Бокс: підсумки 2022 року

ISPORT.ua пропонує вам згадати найзначніші та найяскравіші моменти в світі боксу в році, що минає.
2022 г., 29 грудня, 09:00
Підсумки 2022 року в боксі / Getty Images
Підсумки 2022 року в боксі / Getty Images

До завершення 2022 року залишається кілька днів, тому пропонуємо підбити підсумки та разом згадати головні та значущі події в світовому боксі, безумовно, з українським акцентом.

У вже практично минулому році чемпіон надважкої ваги Олександр Усик, незважаючи на страшні події на батьківщині, довів невипадковість свого успіху та утвердився в когорті найкращих боксерів світу, здолавши в реванші Ентоні Джошуа. Здавалося б непереможний Сауль Альварес зазнав другої поразки в кар'єрі, визначилися нові абсолютні чемпіони, а також виникло чітке підґрунтя для, очевидно, найкрутішого поєдинку останніх часів у суперважкому дивізіоні.

Бій року: реванш Олександр Усик - Ентоні Джошуа

Бій, у якому Олександр Усик підтвердив статус топового боксера суперважкої ваги навіть після лише чотирьох поєдинків у дивізіоні. І наразі найсерйозніше випробування в кар'єрі українського чемпіона, із якого він вийшов переможцем.

Довгоочікуваний реванш, який відкладався спочатку через розмови про можливий бій новоспеченого володаря титулів WBA, WBO, IBF і IBО з Тайсоном Ф'юрі, а після через повномасштабне військове вторгнення російських загарбників в Україну, все ж таки відбувся 20 серпня в Саудівській Аравії. Суперники вже краще розуміли, чого чекати один від одного, через що бій склався для українця справді важче. Усик зробив ставку на швидкість і техніку, Джошуа покладав надії на свою міць, а протистояння складалося зі змінним успіхом. У дев'ятій трихвилинці українець був на межі краху, але вистояв і виглядав переконливіше у чемпіонських раундах, здобувши в підсумку перемогу роздільним рішенням суддів.

Альтернатива: Лі Вуд - Майкл Конлан

Бій, який своєю непередбачуваністю тримав у напрузі протягом усієї дистанції та отримав неймовірну розв'язку. Регулярний чемпіон WBA у напівлегкій вазі Лі Вуд уже у першому раунді побував у важкому нокдауні, після чого у наступних раундах намагався вистояти. Проте надалі він зумів захопити перевагу над претендентом Майклом Конланом, який уже сам в 11-й трихвилинці опустився на канвас. У заключному раунді Вуд провів серію ударів, внаслідок якої Конлан під канатами опинився у стоячому нокауті, а після - і зовсім за межами рингу.

Нокаут року: Деонтей Вайлдер у бою з Робертом Геленіусом

Яскрава блискавична перемога "Бронзового бомбардувальника", який нагадав, хто може вважатися найкращим панчером у надважкій вазі. На останніх секундах першого раунду Вайлдер ударом справа ефектно вклав Геленіуса на настил рингу. Фін опинився в глибокому нокауті та ще довго не міг прийти до тями.

Альтернатива: Калеб Плант у бою з Ентоні Дірреллом

Плант жорстко зупинив суперника в дев'ятому раунді, здобувши дострокову перемогу. Тільки враження від свого успіху переможець зіпсував ганебним вчинком, показуючи, що "закопує" опонента. Подібне не залишилося без критики та засудження.

Бонус: Теренс Кроуфорд у бою з Давідом Аванесяном

Під кінець року чудовим нокаутом потішив чемпіон світу за версією WBO у напівсередній вазі Теренс Кроуфорд. Непереможений американець у шостому раунді бою з Давідом Аванесяном майстерно сконтратакував лівим аперкотом і вимкнув суперника правим боковим. Росіянин моментально опинився на настилі рингу вже без шансів піднятися.

Боксер року: Олександр Усик

Олександр Усик поки що впевнено рухається до головного досягнення в елітному боксерському дивізіоні. Можливо, до цього часу вже було б відомо, чи йому це під силу. Звісно, цього року ми могли побачити більше статусних боїв українця, але перебіг подій змінила розв'язана росіянами війна проти України.

Проте навіть за обставин Усик зробив те, що повинен був зробити, здолавши в реванші Ентоні Джошуа. Габаритніший британець був уже краще готовий до повторного протистояння, ніж до першого бою, через що поєдинок вийшов більш напруженим, але підсумок той самий - перемога українця. Усик знову продемонстрував свою майстерність та стійкість, утвердившись у статусі одного з лідерів суперважкого дивізіону.

Олександр Усик
Олександр Усик / Джерело: Getty Images

Альтернатива: Наоя Іноуе

Ще один постійний лідер чи представник різних рейтингів найкращих боксерів світу незалежно від вагової категорії лише підтвердив своє високе визнання. Наої Іноуе цього року підкорилася абсолютна вершина - японський боксер став беззаперечним чемпіоном у легшій вазі.

Апсет року: Сауль Альварес - Дмітрій Бівол

Мексиканська суперзірка, абсолютний чемпіон у суперсередній вазі Сауль Альварес напівважку вагову категорію не потягнув. Канело не програвав з 2013-го і по праву багатьма визнавався найкращим боксером минулого року, але цього зазнав поразки від володаря поясу WBA серед напівважковаговиків Дмітрія Бівола.

Бівол і Альварес
Бівол і Альварес / Джерело: Getty Images

У цьому випадку варто говорити, що різниця у вагових категоріях все ж таки далася взнаки. Суперник Альвареса успішно використав перевагу в зрості та розмаху рук, перебоксував свого опонента, а поєдинок завершився перемогою одноголосним рішенням суддів більш великого бійця над бійцем поменше. Утім, Канело розраховує отримати реванш.

Абсолютний чемпіон року: Наоя Іноуе

Один із лідерів P4P Наоя Іноуе очікувано піднявся на логічну вершину в своєму дивізіоні, завершивши рік абсолютним чемпіоном у легшій вазі.

"Монстру" вистачило менше п'яти хвилин, щоб серією нищівних ударів зупинити Ноніто Донейра. У другому поєдинку 2022 року японський боєць у практично односторонньому протистоянні в 11-му раунді нокаутував Пола Батлера, об'єднавши всі пояси в категорії.

Альтернатива: Девін Хейні

У легкому дивізіоні лідер змінювався стрімко. За 2022 рік Девін Хейні завоював титули в поєдинку з Джорджем Камбососом, який лише-от відібрав їх у Теофімо Лопеса, і встиг їх захистити в реванші. Якщо перший бій був більш конкурентним, то повторний став більш одностороннім. Наступний поєдинок буде найімовірніше з Василем Ломаченком.

Трилогія року: Сауль Альварес - Геннадій Головкін

У 2022 році завершилася одна з найбільш інтригуючих трилогій. Третій поєдинок між Альваресом і Головкіним був нарешті організований, але не справив належного враження на шанувальників. Або все ж таки очікування були завищеними.

У не дуже динамічному бою мексиканець розраховував нокаутувати 40-річного опонента, не досягнув бажаного, але й перемога одноголосним рішенням суддів є цілком заслуженою. Канело поставив крапку в протистоянні з головним суперником - тепер на його рахунку дві перемоги та нічия.

Головкін і Альварес
Головкін і Альварес / Джерело: Getty Images

Повернення року: Деонтей Вайлдер

Блискавична, ефектна перемога над Робертом Геленіусом важким нокаутом вже в першому раунді, схоже, була саме тим, що потрібно Деонтею Вайлдеру, щоб повернутися в ринг через рік після двох поразок від Тайсона Ф'юрі та втрати титулу.

"Бронзовий бомбардувальник" знову заявив про себе, частково відновив упевненість і тепер у разі успіху в поєдинку з Енді Руїсом може повернутися у велику гру, отримавши статус обов'язкового претендента на колись свій пояс WBC.

Деонтей Вайлдер
Деонтей Вайлдер / Джерело: Getty Images

Альтернатива: Василь Ломаченко

Василь Ломаченко повернувся після десятимісячного простою боєм проти Джемейна Ортіса, і багато хто зазначив, що колишній чемпіон уже не той. Перемога хоч і одноголосним рішенням була важка і була здобута за рахунок досвіду. При цьому він все ж таки отримає бій за звання абсолютного чемпіона, але впевненість Девіна Хейні перед очним протистоянням не можна вважати небезпідставною.

Василь Ломаченко
Василь Ломаченко / Джерело: Getty Images

Розчарування року: повернення представників країн-агресорів до рейтингів WBA

Всесвітня боксерська асоціація (WBA) після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну виключила зі своїх рейтингів російських та білоруських представників. Проте до кінця року в організації, схоже, щось змінилося в уявленні ситуації та боксери з країни-спонсора тероризму та її посібника були відновлені в правах, як такі, що нібито не мають стосунку до війни.

У Всесвітній боксерській раді (WBC) інша ситуація, там навпаки виключили представників цих країн-агресорів зі своїх рейтингів. Що, зрештою, не заважає їхнім спортсменам ховатися за прапорами нормальних держав.

Альтернатива: Ентоні Джошуа та його поведінка після реваншу з Усиком

Колишній чемпіон та один із лідерів дивізіону не зумів повернути титули та створити привід для трилогії. Хоч до реваншу Джошуа підготувався і краще, якось здивувати Усика не зумів. Але не соромно програти за очками такому видатному бійцю, як українець, а недоречно влаштовувати таку істерику, до якої опустився британець.

Джошуа й Усик
Джошуа й Усик / Джерело: Getty Images

Для Джошуа друга поразка була настільки болісною, що він був просто в нестямі. Він викидав пояси за межі рингу, висловлював претензії, виголошував якісь неадекватні промови. На тлі його тотального розчарування стало очевидним, що тримати удар він не вміє, і поки не зрозуміло, чи зможе він відновитися, перш за все психологічно, та повернутися.

Ломаченко року: Василь Ломаченко

Цей персонаж міг би опинитися й у розчаруваннях. Але як можна розчаровуватися в тому, хто вже довгий час послідовно вів усе до свого логічного кінця. Навіть війна проти його країни не змінила чи не посіяла зерно сумніву в його впертих переконаннях.

Перед боєм із Джемейном Ортісом білгород-дністровському боксеру, схоже, підказали, що треба згладжувати кути, не нариватися на скандали. Він так і робив, говорив обережно та ухильно, стверджуючи, що для нього честь представляти Україну. Але коли довелося висловитися після перемоги, він уже говорив у стані ейфорії, афекту, тоді все стало на свої місця і справжні думки взяли гору. У словах подяки місце знайшлося всім: шанувальникам, богу, батькові, команді, але не своїй країні.

Загалом вперта мовчанка, страх називати речі своїми іменами, прагнення всупереч усьому популяризувати всіляких скандальних московських церковнослужителів, які підтримують бомбардування українців із боку росіян, говорять самі за себе.

Джерело: instagram.com/lomachenkovasiliy

Зрив року: Еррол Спенс - Теренс Кроуфорд

Найкращі напівсередньоваговики, представники рейтингів P4P, чемпіон WBC, WBA та IBF Еррол Спенс та володар поясу WBO Теренс Кроуфорд не змогли домовитися цього року про бій, щоб визначити сильнішого. Боксери вели переговори, але в підсумку не зуміли дійти згоди, за чутками, через фінансові умови, після чого почали дорікати один одному за зрив.

Визначення абсолютного чемпіона було відкладено, Кроуфорд провів бій з Аванесяном, здобувши перемогу ефектним нокаутом, а Спенс отримав ушкодження в автомобільній аварії, через що його повернення в ринг відбудеться ближче до літа.

Альтернатива: Тайсон Ф'юрі - Ентоні Джошуа

Бій Ф'юрі з Джошуа мав би яскраву вивіску навіть без титулів останнього. Британський володар поясу WBC звернув увагу на співвітчизника після відмови Усика, і ексчемпіон, здавалося, був не проти. Проте переговори затягувалися, Ф'юрі встановлював дедлайни, поспішав і звинуватив Джошуа в небажанні підписувати контракт і зриві бою.

Тайсон Ф'юрі
Тайсон Ф'юрі / Джерело: Getty Images

Головне очікування року: бій Олександр Усик - Тайсон Ф'юрі

Багато хто очікував, що вже в 2022 році суперважкий дивізіон отримає свого абсолютного чемпіона. Переговори про організацію такого поєдинку між командами Усика та Ф'юрі велися ще на початку року, але Джошуа мав першочергове право на негайний реванш із українцем. Далі швидкому проведенню повторного бою з Ей Джеєм завадило російське вторгнення в Україну.

До ідеї організації сутички повернулися після перемоги Усика над Джошуа в реванші, але українець повідомив, що йому потрібен час на відновлення, і відмовився від умов Ф'юрі на бій 3 грудня. Чемпіон WBC також не домовився з Джошуа і влаштував трилогію з Чісорою, здолавши його.

Тепер шляхи Усика й Ф'юрі прямо лежать до об'єднавчого бою за звання абсолюта, а обидва суперники, схоже, твердо націлені на зустріч у ринзі, але цей грандіозний поєдинок вже має стати історією 2023 року.

Ігор Міщук, ISPORT.ua


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK