Олександр Усик. Шлях до бою за звання чемпіону світу

ISPORT разом із GGBET розповідає про те, як український чемпіон дістався до історичного поєдинку.
17 травня, 14:50

Чемпіон світу за версіями WBA, WBO та IBF у суперважкій вазі Олександр Усик проведе бій проти володаря титулу WBC Тайсона Ф'юрі.

21 липня 2018 року. Саме того дня українець став абсолютним чемпіоном у крузервейті, здолавши представника Московії Мурата Гассієва.

Тоді Олександр заявив, що в нього з'явилася нова мета - стати абсолютним чемпіоном у суперважкій вазі. Саме цього він може досягти вже дуже скоро.

"Коли я виступав у першій важкій вазі, я сказав собі, що після завоювання всіх чотирьох титулів у цьому дивізіоні я піднімуся в хевівейт. Я дотримав свого слова і перейшов у надважкий дивізіон", - так Усик розповів, коли він прийняв рішення перебратися в надважкий дивізіон.

Компанія GGBET оцінює шанси Усика на перемогу з таким коефіцієнтом - 1.93, на успіх Ф'юрі - 2.03, шанси, що переможця не буде виявлено, - 22. Також запрошує підтримати нашого чемпіона та пропонує неймовірні бонуси на цей легендарний поєдинок - ФРІБЕТ до 25000 грн для ВСІХ гравців! 

Ми зараз розповімо, яким був його шлях до можливості поборотися за титул абсолютного чемпіона в цій вазі.

Дебют у суперважкій вазі

Перший поєдинок українця в новій для себе вазі вдалося організувати з великими труднощами.

Першим суперником Усика мав стати колишній претендент на титули чемпіона світу в надважкій вазі Карлос Такам (36-5-1, 28 КО). Протистояння було заплановане на 25 травня, але воно зірвалося, адже Олександр травмував біцепс і не міг боксувати.

Наступна дата бою була названа 12 жовтня. Опонентом Усика мав стати Тайрон Спонг (14-0, 13 КО), який був легендою кікбоксингу. За лічені дні до поєдинку стало відомо, що Спонг провалив допінг-тест. У підсумку в терміновому порядку знайшов заміну в якості ветерана Чазза Візерспуна.

Українець пройшовся по своєму супернику, який готувався до бою лише кілька днів. Команда Чазза зняла свого боксера після сьомого раунду, адже на рингу було побиття.

Поєдинок із Чісорою

Першим серйозним суперником у суперважкій вазі став Дерек Чісора. Бій мав відбутися в травні 2020 року, але перенесли на жовтень через обмеження та заборони, пов'язані з пандемією коронавірусу. Також українець перед поєдинком переніс операцію на лікті.

У першій половині поєдинку боксери показували рівні претензії на перемогу - Чісора досвідчений, хоч і не такий витривалий, а Усик намагався діяти за рахунок своєї швидкості.

Дерек користувався помилками українця, завдаючи сильних ударів. Головною перевагою Олександра стали його швидкість і динамічність. Чісора просто не встигав за суперником, адже робив ставку на "зарубу".

Усик показав слабкий виступ, але переміг одноголосним рішенням суддів - 117:112, 117:112, 115:113. Команда Чісори була не згодна з рішенням, адже в українця не було переваги, але результат не переписати.

Бої з Джошуа

Протистояння українця із зірковим британцем налічує два поєдинки. Олександр отримав перший титульний бій у надважкій вазі, будучи в статусі обов'язкового претендента на титул чемпіона світу за версією WBO. Джошуа володів поясами WBA, IBF, WBO і IBO.

Цей поєдинок міг не відбутися, адже на бій з Ентоні претендував Тайсон Ф'юрі, але "Циганського короля" зобов'язали провести трилогію з Деонтеєм Вайлдером. Тож шлях для українця був відкритий.

З перших раундів першого бою Усик був дуже динамічним, різким і робив велику кількість маневрів. Джошуа абсолютно провалив початок, пропустивши кілька сильних ударів. Так у третьому раунді в Ентоні підігнулися коліна від пропущеного удару, але зумів вистояти.

Уже з наступної трихвилинки Джошуа змінив тактику, заволодівши ініціативою - нав'язував свій темп, тримав дистанцію та застосовував свої габарити. Після середини бою ініціатива переходила з рук у руки - спочатку добре показував себе Усик, який змушував суперника задкувати, а потім Джошуа демонстрував свою силу.

Фінальні раунди поєдинку визначили долю чемпіонства. Українець прискорив темп, більше бив і навіть влаштували невелике побиття супернику. Британець міг програти достроково, але Олександру забракло сили чи часу, щоб добити Джошуа.

У підсумку перемогу одноголосним рішенням суддів здобув українець - 117-112, 116-112 і 115-113. Він став новим чемпіоном дивізіону.

У контракті була умова про реванш, якщо британець програє. Він активував її відразу після поразки. Важливий факт, промоутер Тайсона Ф'юрі Френк Воррен і команда українця вели переговори про поєдинок Усика і "Циганського короля". Джошуа пропонували гроші, але той відмовився заради другого протистояння з українцем.

Реванш почався з активних дій українця, але британець був готовий до цього (до другого бою його готував інший тренер - Роберт Гарсія). Роботу з новим наставником було дуже легко оцінити, адже цього разу Ентоні не провалив старт.

Між боксерами не було особливих заруб до останніх раундів, які й визначили долю протистояння. У дев'ятому раунді Джошуа неабияк потряс українця, пробивши в корпус. Українець витримав.

Після бою Олександр відверто зізнавався, що міг програти в тому моменті:

"У той момент я подумав, що якщо зараз упаду - все, фінал, то ця емоція, про яку мене просили пацани в госпіталі, не буде виконана. Багато хто з них теж емоційно може впасти. Я сам собі сказав, що потрібно відповідати. Їм там набагато важче, ніж мені в рингу. Мені прилітає в рукавичках, а туди, в окоп, прилітає снаряд, який просто забирає життя".

Потім Усик відродився і просто зніс суперника в наступних раундах:

"10-й і 11-й раунд - це такий собі Фенікс, спалився і відродився. Я переміг себе, переміг усіх тих, хто хотів, щоб я здався".

В останньому раунді боксери виклалися по максимум, але дострокову перемогу ніхто не здобув. У підсумку перемогу роздільним рішенням суддів здобув Усик: 115-113, 116-112, 113-115.

Скандальна перемога в Польщі

Українець провів обов'язковий захист пояса за версією WBА. Його суперником став британець Даніель Дюбуа.

Поєдинок було винесено на торги, які виграла українська промоутерська компанія K2 Promotions. Бій було організовано у Вроцлові (Польща) з метою, щоб бути ближче до України, де зараз триває повномасштабна війна з Російською Федерацією.

З перших раундів Усик показував, чому саме він чемпіон. Британець же робив ставку на свій нокаутуючий удар.

Найскандальніший епізод стався в п'ятому раунді, коли Олександр опинився на настилі рингу, але суддя не відкрив рахунок. Це сталося після того, як Дюбуа пробив нижче пояса. У підсумку Усик отримав кілька хвилин на відновлення, а потім бій продовжився.

Уже у восьмому раунді Даніель "взяв коліно", коли пропустив серію ударів від українця. У дев'ятому раунді Дюбуа повторив подібний маневр, але потім не зміг продовжити поєдинок. У підсумку Усик переміг технічним нокаутом.

Було багато суперечок щодо удару в п'ятому раунді - команда британця навіть подала апеляцію, але вона була відкинута. У підсумку Усик повноправно переміг.

Перенесення з Ф'юрі

Уперше про ідею провести поєдинок заговорили у квітні минулого року, але організувати його не вдалося. У вересні 2023 року було офіційно оголошено, що Олександр Усик проведе поєдинок проти Тайсона Ф'юрі.

Тоді українець провів захист поясів із Даніелем Дюбуа, а у британця був запланований поєдинок проти Френсіса Нганну (у жовтні). Планувалося, що бій за абсолютне чемпіонство відбудеться в грудні на останньому тижні року, але "Циганський король" зазнав значної шкоди в бою проти колишньої зірки UFC. Було ухвалено рішення, що поєдинок відбудеться в лютому в Саудівській Аравії, однак і тут стався колапс...

За кілька тижнів до історичного бою Ф'юрі отримав травму. Під час спарингу в нього відкрилася кровотеча.

У світі почали обговорювати, що таким чином "Циганський король" уникає українця. Але саудівці серйозні люди і не дозволили зіскочити іменитому спортсмену. Бій перенесли на 18 травня, а, якщо Ф'юрі зірве поєдинок ще раз, то заплатить неустойку в розмірі 10 мільйонів фунтів.

Подивитися онлайн-трансляцію поєдинку можна ексклюзивно на MEGOGO за підтримки ліцензійного букмекера GGBET.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK