Усик - Ф'юрі: коли і де відбудеться бій

Український та британський володарі титулів у надважкій вазі мають зустрітися в поєдинку за звання абсолютного чемпіона дивізіону.
22 квітня, 17:00
Ф'юрі против Усика / колаж Василь Войтюк via Getty Images
Ф'юрі против Усика / колаж Василь Войтюк via Getty Images

Чемпіон світу в суперважкій вазі за версіями WBA, WBO, IBF та IBO Олександр Усик у найближчому майбутньому може провести поєдинок проти володаря титулу WBC Тайсона Ф'юрі.

Український боксер у своїх останніх поєдинках вдруге переміг Ентоні Джошуа та розібрався з обов'язковим претендентом в особі Даніеля Дюбуа, закріпивши своє чемпіонське звання та захистивши титули. Британець у свою чергу володіє чемпіонським поясом ще з часів трилогії з Деонтеєм Вайлдером.

Ф'юрі наполягав на проведенні поєдинку за звання абсолютного чемпіона ще взимку 2022 року. Проте тоді, після другого бою з Джошуа, українець заявив, що не буде готовий до поєдинку через травми та бажання просто відпочити.

Джерело: Getty Images

Ф'юрі був змушений провести поєдинок. У кандидатах було кілька боксерів, але він зупинився на Дереці Чісорі. Для британців це був третій бій, у якому однозначну перемогу здобув Циганський король. Шлях до титульного поєдинку було відкрито – Усик захистив свої пояси, а Ф'юрі здобув перемоги над Вайтом та Чісорою.

Джерело: Getty Images

Коли і де відбудеться бій Усик - Ф'юрі

Спочатку планувалося, що Усик та Ф'юрі проведуть поєдинок наприкінці лютого або на початку березня поточного року. Проте, як виявилося, виникли складнощі у переговорах. Справа в тому, що команди боксерів не могли погодити дату і місце проведення бою.

З часів реваншу Усик - Джошуа передбачалося, що бій за звання абсолютного чемпіона у надважкій вазі має відбутися в Саудівській Аравії. Тоді вже були перші контакти команд, але без жодних серйозних домовленостей.

Промоутер британця Френк Воррен повідомляв, що сторони домовилися про проведення бою в останню суботу квітня - 29.

Бій стовідсотково відбудеться в останню суботу квітня. Я щиро вважаю, що з місцем його проведення ми визначимося протягом наступних шести-семи днів не більше.

Незважаючи на те, що з датою боксери визначилися, то з місцем проведення ні. На поєдинок претендували дві країни – Саудівська Аравія та Велика Британія. Команди Усика і Ф'юрі зазначали, що основний варіант - Близький Схід, але якщо спонсори не готові покрити гонорари та витрати на бій, то титульний поєдинок пройде в Англії.

"Якщо ми не зможемо влаштувати те, що нас попросили зробити для Тайсона та Усика в Саудівській Аравії, то поєдинок відбудеться у Великій Британії. Я не думаю, що ми далекі від того, до чого маємо прийти", - сказав Воррен.

Джерело: Getty Images

У перші дні березня британський чемпіон виступив із заявою, в якій поставив ультиматум команді українця. Ф'юрі заявив, що погодиться на бій, якщо гонорар буде поділено на: 70%-30% на користь Тайсона.

Я чую всі ці розмови про бій, що вони хочуть 50 відсотків, що Тайсон жадібний... Але з моєї точки зору, Усик, ти і твоя команда варті 30 відсотків. Погоджуйтеся, інакше бою не буде.

Якщо не погодишся, то будеш битися з Даніелем Дюбуа за кілька мільйонів доларів. Якщо хочеш заробити реальні гроші, то бийся з Циганським королем.

Українець спочатку не погоджувався на таку вимогу в переговорах, але потім прийняв пропозицію про бій із певною умовою.

Гей, жадібне пузо. Я приймаю твою пропозицію 70 на 30, щоб битися 29 квітня на Вемблі. Але ти обіцяєш пожертвувати Україні 1 мільйон фунтів відразу після бою. І за кожен день твоєї затримки ви заплатите 1% зі свого гаманця українцям. Домовилися?

Примітно, що Ф'юрі за словом у кишеню не поліз і грубо відгукнувся про Усика.

"Усик, ти го**юк! Підписуй контракт, потворний виродок!".

На той момент багато хто думав про те, що угода відбудеться. Однак втрутилося его "Циганського короля". Тайсон почав пропонувати Усику провести бій без опції реваншу, хоча сам наполягав на цьому пункті.

Привіт, це Тайсон Ф'юрі. Маю коротке включення. Сьогодні я розмовляв із юристом щодо опції реваншу в контракті на бій з Олександром Усиком. Як щодо того, щоб не було жодного чортового положення про право на реванш? Для нас обох. Давайте повністю підвищимо ставку. Ніколи не слід турбуватися про те, що буде в майбутньому і скільки доларів можна отримати після поразки. 29 квітня, без опції реваншу. Переможець забирає все, лузер іде додому ні з чим. Як щодо цього? Погоджуйся, с**а.

Ця заява була початком кінцем усіх переговорів. Промоутер українця Олександр Красюк уже в той момент почав сумніватися про те, що контракт буде підписано. Причина проста - Ф'юрі шукав відмазки за будь-яким пунктом.

Як ми й припускали, Пузо шукає варіанти, щоб відмовитися від бою. Неможливо, щоб у людини було стільки страху. Яка ганьба. Соромно перед його шанувальниками.

Український чемпіон був набагато скромнішим - або пояс, або бій.

Привіт, пузо, пункт про реванш було включено з твого боку, а не з мого. Перестань нити й ухилятися або звільни пояс. Мені потрібне звання абсолюту, а не гратися з тобою в дурні ігри.

Джерело: Getty Images

Менеджер Усика Егіс Клімаса закликав британця підписати контракт, не стримуючи жодних емоцій.

Ми достатньо старалися, щоб це сталося. Ф'юрі завжди хотів свого, ми дозволяли це до певного часу, а тепер подивимося, чи вистачить "Циганському королю" мужності, щоб погодитися на бій. Вибачте, але він не король, а просто циган.

Минуло кілька днів і вийшло офіційне підтвердження того, що бій Усик - Ф'юрі не відбудеться. Український боксер закрив свій тренувальний табір і повернувся в Україну.

Читайте також: "Ф'юрі - куряче гі**о. Всі знали, що він зійде з поєдинку": Реакція Мережі на зрив бою з Усиком

Промоутер Красюк назвав причину зриву титульного бою. Річ у тім, що британець хотів "обікрасти" Усика і в реванші, виставивши безглузду пропозицію поділу гонорару.

Усик хотів битися з Джошуа, тож ми погодилися розділити призові в реванші в пропорції 50 на 50. Це все одно був вельми справедливий розподіл гонорару і гідні гроші. Для чого нам цього уникати? Це був хороший шанс. Усик думав, що якщо переможе Джошуа в першому поєдинку, то зробить це ще раз і стане більшою зіркою. Відтоді багато чого змінилося. Тепер Усик - об'єднаний чемпіон, який двічі переміг Джошуа. Як ви можете робити йому таку пропозицію? Це просто нешанобливо. Саме це зірвало угоду. Неповага, нерозсудливий підхід.

Таким чином, Тайсон Ф'юрі зірвав титульний бій, за що був дуже сильно розкритикований.

Усику як володарю трьох поясів довелося піти шляхом захисту титулів. Першим у черзі був обов'язковий претендент за лінією WBA Даніель Дюбуа. У свою чергу WBC ніяк не могла призначити претендента для Ф'юрі. Всесвітня боксерська рада навіть намагалася влаштувати фінальний елімінатор між Деонтеєм Вайлдером та Енді Руїсом, але безуспішно.

У підсумку бій Усик - Дюбуа пішов на промоутерські торги, які наприкінці травня 2023 року виграла українська сторона - компанія К2 Promotions Ukraine, а поєдинок згодом був призначений на 26 серпня. Ф'юрі ж на початку липня офіційно оголосив, що у своєму наступному поєдинку вийде в ринг проти зірки ММА, колишнього чемпіона UFC Френсіса Нганну. Напіввиставковий бій за правилами боксу між британцем і камерунцем відбудеться 28 жовтня у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді.

Усик 26 серпня у польському Вроцлаві успішно захистив свої титули у протистоянні з Дюбуа зі скандальним ударом нижче пояса у п'ятому раунді, який потім викликав бурхливе обговорення та спонукав команду британця подати апеляцію на результат бою. Утім, українець впевнено зупинив опонента, нокаутувавши його у дев'ятій трихвилинці.

Джерело: Getty Images

Ф'юрі ж на тлі підготовки до бою з Нганну почав розповідати, що його більше не цікавить поєдинок з Усиком і йому ніколи особливо не був потрібен беззаперечний титул.

Чи було це колись моїм пріоритетом? Я колись казав, що хочу стати абсолютним чемпіоном? Це завжди було мрією однієї маленької с*чки, чи не так? Слухайте, я маю справи з Френсісом Нганну. Якщо інша маленька сосиска захоче побитися за беззаперечне чемпіонство, їй слід погодитись на невеликий відсоток гонорару, тоді ми можемо це зробити. Але він хоче велику сумку грошей, тож я скажу: "Ні, дякую".

Проте 29 вересня, ще за місяць до поєдинку "Циганського короля" з бійцем ММА, сталося непередбачуване - команди Усика та Ф'юрі оголосили, що підписали контракти на бій за звання абсолютного чемпіона, який має відбутися у Саудівській Аравії.

Домовленість про поєдинок підтвердив промоутер українського чемпіона Олександр Красюк.

Не можу повірити, що це відбувається, але це так. Складно висловити моє захоплення тим, що я став частиною найбільшого бою в надважкій вазі у цьому столітті. Вдячний Королівству Саудівської Аравії та його величності Туркі Аль-Шейху за те, що зробили це можливим, повага Тайсону за його мужність і хвала Господу за все, що він нам дає.

Також представник українця повідомив, що обидва бійці підписали особисті контракти з організаторами поєдинку із Саудівської Аравії та розподілу гонорару не буде.

Джерело: Getty Images

Промоутер Ф'юрі Френк Воррен також підтвердив, що сторони домовилися.

Тайсон Ф'юрі та Олександр Усик є двома великими суперважковаговиками свого покоління, і я не можу дочекатися, щоб побачити, що станеться, коли вони вийдуть у ринг в Ер-Ріяді. Вони унікальні таланти, гідні змагатись за найбільшу нагороду у спорті.

Британський чемпіон відреагував на підписання контракту, безперечно, у своєму стилі.

Я роблю те, що говорю. Я говорю те, що роблю. Абсолютний чемпіон. Це епоха "Циганського короля". Ти більше не зможеш бігати, як кролик, Усику. Ти це розумієш.

Українець у відповідь був лаконічним, написавши в соцмережах: "Готовий битися".

Інший співпромоутер британця Боб Арум озвучив приблизну суму, яку його підопічний заробить за найближчі бої проти Нганну та Усика.

Тайсон розраховував на 100 мільйонів доларів. А виходить, що він заробить набагато більше. 200 мільйонів доларів? Я не знаю суму. Але це буде набагато більше ніж 100 мільйонів.

Ф'юрі вийшов у ринг проти Нганну 28 жовтня в Саудівській Аравії та всіх збентежив. Попри попередні гучні заяви, що він може розібратися з дебютантом боксу будь-яким способом, британець продемонстрував непереконливий виступ. Поєдинок тривав усю десятираундову дистанцію, "Циганський король" побував у нокдауні, але в підсумку судді віддали йому досить суперечливу перемогу роздільним рішенням.

Джерело: Getty Images

Після бою з Нганну почали з'являтися сумніви щодо готовності Ф'юрі зустрітися в ринзі з Усиком у раніше заплановану дату 23 грудня. Ці побоювання підтвердилися, коли промоутер британця Френк Воррен заговорив про те, що поєдинок можуть відкласти.

Я вважаю, що точної дати ще не оголошено. У Тайсона ушкодження, тож марно призначати дату, якщо у нього забій на маківці. Побачимо, як це лікується. Проте цей бій відбудеться.

Незважаючи на те що Усик наполягав на проведенні бою 23 грудня, команда Ф'юрі продовжувала стверджувати, що після важкого протистояння з Нганну британцю потрібно більше часу на відпочинок та відновлення. Згодом з'явилася інформація, що поєдинок все ж буде перенесений на лютий 2024 року.

Пізніше відтермінування бою за звання абсолютного чемпіона підтвердив і промоутер Усика Олександр Красюк, повідомивши, що поєдинок має відбутися на початку наступного року.

Ми очікували, що Ф'юрі проведе бій з Усиком 23 грудня, такою була наша домовленість, її підписали обидві сторони. Але ми вже якийсь час займаємося боксом і знаємо, що якщо боєць не готовий і не хоче виходити на ринг - ти не можеш підштовхнути його, він ніколи цього не зробить. Але весь світ чекає великого бою, тому ми маємо бути гнучкими. Усик не битиметься 23 грудня. Бій перенесено на початок 2024 року, ось так ми вчинили. Зараз Усик знімає все відео, проводить зйомки для майбутнього бою та повертається до свого тренувального табору в Іспанії.

Згодом все ж було затверджено нову дату бою. Під час пресконференції 16 листопада було офіційно оголошено, що Усик і Ф'юрі зустрінуться в ринзі 17 лютого 2024 року в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді.

Українець та британець проводили цілеспрямовану підготовку до майбутнього поєдинку, а саудівські організатори активно просували майбутню сутичку.

Проте на початку лютого в уже, здавалося б, непорушні плани знову втрутилися непередбачувані обставини.

2 лютого всіх приголомшила новина про те, що Ф'юрі отримав травму в тренувальному таборі, через що очевидно не зможе вийти в ринг проти Усика через два тижні. Як стало відомо, хорватський боксер Агрон Смакічі, який допомагав британцю готуватися до поєдинку, під час спарингу завдав йому великого розсічення над правим оком.

Пізніше в Мережі з'явилося відео самого спарингу, який завершився травмою для "Циганського короля".

Ф'юрі висловив жаль через те, що сталося, зазначивши, що набрав чудові кондиції.

Я спустошений після того, як довго готувався до цього бою і був у такій чудовій формі. Мені шкода всіх, хто брав участь у цій грандіозній події, і я старанно працюватиму над перенесенням дати бою, як тільки око заживе.

Утім, чергові проблеми з боку Ф'юрі викликали домисли про навмисність його травми, щоб знову відтермінувати бій. Про що заявляв і менеджер Усика Егіс Клімас, не стримуючи емоцій.

Ф'юрі - бісів боягуз. Він зробив усе, щоб не зустрітися з Усиком. Він попросив свою с*чку вдарити його сковорідкою по лобі. Ви можете процитувати мене слово в слово.

Подібні припущення викликали різку зворотну реакцію і з боку команди британця, що озвучив його промоутер Френк Воррен.

Красюк та Клімас - пара муд*ків. Це те, ким вони є. Вони продовжують говорити про це. Це навіть не смішно. І знаєте, що? Усі, хто це слухає - ідіоти. Так, вони тупі ідіоти, тому що вважають, що Тайсон заплатив усі свої гроші, щоб зробити це. На якій планеті вони живуть?

Сам же винуватець інциденту, який спричинив травму британця, Смакічі запевняв, що жодної навмисності не було, і він не відчуває докорів совісті, оскільки завдав чистого удару.

На жаль, це виглядає як погана новина, тому що я зірвав найбільший бій, але це не було спеціально. Я сказав, що не шкодую про це, бо це був удар. Я викинув удар. Я відчув, що завдаю удару, але він потягнув уперед мою руку, і, можливо, я зачепив його ліктем. Я не робив це спеціально.

Утім, уже 3 лютого промоутерська компанія Воррена Queensberry Promotions повідомила, що бій Усик - Ф'юрі перенесено на 18 травня 2024 року. Місце проведення боксерського шоу залишилося незмінним - Ер-Ріяд, Саудівська Аравія.

Усику довелося згорнути тренувальний табір в іспанській Валенсії та повернутися в Україну, де, до слова, поки він готувався до бою з Ф'юрі, вчетверте став батьком - ще 28 січня дружина спортсмена Катерина народила доньку, яка отримала ім'я Марія.

Ф'юрі ж зайнявся лікуванням свого розсічення і зміг відновити тренування лише через місяць після травми, на початку березня.

Український боксер повернувся до тренувального табору приблизно в той же час, про що повідомив його менеджер Егіс Клімас.

Із Олександром усе гаразд. Він уже розпочав табір. Зараз він перебуває у таборі в Іспанії, тренується та готується до бою. Ми сподіваємося, молимося, щоб поєдинок відбувся. Сподіваюся, все буде добре, і 18 травня ці чоловіки вийдуть у ринг, переможе найкращий.

Поки що все йде до того, що довгоочікуваний мегафайт має відбутися в зазначену дату. До того ж, черговий зрив бою загрожує винуватцеві солідними фінансовими втратами - він має виплатити опоненту грошову компенсацію, що передбачено одним із пунктів контракту. Про це розповів керівник Головного управління з питань розваг Саудівської Аравії Туркі Аль аш-Шейх.

Остання спроба, коли ми можемо провести цей бій, і я визначив дату - 18 травня. Я маю гарантії від обох боксерів - 10 мільйонів доларів, якщо хтось відмовиться від бою, то його суперник отримає ці гроші. 10 мільйонів не від нас, ми гарантуємо це - 10 мільйонів з їхніх власних коштів.

Довгоочікувана подія навіть отримала офіційну пісню під назвою Ring of Fire.

Також був представлений андеркард вечора боксу, який очолить бій Усик - Ф'юрі.

  • Джей Опетая (24-0, 19 КО) - Майріс Брієдіс (28-2, 20) - бій за вакантний титул чемпіона світу за версією IBF у важкій вазі
  • Джо Кордіна (17-0, 9 КО) - Ентоні Какаче (21-1, 7 КО) - бій за титул чемпіона світу за версією IBF у другій напівлегкій вазі
  • Френк Санчес (24-0, 17 КО) - Агіт Кабаєл (24-0, 16 КО) - рейтинговий бій у надважкій вазі
  • Сергій Ковальов (35-4-1, 29 КО) - Робін Сафар (16-0, 12 КО) - рейтинговий бій у важкій вазі
  • Марк Чемберлен (15-0, 11 КО) - Джошуа Олувасеун (23-1, 16 КО) - рейтинговий бій у легкій вазі
  • Мозес Ітаума (7-0, 5 КО) - Ілля Мезенцев (24-3, 20 КО) - рейтинговий бій у надважкій вазі
  • Девід Ньїка (8-0, 8 КО) - Міхаель Зайтц (12-0, 10 КО) - рейтинговий бій у важкій вазі
  • Айзек Лоу (24-2-3, 8 КО) - Хассібула Ахмаді (16-1, 5 КО) - рейтинговий бій у напівлегкій вазі

У контракті на бій Усика з Ф'юрі також передбачено проведення реваншу, який, за словами "Циганського короля", може відбутися орієнтовно у жовтні цього року. Проте останнім часом з'явилися розмови, що повторний поєдинок може бути скасований на користь бою між переможцем та Ентоні Джошуа. Тож поки що варто дочекатися хоча б першого протистояння Усика та Ф'юрі.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK