Віцечемпіони Австрії, скромний склад і жага реваншу від Динамо: що треба знати про Штурм

ISPORT представляє суперника київської команди в кваліфікації Ліги чемпіонів.
2022 г., 1 серпня, 13:00
Штурм Грац
Штурм Грац

У рамках третього кваліфікаційного раунду в груповий етап Ліги Чемпіонів київське Динамо зустрінеться зі Штурмом з австрійського міста Грац.

Редакція сайту ISPORT.UA спеціально для вас підготувала підбірку цікавих фактів про цей колектив.

Досягнення команди

Історія цього клубу не багата на великі звершення. Найбільш успішний період команди датується трохи менше ніж сторічною давниною, коли в період з 1921 по 1949 роки "чорно-білі" 11 раз виграли свій регіональний чемпіонат. Що ж стосується більш новітнього часу, то перші досягнення прийшли до Штурму на початку 80-х років, коли команда вперше потрапила до четвертьфіналу Кубку УЄФА, де поступилася англійському Ноттінгему.

Наприкінці 90-х клуб з міста Грац вперше виграв чемпіонат Австрії, якщо точніше, то це сталося в сезоні 1997/98, а в наступній кампанії їм вдалося повторити це досягнення, та ще один раз вони завоювали головний трофей своєї країни вже в новому тисячолітті, а саме у 2011 році. Штурм також є пятиразовим володарем Кубку Австрії, триразовим переможцем Суперкубу Австрії, а також володарем Кубку Інтертото.

Результати в минулому сезоні

Підопічні Крістіана Ільцнера непогано провели кампанію-2021/22. Штурм фінішував другим в своєму чемпіонаті, набравши 37 очок в 22 матчах та випередивши Вольфсбергер за додатковими показниками, але варто відзначити, що від чемпіона та місцевого гегемона РБ Зальцбург "чорно-білі" відстали аж на 18 пунктів.

Двоє з трьох кращих бомбардирів австрійської Бундесліги минулого сезону також захищали кольори майбутнього суперника київського Динамо, проте, на щастя для киян Келвін Єбоа вже перейшов до італійської Дженоа, а 33-річний Якоб Янчер не зможе зіграти через пошкодження мязового волокна.

В місцевому Кубку справи в команди пішли не найкращим чином і вже на стадії 1/8 фіналу Штурм покинув розіграш турніру, програвши Ріду.

Ціни на гравців

Австрійці не виділяються дорогим складом, ба навіть навпаки, середня ціна футболіста Штурму складає 1 мільйон євро, а ціна усіх гравців разом узятих становить 33 мільйона в європейській валюті. 

В топ-5 найдорожчих виконавців входять датський форвард Расмус Хьолунд (4,5 млн євро), словенець Йон Горенц Станкович, який встиг пограти за дублюючий склад дортмундської Борусії та в АПЛ за Хаддерсфілд (3,5 млн євро), грузин Отар Кітеішвілі, котрий як і Янчер ризикує пропустити матчі проти Динамо через проблеми з ахіловим сухожиллям (3 млн євро) та австрійці Давід Аффенгрюбер (2,5 млн євро) і Манпріт Саркарія (2,3 млн євро).

Расмус Хьолунд
Расмус Хьолунд

Відзначимо й найдешевших гравців "чорно-білих", а саме: Моххаммеда Фусейні (50 тис євро), Луку Маріча, Пауля Компоша і Сімона Нельсона (75 тис євро) та Самуеля Штюклера.

Історія матчів з українськими клубами

В своїй історії Штурм лише раз зустрічався із командою з України. Сталося це у сезоні-2009/10, коли австрійський колектив у Лізі Європи зустрівся в останньому кваліфікаційному раунді з харківським Металістом. Ця зустріч не стала приємною для українських вболівальників, адже завдяки голам Даніеля Байхлера "чорно-білі" пройшли у груповий етап, перемігши з рахунком 2:1 за підсумком двох матчів.

Саме з Динамо Штурм також раз перетинався в січні 2018 року, але та зустріч мала товариський характер і закінчилася невдачею киян. Тоді "біло-сині" поступилися австрійській команді з рахунком 0:2 і тепер матимуть можливість взяти реванш уже на офіційному рівні.

Стадіон

Зараз команда виступає на побудованій у 1997 році Меркюр Арені, яка вміщує 15 400 глядачів. Арена декілька разів приймала фінали Кубків та Суперкубків Австрії. На ній також виступала місцева збірна, щоправда востаннє це було ще в 2011 році. Цікаво, що на початку своєї історії стадіон носив назву імені Арнольда Шварцнеггера, але у 2006 був перейменований на UPC-Арену через політичні чвари тодішнього губернатора Каліфорнії та мера міста Грац, а у 2016 знов перейменований, отримавши ту назву під якою він відомий сьогодні.

Відомі футболісти

"Чорно-білі" не можуть похизуватися багатою історією, а отже й зірок футболу в своєму складі дозволити собі вони не могли. Найвідомішими легіонерами були два балканця: Серб Дарко Пантеліч, який встиг пограти за Герту та косовар Доніс Авдіяй, який є вихованцем академії Шальке. Також у 2015 році в Штурмі опинився вихованець львівського футболу Ігор Oщипко, але вже через півроку, зігравши лише три матчі він покинув клуб та перейшов до молдовської Зорі з міста Бєльци.

Нагадаємо, перший матч між Динамо та Штурмом в рамках третього кваліфікаційного раунду Ліги Чемпіонів відбудеться 3 серпня о 21:00 за київським часом. На нашому сайті буде доступна текстова онлайн-трансляція поєдинку.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK