Відбиток на кар’єрі або нова можливість: як поразка від Руїса вплине на реванш Джошуа з Усиком

ISPORT.ua згадує шлях британського боксера, коли він суперничав з мексиканською зіркою.
2022 г., 28 червня, 09:35
Ентоні Джошуа в боях з Енді Руїсом та Олександром Усиком / Style Music News
Ентоні Джошуа в боях з Енді Руїсом та Олександром Усиком / Style Music News

У вересні 2021 року британець Ентоні Джошуа сенсаційно програв українському боксеру Олександру Усику та втратив чемпіонські пояси.

Одразу після бою Джошуа активізував опцію реваншу, яка входила в умови контракту спортсменів. Зараз командам вдалось домовитися про проведення другого поєдинку, який відбудиться в серпні цього року.

Під час перемовин про проведення реваншу, Джошуа нагадували його першу поразку в кар’єрі від Енді Руїса. Фанати, спортсмени та експерти відмічали характер британця, який після нокауту зумів гарно підготуватися, а вже у реванші перемогти мексиканця.

Суспільство із світу боксу проводили паралелі між поразками Джошуа від Руїса та Усика. Саме тому ISPORT.ua вирішив згадати поєдинки британця з мексиканцем та як перша поразка вплинула на Ентоні.

Передумови бою Джошуа – Руїс

У 2018 році команда британського боксера спланувала два бої – проти Олександра Поветкіна у вересні того року, а вже в квітні 2019 – проти Деонтея Вайлдера. Здобувши перемогу над Олександром, Ентоні готувався до поєдинку з американцем, однак йому не судилось відбутися.

Деонтей паралельно провів перший бій з Тайсоном Ф'юрі, але боксерам не вдалося виявити сильнішого – нічия. WBC санкціонували реванш між ними, а тому Джошуа повинен був шукати нового опоненту.

В грудні 2018 року відбувся реванш між Дереком Чісорою та Ділліаном Вайтом, в якому перемогу нокаутом здобув Вайт. Одразу після бою він викликав Джошуа на бій, але після початку перемовин відмовився через те, що команда чемпіона запропонувала йому малу суму доходу.

Ділліан Вайт переміг Дерека Чісору
Ділліан Вайт переміг Дерека Чісору / Джерело: Getty Images

Едді Гірн, промоутер Джошуа, знайшов нового суперника для свого підопічного - непереможений американець Джаррелл Міллер. Сторони домовились про проведення бою в Нью-Йорку (США) (перший поєдинок для Ентоні за межами Великої Британії) 1 червня 2019 року, але напередодні американець провалив допінг-тест, тому черговий суперник для Джошуа відпав.

Ентоні Джошуа та Жаррель Міллер
Ентоні Джошуа та Жаррель Міллер / Джерело: Getty Images

Команда британця стала шукати нового суперника для Ентоні на цю дату. Після тривалих пошуків їм вдалося виконати свою ціль – мексиканець Енді Руїс став наступним опонентом для Ентоні.

Перший бій

Мексиканець був явним андердогом, бо він поступався майже у всіх критеріях, крім ваги. Будучі невисоким на зріст (188 см), його вага була – 121,5 кг. В свою чергу, Джошуа має зріст – 198 см та 112,5 кг. Додати до цього досвід, статус на навики, то Ентоні очевидний фаворит. Тому підготовка до бою пройшла в нього в ослабленому форматі.

На початку бою Джошуа виглядав чемпіоном: бив, домінував, поводив себе солідно. Руїс же пропускав, але продовжував кружляти перед британцем, що не дозволяло тому відчувати себе комфортно в ринзі.

В третьому раунді Ентоні провів серію ударів, після яких Руїс опинився на канвасі. Мексиканець піднявся, а тому Джошуа вирішив добити його, пішовши в атаку. Саме на цьому Енді впіймав британця та відправив того в нокдаун. Вболівальники, глядачі та команда з британцем була шокована цим. Але яким був їх подив, коли через трохи більше хвилини Руїс знову відправив Ентоні в нокдаун.

Декілька раундів боксери відновлювались, але ключовим стали події у 7-му раунді. Руїс, відчувши смак можливої перемоги, пішов в атаку, заставляючи суперника відступати. Після цього Джошуа знову опинився в нокдауні, але більше він не зумів витримати. Енді провів чергу атаку, яка стала фатальною для чемпіону. Британець опинився в четвертому нокдауні, піднявся, але більше не зумів продовжити бій. Рефері поєдинку відмовив Ентоні в продовженні бою, а тому дивізіон отримав нового чемпіона – Енді Руїса.

Підготовка до реваншу

В контракті боксерів не було пункту про обов’язковий реванш у разі невдачі Джошуа. Але мексиканець поважав свого суперника та хвилі перемоги погодився на проведення другого бою.

Сторони почали домовлятися про дату та місце проведення реваншу, яким мала стати Велика Британія, але все могло зірватися. Справа в тому, що із-за допінгового скандалу, в який вляпався Ділліан Вайт, Руїс міг відмовитися від другого бою.

Британець здав позитивний допінг-тест перед боєм з Оскаром Рівасом. Британське антидопінгове агентство, незважаючи на потенційне використання допінгу, дозволило Вайту вийти в ринг. Таким чином, Руїс хотів відмовитися від реваншу з Джошуа в Британії в знак солідарності. Він своєї цілі досягнув, бо другий поєдинок мав відбутися в Саудівській Аравії.

Джошуа, розумівши свій провал, активно готувався до другого бою, як фізично, так і морально. В той же час, Руїс розважався та відпочивав після видатної перемоги.

"Перші три місяці після перемоги над Джошуа ми мало спілкувалися з Енді. Я був у залі, але він був удома, робив якісь свої речі. Я не міг побачитись або поговорити з ним. Я був розчарований усім, і це спричинило такий результат реваншу. Справа у підготовці. Перемоги здобувають у залі. Якщо ти не виходиш на бій готовим на 100 відсотків, то виходить такий результат.

Енді мало працював у залі, його відволікало дуже багато речей. Він не концентрувався так, як я від нього очікував. Тому результат є закономірним. Руїс не був готовий до такого успіху, слави та грошей, тому все це його приголомшило", - сказав після реваншу тренер Руїса Менні Роблес.

Під час офіційних процедур перед реваншом учасники пройшли процедуру зважування, на якій Енді печально здивував своїх фанатів. Він набрав вагу та перед другим боєм важив – 128 кг, в той же час Джошуа скинув вагу – 107,5 кг.

Другий бій

В реванші кожен із бійців мав свої цілі: Джошуа повернути пояси, а ось Руїс захистити їх. Мексиканець, пам’ятавши тріумф у США, нічого не зумів показати в другому бою. Енді програвав по всім параметрам, хоч і наносив декілька небезпечних ударів.

Ентоні же обрав обережний стиль – на дистанції. Йому вдалося тримати суперника на дистанції, а швидкість мексиканця, яка і так не була високою, в реванші же впала в рази через слабку підготовку та черезмірну вагу.

В подібному стилі пройшов весь поєдинок, а тому спокійну перемогу добув британець. Він одноголосним рішенням суддів повернув собі пояси – 118:110, 118:110, 119:109.

Вплив боїв з Руїсом на реванш с Усиком

Не дивлячись на перемогу в реванші з Руїсом, британець став предметом безкрайньої критики за обережний стиль боксу. Експерти, спортсмени та фанати були незадовільні тим, як переміг Джошуа, хоч той і повернув пояси до Великоъ Британії. Реваншу навіть присуджували антипремії, а це удар для Ентоні.

Можливо, саме цей удар і став причиною поразки Джошуа в першому бою з Олександром Усиком, але ніхто не сумнівається в тому, що британець зробив висновки.

Ентоні вже пройшов подібний шлях у дуелях з Енді Руїсом, коли йому доводилось повертатися. Тоді він зумів відновитися фізично та морально, щоб перемогти у реванші, а в нинішній ситуації потрібно щось нове, бо справа не в недооцінці. Тому Джошуа пішов на кардинальний риск – зміна тренера, яким зараз став Роберт Гарсія.

Спортсмен міг продовжити співпрацю з колишнім тренером, але вдруге таку авантюру не вдасться провести. Досвід та вміння навчатися – це одні із козирів Ентоні, а найголовніше він отримав в бою з Руїсом: "Чемпіон може програвати, але варто робити висновки".

Читайте також: Умови контракту, джентльменська поведінка та сенсаційний тріумф: як Усик вперше переміг Джошуа

Психологічно Джошуа нестабільний, а тому новий тренер і отримав ціль довести Ентоні до найкращих кондицій, в першу чергу – в психологічному плані. Усик – не Руїс, а тому потрібно нове, що здивує не тільки боксерський світ, а і самого британця.


Зараз Джошуа перебуває в тому положенні, коли від одного бою залежить вся його боксерська репутація, бо на кону не тільки титули, якими володіє Усик, а потенційний поєдинок за звання абсолютного чемпіону світу, де його чекає непостійний Тайсон Ф'юрі.

Дмитро Данець


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK