конференції – буде вважатися провалом. Вони зробили ставку на перемогу і мають досить великі шанси на неї. Можливо, таких шансів більше не буде, тому користатися ним треба прямо зараз.

MVP регулярного сезону

Олексій Погорелов: Лука Дончич (Даллас)

Останні роки три Лука Дончич стабільно йде в трійці претендентів на звання найціннішого гравця. Але всі рази він пролітає повз нагороду.

Дійшовши до Фіналу торік, він помітно підняв свої котирування в гонці за звання MVP нового сезону. Так, так і працює НБА: частенько нагороду видають, так би мовити, за вислугу років. І після того, як Нікола Йокич забрав свої три нагороди, наступним у черзі безумовно йде словенська суперзірка Далласа.

Для декого може бути шоком, але сезон-2024/25 стане для 25-річного Дончича вже сьомим(!) в НБА. Так, здається, немов він грає вже цілу вічність. І за цю вічність він уже встиг побити рекорди, особливо в плані результативності, а до деяких він максимально наближається.

Джерело: Getty Images

Наприклад: цей сезон Лука почне з третім найбільшим середнім показником набраних очок за кар'єру (28,7) в історії ліги, поступаючись лише Майклу Джордану (30,12) і Вілту Чемберлену (30,07). За винятком лише одного сезону, Лука з кожним разом цей показник підвищував, а минулого сезону він досяг неймовірної позначки 33,9 очка за матч.

Немає жодної причини припускати, що в новому сезоні Дончич зменшить оберти. Він дійшов до Фіналу, куди він явно хоче повернутися за реваншем, влітку він відпочивав, на відміну від інших зірок НБА, які їздили на Олімпіаду. Та й пивом у міжсезоння він начебто не надто захоплювався. Принаймні, фото в соціальних мережах демонструють, що зараз він перебуває у чудовій фізичній формі.

На думку букмекерів, боротьба за MVP пройде серед двох гравців: Дончич і Гілджес-Александер. Якщо Маверікс фінішують у ТОП-3 на Заході, а Лука буде найкращим скорером ліги, не буде жодної причини не давати йому цю нагороду.

Василь Войтюк: Ентоні Едвардс (Міннесота)

Претендентів на цю нагороду буде дуже багато. Звісно, Лука Дончич, напевне, один з головних, але після успіху Далласа в минулому сезоні, якщо команда цього разу не потрапить хоча б до топ-4 конференції, то шанси словенця стануть меншими.

Тому, я свого кандидата обирав між двома молодими командами-претендентами, які також мають яскраво виражених лідерів – Оклахомою і Міннесотою та Шаєм Гілджес-Александером і Ентоні Едвардсом відповідно.

Джерело: Getty Images

ШГА минулого сезону вже був серед головних претендентів, а тому все ж свій вибір я залишаю з Едвардсом.

Хоча це було зрозуміло і раніше, але тепер він точно не один з лідерів, а сам лідер колективу, який буде претендувати на чемпіонство. І якщо Ентоні зможе затягти "вовків" на перше місце в конференції, то не розумію, що має робити хтось інший, щоб відібрати в нього МВП.

Прогноз на інші нагороди

Олексій Погорелов Василь Войтюк
Рід Шепард Новачок року Далтон Кнехт (Лейкерс)
Джейлен Вільямс (Оклахома) Найпрогресуючий гравець Віктор Вембаньяма (Сан-Антоніо)
Бен Сіммонс (Бруклін) Камбек року Лонзо Болл (Чикаго)
Віктор Вембаньяма (Сан-Антоніо) Найкращий захисний гравець Віктор Вембаньяма (Сан-Антоніо)
Малік Монк (Сакраменто) Найкращий шостий гравець Наз Рід (Міннесота)
Іме Удока (Х'юстон) Найкращий тренер Кріс Фінч (Міннесота)
Х'юстон Рокетс Хто здивує? Атланта Гоукс
Лос-Анджелес Кліпперс Хто розчарує? Філадельфія Сіксерс
Алперен Шенгюн (Х'юстон) Хто поїде на дебютний МВЗ?
(крім Вембаньями)
Чет Голмгрен (Оклахома)

Ще кілька можливих подій і прогнозів на них

  • В.В.: Чи зробить Вембаньяма квадрупл-дабл в цьому сезоні?
    Так, ну як мінімум кілька тріпл-даблів з блоками буде
  • О.П.: Детройт виграє понад 15 матчів?
    Так
     
  • В.В.: Чи зможе Бронні хоч в одному матчі набрати більше очок, ніж батько?
    Ні
  • О.П.: Чи залишать Лейкерс Бронні в ростері до кінця сезону?
    Ні, поїде підкорювати G-Лігу
     
  • В.В.: Чи матиме Лука Дончич тріпл-дабл в середньому за сезон?
    Ні, але буде дуже поруч
  • О.П.: Перша тренерська відставка сезону?
    Біллі Донован (Чикаго)
     
  • В.В.: Чи зможе якась команда влучити 30 триочкових за матч та побити рекорд?
    Так
  • О.П.: Чи відрахує Юта Святослава Михайлюка?
    Ні, але грати буде мало
     
  • В.В.: Чи потрапить хтось з гравців в гучний-скандал (зброя, допінг, наркотики, дівчата)?
    Так, а як без цього?
  • О.П.: Найгучніший обмін у дедлайн?
    Джиммі Батлер остаточно посвариться з Петом Райлі і поїде з Маямі

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK